HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Előválasztás 2.0 - a gyengeségedből csinált erényt, avagy hogyan itassuk le Schiffer Andrást Unicummal?

2015.06.15. 08:22 Geo_

Hozzászólás a Republikon javaslatához

Hozzászólás a Republikon javaslatához

Használt fogalom: ellenzék - Jobbik (és ha megjelenik) szélsőjobb ellenzék nélküli szervezetek

(Írtam már korábban az előválasztásról)

******
Itt folyamatos igyekszem megjeleníteni a témában megjelent, fontosabb írásokat:
Lakner Zoltán http://magyarnarancs.hu/belpol/a-civilek-megprobalhatnak-felulmulni-a-partokat-lakner-zoltan-az-elovalasztasrol-95169

Keszthelyi András: http://magyarnarancs.hu/politicalanimal/az-elovalasztas-hasznarol-es-veszelyeirol-95175

Tóth Zoltán választási szakértő arról beszélt, hogy – amennyiben a választási törvény nem változik -, a mai pártpreferenciák szerint 2018-ban a legerősebb párt a Fidesz lesz, a kormánypártot a Jobbik követi, a harmadik az MSZP vagy egy baloldali összefogás lesz. Ezen a baloldal csak úgy változtathat, ha közös listát és mind a 106 egyéni választókerületben közös jelöltet állít. Egy fideszes többségű parlamentbe csak egy szatellit MSZP-nek van esélye bekerülni – jegyezte meg. A szakértő szerint ezt orvosolná az előválasztás, ami kétfordulóssá tenné az egyfordulós választást. Azok a pártok, amelyek össze akarnak fogni, így képesek lehetnek a rájuk adandó szavazatok összegzésére - mondta.

Egy ellenvélemény - SZVSZ féreértés Kerék-Bárczy Szabolcstól

Reagálás az előzőre

*****

A 2014-es "együttműködők" önmagukban képtelenek leváltani a NER-t, erre csak a Fideszből kiábrándulókkal, azt elhagyókkal, a jobboldali szervezetekkel, a civil közösségekkel, az LMP-vel és a formálódó "újbaloldallal" lehetséges - még ha tudjuk is, hogy ezek az erők többé-kevésbé ellenségesek a mai balközép pártokkal.

"Előválasztás" (vagy annak kampánya) - mindenképp lesz. A kérdés az, hogy az ellenzék a maradék torta újraosztására - vagy a torta növelésére törekszik-e. Mert előválasztásnak tekinthető, ahogy a Milla, a DK, az akkor még egyben lévő LMP, az MSZP, majd az Együtt hol tárgyalt majd veszekedett egymással, birkóztak és küzdöttek, ellentéteiktől volt hangos a média. Nem lenne ez másként 2018 előtt sem:

· lennének, akik többé-kevésbé kényszerből, de keresnék a közös fellépés lehetőségét,
· mások azzal gondolják majd erősíteni magukat, hogy távol állnak mindentől és mindenkitől
· azután lesznek olyanok, akik kifejtik, hogy ők bizony együttműködnének az MSZP-vel, ha nem lenne MSZP; a DK-val, ha nem lenne Gyurcsány a vezetőjük; csak Schiffer András tűnjön el a színről, stb.
· van, aki végre igazi, tökös baloldalt akar, FNA-val, radikális béremeléssel;
· lesz, aki végre szabad, versengő piacot akar;
· van, aki a régieket ismeri, azokban bízik,
· mások pedig kizárólag új arcokat akarnak majd látni.

Reálisan nézve a dolgot, semmi esélye sincs annak, hogy ez a sokszínű, sokrétegű halmaz egy egységes, homogén tömbként jelenjen meg 2018-ban - ami a jelenlegi választási rendszerben az egyetlen módja annak, hogy a NER-t le lehessen söpörni a színtérről.

Mik lehetnek a prioritások az egyes szereplők számára?

 

  1. jogállam, ahol érvényesülnek az egyéni és kollektív szabadságjogok és érvényesül a szolidaritás - a NER leváltása
  2. a 2010 előtti viszonyok meghaladása
  3. saját, jövőre vonatkozó elképzelések megvalósítása
  4. identitásuk megőrzése
  5. váltó párttá erősödve ők építhessék az új világot

 

Mivel előválasztás vagy előcsatározás mindenképp lesz, azt arra érdemes kihasználni, hogy nyilvánvalóvá váljék:

 

  1. kik akarnak jogállamot, kik akarják leváltani a NER-t - nyilvános szándéka szerint az ellenzék minden szereplője. Itt a lehetőség, hogy ezt bebizonyítsák
  2. az egyes programoknak, szervezeteknek mekkora a támogatottsága - ma a közvélemény kutatók csak az MSZP-t, DK-t, LMP-t, PM-et, Együtt-et képesek mérni, miközben jól tudjuk, e pártok önmagukban képtelenek megfelelő ellenerőt képezni.
  3. ki kivel képes összefogni, együttműködni - s milyen mértékben.

 

Elvileg nem kizárt, hogy ha kitör egy általános sztrájk, letartóztatják Orbán Viktort vagy a vejét - az ellenzék leül egy "kerekasztalhoz", a akkor a Fidesz megváltoztatja az alkotmányt és a sarkalatos törvényeket - a történelemben volt már ilyen 1989-ben. Ha ez megtörténik, nincs szükség további szövetkezésre az ellenzéken belül. Esetleg még várhatja, hogy a bedőlő Fidesz helyett a Jobbik kormányozzon.

 

Az előválasztás követelményei

 

  1. Minél szélesebb, lehetőleg teljes ellenzéki kör részvétele
  2. Programok felmutatása és megmérettetése, az együttműködési lehetőségek nyilvánvalóvá tétele az egyes prioritási szinteken
  3. Az egyenként kisebb támogatottságú szereplők koalíciós lehetőségének biztosítása
  4. Szimpatizánsokban az együttműködés szükségességének tudatosítása
  5. A kampány mozgósító lehetőségének kiaknázása
  6. A társadalom többsége számára vonzó miniszterelnök jelölt kiválasztása
  7. Győzelemre esélyes helyi jelöltek kiválasztása
  8. Jövendő mandátum-arányokra vonatkozó fair szabályok kialakítása
  9. Meghekkelés kivédése
  10. Anyagi háttér szerinti lehetőségek kialakítása

 

Következmények:

 

  1. 3 szint létezik: min.e jelölti, egyéni körzet, erősorrend (majdani listás helyek elosztása)
  2. min.e. jelöltre, illetve a kisebb támogatottságú szereplők koalíciókötési lehetőségének biztosítása érdekében több fordulóra van szükség. (Egy forduló csak az induló erősorrendet döntheti el - ami nem feltétlenül jelenti a legalkalmasabb jelöltet - ld. pápa-választás, Olimpia helyszíne, Szili KE jelöltsége, stb.).
  3. Kontroll közvélemény-kutatások, internetes szavazások lehetőségének vizsgálata
  4. Internetes szavazás esetében adatvédelmi auditáltatás
  5. Széleskörű elfogadottsággal rendelkező személyek és szervezetek szervezzék az előválasztást

 

Egy lehetséges lebonyolítási rend

 

  1. A kezdeményező Republikon javaslatot tesz egy konferencia összehívására: javaslatot kér a ma ismert ellenzéki szervezetektől, hogy számukra melyek azok az intézetek, kik azok a személyek, akik a teljes politikai spektrumot lefedve hitelesek és elfogadhatók lennének egyfajta közvetítő szerepre. (Pl: egy baloldali szervezet jobboldali és liberális szereplőkre is tegyen javaslatot).
  2. Létrejön egy koordináló testület, mely kialakítja az együttműködési szabályokat, majd felügyeli a teljes folyamatot.
  3. Az előválasztáson miniszterelnök jellöltet s a szervezetek támogatottságát is élvező árnyékkormány kell kiválasztani.
  4. A VK-kban közösen kell kiválasztani azokat a jelölteket, akik a legnagyobb eséllyel indulhatnak majd az éles választáson.
  5. A megállapodásban rögzíteni kell, hogy a listás helyeket majd úgy kell elosztani, hogy az a lehetséges mértékig kompenzálja a megnyert egyéni helyekből adódó aránytalanságokat.
  6. Kezdődhet....

 

 

Szavazás, eredményhirdetés - ennek a technikája jelentősen hat az egész folyamatra

 

  1. Tényleges szavazás: a külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy ott sikeres, ahol a szimpatizánsok jelentős hányada előzetesen regisztrálja magát. Nálunk ennek semmi esélye sincs, így a lelkes aktivisták miatt egyes szereplők túlreprezentáltsága lenne várható. A hekkelés ellen nem véd a módszer - s mindenképpen a legköltségesebb megoldás, ezért fel sem merülhet, hogy több fordulót lehessen tartani. Ugyanakkor valós élményt sokak, így az internetet nem gyakran használók számára ez az eljárás nyújthat.
  2. Közvélemény-kutatás: megbízható képet, eredményt nyújt, ezzel szemben a leginkább személytelen. "Eredményhirdetésre" nagyjából 1 hetet kell várni. Előnye, hogy mérhetők a másodlagos preferenciák is, a hekkelés ellen a legbiztosabb módszer.
  3. Internetes szavazás: a leggyorsabban ad eredményt., tetszőleges számú fordulót lehet tartani. Hekkelés ellen egy bonyolult regisztrációs eljárás nyújthat némi védelmet, de a regisztrációs hajlandóság ugyancsak alacsony a félelmek miatt. Vélhetően az új(abb) szervezetek szimpatizánsai lennének felülreprezentálva ebben az esetben.
  4. Vegyes módszer: az internetes regisztrációt vállalók halmazát normalizálni kell (lehet?) a teljes népesség, illetve ezen belül az ellenzéki lakosság halmazára, így biztosítható a szavazások gyakorisága és gyorsasága, valamint a megbízhatóság is - a módszer hasonló az elektoriális szavazáshoz.

 

Tekintve, hogy a legfontosabb cél az ellenzék részéről egy győzelemre esélyes miniszterelnök jelölt "felmutatása", s annak a nyilvánvalóvá tétele, hogy a közös fellépés nem jelenti az identitások és az elvek feladását - az előválasztás mindenképpen ajánlható. Ebben legfontosabbnak a kampányt tartom, melyben az ellenzéki szereplők egymással koordináltan vetélkedve megmutathatják, hogy érettek a demokráciára. A javaslatom a vegyes módszer - de ebben a részvevőknek kell megállapodniuk, s persze, mindehhez az erőforrásokat is biztosítaniuk. Az, hogy így biztosítható a program és a főszereplők megismertetésére, megkönnyíti majd az éles kampányt is.

A választókerületekben NEM javaslok előválasztást: bízzunk benne, hogy a szereplők képesek lesznek a helyi sajátosságok figyelembe vételével megfelelő jelölteket állítani. Várhatóan e jelöltek egyéni szimpátiája nem képezi majd le a szervezetek támogatottságát, sokan a mai közbeszéd szerinti "párton kívüli civilek" lennének - ezt némileg kompenzálhatja a listás helyek elosztása.

Meggyőződésem, hogy az előválasztási kampány több hónapja alatt a szokásosnál részletesebb közvélemény-kutatásokkal, a viszonylag gyakori internetes szavazással elérhető, hogy vállalható, a sikerességre esélyes jelölteket tudjon állítani az ellenzék. Tudom, ehhez meglévő és mély ellentéteket is fel kell oldani - ha kell, akkor Karácsony Gergő receptje alapján, sok-sok Unicummal.  Tőlem számíthatnak egy literesre...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr208248010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása