HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Z. Könyvtárat, de ezeret!

2015.01.29. 10:14 Geo_

A B C D fejezeteket írtam - bizonyára lehetne még többet is.

Nem hiszem, hogy valaha is írtam volna olyan új ideáról, ami bárkiben is előhívhatta volna az "aha" élményt. Viszont ha ilyennel találkozom egy nálam okosabbnál - s be kell vallanom, azért vannak ilyenek is a Földön - akkor egyből az a kérdésem, hogyan is lehet ezt lefordítani a gyakorlatba, hogyan lehet programmá alakítani. Tapasztalatom szerint ezt nem szokták jó néven venni, mert azt hiszik, én akarom megmondani a tutit - pedig fordítva áll a dolog: a tutit ők mondták meg, én csak lefordítom tevékenységekre. Vagy jól - vagy nem.

Ahhoz, hogy egy versenyképes, demokratikus, méltányos országban élhessünk, több feltételnek kell teljesülnie:

1. Az ország tragikus politikai szétszakadásának (politikai jobboldal és mindenki más) felszámolása

2. A társadalom "integrálása önmagával" (gazdag-szegény, város-vidék, ember-ember ellentétek feloldása)

3. Orbánizmus helyett egy egészséges társadalom kiépülése/megszerveződése

 

V__ltoz__sMO_a1.jpg"Normális" országok úgy alakultak ki, hogy az adott társadalom "kitermelte" önmagából ezt az állapotot - a társadalmi önszerveződés azután megjelent a politikában, a pártok képében is. Nálunk 89-ben egy ilyen társadalmi háttér nélkül jött létre a politikai intézményrendszer - mint kiderült, sokkal sérülékenyebb, mint gondolhattuk volna.

A fenti hármas célrendszer egymással is szorosan összefügg. Az orbánizmus politikai leváltására csak akkor van esély, ha ezt a társadalom túlnyomó többsége is igényli - ehhez a mai un. demokratikus pártok ereje kevés, s nem is sikerülhet, ha pusztán párt-hatalmi eszközöket használnánk - ergó a társadalmat kell megszólítani. (Ma sokan mondják: politikai eszközökkel, választáson nem lehet legyőzni ezt a bebetonozódott hatalmat - de ha ez így is lenne, akkor is lépni kell, tekintve, hogy ha előbb-utóbb összeomlik, akkor is valamilyen megoldást kell találni/kínálni a kibontakozásra).

A "bal-jobb párbeszéd" - melynek 2010-ig volt értelmezési kerete - azt teszi világossá, hogy a legfontosabb kérdésekben nem ideológiai, világnézeti problémákról van szó (nem az orbánizmus konzervativizmusát, nemzeti elkötelezettségét, keresztényi értékrendjét, kell megsemmisíteni - mert ilyenek tán nincsenek is).

A változtatáshoz - erő kell. Ma a demokratikus oldalnak ehhez nincs se politikai, sem gazdasági hatalmi - ezért erkölcsi erőt kell felmutatnia. Pártjaink, s én hiszek nekik, valóban a társadalom érdekét akarják szolgálni, még tán le is ülnek egy asztalhoz - azonban ha egymással kapcsolatba kerülnek, egyből a listákról, pozíciókról kezdenek tárgyalni. Vagy éppen le sem ülnek, mert mindegyikük "kormányváltó" szerepet szán magának. Ha pedig - kívánalmaink szerint - új szereplők is megjelennek, akkor ez a viszonyrendszer csak tovább fog bonyolódni. Ezért erkölcsi tekintéllyel bíró facilitátorra, közvetítőre van szükség. S mivel igencsak kicsi az esélye, hogy egy személyben érkezzen a megváltó - ez csak egy "testület" lehet. (Tudom, tudom: jobb helyeken éppen azért választanak parlamentet, hogy ott az egyénileg tán nem tökéletes képviselők közösen, csoportos döntésükkel a "közjót" tudják szolgálni. De vagyunk mi egy jobb hely?)

Ahhoz, hogy megoldjuk a társadalom gondjait, az alapvetően vidéki mélyszegénységet, az ott kiéleződött társadalmi konfliktusokat kell megoldani. Ahhoz, hogy a demokratikus erők megerősödjenek, elsősorban vidéken kell támogatókat találniuk. Számomra logikusan következik ebből: ha a vidéki társadalom erősödését valóban fontosnak tartják a politikai szereplők, akkor elfogadják, hogy másodlagos az, hogy ott majd A, B, ...Y, Z pártra/szervezetre szavaznak-e: építkezniük közösen, s nem is pártszínekben kell.

A bal-jobboldali párbeszédnek ma látszólag nincs esélye, amíg a Fidesz-Jobbik kettős képviseli a jobboldalt. De egy megkezdődő civil és szakmai párbeszéd a "sorskérdésekről" elősegíti, hogy a valóban konzervatív, keresztény, nemzeti elkötelezettségű emberek "kizsilpeljenek" a Fidesz holdudvarából, s bennük is tudatosuljon, hogy ehhez nem kell elveiket, ideológiájukat elárulniuk, s továbbra is marad számukra politikai-társadalmi tér. E párbeszédet csak a minden oldal számára hiteles, erkölcsi tőkével rendelkező személyek, csoportok kezdeményezhetik.

 

Logikai diagramNemzeti Könyvtár program

Az elnevezésről: Sólyom László azt mondta, hogy a jogállamiság tovább él - a könyvtárakban.

Hankiss azt mondta: Találjuk ki Magyarországot! - majd elment Amerikába. Ugyanakkor a Csapdák és egerek c. könyve egy társadalmi programvázlatnak, kívánatos állapotnak is tekinthető. Ezt a programot összepárosítottam a változáskezelés módszertanával (egy logika ábra született belőle). (Maga a program s az egyes lépései - tudom, érdektelenek, mert mit sem számít az, ha egy ember ötli ki az íróasztalnál. De mintának tán megfelel.) Az eredmény nem meglepő: természetesen vannak olyan elemek - pl. oktatás, adózás, szociálpolitika - melyek

  1. Csak kormányzati szerepből valósíthatóak meg, ugyanakkor vannak olyanok is, melyek:
  2. Az "oldalak közti" kommunikációt, kapcsolatot jelentik - erre távlatilag biztos, hogy szükség lesz, viszont már ma is hozzájárulhat a Fidesz-tömb olvasztásához
  3. Kormánytól (részben) függetlenül is végezhető, elsősorban NGO tevékenységekről van szó
  4. Az un. demokratikus oldal "szervezkedéseként" értelmezhetőek - mely tevékenységek ugyanakkor a társadalmi hálózat kiépítésével esnek egybe.

Az un. demokratikus oldal (geometriai-, vagy csak egyszerűsítve: baloldal) ma nincs abban a helyzetben, hogy érdemben befolyásolni tudja a legfontosabb politikai, társadalmi döntéséket, ezért azzal kell foglalkoznia, amire hatással van: önmagával. (© Lakner Z.).

Állítom, hogy ez jelentős mértékben egybeesik az össztársadalmi kérdésekkel is: ha létezik demokratikus (baloldali, polgári) mozgalom és hálózat, az az országnak is érdeke, s képes kapcsolódni egy valódi konzervatív/jobboldali társadalom-részhez, még ha annak szükségszerűen ellen-pólusa is lenne normális viszonyok között.

Egy ilyen programnak számos kockázata van:

a. változtatáshoz szükséges erkölcsi és (részben) anyagi erő
b. pártok zavaró/kisajátító törekvése, ld. 4. pont
c. módszertan, tapasztalatok hiánya

    a. Az erkölcsi erőt egyrészt néhány "öreg" (senkit sem akarok rossz hírbe hozni, de talán érthető pl: Majthényi László, s politikai paletta szerint: Chikán András, Sólyom László, Tölgyessy Péter, Kis János, Ripp Zoltán, TGM) és ugyanannyi fiatal jeleníthetné meg. (vezető könyvtárosok). Őket segítenék az intézmények, műhelyek. (A lista csak példa akar lenni, elsőre ők jutottak eszembe olyan személyiségekként, akiket a sokosztatú mezőnyből többen is elfogadnának. Tudom, nincs köztük nő - de pl. jobbról haladva Pusztai Erzsébet, Ungár Klára maguk is politikusok, Ferge Zsuzsa nem tudom, vállalna-e ilyen szerepet, stb. Ugyanakkor azt bizonyítottnak vélem, hogy összeállítható egy ilyen grémium.)

    b. a pártokat meg kell győzni arról, hogy ha a társadalom érdekét fontosnak tartják, akkor bizonyos témáktól távol kell, hogy tartsák magukat - "cserébe" meg kell találni azokat a lehetőségeket, melyekben "kiélhetik magukat", illetve hogy terük és lehetőségük lesz a megmérettetésre, rivalizálásra is.

    c. Könyvtárellátó központ:

    • módszertani segítség és tapasztalat-átadás egy helyi könyvtár megszervezéséhez,
    • a helyi dolgok szervezése (kapcsolattartás, elektronikus és személyes viták levezetése)
    • kapcsolattartás a könyvtárak között

     

     

      (Remélem, sokan ismerik a brain-storming, az ötlet roham módszerét: kérem, tekintsék annak a részleteket .)

      komment

      A bejegyzés trackback címe:

      https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr138247912

      Kommentek:

      A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

      12347 2015.01.29. 10:33:42

      Jól tudom, nem illik átdátumozni egy posztot. De napok óta készülök valami újra, leírok pár karaktert - azután eszembe jut: ezzel "mindent" elmondtam, amit tudok.
      süti beállítások módosítása