HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

C. Ők miért nem?

2014.11.10. 11:27 Geo_

Az alapján, ahogy az A pontban fejtegettem, elvileg a jelenlegi, un. demokratikus is ellenzék is leválthatná a mostani rezsimet. Számomra evidencia, hogy erre képtelenek. Már idéztem Kis János elemzését, a frissek közül Bauer Tamás írását ajánlom. S még magamat sem akarom nagyon fényezni, hogy előre látható volt, hogy a végül létrejött összefogás - kevés lesz. De azon kívül, hogy ezt a logikai menet érdekében rögzítsem, néhány dolgot érdemes tán hozzá tenni az eddigiekhez.

A 2014-es nagy bukások lényegében már 2010-ben eldőltek azzal, hogy 2/3-ot szerzett a Fidesz. Hogy győztek, az természetes, törvényszerű volt - hogy 5 mandátummal többet szereztek, mint ami a 2/3-hoz kell, az már nem.

A példa kedvéért mondjuk azt, "Gyurcsány a hibás" - s ez érjen 256 mandátumot. Túlzás - de arra jó, hogy feltegyük a kérdést: akkor ki hozta össze a maradék hatot? Ezért bizony versenyezhetnek mindazok, akik már azóta megbánták, hogy csitították a 2/3 miatti félelmeket; azok, akik számára csak az volt a fontos, hogy leváltsák az addigiakat. De legjobb eséllyel az az MSZP nyerné el ezeket a negatív voksokat, mely "Gyurcsánytalanította" magát, szakított a "neoliberalizmussal" - s kiderült, hogy a kampányban semmiféle tartalmi mondanivalója sincs, s még arra sem hivatkozhatott, hogy progresszív céljaik voltak, vagy hogy kiálltak a válságkezelő programok mellett.

Valójában már nem ennek az öt mandátumnak az oka - hanem a következménye az érdekes. Magam is úgy gondolom, hogy a 2014-es vereség nem volt eleve elrendeltetett - csak éppen a hagyományos pártpolitikai erőtérben nem volt erre esély. Demokrácia nem működhet pártok nélkül: az ő feladatuk, hogy világnézeti, ideológiai, érték alapon különböző változatokat jelenítsenek meg, s ezekhez kérjenek támogatást - majd az erőviszonyok alapján alakítsák a politikát, a társadalom életét. A NER egyik "baromi jó" húzása (Török Gábor elemző alapján) a választási rendszer átalakítása, ugyanis az egymástól identitásban, értékrendszerben, programpontokban, támogatói körben igencsak különböző erőknek kellett volna összefogniuk.  A tűz és a víz kioltják egymást - megfelelő körülmények közt azonban hasznosítható energiaforrás lehet a találkozásból. Bár programja erre irányult, a DK-nak erre nem volt esélye - de a "Bajnai-projektnek" - igen. Egykori Fidesz politikusok (Chikán Attila, Tölgyessy Péter, Holoda Attila energetikai államtitkár-helyettes), a Fidesz által megválasztott volt államfő (Sólyom László, aki végül is eljutott az alkotmányosság felszámolásának elismeréséig), a váltópárti szerepről való álmodozásról lemondó politikusok - képesek lehettek volna megjeleníteni a széles társadalmi összefogást. Helyette azt igazolták, hogy valóban nem történt még meg a demokrácia teljes felszámolása: ahogy bevett demokráciákban szokás, az ellenzéki pártok identitásukat építették, programokat készítettek, vitatkoztak - ütköztek - egymással, a számukra rendelt szűk politikai mozgástérben.

A 2010-ben a Fidesz segítségével, 2014-ben a pártot kereső, egykor liberális szavazók voksaival az LMP elérte  a bejutási küszöböt - de ez nagyon kevés ahhoz, hogy valaha is váltópárt lehessen: ezt a rezsimet csak 2/3-dal lehetne leváltani.

A DK - bár konzisztens programja és mindenki által elismerten tálentumos vezetője van - esélytelen, hogy kinőjön a kispárti szerepből. (Bár az elszámolásnál 5-10 % is nagyon sokat jelenthet). Bajnai nélkül az E/PM-nek jelenleg a parlamenti küszöb elérése is megoldhatatlannak tűnő feladatnak látszik. Beágyazódottsága, infrastruktúrája miatt az un. demokratikus oldalon ma is az MSZP a legerősebb párt - pariban a Jobbikkal. Az MSZP ma is kulcs szereplője a politikának. A legismertebb - annak minden előnyével és hátrányával. Balra nyitásukat megnehezíti előélete - s az, hogy ezt a szociáldemokráciától sok tekintetben balra lévő pozíciót az új baloldal is magáénak akarja tudni. (Hol kritikusa, hol tagadója a kapitalizmusnak, a globalizációnak.) Ugyanakkor ma az MSZP az egyetlen politikai erő, mely meg tudná buktatni a Fideszt - de ehhez a pártnak, egykori pénztárnokainak és pártigazgatóinak önfeladására lenne szükség, úgyhogy ez csak elvi lehetőség marad. A továbbiak nagy kérdése, hogy az általam újbaloldal-nak nevezett politika szervezett erőként, szervezetként is megjelenik-e a magyar politikában.

Bár sokan várják, hogy az un. "politikai baloldal" győzze le a maffia-államot, kezdetektől nyilvánvaló volt, hogy önmagában erre képtelen. Elég hamar kiderült, hogy a DK lehetőségei igencsak korlátosak a konzervatív oldalon, ezért volt reményteli, hogy Bajnai körül megjelentek korábbi Fideszes politikusok. Urbán László részt vett a program készítésben, Chikán Attila és Mellár Tamás kezdetben részt vettek a rendezvényeiken - de ahogy 2008-ban igen, most nem sikerült összehozni egy, az akkori Reformszövetségnek megfelelő szerveződést. A "demokratikus térfélen" jelenleg több szervezet/szerveződés is megtalálható, lényegében azonos a célcsoportja a MoMa-nak, a Polgári Platformnak, a Polgári Konzervatív Pártnak.

Ma újra van (?) liberális párt, léteznek liberális társaságok - messze attól, hogy jelentős, a parlamenti küszöböt elérni képes erővé váljanak. Ugyanakkor a liberális beállítottságú emberek választhatják a DK-t és az Együtt-et is.

Összegzésként elmondható, hogy a teljes ideológiai paletta megtalálható az ellenzékben - vagyis nem ez a gond.

A következőkben majd a civilekről, egyéb lehetőségekről. Még messze a megoldástól.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr718247906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

336586 2014.11.10. 12:52:28

"mindenki által elismerten tálentumos vezetője van" Egészen enyhén túlzás, nem gondolod? Persze ha a ripacskodásra gondolsz, vagy a lenyúlásokra, akkor ahhoz valóban ért, azt lehet, hogy mindenki elismeri.

58395 2014.11.10. 16:59:43

Geo eltűnt a kommentem...

12347 2014.11.10. 19:59:55

Kokó, nem én voltam!! napos : szerintem "szimpátiádat" vetíted ki - de a lényeg az, hogy nincs egy kiemelkedő és széleskörűen elfogadott személy az oldalon.

Fodor Ervin 2014.11.11. 20:58:47

Számomra ez a fajta elmélkedés ( nem több) egy kísérlet a sok közül, hogy mi legyen és hogy legyen. A nagy kérdés azonban az, hogy ha sikerülne eltávolítani a hatalomból Viktort ki, vagy kik azok akik a megoldást tartják a zsebükben a hogyan továbbra. A legnagyobb baj az, hogy az elégedetlenség kezdi már elérni a küszöböt, de nem a demokratikus erők felé billen mérleg nyelve, hanem a jobbik felé vagy a mostanáig még ismeretlen erők felé, ami talán még rosszabb lesz a mostaninál. Meg kell érteni végre, hogy ha nem tudunk haladéktalanul demokratikus alternativát felmutatni vagy egy szakértői - de párt nélküli - kormány elképzelést elindítani akkor kicsúszik a kezünkből a kezünkből a kezdeményezés lehetősége. Ezen kell gondolkodni és befejezni végre a párt harcokat. Nagy a veszély!!!! Fodor Ervin

12347 2014.11.13. 19:37:07

4. Fodor Ervin: igen, igaz - s bár nincs nálam a bölcsek köve, erről szeretnék írni a következőkben.
süti beállítások módosítása