HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Hogyan működik a magyar tőke a XXI. században? Pikettyzmus Mo-on.

2015.03.29. 09:37 Geo_

Thomas Piketty A tőke a 21. században c könyve már hazai megjelenése előtt is nagy izgalmat váltott ki: http://444.hu/2014/04/16/thomas-piketty-egyenlotlenseg/

 

Egy progresszív vagyonadó az egyetlen józan megoldás

 

Nos, a hazai kiadó ennek megfelelően igyekszik eljárni a könyv bemutatóján. http://www.kossuth.hu/hirlevel/start/newsletter/Meghv-a-Piketty-konferencira/689


A konferencián való részvétel díja 14 000 Ft + áfa

 

Persze, nem akarok demagóg lenni - e díjból biztosan sok példányt meg lehet venni a könyvtárak számára.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr238247980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13118 2015.03.29. 10:18:04

márpedig az emberek közti egyenlőtlenségeket, azaz a különbségeket, nem lehetséges megszüntetni. az emberek alkatuknál fogva már csak ilyenek, nem egyforma a képességük. ugye, sokan fölháborodnának, ha valakit tartalékként, de egy utcai járó-kelőt tennének be egy aranyérmes csapatba, aki ugyan teljesen analfabéta, de mint csapattag, mégis kapna aranyérmet. ja, hogy a vagyonból származó jövedelem mértéke meghaladja az adott ország gazdasági növekedésének mértékét? ez mindig így volt, aki most megnyeri a lottó-ötöst, a további években ő is ilyen helyzetbe fog kerülni. :)) és érdekes módon ilyen helyzetbe kerülhet bármelyik utcai járókelő, de ugyanő nem lehet tagja egyetlen olimpiai csapatnak sem.

12347 2015.03.29. 11:43:23

1. Hmmmm Az egyenlőtlenségről már írtam többször is. Igazság szerint most a 14 e Ft-os részvételi díjon akadtam fenn - egy kicsit. http://geo.nolblog.hu/archives/2014/05/15/Egyenlotlensegrol/ Az egyenlőtlenségről: érdemes megkülönböztetni az egyéni képességekből adódó és az öröklött helyzetből következőt. Amit írsz, az az első változatra igaz - bár megjegyzem, vannak olyan baloldaliak, alapvetően a marxisták és modern követői, akik a teljes, értsd fogyasztási egyenlőség hívei. Ahogy csökken a termékekben az élő munka szükséglete, úgy természetes, hogy a tőke irányába eltolódik a részesedés. Ekkor viszont felborul a felhalmozás - fogyasztás egyensúlya, ami valójában (s persze hosszú távon) "A" tőkének sem érdeke. Persze, erkölcsi kérdés is a születéskori vagyoni különbség - de nem véletlen, hogy megszületett anno a Liska-féle modell, s erre kíván megoldást adni az FNA koncepció is - más kérdés, hogy mi ezeknek a gyakorlati, praktikus működőképessége.

23353 2015.03.29. 17:52:15

+ Piketty-t nagyra tartom.

12347 2015.03.29. 23:34:15

3. little Én is - bár csak cikkeket olvastam, a könyvét még nem. Az alábbiakat úgy másolom máshonnan - nincs benne Pikkety hivatkozás, de a témával foglalkozik, a kiindulás az FNA volt. Ha lesz erőm, akkor ebből lenne jó írni egy posztot, addig csak egy - tán nem is érthető - vázlat. Se Rawls, se más szakértő sem vagyok - de Rawls minden normális irányzatnak (konz/lib/szoc/zöld) elfogadható, ahogy látom. Különbség persze van - a konz. a képességeket, a lib. az egyéni szuverenitást, a szoc a szolidaritást emeli ki - a zöldek pedig "behozták" a fenntarthatóságot. A konz és a lib nem tud mit kezdeni azzal, hogy a piac nem egészen úgy működik, ahogy az elveikből következne, a szoc mindent elosztana - a zöld pedig leginkább balszélső, s idealista A vagyoni/jövedelmi különbségeknek vannak objektív okai: történelmi örökség (hálózatelmélet: pénz a pénzhez), az egyéni különbségek, s hogy megatrend-szerűen csökken a termelésben az élőmunka szükséglet. Objektív a felzárkózok esetében (tán Williamson?), hogy a relatíve fejlettebb gyorsabban képes erre. "Szubjektív", mert a forró tőke kialakulása, ill. ennek mértéke emberi hiba, a monopóliumra törekvés pedig egyedileg "természetes", de társadalmi szinten rossz szabályozás eredménye. Azt minden normális irányzat, ember belátja, hogy a túlzott különbség képes szétszakítani a társadalmi kohéziót. A konz. és a lib. az egyének, társadalmak profit-termelővé tételében látja a megoldást, a szoc. elosztana, a zöld TSZ-esítene. Az oktatás, képzés fontosságában, a szegénység felszámolásának szükségességében mindenki egyetért. Közben viszont globális szintre kerültek a dolgok - megoldani is alapvetően így, itt lehet. S nem reménytelen amúgy a dolog - "A" tőkének sem érdeke, hogy lecsökkenjen a fogyasztás - hiszen akkor nincs mit a piacra termelni. Kérdés, hogy ha a cél a mély-, majd a szegénység felszámolása - akkor ahhoz FNA kell-e, másrészt ha igen, akkor összeállítható-e egy működőképes modell. (Ez utóbbit még Ferge Zsuzsa sem állítja.) Az az FNA alapelv, hogy ha létminimum állampolgári jogon jár, akkor majd az emberek felelős módon értelmes tevékenységet végeznem majd - távol levő utópia. Ugyanakkor azt látom, hogy az FNA-ról szóló viták leszűkülnek költségvetési kérdéssé.

336586 2015.03.30. 18:34:41

"tőkének sem érdeke, hogy lecsökkenjen a fogyasztás" Neki persze hogy nem érdeke. Az emberiség érdeke lenne a fogyasztás radikális csökkentése, de az egy más világ lenne. Aztán mégis fogyasztjuk a sok agyament hülyeséget, repülgetünk a világban - lassan már az ürbe is lehet kirándulni. A végén majd megesszük a pénzt. Kb. úgy rohan a világ, mint arepülö a sziklafalnak. A bilderberg ülésre pedig senkit se engednek be, aki mást akar..

12347 2015.03.31. 00:58:39

5. napos Most éppen nem, de máskor elég sokat írtam a fenntarthatóságról.
süti beállítások módosítása