HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Miért szeressük a hálózatelméletet?

2015.03.20. 15:27 Geo_


Ma már nagy az irodalma - az alapja szigorú matek, működését a gyakorlat igazolja - s nagyon sok minden érthetővé, magyarázhatóvá válik.

Barabási-Albert László, Csermely Péter írásai magyarul is elérhetőek


1. A társadalmi hálózatokban emberek, illetve emberek csoportjai (maguk is hálózatok) kapcsolódnak egymáshoz. Ez a kapcsolat nem véletlen szerű - új kapcsolatainkat a már meglévők befolyásolják, illetve akinek minél több kapcsolata van, annál könnyebben létesít újakat.

2. A kapcsolatok lehetnek "erősek" (pl. közvetlen családtag, munkatárs) vagy "gyengék" (informatív).

3. A hálózatok kezdetben növekedésre vannak ítélve - kérdéses, meddig

4. A hálózatok alakíthatók - s a hálózatok bennünket is alakítanak.

5. A valós társadalmat hálózatok hálózataként írhatjuk le - s ezek között is értelmezhető az erős és gyenge kapcsolat.

6. Gyenge kapcsolatok nélkül a hálózat hierarchikussá, merevvé válik, elveszti rugalmasságát, fejlődési lehetőségeit. A központi csomópont sérülése az egész háló sérülésével jár.

7. Erős kapcsolatok nélkül a hálózat diffúzzá, struktúra nélkülivé válik, s egy határon túl nem is tekinthető hálózatnak. A rugalmas hálózatban egy-egy csomópont kiesése nem jelenti feltétlenül az egész hálózat sérülését.

A fentiek megerősítik azokat a korábbi tapasztalatainkat, hogy miért sem jók a centralizált, hierarchikus szervezetek: bármennyire is képesek egy, a központból kiinduló utasítást szervezetten végrehajtani, megszűnik a rugalmasság, a megújulási képesség. A hálózaton belül is lecsökkennek az informális, "gyenge" kapcsolatok - s ez még inkább jellemző a más hálózatokkal való kapcsolat hiányára. Így megszűnik az esélye bármilyen közös érték elfogadására - csak a merev szembenállás lehet a jellemző. E rugalmas kapcsolatok hiányában növekedési lehetőségként csak más szervezetek "felvásárlása" marad, amit kisgömböc effektusként is ismerünk. Ilyen állapotban van a Fidesz.

Ezzel szinte teljesen más végletet képvisel az un. demokratikus ellenzék. Számos kis hálózat alkotja, melyek egymással vérre menő ideológiai, identitásbeli, hitelességi vitát folytatnak, így viszont esélyük sincs arra, hogy olyan szilárdságot, politikai erőt érjenek el, ami "versenyképes" lehet az uralkodó monolit tömbbel szemben. Pedig van megoldás: vizsgálatok kimutatták, hogy már a fehérjék is képesek arra, hogy a környezet hatásaira megváltoztassák az állapotukat, szilárdabbak legyenek vagy éppen a rugalmasságukat növelik meg. (https://www.youtube.com/watch?v=9HIGFgWoT4A ). Ehhez először szóba kell állni egymással - ha máshogy nem, közvetítőkön keresztül - majd közvetlenül is, hogy azután ebből ha csak egy projektre, a jogállam visszaállítására, egy ideiglenes, de erős kapcsolat jöjjön létre. (Ennek vannak létező technikái, pl: http://geo1.blog.hu/2016/01/13/z_konyvtarat_de_ezeret_757 .Ha ezt nem ismerik fel az álbaloldalizók és neoliberálisozók, konzervatívok, zöldek, baloldaliak és liberálisok - akkor nem mondhatják el, hogy demokraták lennének - legfeljebb: áldemokraták.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr468247972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virág elvtárs s.k. 2015.03.20. 16:18:03

"már a fehérjék is képesek arra, hogy a környezet hatásaira megváltoztassák az állapotukat, szilárdabbak legyenek" ....és egy kis szalonna és hagyma sem árt a rántottába..... ...ami érdekes, a valamikori ellenzék (jelenleg kormánypárt) monolitikussá válását éppen az akkori kormánypárt (MSZP) monolit volta miatt kezdeményezte Orbán Viktor.......a jelenlegi ellenzéknek nincs nagy lemaradása.....másfél évtized......kár volt hagyni a rántottát odakozmálni....az az alkalmatlan szakács okozta a balesetet.....meg a tülekedés a kondér körül.....később meg alig lehetett fogni valakit, aki magára-vállalta az odakozmált menűt.....

336586 2015.03.20. 16:21:40

1. Fidesz 2. Jobbik 3. "demokraták" Most akkor kiknek is kell a kapcsolatait felépíteni, kikkel?

12347 2015.03.20. 18:15:18

2. napos Ha így számolod, akkor a 2. 3. helyet cserél. Ráadásul jelenleg sok anti-Fideszes szavazó a Jobbikhoz megy, mert nem lát erőt.

Virág elvtárs s.k. 2015.03.20. 18:57:01

A mai magyar törésvonal nem a jobb- és baloldal között van, hanem a nemzetiek és nemzetellenesek között van. Mai történés ahogy a nemzetellenes bloggerek kimarják Szili Katalint a "baloldali" de valójában nemzetellenes blokkból, mint ahogy már kimarták Pozsgayt és Szűröst, ugyanezért. A Fidesz soxor balról előzi az MSZP-t. A Jobbik pontosan azért tudja a kapcsolatait növelni, mert a baloldalinak nevezett, de valójában nemzetellenes blog nem egységes, és a nemzeti blokk megengedheti magának, hogy két parlamenti pártot tartson, egy EU-pártoló és egy EUszkeptikus pártot. Az átstrukturálódás, vagyis a kapcsolatok minőségének megváltozása külső erők hatására (fenyegetettség) is megváltozik. Valójában ha a külső erők (nemzetellenes blokk) megerősödne, az a nemzeti blokkot is átstukturálná (az erős kapcsolatok erősödnének).......a nemzetellenes blog átstukturálódásának igénye felmerült már (összefogást! összefogást!) de az egyéni törekvések, és az erős kapcsolatok rendszerének HIÁNYA (erős, elfogadott vezető hiánya) miatt máig sem belátható, hogy valójában mikor következik be. Összegezve egy jó rántottánál nem könnyű az alig főtt sótlan lágytojást kívánatosabbá tenni. Virág elvtárs s.k.

12347 2015.03.20. 19:21:56

Mi az, hogy nemzeti és nemzetellenes? Nem az a nemzetellenes, aki a nemzet érdeke ellen cselekszik? Mi lehet egy nemzet érdeke? Tagjai boldoguljanak a világban, őrizzék meg nyelvüket, kultúrájukat. A nacionalizmus a nemzetek kialakulása idején volt érték. Már szottyadt demagógiaként használják az általad nemzetieknek nevezettek - mást nem is tudnak ajánlani.

45691 2015.03.20. 21:10:06

4. Virág "A mai magyar törésvonal nem a jobb- és baloldal között van, hanem a nemzetiek és nemzetellenesek között van." -- ezzel tökéletesen egyetértek. Az a csoda - ám az is könnyen lehet, hogy ez nagy baj -,hogy (még) nincsen véres polgárháború (pont ezért).

Virág elvtárs s.k. 2015.03.20. 21:55:47

5. Na látja, Geo elvtárs, megfogalmazta a közöttünk levő törésvonalat. Czuczor-Fogarasit idézte valaki egy blogban: (illetve a kedvezőtlen értelmezést elhallgatta: *VILÁGPOLGÁR (világ-polgár) ösz. fn. Általán minden ember, mint a világnak, azaz, földnek lakosa, vagyis az egyetemes emberi társaságnak tagja, ki minden embert polgártársaul tekint, és fogad. Különösen oly személy, ki érdekeit bizonyos hazához és nemzet érdekeihez nem köti, ki mindenütt otthonosnak tartja magát. (Cosmopolita). Kedvezőtlen ért. hazafiság nélküli és sehonnai. V. ö. HAZAFI, HONPOLGÁR. /. KériSzépen elvtárs: A fegyverrel ejtett sebek begyógyulnak, a szavakkal ejtett sebek elüszkösödnek.

12347 2015.03.20. 22:33:31

6. KériSzépen 7. Virág elvtárs s.k. (látogató) Igazatok van, megírok egy posztot, utána már semmi közöm, hogy mi is a témája. Dekadens bipoláris és egybites világképetekbe bele se fér, hogy valaki ne úgy hazafi vagy honpolgár, hogy közben a világra is nyitott. Nyugodtan zárkózzatok be, s vegyétek úgy, hogy akkor én kívül vagyok.

Virág elvtárs s.k. 2015.03.21. 08:28:09

Nem, nem, a sótlan, főtlen lágytojást nem mi szolgáltuk fel!

Virág elvtárs s.k. 2015.03.21. 08:31:48

közben a világra is nyitott......nem gondolom, hogy ne kellene a világra is nyitottnak lenni, de nem internacionalizmussal, vagy újabban globalizmussal kell ezt a nyitást megélni.

12347 2015.03.21. 09:25:15

Internacionalizmus, globalizmus... Azt nem tudom, mit értesz globalizmuson - de azt tudom, hogy szeretjük vagy sem, a globalizáció létezik. A formáját, működését tudjuk befolyásolni - de azt is jelenti, hogy bizonyos dolgokat csak globális szinten lehet megoldani.

336586 2015.03.22. 13:05:45

11. A globalizáció A Föld korlátos voltából valamint az emberiség mindenféle növekedéséböl származó folyamat. A globalizmus pedig a globális diktatúra (amely mindenféle gonosz jegyeket is hordoz) építése, támogatása. Van kapcsolat a kettö között, mint az ég és a föld között.

12347 2015.03.22. 19:41:47

12. napos Sajátos szóhasználat... Mindenestre a "globális diktatúra" ellen csak globálian lehet fellépni.
süti beállítások módosítása