HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Félek az előválasztástól

2015.01.21. 12:43 Geo_

(Na, nem a gondolatától - hiszen a magam szűk körében tudtommal előbb fogalmaztam meg erre javaslatot, mint ahogy Tóth Zoltán elképzelésével megismerkedhetett volna a szélesebb közvélemény is: http://geo.nolblog.hu/archives/2012/03/15/Elovalasztasrol/ :-) Két fordulós választás esetében persze nem nagyon lenne rá szükség - nem véletlen, hogy a NER el is törölte.

 

Egy időben két írás is megjelent: http://nol.hu/belfold/elovalasztasra-keszul-a-baloldal-1510767 http://nol.hu/velemeny/elovalasszatok-1510765

(Na, nem a gondolatától - hiszen a magam szűk körében tudtommal előbb fogalmaztam meg erre javaslatot, mint ahogy Tóth Zoltán elképzelésével megismerkedhetett volna a szélesebb közvélemény is: http://geo.nolblog.hu/archives/2012/03/15/Elovalasztasrol/ :-) Két fordulós választás esetében persze nem nagyon lenne rá szükség - nem véletlen, hogy a NER el is törölte.

 

Egy időben két írás is megjelent: http://nol.hu/belfold/elovalasztasra-keszul-a-baloldal-1510767 http://nol.hu/velemeny/elovalasszatok-1510765

 

Amitől félek az az, ha az elképzelések a miniszterelnök jelölt kiválasztására fókuszálnak, így nagy a veszélye annak, hogy a tartalmi kérdések és politikai szövetségkötések helyett a mindent eluraló és egyben szétcincáló személyi kérdésekkel foglalkoznánk. Abból kell kiindulni, hogy a hitelességet a választóktól kapják a politikusok, egy szövetségen belül a garanciákat viszont egymástól kapják, egymásnak adják a felek.

 

Az előválasztás lényegének, legfontosabb elemének a kampányt tartom, mely hosszú, több éves folyamat.

1. Az előválasztáson azok a szervezetek indulhatnak, melyek deklarálják, hogy politikai céljuk a NER leváltása, a jogállamiság helyreállítása, a társadalmi esélyegyenlőség biztosítása - s elfogadják az együttműködési szabályokat.

2. Számos és számtalan szervezet kér helyet a DEKA mellett, ezeknek nagyon eltérő a legitimitása, hiszen sokan újak, még nem volt lehetőségük megismertetni magukat a közvéleménnyel - ugyanakkor jól tudjuk, hogy a "régi" szervezetek önmagukban nem képesek sikeresen fellépni.

3. Az előválasztási kampányban a szervezetek ismertetik a programjaikat, érvelhetnek a sajátjuk vélt vagy valós erősségei, mások vélt vagy valós gyengeségei alapján.

4. Az előválasztás első fordulója után az előre meghatározott súlyt (pl: 5 %) el nem érő programok tulajdonosai dönthetnek, hogy valamely más programhoz csatlakoznak, vagy éppen ők maguk alkotnak egy új koalíciót.

5. 2-3 forduló alapján nyilvánvalóvá válik, hogy kinek milyen a támogatottsága, s az, hogy az egyes programok közt mekkora az átfedés: pl. csak a legfontosabb kérdésben (NER leváltása) értenek egyet, vagy a szakpolitikák alapján koalíciós kormányzásra is van esély.

6. Egy ilyen előkampány nyilvánvalóvá teszi, hogy ha a felek nem képesek egymással kompromisszumot kötni, akkor a NER fennmaradását segítik. Ugyanakkor a szimpatizánsok számára is segítik az ilyen kompromisszumok elfogadását: nem x-szel, y-nal való összefekvésről, hanem egy meghatározott cél eléréséről van szó.

7. Magát az előválasztást megbízható közvélemény kutatásokkal lehet szimulálni - ennek során felmérhető, hogy ki visz, s ki hoz szavazatokat, ami alapján újra kell gondolni a jelöléseket, s ez alapján lehet megtalálni a konszenzusos programokat és jelölteket. A mai technikai feltételek közt több fordulót is lehet tartani, s számtalan mérésre ad lehetőséget az internet. (Pl: regisztráció alapján kialakítható egy internetes csoport, melynek véleményét az országos közvélemény kutatásokkal nyert adatokra normalizáljuk.)

 

A megállapodásról szóló megállapodás egy lehetséges szövege:

 

Az összefogás nem Orbán – hanem rendszere ellen jött létre. Ennek érdekében vállaljuk, hogy a jelenlegi rezsim lebontása érdekében összehangoljuk politikánkat, s azt a pillanatnyi Fidesz-érdekek szerint változó „törvényekhez” igazítjuk – s ehhez az összefogáshoz kérjük támogatóink megértését és egyetértését is. A fentek értelmében az alábbi vállalásokat tesszük:

 

  1. Olyan együttműködést alakítunk ki, mely a szükséges és elégséges mértékben biztosítja a rezsim leváltását.
  2. Az együttműködésen belül szükségesnek tartjuk, hogy mindenki bemutathassa saját programját, jövőről alkotott elképzeléseit – végleges megállapodást csak valós támogatottság alapján lehet kötni. A támogatottság mérésére a közvélemény-kutatók részletes adatait használjuk fel: ez alapján dől majd el, hogy ki az, aki miniszterelnök-jelöltként a legnagyobb eséllyel foghatja össze a demokratikus erőket, illetve hogy milyen arányok alapján osztjuk el előzetesen a listás helyeket, illetve az új parlamentben majd a mandátumokat.
  3. A bemutatás folyamatában a vállaljuk, hogy szakmai-politikai programjaink megvitatásához egy, a nyilvánosság és a szakma bevonásával tartott kerekasztalhoz ülünk. Ennek során a szervezetek bemutatják saját elképzeléseiket, ami alapján megállapítható azok realitása, az egyes programok közötti kompromisszumok, közös pontok lehetősége.
  4. A 2 pont szerinti felmérések alapján az együttműködők olyan virtuális frakciókat alakítanak, melyek várható támogatottsága eléri az x %-ot. A már korábban egyeztetett elképzelések alapján kell összeállítani az együttműködők választási programját, melynek egyik része a közösen elfogadott államjogi fejezet, a másik pedig az előbbinél akár szűkebb kör által elfogadott szakpolitikai rész, mely a kormányzásra készülők programja.
  5. A kormányzati koalíciót nem, de az együttműködést vállalók a szakpolitikai program ellen nem kampányolnak, a választásokig pedig az államjogi és az esetleg általuk is elfogadható szakpolitikai kérdésekben képviselik az együttműködést.
  6. Vállaljuk, hogy az egyéni választókerületekben olyan közös jelölteket indítunk, akik a legnagyobb eséllyel lehetnek győztesek. A 2. pont szerinti támogatottság arányait a listás helyek, majd a frakciók alakításakor a közösen megszerzett mandátumok elosztásával biztosítjuk.
  7. A választásokig hátralevő időben tájékoztatjuk egymás programjainkról, akcióiról, s törekszünk a közös fellépésre.
  8. Kérjük támogatóinkat, szimpatizánsainkat, hogy figyeljék tevékenységünket, s fejezzék ki egyetértésüket és rokonszenvüket - s ha eljön az idő, okosan, felelősen adják le a voksukat. Csak támogatásukkal kerülhetünk ki a mostani helyzetből - mert Magyarország bajban van!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr118247948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

336586 2015.01.21. 16:24:13

Jó, jó, ez az út. De hová vezet? Milyen lesz a viszony a globalistákkal? (IMF, NATO, EKB, FED;stb.) Kik lophatnak? Mit és mennyit? Kik lesznek elszámoltatva? A lényegi kérdésekre azért kellene válaszokat adni elöre, hogy lehessen tudni, az út vége merre hány lépés.

12347 2015.01.21. 16:51:53

válaszokat adni elöre Épp ezt tartom lényegesnek: előre nem tudom a választ - csak a magamét. De a kerekasztalaknál lehet ezekről szakmai vitákat folytatni, az előválasztási kampányban felmutatni, majd lemérni a támogatottságot. Természetesen érvelhetek és kampányolhatok a globalizáció ellen - de ha nem tudok döntő befolyáshoz jutni, akkor bizony vagy feladok a pillanatnyi törekvéseimből, s megmagyarázom a szimpatizánsaimnak is, hogy most ennyit tudtam elérni - vagy nem közösködöm, s ezzel hagyom a NER-t továbbra is.

12702 2015.01.22. 00:51:07

mi huszonöt éve végigjártuk ezeket....jóóóó reggelt libsik!

12347 2015.01.22. 01:58:55

3. rodosto1 - itt ne libsizz. S az sem derül ki, hogy kik, s mit jártak végig.

12347 2015.01.22. 02:00:42

Levélben kaptam: *************************** Én az egész előválasztás technikát rossz ötletnek tartom. Néhány indok: - Ezt a lakosság nem ismeri, nem megy el, mondjuk én sem mennék el. Ez legfeljebb a szűk baloldali aktivista elitet (200-300000 fő) hozná lázba, nem a tömegeket. - A hiteles kivitelezése abszolút lehetetlen. Nem legitim az ellenőrzése, bőven meghekkelhető, aktivista klikkek, csoportok túlarányt szerezhetnek. A mai tüntetéseken is jórészt néhány tízezer aktivista mozog, de a nép nem. - Az előválasztással legfeljebb az érdemi együttműködési politika kiizzadását spórolhatják meg a résztvevők, helyette pedig - látszólag objektív - mechanizmusra bíznák a döntést. És ez a legfőbb baja. A résztvevő demokratikus politikai erők ne spórolják meg a közös platform kikínlódását, és közös szereplők kiválasztását. Ha ezt a látszólag objektív verseny mechanizmusra bízzák, akkor az erőfeszítések geller kapnak. Mindenki a furfangos előválasztási csatára fog gyúrni, kiéleződik a rivalizálás. A nagy választásokhoz hasonlóan lesz csalás, személyiség lejáratás, a rivális politikai erő kiutálása ("vele nem") Tudom, hogy a közös demokratikus politika a hagyományos egyezkedéssel történő kiérlelése nagyon kétséges, rosszak a tapasztalatok. De ez a valódi feladat, amit nem lehet cselesen elkerülni. Ha erre nem képesek a demokratikus erők, akkor kormányozni sem fognak tudni, sőt a rendes választásokat sem tudják megnyerni. A cikkben felvázolt közös platform javaslat nagyon jó. Ilyesmikben kellene gondolkodni, és ezt kellene érlelni, nem "objektív automatizmusokat" keresni, amelyek helyettünk dolgoznak. ******************************* Rövid válaszom: Ha ma nem rakják le a későbbi szabályokat - akkor állandó téma lesz a személyi kérdés, összefekszik-e Schiffer Gyurcsánnyal vagy sem, a MoMa a szocikkal, stb. Ha viszont ebben most megállapodnak, "ráérnek" a tartalmi kérdésekkel foglalkozni. Félreértetted: a kampányt magát fontosabbnak tartom, mint a "választást" - itt mutassák fel magukat, s legyen nyilvánvaló, hogy a kerekasztaloknál miben tudnak megegyezni s miben nem. A javaslatom szerint nincs effektív szavazás: ezt rábízzák a közvéleménykutatókra.

12347 2015.01.22. 09:24:18

http://magyarinfo.blog.hu/2015/01/22/elovalasztas_nyami Balázs az elemzésébem nagyon igaza van - a végkövetkeztetésben szerintem nincs. (Illetve: vannak előnyök és hátrányok minden alternatívánál.) Szerintem ugyanis az előválasztás legfontosabb elemei azok, hogy: 1. előre rögzítenek egy eljárásrendet, úgyhogy 2-3 évig a lényeggel foglalkozhatnak, nem a castinggal 2. nem maga a "választás", hanem a kampány a legfontosabb, amit Te is fontosnak tartasz: ma még nem is mérhetőő szervezetek mutathatják fel önmagukat és programjukat, a rendelkezésre álló média térben. Ekkor derülhet ki, hogy ki/mi miben ért egyet és miben nem, s a szimpatizánsokban is tudatosul, hogy itt nem összeborulásról van szó. Pl. Schiffer deklarálhatja, hogy kizárólag erre az egy aktusra fog össze Gyurcsánnyal; hasonló módon az újbaloldal most, és egyszeri alkalommal fog össze a "neoliberálisokkal". Ez valójában a NER választási rendszerén kívül folyó a dolog - helyettesíti a korábbi első fordulót Persze, ha a népharag elzavarja a NER-t, s az rádől a Fideszre - akkor nincs szükség az egészre.

336586 2015.01.22. 17:08:25

Szóval nincs tálalható alternatív javaslat. Majd akkor lesz Sorosnak meg tettestársainak egy nem visszautasítható javaslata. Az lesz aztán az öröm.

12347 2015.01.22. 17:42:55

Szóval nincs tálalható alternatív javaslat. Mire?
süti beállítások módosítása