HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

MSZP-s tánclépések

2012.09.25. 16:59 Geo_

http://hvg.hu/itthon/20120926_Bajnai_visszaterese_Mesterhazy_MSZP_vita - egy friss cikk, ami csak erősíti a posztban korábban leírtakat.

De nem csak pártok viszonyáról van szó. Ki nem unja már az MSZP és az LMP közeledő-távolodó tánclépéseit?

http://hvg.hu/itthon/20120926_Bajnai_visszaterese_Mesterhazy_MSZP_vita - egy friss cikk, ami csak erősíti a posztban korábban leírtakat.

De nem csak pártok viszonyáról van szó. Ki nem unja már az MSZP és az LMP közeledő-távolodó tánclépéseit?

Még ha egymás nyakába borulunk is, ez legfeljebb alkalmazkodást jelent a mesterségesen kétosztatúvá tett közélet viszonyaihoz, és nem alapozza meg a valóban többdimenziós, hálózatos, nemcsak központból vezérelt, hanem horizontális kapcsolatokban gazdag társadalmat. Ha Orbán maradék táboráról beszélünk, annak tagjai­tól hiába várjuk, hogy a sajátjuk helyett átlépjenek egy baloldali „akolba”, és nem is az „akol-logikát” akarjuk erősíteni. Egy konszolidált, működőképes, szolidáris társadalomban sokfajta közösségépítő energiának van tere. Ott sokirányú a közlekedés, több szálon lehet egymáshoz kapcsolódni, ott nemcsak a társadalom, hanem a közélet sem „egydimenziós”. Ott a pártok mellett civil és szakmai közösségek egymáshoz kapcsolódó és egymással vitatkozó sejthálózata működik. Ők építenek hidakat, alul- és felüljárókat az olyan politikai autópályák fölött, amelyeken egyébként nem lehetne átkelni, ahol a vicc szerint a másik oldalra csak születni lehet, átmenni lehetetlen, mert jobbról és balról is elüthetnek. Ezért a demokratikus oldal kívánatos együttműködése csak akkor bővítheti a tábort, ha pártok egyezségén túl valódi közéleti mozgalmat is teremt, amelyben az átjárásokat biztosító civil és szakmai közösségek képezik az érhálózatot. A konszolidációs képességet tehát nem egyszerűen a váltópártok tűrhető koalíciója mutatja, hanem egy váltómozgalomban való részvételre és annak generálására való alkalmasság. A magabiztosság, hogy nem veszünk el benne, a szerénység, hogy nem minden nekünk jár, nem mindent mi oldunk meg. Az erő, hogy vannak hozzá gondolataink és eszközeink. A baloldal abban bízhat, hogy több tud lenni korábbi önmagánál.

A fenti idézet nagyon jól összefoglalja a lényeget – s csak egy dolog benne a meglepő: szerzője, az ÉS augusztus 31-i számában, Lendvai Ildikó, az MSZP ismert politikusa.

Az MSZP elnökségéből ugyanis más hangok érkeznek, elég Mesterházy Attila vagy Szanyi Tibor szerepléseire utalni, nem is említve a mégis csak az MSZP-ben készült anyagot: http://nol.hu/belfold/20120611-baloldalisag__remeny__ero

Tegyük túl magunkat azon a kérdésen, hogy képes-e az MSZP elvi kérdések megvitatására (nem), képes-e a tagsága véleményét valóban kikérni alapvető kérdésekben (nem), s azon is, hogy törvényes, etikus, demokratikus módon képes-e a párton belüli konfliktusokat kezelni (nem).

Az előbbieket csak azért kell megemlíteni, hogy érzékelhető legyen: nem olyan felhőtlen és magától értetődő dolog az MSZP-vel való együttműködés.

Az együttműködési paradoxon az MSZP esetében is érvényes: ahhoz, hogy a demokratikus erők a minimális programjukat megvalósíthassák, a szereplők közt maximális együttműködésre van szükség. Ugyanis a hagyományos pártpolitika alapján szinte természetes, hogy a legnagyobb ellenzéki párt győzni akar a választáson, s hogy annak elnöke elsősorban magát tartja alkalmasnak a miniszterelnöki szerep betöltésére. Vagyis ezért nem hibáztathatók – azért azonban igen, ha nem képesek számolni, s nem ismerik fel a valós társadalmi folyamatokat.

A Haza és Haladás elemzése után már alapvetés, hogy csak akkor van esélye az orbánizmus leváltásának, ha választókerületenként csak egyetlen jelöltet indítanak a demokratikus erők – s meg is kapják a közös voksokat. Ha az MSZP egyedül állít jelölteket, abban bízhat, hogy a legnagyobb ellenzéki erőként elsősorban ő gyűjtheti be a protest-szavazatokat, s mások szimpatizánsai is rájuk adják a szavazatukat, hogy az ne vesszen el. Kérdéses, hogy ez milyen mértékben működik – de nagy tételben nem érdemes arra fogadni, hogy így akár simán, de még kevésbé, hogy 2/3-dal lehet legyőzni a Fideszt. S bár az MSZP előétele sem makulátlan, alapvetően még csak egy demokratikus pártról van szó, s higgyük el, hogy visszaállítaná a jogállamiságot. S ha ez nagy eredmény is lenne, nem segítene a magyar társadalom alapvető baján, a kétosztatú politikai rendszeren. (A tudományos alapokon túl ezt a DK és az LMP is megfogalmazta már.) S ha Lendvai szövegében fel is lelhetjük, a párt politikájában nem érzékelhető, hogy valóban „többdimenziós” társadalomban gondolkodnának.

Mindenki együttműködést kiállt – s a saját pozícióját erősítgeti. Az együttműködésnek azonban feltételei vannak. Először meg kell hallgatni a másikat, majd megérteni, hogy mit, s hogy miért mond. S csak ezek alapján lehet meghatározni, hogy mi is az, amit a felek kölcsönösen elfogadhatónak tartanak. Mivel adottság, hogy az MSZP a legerősebb erő, elsősorban neki kell biztosítékokat adnia, hogy az együttműködésen nem bedarálást ért, hogy változtat a kinevezési- és pártfinanszírozási gyakorlaton. S hogy vállalja, hogy a rajta kívülálló szervezeteknek is lehetőséget ad a politika formálására.

Még van egy éve a különböző szervezeteknek, hogy építsék, pozícionálják magukat. De ugyanebben az időkeretben kell megállapodniuk abban is, hogy melyek a közös pontok, s hogy milyen garanciákat képesek adni egymásnak. Garanciális elem lehet, hogy kialakítandó jogállami kereteket nem a pártok önmagukban, hanem elismert szervezetekkel, intézményekkel közösen alakítják ki (pl. EKKE, Méltányosság). Meg kell állapodni, hogy milyen alapon állapodnak meg abban, hogy az olajfán vagy a választási párton belül milyen erősorrendet alakítanak ki (pl. részletes közvélemény kutatás, előválasztás – vagy éppen ezek kombinációja).

Előre látható, hogy az orbánizmus leváltása valóban csak az origó – az egyes szakterületeken sokkal nagyobb ellentétek lehetnek a pártok között – elegendő a piac és a környezeti tényezők megítélésére utalni.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr568247736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

286391 2012.09.25. 17:43:42

Vajon a DK élen jár a "mi most a teendő" felismerésében? Vagy csak jól esik kibicelni?

263397 2012.09.25. 19:46:43

Az a baj, hogy csak az orbánizmust akarják lebontani, s visszahozni a kollaboráns apró maffiát. A nép érdekeit senki se képviseli manapság. Hazugság az is, ha hallgatnak.

12347 2012.09.25. 21:17:57

1. garabonciás : az MSZP-ről szól a poszt.

286391 2012.09.25. 23:51:01

3. Arra rájöttem abból a néhány sorból is, amit elolvastam belőle. Annyi közös azért csak van az MSZP és a DK politikájában, hogy egyiknek sem esik le a tantusz "mi most a teendő". De nem is ez a lényeg, hanem mit az előző postnál is megállapítottam: úgy látom nem sok embert érdekel a DK véleménye.

110481 2012.09.26. 11:27:48

T. Szerző! Szerintem meg a választás nem erről, hanem a munkához való viszonyról fog szólni! A várható ujabb lépés (segélyplafon) rengeteg potenciális szavazatot fog hozni a FIDESZ-nek a dolgozó társadalmi csoportok közt, az ez ellen ágáló MSZP meg nem nyer semmit, mert a mániákus segélyesek nem a szavazási hajlandóságukról hiresek (most hagyjuk a tésztaakciókat, meg a kétezer Ft-os ajánlócédulákat). Az MSZP kommunikációja olyan bűn rossz, hogy szinte tereli a komolyabb embereket a jobboldalra, miközben begyüjti a lumpeneket. Ráadásul 2 Ft-os kolbász igérgetésével mégegyszer nem lehet erdményt elérni.

12347 2012.09.26. 13:37:16

Kedves zili, nem a kampány-PR-ról szólna a posztom. Ugyanis a "munkához való viszony" jelenleg csak egy PR-fogás, komoly tartalom nélkül. Ha 2010-ben a Fidesznek sikerült, másnak miért ne sikerülhetne? (Ugye, tudja, hogy tészta-osztogatásban, ajánlócédula vásárlásban több fideszes esetre derült fény?)

110481 2012.09.26. 15:32:02

6.-ra Egyetértünk, de ez a PR fogás akkor is sokak számára vonzó! Ami a tészta és ajánlócédulákat, továbbá az egy lakásba 60 személy bejelentését, a buszos fuvarokat, a láncszavazást, stb. én is ismerem és azt is láttam, hogy a Mo.-i választási rendszer és annak működése megszégyenitte a Kiegyezés utáni boros-fokosos választásokat is.

Funyi1 2012.09.26. 17:02:24

..., No, ha a "Munka igérete csak kamu PRfogás" - tegy is azt bárki -, akkor még mit is tudna ezem kivül ajánlani EZ az MSZP??! ..., ugyanazt a leszerepelt gárdát, akik tevőlegesen résztvettek "az elmúltnyolcév" ElQrásaiban, támogata at Internacionalista Globalizmust a haza és a nép ellenében ... ??! ...., tegnap majd hanyatt estem, .., Aszongya a Szanyi: "AZ MSZP VISSZAFOGLALTA a MAGYAR BALOLDALT!" Micsoda?! ..., tehát akkor az elmúltnyócévben NEM AZ MSZPjé volt a Magyar Baloldal???! Hát akkor kijé??! - az Internacionalistáké??! Oszt most AZOK FOGLALTÁK VISSZA, akik a múltkor ODADOBTÁK??! Szekeres-Lendvai-Hiller-Kovács-Burány-Tóbiás-stb., - s most akkor higgyek is nekik, amikor már egyszer szemtől-szembe BECSAPTAK??! .., hát NEM! Egy szavukat sem hiszem soha többé! - Ezért fogok a Jobbikra szavazni, hogy legyen ELLENZÉKE Órbántnak! ..., így tettem már 2010-ben is, s nem is tévedtem, mert a Parlamentben az MSZP mégcsak "Nyűfasza" sem ...

Finyi1 2012.09.26. 17:09:56

8. Funyi1 (látogató) 2012. 09. 26. 17:02 S Ó, hát ezért a véleményemért "Engem" a választópolgárt le lehet Idiótázni, le lehet Bírkázni, le lehet Hülyézni, és Fasisztázni IS, - De az Emeszpének nem a választópolgárt kellene kidobnia, hanem a Választópolgár fogja kidobni az MSZP-t! ..., a politika szemétdombjára!

12347 2012.09.26. 20:55:17

Funyi1: hiába szavazol a nácikra, az ő módszereikkel még kevesebb munka lenne. De ha te Jobbikra szavazol - akkor a számodra érdektelen a posztom.

12347 2012.09.26. 20:56:53

Zili, az akkori rendszerben csak ügyeskedni lehetett - a mostaniban maga az egész bűnös és erkölcstelen.

286391 2012.09.27. 11:49:45

"...a "munkához való viszony" jelenleg csak egy PR-fogás, komoly tartalom nélkül." Ha zt egy komoly politikus ma leírhatja, akkor engedtessék meg nekem, hogy azt mondjam - az NEM KOMOLY POLITIKUS! De a párt sem, amelyhez tartozik!
süti beállítások módosítása