HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Előválasztásról

2012.03.15. 12:11 Geo_

(Az eredeti szöveget már korábban megfogalmaztam, de a portál korábbi tartalma azóta nem elérhető. http://kapcsolat.hu/kampany/demokratak_nepfrontja )

(Az eredeti szöveget már korábban megfogalmaztam, de a portál korábbi tartalma azóta nem elérhető. http://kapcsolat.hu/kampany/demokratak_nepfrontja )

1. Választások valószínűleg 2014-ben lesznek – s a Fidesz előállt a számára jelenleg legkedvezőbbnek tűnő választási törvénnyel. Az eddigiek alapján egyfordulós, az egyéni körzeteket az eddigiekhez képest felülértékelő rendszer várható – ami azt jelenti, hogy egy egységes, nagy párt lehet csak az esélyes.

2. A választópolgárok számára a "jogállamiság", "alkotmány", "hatalommegosztás" ma nem hívószavak - mindaddig, amíg ezek negatív hatását nem érzik a bőrökön, a pénztárcájukon. Nem ilyen áron szeretnék begyűjteni a demokratikus közösségek a protest-szavazatokat!

3. Ha 14-ben sikerül leváltani Orbánt – ez csak a demokratikus erők széles összefogásával lehetséges.

4. Ma még minden erő az önmeghatározás, öndefiníció korszakában van – ebbe az MSZP is beleérthető. Nagyon sokan az MSZP-vel és/vagy Gyurcsánnyal szemben határozzák meg önmagukat. Ezért önmagától nem alakul ki egy esetleges olajfa/szivárvány koalíció.

5. Ehhez nem feltétlenül egy részletesen kidolgozott, szakpolitikákat tartalmazó program kell a politikai szereplők részéről – hanem elsősorban elvek, irányelvek – s a kidolgozást inkább kerekasztalokra, vagy szakmai/civil szervezetekre kellene hagyni, mint amilyen a válságkezelési tervet kidolgozó Reformszövetségi program volt. Hasonló volt a pártfinanszírozás kérdése is. (Konszenzus nem a részletekből kiindulva alakítható ki!) Az eddigi vitákból is kiderült, hogy különböző céljai lehetnek egy ilyen koalíciónak – pl. rendrakás és új választás, vagy akár 4 éves program. Mindez az egyeztetések során tisztázható.

6. Ahhoz, hogy a különböző erők elfogadják, hogy egy közös listán mekkora legyen az ő részük – legitimációs háttér kell. Ennek egy lehetséges módszere egy „előválasztás” lehet.

- A demokratikus erők létrehoznak választási bizottságokat, ahol regisztrálniuk kell a zállampolgároknak.

- A szavazás az interneten történne - mindenki kap 1 azonosítót, ehhez persze kell egy ugyancsak hitelesített szavazó szoftver. Persze, nem mindenkinek van internetje - ők a szavazási időszakban bemehetnek a választási bizottságokhoz, s ott leadhatják a szavazatukat.

- A szervezetek közben kampányoljanak - az olcsó és kreatív kampányok lennének a nyerők.

- Tudjuk, hogy 1-2 alapos közvélemény-kutatás megbízható képet adhatna az egyes szervezetek támogatottságáról - de maga ez a választás is mozgósítás lenne a kormány ellen - ráadásul komoly esélyt (de legalább: más módszereknél jóval komolyabbat) adna a parlamenten kívüli erőknek. (Persze, az MSZP és az LMP abban bíznak, hogy majd ők söpörhetik be a protest-szavazatokat - viszont egy ilyen koalícióba tán könnyebben lépnének be.)

7. A fentiek értelmében meg kell keresni a politikai szervezeteket, mozgalmakat – másrészt a politikákat kidolgozó műhelyeket – valamint azokat a személyeket, intézményeket, melyek a folyamatokat moderálhatják, a próbaválasztást lebonyolíthatják.

Meg kellene kérni ehhez egy-két intézetet - Eötvös, Méltányosság, nagyjából erre a körre gondoltam, akik ezt hitelesen kidolgoznák, majd ellenőrizhetnék az előválasztás lebonyolítását.

A javaslat viszonylag kedvezőtlen az MSZP, DKP, LMP számára – melyek a protest - szavazatok megszerzésében reménykedhetnek, s meglévő infrastruktúrájukra számíthatnak.

A javaslat kedvező a parlamenten kívüli, most szerveződő erőknek.

Jól tudom, az egész megszervezése mégis csak költséges dolog – de mi lenne jobb kampány-lehetőség, mint egy ilyen akció?

37 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr948247718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

12392 2012.03.15. 13:18:02

Ez ennél lényegesebben bonyolultabb kérdés. Egy ilyen megtervezése, megvalósítása, lebonyolítása és értelmezése rengetegbe kerülne. Véleményeddel ellentétben a jelzett három parlamenti erőnek lenne előnyös, nekik van pénzük és apparátusuk. De leginkább a Fidesz nyerhetne rajta. Arról nem is beszélve, hogy az „előválasztások” egy nagyon másik kultúra termékei. Pl. a Fidesz szabadcsapatai keményen módosíthatnák a tényleges képet. Gondolj csak a pl. ide akkreditált pribékjeikre!!! S végül: mire lenne ez jó???? Mire lehetne használni az eredményeket????

12347 2012.03.15. 17:31:32

Máshogy látom - egyszerűnek persze nem :-)) "rengetegbe kerülne." - ez relatív. Hiszen ebben a kampányban válik nyilvánvalóvá, hogy ki mindenki akarja leváltani az orbánizmust. A kampány szintere a ballib média, az utcai kitelepülések és az internet lenne - s ez nem olyan drága, mint a köztéri óriásplakátok, a közmédiás hirdetések, stb - így ez éppen az olyan "szegényeknek" előnyös, mint a 4K!, HAHA, stb, akiknek esélyük sincs, hogy az "igaz" kampányban terük legyen. Ezért nem hiszem, hogy a parlamenti pártoknak lenne előnyös - ráadásul nekik sincs pénzük. Az általad lenézett megoldás alapján lehetne elosztani a demokraták mandátumait. http://geo.nolblog.hu/archives/2011/12/11/Valasztasi_rendszer__egyfordulos_vegyesen_egyeni_es_listas_Vagy_listas_es_egyeni/ Mert a lényeg: ma egyedül akarja leváltani Orbánt az LMP, az MSZP - ez pedig reménytelen.

12392 2012.03.15. 18:27:49

2: talán ha beszélnél olyanokkal, akiknek van némi fogalmuk arról, hogy miből is áll mindaz, amit te itt egy könnyed mozdulattal odavetsz, talán még érthetnéd is, amit mondtam!!!! Tudod ez IS egy szakma!!!! =))

10940 2012.03.15. 18:44:11

Tóth Zoltánnak volt egy ilyen javaslata. ATV

12347 2012.03.15. 19:05:57

4. helyettem: Igen, a NSZ hétvégi, ünnepi mellékletében is.

12347 2012.03.15. 19:09:39

3. ronagyuri , már a múltkor megállapítottam, hogy egy üresfejű fika vagy. Az orcád az ellenben hatalmas.

12392 2012.03.15. 19:45:46

6: pofátlankodás helyett próbálj meg tájékozódni!!!! Kezdetnek mi az az előválasztás, s mi az a regisztráció!!!! 4-5: Zoltánnak nem ez volt a javaslata! Hidd el tudom, hogy mit beszélt veled ellentétben, mivel egyfelől a szakmám, másrészt dolgoztam vele együtt elég sokat!!!

12347 2012.03.15. 20:14:03

7. ronagyuri - pofátlan az, aki belepofázik valamibe, állít valamit, de nem indokol. Meglep, hogy egyáltalán van szakmád - mert a hozzászólásaiddal nagyon jól titkolod! Ugyanis: ha nem áll össze a dem.koalíció - akkor az kerül a legtöbbe. Ha tudsz más módszert, amivel a Milla, 4K!, liberálisok, HAT, stb. megismertethetné magát - akkor bizonyára elmondtad volna. Persze, hogy nem ez volt a javaslata - de lényeglátással felismerhető, hogy a lényege meglehetősen azonos. A NSZ Marczius Tizenötödike melléklete 11. oldal, "Az előválasztás intézményéről".

251002 2012.03.15. 20:19:48

Olyan értelmetlennek és enyhén szólva visszataszítónak látom a választási esélyeket latolgatni, bár nyilván ilyesminek is kell lennie. Visszataszító azért, mert fogalmuk sincs arról, hogy mit ígérjenek a választópolgároknak. Nem csak arról van szó, hogy nincs tételes program, de egyáltalán fő vonalaiban sincsenek elképzeléseik se. Nyavalygás és siránkozás folyik a demokráciáról, de hogy személy szerint mondjuk én mitől érezném, hogy a DK vagy a DEKA számomra a demokráciát képviseli, ezt sem látom. Frázis az egész. korai még a latolgatás, mert pofára esés lesz a vége. Mit latolgat az, aki versenyképtelen?

251002 2012.03.15. 20:27:31

"Ha tudsz más módszert, amivel a Milla, 4K!, liberálisok, HAT, stb. megismertethetné magát..." Kedves Geo! Úgy látom, Önnek sem világos, hogy egy önmagát baloldalinak nevező párt BALOLDALI GONDOLATOKKAL VOLNA HIVATOTT A FIGYELMET ÖNMAGÁRA FELHÍVNI! Vélhetően a DK-nak nincsenek baloldali elképzelései például a munkanélküliség csökkentéséről vagy felszámolásáról. Nincsenek elképzelései a jelenlegi vadkapitalizmus jobbításáról. Önnek már pedzegettem korábban, hogy új társadalmi konszenzusra volna szükség. Gyurcsány Ferenc, ha ennek igényével állna elő, akkor lehetne vezére egy új baloldali összefogásnak. Ez jobb reklám volna, mint amit pénzért vehet magának. De ha nem, hát nem. Én nem erőltetem. Önnek viszont alaptulajdonsága, hogy a másikat kapásból lehülyézi, ha nem ért egyet, mint ahogyan most rónagyurit. Gondolja, az ilyen öntelt fazonokkal bárki szívesen leáll közösködni és tolni az Ön pártjának a szekerét? Ez nagyképűsködés nem jó reklám.

12347 2012.03.15. 20:41:43

aLEX, lehet, hogy Ön ronagyuri munkatársa? De még őt sem hülyéztem le. Önnel sem teszem - tegye mindenki magában, aki a hozzászólásait olvassa :-)) Másoknak talán feltűnik: ha ez a topik szól valamiről, akkor arról, hogy az orbánizmust leváltani akarók ezt vajh' hogyan tehetnék meg - vagyis egy fél mondattal sem írtam a DK programjáról vagy programnélküliségéről. Hozzászólásának egyetlen ésszerű magyarázata még lehetne: Ön nem kívánja Orbánt leváltani.

251002 2012.03.15. 21:08:26

RE: 11. Geo (szerkesztő) 2012. 03. 15. 20:41 Hogy a nézeteimet tisztázzam, ennél a mondatnál kezdem: "Ön nem kívánja Orbánt leváltani." Ezzel övön aluli dolog vádaskodni. Szívem szerint én le szeretném váltani Orbánt. Csak erre demokratikus ellenzéket nem tartom alkalmasnak. Mégpedig azért nem, mert csak egy paraszthajszállal különbek Orbánnál. A formális demokrácia nem alternatívája a diktatúrának. Végül is ez a liberális demokrácia juttatta az országot oda, hogy 2010-ben előállt a helyzet, NEM AKARUNK TÖBBET AZ ÖNMAGUKAT BALKÖZÉPNEK NEVEZŐ DEMOKRATÁKRA SZAVAZNI! Önnel például elég hosszú vitát folytattam a közelmúltban. (A polgári nevemet megnézheti a profilomban, akkor talán emlékezni fog rám.) Ön egyáltalán nem tolerálta a véleményemet. Nos számomra a demokrácia a másik véleményének a tolerálásánál kezdődik. Sajnos hiába akarom leváltani Orbán Viktort, ha nincs kivel.nem alternatíva sem Gyurcsány, sem Istvánffy. Pedig személyesen Önnek is megírtam, hogy mely esetben lehetne a számomra alternatíva Gyurcsány Ferenc. A linket újra csatolom: http://szerenyen-es-oszinten.nolblog.hu/archives/2012/02/29/Gyurcsany_demokratikus_ellenzekisege/ http://szerenyen-es-oszinten.nolblog.hu/archives/2012/02/22/RE_Gyurcsany_ketszer__Mentoov_vagy_kegyelemdofes/ "...ha ez a topik szól valamiről, akkor arról, hogy az orbánizmust leváltani akarók ezt vajh' hogyan tehetnék meg - vagyis egy fél mondattal sem írtam a DK programjáról vagy programnélküliségéről." Így gondoltam én is, hogy erről szól a post. És pontosan erről beszéltem én is. Ha egy baloldali demokrata le akarja váltani a diktátort, akkor elsősorban baloldali és demokrata szavazókat kell megnyernie! Gondolom, ebben eddig egyetértünk. Én nem programot kértem Öntől. hanem azt, hogy legalább az elveit (az Önét vagy Gyurcsányét) ossza meg velem! Hogy elhiggyem, Ön valóban baloldali és valóban demokrata. mert az elmúlt 22 évben hazugság volt minden. Én pedig a linkekben leírtam, hogy kit tekintek baloldalinak. Viszonylag egyszerű tisztázni a helyzetet, hogy az Ön vagy Gyurcsány baloldalisága nekem megfelel-e, csak el kell olvasnia legalább az egyik cikket és egy mondatban elég rá válaszolni. De ha nem olvassa el, már az is válasz.

12347 2012.03.15. 21:17:50

aLEX, miért szalad a pofonokba? Elárulom Önnek: ha mégis le akarja váltani Orbánt, akkor marad a megelőzőekben taglalt magyarázat :-( Nem, Ön nem lehet ronagyuri munkatársa - mert ő legalább a mostani választási rendszert ismeri.

251002 2012.03.15. 21:59:24

Ha a hozzászólásokat moderálja és nem engedi megjelenni azt, ami Önnek nem tetsző, azt nem tudom tolerálni. Akkor nagyon sajnálom, de nem tisztelem meg Önt azzal, hogy a gondolataimat megosztom Önnel. Boldoguljon, ahogy akar és ahogy tud!

12347 2012.03.15. 22:17:14

13. aLEx - ha van gondolata az előválasztásról - árulja el, írja meg! Hogy a komcsik baloldalinak tartanak-e engem vagy Gyurcsányt - a téma szempontjából teljesen indifferens. Ugyanis Ön is csak akkor tudja leváltani Orbánt, ha adott esetben egy konzervatív, vagy liberális, vagy zöld politikusra/jelöltre adja a szavazatát.

15184 2012.03.16. 08:54:06

A közös lista öngyilkosság, s semmi értelme. Az új választási rendszer adott, annak az adottságait kell maximálisan kihasználni. Az ideális megoldás a következő: 1. Három ellenzéki párt (se kevesebb, se több, az hiszem nyilvánvaló miért, ha nem, akkor elmondom) kössön egymással választási megállapodást. Minden egyéb párt a Fidesz oldalán áll - ezt nyilvánvalóvá kell tenni. 2. A 106 egyéni választókerületet sorsolja ki egymás között a 3 párt, s csak egy párt indtíson mindehol jelöltet. 3. Listán külön induljon mind a 3 párt, azaz egymás ellen is küzdjenek. 4. Minden "civil" szervezet döntse el: vagy csatlakozik a 3 párt valamelyikéhez, vagy ha nem, akkor a Fidesz oldalán áll. Ezzel a módszerrel érhető el a szavazatmaximalizálás.

12347 2012.03.16. 09:31:44

16. maxval bircaman Érteni vélem - de ehhez valóban választási szakértő kell. ad.1. Miért pont 3? Melyik legyen az a 3? Hogyan választod ki őket - előválasztással vagy közvélemény-kutatással? S ha ők nem hajlandók egyezkedni? (Feltételezem, az MSZP, LMP, DK hármasra gondolhatsz.) ad.2. Milyen alapon sorsoljanak? Az egyik 20 %-os, a másik 6, a harmadikat pedig nem is mérik? ad.3. Na, ezt kell kiszámolni - valahol azt olvastam, hogy max. 2 listát bírna el a rendszer. ad.4. Az a módszer jó, amit hajlandóak el is fogadni.

15184 2012.03.16. 09:35:20

17. "valahol azt olvastam, hogy max. 2 listát bírna el a rendszer." 3 lista lehet maximum, 4 már nem. Ugyanis 106 egyéni választókerület van. Ez osztva 3-mal: kb. 35. A listaállítási joghoz pedig 32 kerületben kell jelöltet állítani.

15184 2012.03.16. 09:36:40

"Az a módszer jó, amit hajlandóak el is fogadni." Olyan nincs, amit mindenki hajlandó elfogadni. Aki nem fogadja el, azt Fidesz-bérencnek kell nevezni - ilyen egyszerű ez. Demagógiából egy pici mindig kell.

15184 2012.03.16. 09:41:01

17. "Hogyan választod ki őket - előválasztással vagy közvélemény-kutatással?" Az előválasztás káros, mert esetleg a 3 közül valamelyik túlnyerné magát. Ennek eredménye súlyos konfliktus lenne. Érdemes a hármat úgy kiválasztani, hogy különböző politikai spektrumot fedjen le. Így az LMP, MSZP, DKP jelenleg ideálisnak tűnik. Bár nekem is vannak erős kétségeim. Én jobbnak látnék egy MSZP, DKP + jobboldali párt hármast, de ez utóbbi egyszerűen nincs, s nemigen lesz 2014-ig. Ahhoz hogy én pl. elmenjek szavazni LMP-jeloltre, nagyon sokat kell előtte innom... :-)

251002 2012.03.16. 10:23:39

"...ha mégis le akarja váltani Orbánt, akkor marad a megelőzőekben taglalt magyarázat :-(" Csakhogy ha Önök nem tudnak megfelelő jelöltet állítani, akkor nem fog sikerülni Orbánt leváltani. Önök most arra játszanak, hogy úgysem fogunk tudni másra szavazni. Ez kevés ahhoz, hogy urnához csalogassák azokat, akik eddig sem mentek el szavazni.

251002 2012.03.16. 10:27:22

RE: 15. Geo (szerkesztő) 2012. 03. 15. 22:17 "Hogy a komcsik baloldalinak tartanak-e engem vagy Gyurcsányt - a téma szempontjából teljesen indifferens. Ugyanis Ön is csak akkor tudja leváltani Orbánt, ha adott esetben egy konzervatív, vagy liberális, vagy zöld politikusra/jelöltre adja a szavazatát." Először is ki itt a komcsi. Maga ugyanolyan megosztó dumával jön, mint a többi demagóg balfax. Szavazok én szívesen bárkire, aki hajlandó egy új társadalmi konszenzust felvállalni. HA NEM HAJLANDÓ, AKKOR VISZONT NEM MEGYEK EL SZAVAZNI RÁ! Minek? Hiszen kiállítja magáról a bizonyítványt, hogy népellenes és véletlenül sem demokrata.

251002 2012.03.16. 10:30:39

RE: 16. maxval bircaman 2012. 03. 16. 8:54 "Ezzel a módszerrel érhető el a szavazatmaximalizálás." Ha nincs új társadalmi konszenzus, akkor jó, ha bármelyik is eléri a parlamenti küszöböt a három ellenzéki párt közül. Nehogy azt hidd, hogy bárki elmegy szavazni csak azért, hogy ne Viktor legyen hatalmon. Ebből már elég volt! Lesz vagy 20-30% a választási részvétel.

251002 2012.03.16. 10:33:29

RE: 19. maxval bircaman 2012. 03. 16. 9:36 "Aki nem fogadja el, azt Fidesz-bérencnek kell nevezni - ilyen egyszerű ez." Újra ott vagyunk a fasisztázásnál. Lassacskán már nem érdekel senkit. Ilyesmivel már nem tudsz meghatni senkit. Legfeljebb azt éred el vele, hogy téged is lekommunistáznak vagy lenáciznak.

12347 2012.03.16. 10:37:16

20. maxval bircaman Abban a fejtegetésben azért szerepelt 2 lista, mert a 3 már nagyon ki van centizve. Igen, van esély a "túlnyerésre" - de ma van kb. 1 millió ember, aki nem hajlandó ezekre a pártokra szavazni - s ma nagyon korlátozott az átszavazási hajlandóság. Az előválasztást azért tartanám jónak, mert annak az eredménye alapján úgy szavazhatsz a helyi, épp LMP-s jelöltre, hogy valójában rám akarnál szavazni :-))

12347 2012.03.16. 10:43:06

aLEX, aLEX: már megint félrebeszél: társadalmi konszenzusról hadovál - miközben kifejti, hogy csak milyen programra hajlandó szavazni. S nem értem, miért a DK-val foglalkozik állandóan. Ugye, ismeri a Milla és a Szolidaritás alapvetéseit a társadalmi konszenzusról?

251002 2012.03.16. 10:55:00

RE: 26. Geo (szerkesztő) 2012. 03. 16. 10:43 Ugyanezt válaszoltam Szanyi Úrnak is. Ugyanezt írtam meg a Millának és a Szolidaritásnak is, a DEKÁ-nak is. Reménytelennek látom a demokratikus ellenzéki összefogást, mert ha csak a demokratákra alapoznak, az a veszett fejsze esete. Szánalmas kisebbség az éhezőkhöz képest. Csodálom, hogy ezt Önök nem látják. Ha nem tudják fölrázni az elkeseredett tömegeket és nem tudják őket maguk mellé állítani, akkor előbb-utóbb ők fogják elzavarni MAGUKAT A DEMOKRATÁKAT IS!

251002 2012.03.16. 11:14:44

RE: 26. Geo (szerkesztő) 2012. 03. 16. 10:43 Kedves Geo! Miben különbözik a Fidesz-diktatúra a Gyurcsány-diktatúrától? Legfeljebb abban, hogy a Fidesz még cinikusan és arcátlanul a pofánkba is röhög. De Ön is ugyanolyan cinikusan a szemembe mondja, hogy úgysem tudunk másra szavazni, mint a "demokratákra". Ezért nem változtatnak Önök semmit és ezért nem is fogják Önöket megválasztani.

12347 2012.03.16. 11:21:08

27. aLEx S mit szólt Szanyi úr az előválasztásról?

12347 2012.03.16. 11:31:00

28. aLEx "Miben különbözik a Fidesz-diktatúra a Gyurcsány-diktatúrától?" aLEx, maga egy beteg ember. Ez a to-pik egy e-lő-vá-laszt-ás le-he-tő-sé-gé-ről szól.

251002 2012.03.16. 14:43:49

RE: 29. Geo (szerkesztő) 2012. 03. 16. 11:21 Szanyi Úr nem beszélt az előválasztásokról. Ő csak arról beszélt, hogy milyen látványos baloldali gesztusokat tenne a választók megnyeréséért.

251002 2012.03.16. 14:48:13

RE: 30. Geo (szerkesztő) 2012. 03. 16. 11:31 "aLEx, maga egy beteg ember. Ez a to-pik egy e-lő-vá-laszt-ás le-he-tő-sé-gé-ről szól." Választások valóban lesznek 2014-ben. Lehet álmodozni a választásokról. Reális esély megnyerni nem sok van. Előválasztásokat tartani is lehet. Ha lesz, aki kifizesse. Az Orbán-kormány miért fizetné? Hogy ki a beteg ember, az majd elválik. Engem hidegen hagy, hogy Önök miről álmodoznak.

12347 2012.03.16. 18:49:37

Mondtam én valaha, hogy Szanyi úr nem egy beteg ember? A politikában annyit tanult Horn Gyulától, hogy bármerre jár, ígérni kell valamit. S ő volt az, aki amíg államtitkár volt, nem vette észre, hogy egy "neoliberális" kormányunk van. Szóval: osztja a Fidesz és a Jobbik álláspontját, hogy Gyurcsány idejében diktatúra volt, s az LMP-vel együtt vallja az egyenlősítést. Most más okból kell megismételnem az állításomat. De tudja mit? Nagylelkű vagyok. Szedje össze a balos csapatát, s induljanak az előválasztáson! Ha találnak megfelelő támogatót, akik el is hiszik, hogy meg tudják szüntetni a kizsákmányolást, a munkanélküliséget - s közben elfogadják a Milla/Szolidaritás alapvetéseit - akkor bevesszük Önöket is a koalícióba. Tudja: koalíció Orbán leváltásáért. Azzal pedig ne jöjjön, hogy ehhez nincs elég pénzük: hiszen éppen arra szolgál egy ilyen előválasztás, hogy még maguk is felmutathassák, hogy vannak, léteznek. S rá kellene jönnie, hogy még ez a legolcsóbb kampány. Ha pedig nem érez rá eltökéltséget, hogy bármit is tegyen egy választás megnyeréséért - hát húzzon el végre, s hagyja a kérdést azokra, akik ennek a megvalósításáért próbálnak tenni, gondolkodni.

251002 2012.03.16. 20:01:45

RE: 43. primavis 2012. 03. 16. 11:20 "Mondtam én valaha, hogy Szanyi úr nem egy beteg ember?" Szanyi Úr csak egy felszínes ember, de nem beteg. Nem osztom sem a Fidesz, sem a Jobbik álláspontját. Teljesen más okból állítom, hogy a liberális demokrácia is csak egy diktatúra. De ehhez Önnek nincs affinitása, így nem is erőltetem. Velem szemben nem kell nagylelkűsködnie, én nem szedek össze semmilyen csapatot és nem fogom Önökre kényszeríteni az olyanokkal való együttműködést mint én. Az új társadalmi konszenzusra Gyurcsány Ferencnek és Önnek volna szüksége pontosan azon okból, hogy működőképes társadalmat tudhassanak a hátuk mögött. Önmagában az a néhány száz ember, aki aktívan belefolyhat az ilyen hatalmi osztozkodásokba, az még arra se elég, hogy fél évet úgy-ahogy el tudjanak lavírozgatni az esetlegesen megszerzett hatalommal. A társadalomépítő munkához néhány száz ember nem elég. És szándékosan kerültem azt, hogy vajon milyen tömegbázis fog Önökre szavazni. Majd egyszer rájön Ön is, hogy a választópolgárokat meg kell tudni szólítani. Nem nekem nincs pénzem egy esetleges előválasztásokhoz. Önök akarnak előválasztásokat, Önöknek nincsen pénzük hozzá. Mi közöm nekem ehhez? Ön nekem ne szabja meg, hogy én mikor húzzak el és hova! Csak figyelgetem, hogy Ön milyen elitista nagyképűséget enged meg magának. Nyugodtan adja csak elő magát! Aztán majd tegye hozzá, hogy Önök akarnak bennünket képviselni! Ugyan kérem! Mihez érezzek én eltökéltséget? Hogy ilyen nagyképű fazonokat segítsek hatalomra, amilyen Ön is? Cseberből vederbe volna... "...hagyja a kérdést azokra, akik ennek a megvalósításáért próbálnak tenni, gondolkodni." Lehet, hogy tévedésben vagyok, én azt figyelem, hogy érdemes-e Önökre szavazni. A téma számomra mellékes. A csevegést figyelem, a stílust, az érveket. Elvégre Ön közszereplő. Talán nincs hozzá jogom?

12347 2012.03.16. 20:07:51

"én azt figyelem" Maradjon is ennél, kedves Sándor :-)) Ha pedig szólhatnékja, írhatnékja van: maradjon a témánál!!!!!

251002 2012.03.16. 20:19:22

"...maradjon a témánál!" Szigorúan a témánál maradva: van magának pénze az előválasztásokra?

12347 2012.03.16. 22:00:28

6. aLEx - üdvözlet a valódi kérdések órájában! Igen, van pénz az előválasztásra. Ahogy volt a Milla, a Szolidaritás, DK, MSZP, LMP tüntetésre/felvonulásra. A net-es kampányokhoz nem kell sok pénz - a ballib média biztos nem kér pénzt, hogy tudóíthasson az eseményekről, a közmédiát is sarokba lehet szorítani. A lebonyolításhoz bizonyára társadalmi munkában sokan beszállnak, pl. az említett intézetek. Ráadásul ez egy felvezető kampány az "igazi" választásokra - ahol a rengeteg pénz sokkal kevésbé hatékony, inkább csak néhány ingadozót lehet megfogni vele.
süti beállítások módosítása