HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Egy régi kérdés Krausz Tamáshoz

2009.04.18. 15:58 Geo_

Még 2007-ben részt vettem egy beszélgetésen, ahol többen felvetették, hogy német mintára egy új pártot kellene létrehozni, "A BAL"-t.

 

 

Kedves Tamás!

Tán nem jól emlékszem, de mintha azt mondtad volna, hogy aki ma egy új baloldali pártot akar létrehozni, az vagy gazember, vagy bolond. Nem hiszem, hogy lettek volna ott gazemberek…

Politikailag olyan messze állunk egymástól, amennyire csak lehet az MSZP-n belül – ugyanakkor teljesen igazad van abban, hogy mindenképp kell egy háttér, egy mozgalom. Mert abban tán egyetértünk, hogy a jelenlegi helyzettel elégedetlenkedők összefogása csak pillanatnyi siker lehetne – a jobboldal számára.

Ugyanakkor meggyőződésem, hogy szükség van egy antikapitalista, a Te minősítésed szerint „a” baloldalra. De a kapitalizmus-kritikán túl számomra hiányzik a válasz:

Ha nem kapitalizmus, akkor mi? A kapitalizmus hogyan változhat át, mi kell ehhez, mik a feltételek, jellemzők – amikor már azt mondom, hogy nincs kizsákmányolás? Egyáltalán: mi a kizsákmányolás?

Ha nem tudok egy működőképes ÉS meg is valósítható (mert reális átalakulási programja van, aminek vannak támogató erői, stb, így pl. nem a Liska - modell) alternatívát kínálni rövidtávon, akkor mit kell tennem, ami előre visz?

Minek van realitása Mo-on? Mit tudna tenni egy szíved szerinti kormány – az EU-val, a konv.programmal, a nemzetközi tőkével, a költségvetési hiánnyal?

Mennyire, s miben pozitív a német példa? Lehetséges alternatíva-e a középjobb – középbal koalícióval szemben Európában, ahol töredezik a „szociális piacgazdaság”, a jóléti társadalom – miközben Európa lemarad a világban? (Elöregedő társadalom, a piaci hátrányok miatt IS finanszírozhatatlan társadalmi juttatások, stb.). Kimaradhat-e Európa a világversengésből, ahol az USA nagytőke és a keleti olcsóság az egyre meghatározóbb tényezők? Ahol a globális és monopóliumra törekvő tőke és az egyéneket, a környezetet kizsákmányoló „versenyelőny” a meghatározó tényezők? Lehet-e ez ellen nemzeti keretekben fellépni? Ha nem – akkor van-e olyan hatalom, erő, mely korlátozhatná ezt a tőkét, ezt a kizsákmányolást (olcsó bérek, munka- és környezetvédelmi törvények nélkül, stb). Ki, kik lehetnek ezek? Mi az elsődleges: ezeket erősíteni – vagy hazai pártcsatározásokban részt vállalni?

Ha idáig ekjutottál, bizonyára rájössz, hogy "átverés" van a dologban. Nem az, hogy manipulatívak a kérdések – reményeim szerint nem azok; s az sem, hogy választ várnék minderre: megpróbáltam lefordítani azt, amit a szakmám stratégia menedzsmentnek mond, s valójában a külső környezet és a belső erők elemzését, jövőkép és értékrend meghatározást jelent – persze, nagyon leegyszerűsítve. De nagyjából ezt kell tisztázni ahhoz, hogy eljuthassatok oda, amit te is megfogalmaztál: kikből, hogyan lehet mozgalmat, hálózatot szervezni. S persze, a nagy kérdés: kik és hogyan. Mert két dolog biztos: az MSZP nem lesz örökké kormányon, s ma nincs mozgalom.

komment

Címkék: hálózat baloldal Tamás Krausz

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr908247600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

12347 2009.06.20. 09:10:08

http://geo.nolblog.hu/archives/2009/06/20/A_baloldalt_valoban_ujja_kell_szervezni_abba_kell_hagyni_a_szekertabor_politizalast/ Belecsaptál alecsóba, kedves Tamás...
süti beállítások módosítása