HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Menekültek és Piketty

2015.09.11. 20:09 Geo_

A t. olvasó átverése

A t. olvasó átverése

Nem vagyon nagyon olvasott, komentelt blogger - mégis meglepett korábbi posztom érdektelensége. Kísérletként bedobtam egy témát - a címében szerepelt a "menekültek" szó - egyből olvasott lett. Az átverés pedig az, hogy korábbi posztomat folytatom. S persze, ha akarom, akkor a menekült-kérdéssel, annak gyökerével is igencsak összehozható lenne, s tán nem is véletlenül.

*******

Kritikusai szerint hibázik Piketty, amikor a múltbeli számokat és tendenciákat kivetíti a jövőre, pl. az egyenlőtlenségek alakulására. Érvként hozzák fel, hogy ez a múltban sem volt folyamatos tendencia - pl. a világháborúkat követően - vagy éppen az 50-es évektől a 80-asokig. Szerintem tévednek, mivel nem azt mondja, hogy biztosan ez fog történni, hanem azt, hogy ha a mai tendenciák folytatódnak. Azt pedig érdemes észrevenni, hogy a 20. század második fele a szociális piacgazdaság kialakulása és működésének a korszaka - ezért érdemes azon elgondolkodni, hogy a jövőben hogyan létezhet a szociális piacgazdaság - most már nem nemzeti, hanem globális mértékben.

*******

Nem ellensége a profitnak. (Mivel normális ember számára evidencia, ezért nem is említi - teljesen ésszerűtlen lenne olyan tevékenységbe befektetni, ami nem térül meg.) Könyvében elsősorban úgy tekint a befektetésekre, mint amit a jelen generáció a jövő számára takarít meg.  Erkölcsi hozzáállását at Eberi és Polgári Jogok Nyilatkozata első cikkelyével fejezi ki: "A társadalmi különbségek csakis a közösség szempontjából való hasznosságon alapulnak." Javaslatai ezt a célt tükrözik.

*******

Nem hinném, hogy túl sok eredeti ideával álltam volna elő az évek során - rendszerint lopkodom őket, s már nem is emlékszem, kitől. Ilyen dolog volt a vagyon- és örökösödési adó  felkapása is. (Azután persze volt erről szó máshol is.) A lényeg: tényleg nagy tudású közgazdászokat kérdeztem meg erről, s az volt a válasz, hogy szép az elv, de a gyakorlatban, technikailag megvalósíthatatlan. Legfeljebb csak a tárgyi eszközöket lehet "megfogni" - a pénzügyi befektetések láthatatlanná tehetők. Hasonló a helyzet az örökséggel - mire megadóztatnák, már nem a tulaj nevén vannak a cégek, papírok. Ezért is fontos, amit Piketty mond: ez globális probléma, megoldása is csak ezen a szinten lehetséges. Európa - ahogy ezt korábban a skandináv országok nemzeti keretekben -  már "globális" szint lenne ehhez.

******

Meglepően keveset foglalkozik a pénztőkével - jó lenne tudni, hogy ez milyen arányt képvisel a "csúcsgazdagok" vagyonában - feltételezem, nagyot. Magamat idézem:

De a hitelek valóban kulcskérdések. Pl. ha egy innovatív kkv fejleszteni akar, akkor ahhoz hitelre, vagy befektetőre van szüksége. A tőke bevonás eszköze a tőzsdére menetel is - ahol a jövőbeni osztalékért veszik meg a részvényeket. Kezdetben ezzel párhuzamosan működtek a valuta piacok, ahol az eredetileg kockázatkezelő eszközökből alakultak ki a különböző dervatívok és egyéb, földi halandó számára már átláthatatlan ügyletek. Mára ezek lényegében összefonódtak, nagy hiba volt, hogy ezt engedték: egy olyan szám rémlik, a világ GDP hetvenszerese a pénzpiac (forgási sebesség * pénzmennyiség). Ez azt jelenti, hogy nagyon sérülékennyé vált a tőkepiac, átláthatatlansága és szabályozatlanság miatt, s a pénzpiaci gondok is érződnek, lecsapódnak a reálgazdaságban.
A gondok más része azzal kezdődött, hogy a magánszemélyek is hitelekből kezdtek élni, s amikor ezt ráadásul állami eszközökkel ösztönözték is, ezzel is nőtt a kockázat.
A pénz eredeti csere-, értékmérő- és kincsképző funkciói közül ez utóbbi azt jelenti, hogy mára a pénz önálló áruvá (is) vált, s ez valóban egy olyan csapda helyzet, ami csak a kapitalizmusban jöhetett létre. Egyelőre ezt úgy oldják meg, hogy újra- és újra pénzt nyomnak a gazdaságba, így nem dőlnek be a bankok, ezért a tőlük hitelt felvett cégek sem - viszont ez benyomott plusz pénz vagy inflációt jelent - vagy azt, hogy valahol új lufik fújódnak.
Ugyanakkor azt hiszem, valahol itt kell keresni a vagyoni egyenlőtlenségek, illetve azok mértékének fő okát is. Mivel pénzből lehet pénzt csinálni, ezt csak azok tehetik meg, akiknek már van - s azok a különböző ügyletek nyertesei, akiknek több az információjuk - amit a hálózatelméleti megfontolások is igazolnak.

******

Meglepett, hogy csak egyszer, mellékesen említi, s nem is nevesíti a Tobin-adót. (Igaz, ennek eredeti célja nem az adóztatás - hanem a pénz forgási sebességének a lassítása.

******

Piketty is trendnek tartja, hogy a legfejlettebb gazdaságokban csökken a növekedés üteme - s ezt  a megatrendet http://www.hrportal.hu/hr/temethetjuk-a-munkat-foglalkoztatas-ellen-hato-megatrendek-20120921.html egyéb kutatások is igazolják. Ő azonban ezzel csak mint ténnyel számol - pedig a 21. század egyik alapvető kérdése, hogy ezt elemezzük, megértsük. Persze, a fejlett országok növekedése elmarad Kínáétól - nagy is a kétségbeesés, pedig a folyamat hasonló, mint amikor a "Japán tigris" repesztett - majd elérve egy fejlettségi szintet, a növekedése lecsökkent. Talán Kínában is ez történik. S remélem, ez folytatódik, s majd Brazíliát, Indiát lehet üdvözölni a "klubban" - s persze, nagy kérdés, hogy mindez végig tud-e haladni az egész Földön.

******

Sokan kritizálják a GDP-t, mint fétist - van is benne valami, de jelenleg ez az egyetlen, többé-kevésbé megbízható adat, amivel az egyes országokat, régiókat össze lehet mérni. A GDP lassulása nem jelenti, hogy az életszínvonalnak is esnie kell - gondoljunk arra, hogy az árak alakulását is figyelembe véve mennyivel nagyobb használati értéket jelentenek a háztartási gépek, gépkocsik, hogy mobilokról ne is beszéljünk. Vagyis a növekedés üteme csökken - a fejlődésé nő.

Azután persze az is felvetődik, hogy merre haladjon a világ, mit is akarunk elérni árukban, szolgáltatásokban - mire van természeti erőforrás. Mert már ma is sokkal jobban élhetnénk egyenletesebb elosztással - egy főre 235 e Ft/fő jutna.

********

A megatrendekből is következően a 21. század nagy kérdése lesz a foglalkoztatás, a munka: egyre kevesebb emberórára lesz szükség - s akkor még nem is említem a mesterséges intelligencia lehetőségét.

********

Piketty nem beszél arról, hogy mire használjuk fel ezeket az adókat. Talán nem is kell - ha az alábbi elvek érvényesülnének:

Az adók egy része a központi költségvetéseké, egy másik a helyi adó, a harmadik a nagyrégiós fejlesztésekre/esélyteremtésre, a negyedik pedig a globális programokra fordítódik.

*******

Sokan tartják fantasztának, hogy ugyan, miként lehetne rávenni az érintetteket, hogy az eddigieknél többet adózzanak.

  • · a tőke tulajdonosainak sem érdekük, hogy a jövedelem elosztás túlzottan a tőke javára tolódjon el - túl a társadalmi feszültségeken, amennyiben a munka-jövedelmek (most egyszerűsítéssel: lakossági jövedelmek) nem növekednek, akkor nem növekszik a vásárló erő - a tőke nem képes profitot termelni. (Ezt az állítást azért módosítja, hogy jelentős az állami megrendelések aránya, illetve a pénzpiacok működése, az ottani profit alakulása)
  • · ha a fejlettebb régiókban lecsökken a növekedés üteme, a tőke olyan helyet keres, ahol nagyobb a növekedési potenciál - ezt a fejletlenebb régiókban találhatja meg. Ha megtörténik egyfajta gazdasági kiegyenlítődés, akkor a tőkének nincs hová "menekülnie" - s ha tudatosabbá válnak a választók, akkor rá tudják kényszeríteni a kormányokat, hogy a ma naivnak tűnő globális szabályozást bevezessék.
  • · Tobin adó bevezetése, off-shore felszámolása

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr608248042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

23353 2015.09.11. 20:37:49

Kedves Geo, Előző posztodat is olvastam, kicsit nehezen érthető. Piketty ha jól tudom azt állítja hogy a vagyonkülönbség a felső 1% és a többiek között egyre nő és hogy ez nem egy jó dolog. r nagyobb mint g...ahol r a gazdagok jövedelmének növekedése, g a GDP-é. Érdekesebb lenne ha azt tárgyalnád milyen orvosságot ajánl ő erre, és mi ezekről a te véleményed?

336586 2015.09.11. 21:16:43

Ez csak a fing hámozása. Tesze-toszi módon semmit se lehet megoldani. Reálisan csak szörnyü durva megoldásokat látok. Sajnos.

12347 2015.09.11. 22:39:25

1. little Nem akartam ismertetőt írni, mert ilyesfajta cikk már rengeteg született, magam is ajánlottam párat közülük. Ha lehetek kicsit(?) nagyképű, akkor a javaslata nem nagyon tér el attól, amit úgy szoktam megfogalmazni, hogy "szociális piacgazdaságot - de globális méretekben". Javaslatának a lényege: a tőkejövedelmeket is meg kell adóztatni, de nem csak olyan arányban, ahogy a többit, hanem extra adóval, ami így csökkenti a különbségeket. Azt is leírja, hogy ez csak globális szabályozással lehet - amihez pedig arra van szükség, hogy a nemzetállamok feladjanak a szuverenitásukból, mert ezt az ő keretükben nem lehet elérni. Kritikám csak annyi, hogy szerintem súlyánál kevesebbet foglalkozik a pénztőkével, ami, a természeténél fogva, különösen alkalmas arra, hogy a leggazdagabbaknál landoljon - ezért az egyenlőtlenségek csökkentéséhez szükség van a forró tőke lehűtésére - ennek ajánlott formája a Tobin adó. Piketty, közgazdászként, nem sokat foglalkozik politikával - így nem fejti ki, hogy mi vezethet el ehhez az állapothoz - erre mondom, hogy ha - képletesen - a tőke körbeér a Földön, akkor lesz megfogható. Itt kapcsolódom 2. napos kommentjéhez: ha durva megoldás jön - azt leginkább az alul levők szívják meg. Pl. fel lehet lépni a pénztőke ellen - de hiába mondjuk, hogy az "anyagi tőke" attól még megmarad, de ez így nem igaz, mert pénz nélkül az egész rendszer csak ócska kacat, jelen állapotban visszazuhannánk a cserekereskedelem állapotába. A menekült kérdéssel kapcsolatban is látjuk, milyen nehezen képesek összefogni akár még az EU tagjai is, ill. hogy nincs megoldás az oroszok, USA, arab világ, Kína nélkül. De ettől még érdemes ilyesmin gondolkodni - vagy tényleg maradnak a szörnyű megoldások. Ha nem tudunk globálisan gondolkodni, akkor nem sok esélyünk marad. Mert ha el is következne az az állapot, amire csak utalnak a belinkelt megatrendek, akkor nem tudunk felkészülni azok kezelésére sem. (Pl. hiába lenne képes a technológia, a mesterséges intelligencia szinte korlátlanul a javak előállítására - ha nem figyelünk a természeti erőforrásokra, vagy ha ebben a mai, önző egyedekből álló társadalom marad: nem tudnánk mit kezdeni a gazdagsággal, mások szükségleteivel, stb.) Piketty azt mondja, hogy az eredményességhez legalább akkora tömbre van szükség, mint amit az EU-s országok jelentenek, hiszen integrálva a legnagyobb gazdasági hatalom lenne a Földön.
süti beállítások módosítása