HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Tölgyessy a közjóról - konszenzus nélkül?

2015.05.06. 01:10 Geo_

Léteznie kell országos közjónak – Kivételes interjú Tölgyessy Péterrel

Alapvetően egyetértek - de azért...

A cím: kell léteznie országos közjónak - s az interjú végén a "konszenzusos demokráciamodellek" elvetése egymásnak látszólag ellentmond.

Léteznie kell országos közjónak – Kivételes interjú Tölgyessy Péterrel

Alapvetően egyetértek - de azért...

A cím: kell léteznie országos közjónak - s az interjú végén a "konszenzusos demokráciamodellek" elvetése egymásnak látszólag ellentmond.

Lehet, csak a pillanatnyi fogalom-használatban van tévedés - de ez jó alkalmat egy poszt írására :-)

Bár sokan ködös, megfoghatatlan fogalomnak tartják, mégis szeretem a közjó fogalmának - és tartalmának a használatát. Javaslatom is van, értsük ezen a társadalom, a környezet, a gazdaság, a kultúra hosszú távon is megvalósuló fenntarthatóságát. Véleményem szerint ebből minden levezethető. Nem pusztíthatjuk el a környezetünket - mert az életünket tesszük tönkre. Nem pusztíthatjuk el a kultúránkat - mert akkor nem lenne miért élnünk. Nem tehetjük tönkre a gazdaságunkat - mert akkor nem tudnánk miből élni. S léteznie kell normális emberi kapcsolatoknak - hiszen ettől vagyunk emberek, gondolkodó társas lények. Mindebben fontos szerepe van az idő-tényezőnek is, mivel a pillanatnyi előnyökért hajlamosak vagyunk felélni a jövőt, így rosszul bánunk az "unokáinktól kölcsönkapott" javakkal.

Az ilyesfajta értelmezésnek azért van nagy szerepe, mert a részletekben bizony hajlamosak vagyunk - s persze, elsősorban mások - konkrét javaslatait a végtelenségig kritizálni, ellenezni. Azonban ha elfogadjuk, hogy mi is a "köz java" - könnyebben juthatunk másokkal való megegyezésre, de minimum arra kényszerülünk, hogy elgondolkodjunk saját érveinken is.

Mindezzel azonban adódnak gondok is: mindezt be is kell tartani, aminek az a feltétele, hogy konszenzus alakuljon ki róla a társadalomban, a politikában. Erről (is) írtam egy korábbi posztom második felében, s a konfliktuskezelés különböző módjait mutatja az ábra.

Ugyanakkor vallom, hogy nem kell mindig és mindenben megkövetelni a konszenzust. Egyrészt azért sem, mert technikailag is lehetetlen, másrészt az innováció alapja, hogy új gondolatok, megoldások szülessenek, melyek születésükkor mindig konfliktusban vannak a régivel. Hogy mikor van reális esély a konszenzus keresésére, arról már írtam.  S azt hiszem, Tölgyessy attól tart, hogy a NER bedőlése után a másik oldalra leng ki az inga, s újra egy olyan állapotba kerülünk, amikor majd az Orbán-féle uralkodásból kiindulva mindenki a központi hatalmat akarja korlátozni, népszavazásokkal, a képviselők visszahívhatóságával, számtalan egyeztető és jóváhagyó fórummal- ami a kormányozhatatlansághoz vezet, s emiatt a nép majd újra egy erős kezű vezető után epekedik. Nem lesz könnyű megtalálni az egyensúlyt.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr738247994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

60145 2015.05.06. 12:23:41

A fentiek értelmében kezdjük a "kritikával": "Nem tehetjük tönkre a gazdaságunkat - mert akkor nem tudnánk miért élni." - miből...

12347 2015.05.06. 12:58:38

1. Atlasz - kösz, javítottam!

14055 2015.05.07. 07:24:36

A kultúra sem cél csak eszköz, a gyökér, melyből kinövünk..A bemerevedett, céllá váló kultúrák rendre kihaltak. A kultúra emberi képesség, az ember emlékező, analizáló és szintetizáló képessége, az ember tanulási képessége. A közjó meg nem lehet országos, az ember az ember, érdektelen, hogy milyen a bőrszíne, a bolygó melyik pontján látta meg a napvilágot, és milyen kódrendszert használ a gondolatcserére. Az országos közjó csak részjó, de azt gondolom, hogy van valódi közjó is, József Atilla nagyon szépen és pontosan fogalmazta meg: "Ehess, ihass, ölelhess, alhass! A mindenséggel mérd magad!"

12347 2015.05.07. 20:53:24

3. KerekesZS Az az érzésem, hogy vitatkozni akarsz :-) Elfogadom, amit írsz a kultúráról - s remélem, azt te is elfogadod, hogy a kulturális sokszínűségre szükség van. Miért ne lehetne a közjót egy országra vonatkoztatni? (Ugyanakkor én nem szűkítettem le a fogalmat egy országos szintre.)

vektorviktor 2015.05.07. 21:17:19

Abban az értelemben létezik országos közjó, hogy a közjó megvalósításáért felelős emberek és szervezetek és kormányok hatásköre egy adott országra vonatkoztatható. Kifelé nincs hatáskörük. Ugyanakkor érthető, amit Zsuzsa ír, az idézet pedig nagyon is idevaló.
süti beállítások módosítása