HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Miért nem lehetek jó - baloldali?

2015.03.24. 09:43 Geo_

Miért nem lehetek jó baloldali, liberális, konzervatív, zöld sorozatom része.

http://geo.nolblog.huhttp://geo2.blog.hu/media/image/2015-03-24/8247976/.

http://geo.nolblog.huhttp://geo2.blog.hu/media/image/2015-03-24/8247976/.

http://geo.nolblog.huhttp://geo2.blog.hu/media/image/2015-03-24/8247976/.

A legkönnyebben baloldali lehetnék - ugyanis annak születtem, a tízóraim mellé csomagolták a világnézetemet is.

Miért nem lehetek jó baloldali, liberális, konzervatív, zöld sorozatom része.

http://geo.nolblog.huhttp://geo2.blog.hu/media/image/2015-03-24/8247976/.

http://geo.nolblog.huhttp://geo2.blog.hu/media/image/2015-03-24/8247976/.

http://geo.nolblog.huhttp://geo2.blog.hu/media/image/2015-03-24/8247976/.

A legkönnyebben baloldali lehetnék - ugyanis annak születtem, a tízóraim mellé csomagolták a világnézetemet is.

Meghatározó kisgyerekkori éveimben tisztes szegénységben éltem, mint oly sokan az ötvenes évek végén: amikor zsír helyett Liga margarin jutott a kenyerünkre, már ünnepnapnak éreztük. 18 évesen léptem be a pártba, mai fejemmel úgy mondanám, hogy vulgár-marxizmuson alapuló naiv kommunistaként. Nem azért, mintha azt hittem volna, hogy ez egy tökéletes világ - egy 56-os, az "ellenforradalom" (és/vagy )a házasság elől menekülő "disszidenssel" és egy első fokon halálra ítélttel a családban igazán nem volt nehéz rájönnöm, hogy mennyire ellentmondásos a világ. Ugyanakkor meglehetősen egyszerűen gondolkodtam a világról: lesz két gyerekem, háromszobás lakásom, egy kocsim - s az maga lesz a megvalósult szocializmus. KISZ-eztem, többször voltam (párt) alapszervezeti titkár - akkori diáktársaim, kollégáim a mai napig szóba állnak velem. Hamar rá kellett jönnöm, hogy a leírt papír és a valóság nagyon más - egy vegyipari egyetem jól tudtuk az olaj válság idején, hogy az a szocialista világrendszer csak katonailag létezik. Egy olyan közösségben éltem s dolgoztam, ahol a 86-os nagy tél idején önként, gyalog elindultunk a méteres hóban (a hóekéket befújta a szél) - hogy benzint, gázolajat adhassunk ki, hogy menjen az élet, s úgy gondoltuk, ez a természetes. Megszülettek a gyerekek, lett három szobás lakás is - de szocializmus helyett azt láttam, hogy sokkal jobban élnek az osztrákok, franciák, mint mi. Hogy kilóra vettük a szovjet technológiát, olcsón - de már nyugati volt a szabályozás, műszerezés. Hogy nem attól függ a prémiumunk, bérünk, hogy jól mennek az üzemek - hanem attól, ahogy a főkönyvelőnk ki tudja mutatni, hogy az exportra menő molekulák épp melyik üzemből származnak.

Nagyjából a 80-as évek elejéig meg akartam váltani a világot - de ekkor megnősültem :-) S itt most nem arról van szó, hogy ilyenkor már lehiggad az ember - a téma szempontjából az az érdekes, hogy közgazdász feleségemen keresztül másokat is megismertem, s egyik ajánlására jutottam el Kornai János: Hiány c. könyvéhez. Revelációként hatott rám - logikus magyarázatot kaptam mindarra, amiről eddig jobbára mérnöki baráti körömben beszélgettünk, panaszkodtunk. 85-ig még lehetett abban bízni, hogy a politika eljut az akkor még reformoknak nevezett változtatások kritikus tömegéig - de azután volt egy minden szempontból kiábrándító pártkongresszus, ami után már látni lehetett, hogy itt másnak kell bekövetkeznie. Azóta szabadidőm jelentős része azzal ment el, hogy próbáltam összeegyeztetni a baloldaliságot a lehetséges és szükséges lépésekkel. Nem vagyok rá büszke, de elég sokáig tartott, míg rájöttem, hogy milyen kis jelentősége van a címkézéseknek, az "izmusoknak": , most újra előveszem a témát.

Miért nem lehetek jó baloldali?

Elsősorban azért, mert a baloldal sem tudja, hogy hol kezdődik és végződik a "bal". Ehhez elsősorban azt kellene tudnunk, hogy hol is van a közép - s akkor onnan számíthatnánk a balt és a jobbot. Bizonyára sokan ismerik: http://www.politikaiterkep.hu/survey/. Ha kitöltöm egy általam ideálisnak gondolt világkép - skandináv modell - szerint, akkor baloldali liberális vagyok. Ha arra gondolok, hogy a Fidesz-dúlás után mit kell tenni az országban - liberális maradok, de már se nem bal-, se nem jobb a gazdasági tengelyen. Ha azt hallom, hogy "az a baloldali, aki olyan társadalmat akar építeni, ahol mobilitásra van esélye mindenkinek, függetlenül attól, hogy szegény vagy gazdag családba született. Azaz úgy kell tennünk, mintha nem tudnánk tényleges társadalmi helyzetünket. Akkor is lehetőségünk lenne-e a felemelkedésre, ha a legszegényebb családba születtünk?"- akkor tudom, hogy a fentiekkel ma konzervatívok, liberálisok is (lényegében) egyetértenek. A neo-marxisták, újbaloldaliak szerint csak az az igazi baloldali, aki antikapitalista, elveti a polgári jogállamot is és a teljes egyenlőség híve. Nos, e pozícióból nézve én tényleg jobbra állok. Ha az az igazi baloldali, aki sok-sok igazságot tartalmazóan kritizálja a fennálló rendszert, a globális világot, ha azt hiszi, hogy az egész glóbuszon a jólét, a szabadság, az értelmes élet valamilyen formája elterjeszthető volna, sőt, hogy ez csak szándék kérdése, s nem a reális alternatívék függvénye - akkor tényleg kiesem e körből. Ha pedig arra gondolok, hogy az ilyen ideológiai, identitásbeli dolgok miatt nem hajlandók valamiféle koordinációra, összefogásra a NER elzavarása érdekében - akkor kifejezetten haragszom is rájuk.

Ahogy látom az elmúlt 25 évet: http://geo.nolblog.huhttp://geo2.blog.hu/media/image/2015-03-24/8247976/.

A legújabb megváltó ideáról, az FNA-ról: http://geo.nolblog.huhttp://geo2.blog.hu/media/image/2015-03-24/8247976/.

Milyen út vezet a skandináv modellhez: http://geo.nolblog.huhttp://geo2.blog.hu/media/image/2015-03-24/8247976/.

 

Hogy milyen nehéz helyzetben van a baloldal - azt egy friss, a görög példa bizonyítja. Sokan annak örülnek, hogy a Szyriza szembeszáll az EU kapitalistáival, s drukkolnak, hogy a németektől kapott kárpótlással kikerüljenek a slamasztikából.

Természetesen a kapitalizmus kritikájának mindenkor helye van - az ellenesség nem reális alternatíva. Ugyanis a kapitalizmus nem egyszerűen piacgazdaság - hanem a polgári jogok "intézményesülése" is, feltételezi az alapvető szabadságjogokat, de ugyanúgy ideológiai alapjának tekinti az egyenlőség, testvériség eszméjét is. Európában a szociális piacgazdaság egy élhető modell volt, azonban ezeket egy-egy országon belül valósították meg. Ezért nem látom elvi akadályát annak, hogy mindez világméretekben is megvalósulhasson - aminek az lenne a feltétele, hogy kapitalizmus legyen a fundamentalizmusoktól vezérelt országokban is, illetve hogy a kapitalizmus elérjen a világ legszegényebb országaiba is. Ehhez azt tartanám szükségesnek, hogy a fejlett világ (Észak) megossza a forrásait a szegény társadalmakkal (Dél), tervezett, s nem pusztába szórt fejlesztési programokkal, integrációjukkal. Mindez Északnak is jól felfogott érdeke, hiszen ennek hiányában Dél, a könnyebb élet reményében elindulhat Észak felé - ennek jeleit már látjuk. A szükségszerűségen túl ehhez erkölcsi alap is található: Észak a vagyonosodását, gazdagságát nagyrészt Dél gyarmatosításából és a rabszolga-kereskedelemből, a természeti erőforrások kisajátításából alapozta meg. De beláthatatlan következményekkel járna, ha az egyes országok konkrét ügyeinek kárpótlásáról lenne szó - mert meddig kellene visszamenni? Mennyi lenne a jelen-érték, vagy vissza lehetne-e állítani a korábbi helyzetet? Mi magyarok hogy járnánk, ha Szvatopluk leszármazottai kérnék vissza a jussukat?

Persze, mindehhez pénz kell.

Az anti-kapitalizmus legerősebb érvei a felhalmozódott gazdagság, ami együtt jár a szegénység növekedésével, s ettől nem elválaszthatóan az, hogy kialakult a reáliáktól elszakadt pénztőke, mely a GDP többszörösét forgatja meg a piacon. Ezért egyidejűleg kell "lehűteni" a forró tőkét, másrészt ki kell vonni - vagy legalább is lényeges le kell csökkenteni - a fedezet nélküli, a reáliákat lényegesen megmaradó pénzt. Túl gyorsan nem lehet lépni - hiszen ez a pénzügyi, s így a reálgazdaság összeomlását is jelentené. Ha megoldható az elválasztás - a pénzügyi műveletekből keletkező profitot magasabban adóztatnám, s bevezetném - az eredetileg nem baloldali jellegű - Tobin adót is. Persze, ez csak ötlet - s komoly elemzések, vizsgálatok kellenének ahhoz, hogy ez működőképes-e, s hogy mire elég. S ahogy már többször írtam, az örökösödési adókat tenném még progresszívebbeké. Ha mindez egyáltalán megvalósítható, akkor biztos, hogy csak globális szinten - ezért tartom butaságnak az antiglobalizmust.

The show must go on.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr628247976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

336586 2015.03.24. 10:39:39

Ki ellenörizné a globalista diktatúrát, a pénzhatalmat? A marslakók? A "bevezetném" az csak utópia.

301782 2015.03.24. 20:01:12

"Ugyanakkor meglehetősen egyszerűen gondolkodtam a világról: lesz két gyerekem, háromszobás lakásom, egy kocsim - s az maga lesz a megvalósult szocializmus." "Megszülettek a gyerekek, lett három szobás lakás is - de szocializmus helyett azt láttam, hogy sokkal jobban élnek az osztrákok, franciák, mint mi. " Már nem volt elég az elég? Hm.. Kicsit ellentmondásos az egész

12347 2015.03.24. 21:04:47

2. Valika Nekem elég volt - ma sincs több gyerekem kettőnél, nem nagyobb a lakásom, nincs több kocsim - de abban tán egyetérthetünk, hogy nem lett szocializmus?

301782 2015.03.25. 07:04:31

3 Geo, a második idézet - nekem - mintha másról szólna, nem az elégedettségről, mivel Magadról beszéltél és nem általánosítottál. Nem lett szocializmus, ez igaz

12347 2015.03.25. 09:46:18

4. Valika Jogos az észrevételed - de amiért írtam: úgy éreztem, az a fair, ha elmondom a "fejlődéstörténetemet" - s ebben része van annak, hogy magam egyszerű anyagiakkal gondoltam megfoghatónak a jövőt. Ugyanakkor szerencsésnek is mondhatom magam, mert igaz, hogy az átlagnál többet kerestem, de épp azért, mert visszaemlékszem arra a 18 évesre, nem okoz boldogtalanságot, hogy nem A8-assal járok, nincs házi úszómedencém, stb. Vagyis nem az egyéni, anyagi boldogtalanságom miatt láttam szükségesnek a rendszerváltást.

328387 2015.03.25. 15:51:59

Kedves Geo! Nem szeretném megint tényekkel bosszantani, de ez nem jelent semmit. Mármint hogy nem lett úszómedencéje. A rendszerváltást csak a főkolomposok nyerték meg anyagilag is. Orbán, Demszki, Horn, .... Kevesen egész jól kijöttek anyagilag. Az olvashatatlan szar írók könyveit kiadták a Frankfurti könyvvásárra, segghülye létükre professzori állást kaptak Amerikában pár évre valamilyen világvégi egyetemen, stb. stb. A többség munkanélküli lett, csődbe ment kényszervállalkozóként elvesztette a házat a feje fölül, kizsebelték az egyik, másik, harmadik brókerek, a devizahitel elvitte a lakását, hajléktalan lett, kiment Londonba mosogatni két diplomával. Nekem speciel mérnökként pár év alatt duplája lett a nettó fizetésem. De ugye nekünk kell(ene) meggyőzni a lúzereket, hogy milyen szép és jó világ is ez, és micsoda nyomor volt Kádár alatt. Micsoda tarthatatlan csődtömeg. Én tehát a rendszer hibája, tévedése vagyok. Ön nem. Ön megteszi, amit elvártak és elvárnak Öntől.

12347 2015.03.25. 17:28:40

6. ZorróAszter Tényekkel eddig nem sikerült zavarnia :-) Ha nem érti, hogy mit írok, kérdezzen vissza - mert láthatóan nehezére esik a dolgok értelmezése. A gyengébbek, így az Ön kedvéért: az uszodára való hivatkozás semmi mást nem jelent, mint hogy engem nem kapott el a gépszíj, hogy egyre többet- és többet kelljen birtokolnom a végtelenségig. "Én tehát a rendszer hibája, tévedése vagyok." - hogy melyik rendszeré, azt nem tudom - de a hibával, tévedéssel egyet kell értenem. Ugyanis: "Ön megteszi, amit elvártak és elvárnak Öntől." - ritka rosszindulatú és aljas kitétel. Ha valami miatt van egy ilyen gyanúja, netán véleménye - jogában áll. De ilyen kijelentést tenni - nincs.

328387 2015.03.25. 18:03:34

"De ilyen kijelentést tenni - nincs." Pedig tény! De a tények sosem zavarták az Ön tisztánlátását. Nemhogy a tartalmuk, de a meglétük se. Ameddig a kommunizmus látszott kifizetődőbbnek, kommunista volt, mióta már nem, azóta nem az. Azóta MÁS. Furcsa módon nekem nem változott a véleményem mint Önöknek. Mégsem mondta soha senki, hogy figyi! Neked a dumád alapján köztünk lenne a helyed. Lépj be a Pártba. Soha egy pillanatra sem merült fel. Egyébként bennem sem.

328387 2015.03.25. 18:04:23

Vajh miér?

12347 2015.03.25. 21:33:04

9. ZorróAszter Nem gondoltam annyira primitívnek, hogy egy "rendszerhiba, egy tévedés" következtetése és a tény között ne tudna különbséget tenni. Nem említse, hogy lenne véleménye - hisz amikor kértem, hogy tisztázza, csak az orra hosszát mérte le.

328387 2015.03.25. 21:48:59

Én meg úgy gondoltam, hogy vulgármarxista szemináriumokon edződve csak felszedett annyit, hogy kicsipegesse annak a mondatnak az értelmét, hogy "Mert ellenkező esetben nem követné el azt a hibát, hogy azzal próbál riposztolni az Önt nagyorrúnak nevező kíméletlenkedőnek, hogy mutasson olyan írását, amiben az ő orra kisebb." Szivesen el is énekelném Önnek, ha az serkentené a felfogóképességét, de be vagyok rekedve.

12347 2015.03.25. 22:03:31

Látom, primitivitásától nem tágít: 18 éves mivoltomat jellemeztem "mai fejemmel úgy mondanám, hogy vulgár-marxizmuson alapuló naiv kommunistaként" Utána egyetemen tanultam marxizmust-leninizmust, de hogy ne csesztessenek a maci-laci elvégzésével, szereztem egy közgáz diplomát. Honnan veszi, hogy ezek vulgármarxista szemináriumok lettek volta? Nem gondoltam annyira primitívnek, hogy egy "rendszerhiba, egy tévedés" következtetése és a tény között ne tudna különbséget tenni. Nem említse, hogy lenne véleménye - hisz amikor kértem, hogy tisztázza, csak az orra hosszát mérte le.

328387 2015.03.26. 02:03:58

Akkor ha jól értem a magyarázkodását, ott sem csipegetett fel annyit. Esetleg ha elvégezte volna még az ELTE Formális logika és szemantika posztgradját is a Vegyipari Egyetem és a Közgáz Egyetem után. :o)
süti beállítások módosítása