HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Ökopolitika, baloldal

2015.02.16. 00:28 Geo_

Antall Attila: Ökopolitika, ideológia, baloldal c. könyvének bemutatójára szerettem volna elmenni.

Antall Attila: Ökopolitika, ideológia, baloldal c. könyvének bemutatójára szerettem volna elmenni.

Kedves Attila!

Több program is egybeesik hétfőn - így hadd mondjam el a véleményemet, röviden

Nagyon fontosnak tartom a könyvet, ugyanis a zöld gondolat elsősorban a baloldaltól igényli a legerőteljesebb paradigma-váltást. (Kifejted, hogy a konzervatívok érték-megőrzése harmonizál a környezet védelmével - különösen akkor, ha ahogy egy konzervatív elveket vallótól hallottam egyszer: a jövőt akarja "megőrizni" egy modern konzervatív. A liberális szabadság eszménytől sem áll messze az, ha ezt az egészséges környezetre is kiterjesztjük.) Korábban - de még ma is gyakran - a "kisajátított munka" jelenti a kizsákmányolást, ezzel amúgy sok, magát marxistának tartó sem ért egyet. Egy korszerű kizsákmányolás fogalom viszont már sokat segíthetne. Ha kizsákmányoláson az erőfölénnyel való visszaélést tekintjük, így a természeti, környezeti, anyagi, információs javak kisajátítását, a monopóliumokat, akkor már el is juthatunk a zöld gondolathoz. Ugyanakkor ugyancsak konfliktusos -írod is - az elosztási viszonyok megváltoztatására való törekvés, ami támogatta és támogatja a növekedés prioritását.

Különösen izgalmas az ökopolitika és a demokrácia kapcsolata. Igazat adok neked, hogy nincs közvetlen kapcsolat, amit a fenntarthatóság követelménye kapcsolhat össze. Ha ez utóbbit definálnánk "közjó"-ként (gyakran használják bullshitként, legyen végre tartalma), akkor demokrácián nem egyszerűen a nép döntését kellene értenünk, hanem azt ki is kellene terjesztenünk, hogy ezek a döntések e keretek (közjó) közt szülessenek.

Még egy kifejezésedbe "belekötnék": azt írod (39.o.), hogy a fejlett országoknak "morális felelőssége van"... Nem nagyon szeretem a morális követelményeket, az érdekek (és értékek) sokkal erősebbek: ha nem a ma, hanem az unokák érdekeit nézik, akkor ez a segítség, megoldás jól definiálható érdek is.

(Csak zárójelben merem leírni, mert nem gondoltam teljesen végig: ha a CO2-vel lehet kereskedni, akkor az O2-vel miért nem? Mert milyen alapon követelem, hogy ne vágjál li az esőerdőket, ne indusztrializálódjanak a fejlődő országokban, ha számukra ez a jólét növekedését jelenti?)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr288247958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

336586 2015.02.16. 10:59:37

"Mert milyen alapon követelem, hogy ne vágjál li az esőerdőket" Az erö alapján, világos.
süti beállítások módosítása