HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Mi volt itt neoliberális? - Az én 25 évem. 2.rész

2014.12.11. 16:00 Geo_

http://nol.hu/velemeny/mi-volt-itt-neoliberalis-1503755
Szeretném leszögezni: a szegényeknek, a kirekesztetteknek mindig igazuk van - az állapotuk tarthatatlan. Viszont éppen a helyzetükből következően gyakran nem képesek reálisan értékelni a helyzetet, könnyen azonosulnak rossz diagnózisokkal és a belőlük következő, gyors javulást ígérő, rossz terápiákkal. Tanács István: Két Magyarország (november 29.) című írásának apropóján írom ezt.

http://nol.hu/velemeny/mi-volt-itt-neoliberalis-1503755
Szeretném leszögezni: a szegényeknek, a kirekesztetteknek mindig igazuk van - az állapotuk tarthatatlan. Viszont éppen a helyzetükből következően gyakran nem képesek reálisan értékelni a helyzetet, könnyen azonosulnak rossz diagnózisokkal és a belőlük következő, gyors javulást ígérő, rossz terápiákkal. Tanács István: Két Magyarország (november 29.) című írásának apropóján írom ezt.


Ebben azt olvassuk, hogy az MDF erhardi szociális piacgazdaságot akart, de az SZDSZ thacheri-reagani neoliberális koncepciója győzött.
Nos, a szociális piacgazdaság a tőke és a munka közötti megegyezésen, szociális hálón alapult - nálunk pedig 1990-ben nem volt sem tőkés, sem valóban szervezett munkavállaló. Ellenben a bankkonszolidáció, az ágazatpolitikai szempontokra nem tekintő pénzügyi felszámolás gyakorlata, a hazai piac-- és iparvédelem szinte tökéletes és rapid leépítése, a vissza nem térítendő támogatások és adókedvezmények nyújtása a külföldi beruházásoknak - ez mind az MDF-kormány idején folyt. Miről beszélünk?  Miféle erhardti modellről?
A Reagan - Thacher-féle neoliberális (vagy neokonzervativ) vonal  azt jelenti, hogy egy már létező piacgazdaságban építik le az állami kiadásokat, így a szociális transzfereket, nálunk viszont magát a piacgazdaságot kellett létrehozni, s erre az adósságok és a hazai tőke hiánya miatt csak a piacosítás maradt lehetőségként, miközben sokakkal együtt nekem is jobban tetszik a skandináv modell.
A neoliberalizmusnak róják fel azt is, hogy magára hagyta az elesetteket, a szegényeket. Én lennék az utolsó, aki levenné a különböző kormányokról a felelősséget azért, hogy mára 4 millióan élnek a a létminimum alatt, másfél milliónyian közülük súlyos szegénységben. De az sem kétséges, hogy a helyzet kialakulásához két összetartozó objektív tényező járult hozzá. Az egyik az, amit Kuznetz és Williamson írt le: a piacgazdaság kialakulása eleve kiszélesíti a szakadékot a fejlett és kevésbé fejlett régiók között. A másik ok az, hogy az eladósodottság, a korábbi szovjet piac bedőlése felgyorsította azt a folyamatot, amelyben a nagyrészt betanított- és segédmunkára alapozott iparágak összeomlottak, így a képzetlen munkavállalók tömegei, nagyrészt a fejletlenebb vidékekről bejárók szorultak ki a munkaerő-piacról. Ferge Zsuzsától hallottam, hogy a rendszerváltáskor méltányosnak tűnő eszközöket alkalmaztak: munkanélküli segély, korengedményes nyugdíj, szocpol, elnézett rokkant-nyugdíj - csupa passzív eszközt. Aktívakat (átképzések, célzott támogatások stb.) alig. Ráadásul a válságkezelés a szociális transzferek  értékét is elinflálta.
Tény és való, hogy gazdasági válság kezelése esetén kevesebb forrás és figyelem jut a szociális feladatokra. De jellemző, hogy a Gyurcsány-kormány még a válság legsúlyosabb időszakában sem merte megszüntetni a 13. havi nyugdíjat - ami éppen azt bizonyítja, hogy a korábbi bal-lib kormányok legnagyobb bűne nem a baloldaliság hiánya volt, hiszen tipikusan baloldali hibákat követtek el a költségvetés lazításával és a 100 napos programokkal. Nem a baloldalisággal - hanem a minőséggel volt a baj. Azzal az elképzeléssel, hogy a centrumban meghozott, „osztály-alapú” intézkedésekkel meg lehet oldani a szociális kérdéseket. Később már, rájöttek, hogy regionális és kistérségi szintre kell delegálni a feladatokat, oda, ahol ismerik a valós szükségleteket és igényeket, mivel területenként eltérő megoldásokra van szükség. Mindez a politikai csatározásokon elbukott, az „eredmény” pedig az, amiről Tanács István is ír: nem sikerült elérni a „vidéki Magyarországot”, nem sikerült enyhíteni a mélyszegénységet. Az oktatási rendszer átalakításai pedig végképp az esélyegyenlőség biztosítása, a szolidaritás elvei szerint alakultak.
A fentiek alapján úgy gondolom, a neoliberális jelzőnek Magyarországra nézve nincs értelme - pusztán politikai címkézésre szolgál.

 

 

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr658247924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

328387 2014.12.11. 17:31:53

"az MDF erhardi szociális piacgazdaságot akart, de az SZDSZ thacheri-reagani neoliberális koncepciója győzött." Igen. Szerencsétlen hazánkban mindig az volt a Jani, aki meg tudta mondani, hogy csinálják ezt az oroszok a kolhozban, aztán meg az amerikaiak a farmon, vagy a mexikóiak a ranchon. De hogy mi a fenét kellene csinálni nálunk a TSZ-ben konkrétan hogy ne dőljön össze, arról ezeken a példákon kívül mindenki ökörségeket beszélt össze-vissza. Mert hát Magyarország ugyanaz mint az NSZK a hatvanas években? Vagy ugyanaz mint Nagy-Britannia vagy az USA a nyolcvanas években? Az a baj, hogy tökkelütött idióták vezetik ezt az nyomorult országot. És nemcsak most.

12347 2014.12.11. 19:09:05

1. ZorróAszter Attól félek, hogy a neoliberálisozók sem a realitásokból indulnak ki.

336586 2014.12.11. 19:49:46

"a piacgazdaság kialakulása eleve kiszélesíti a szakadékot a fejlett és kevésbé fejlett régiók között" Ha ELEVE, akkor nincs is mit tenni. Attól, hogy osztogat, attól még álbal és nem bal. Hiszen semmi bajuk a kizsákmányolással, a globalista diktatúrával.

70185 2014.12.11. 19:54:13

"A neoliberalizmusnak róják fel azt is, hogy magára hagyta az elesetteket, a szegényeket" Ha jól emlékszem,az ezredforduló környékén íródott egy könyv,a Luganoi tanulmány címmel. Akkor még alig lehetett hallani a neoliberális kifejezést. El kell olvasni a könyvet,összehasonlítani azokat a folyamatokat melyek nálunk játszódtak le az ezredforduló után,és megdöbbentő egybeesésnek lehetünk szemtanúi. Az a legrosszabb hogy Orbán "küzd" a neoliberalizmus ellen,de amit tesz az pont annak a folyamatnak a folytatása,amit ők kezdtek. Persze tudom hogy ez "csak" egy összeesküvés elmélet,csak furcsa hogy beigazolódott utólag ami a könyvben szerepel.

12347 2014.12.11. 20:04:43

3. napos Amit idézel, az az alábbi környezetben szerepel: Én lennék az utolsó, aki levenné a különböző kormányokról a felelősséget azért, hogy mára 4 millióan élnek a a létminimum alatt, másfél milliónyian közülük súlyos szegénységben. ...... Ferge Zsuzsától hallottam, hogy a rendszerváltáskor méltányosnak tűnő eszközöket alkalmaztak: munkanélküli segély, korengedményes nyugdíj, szocpol, elnézett rokkant-nyugdíj - csupa passzív eszközt. Aktívakat (átképzések, célzott támogatások stb.) alig. Ráadásul a válságkezelés a szociális transzferek értékét is elinflálta. Tény és való, hogy gazdasági válság kezelése esetén kevesebb forrás és figyelem jut a szociális feladatokra.

12347 2014.12.11. 20:17:03

4. hapsi A Luganói tanulmány http://alfahir.hu/node/1415 a nacionalista jobboldal globalizáció ellenessége - félek, a mostani poszt keretén kívül esik. De korábban írtam erről: http://geo.nolblog.hu/archives/2012/07/02/Glokalizacio_planetaris_szemlelet/

13149 2014.12.11. 20:48:54

Az SZDSZ programjának a lényege az volt, hogy külön kell választani a gazdaságpolitikát és a szociálpolitikát. Ezért (nem csinált, az SZDSZ soha nem csinált semmit, mindig csak másodhegedűs volt) szeretett volna jobboldali gazdaságpolitikát és baloldali szociálpolitikát. De hát ez már csak nosztalgia - a részemről.

12347 2014.12.11. 21:03:41

7. erlauer Az adott helyzetben nem is nagyon lehetett volna mást (külön kell választani a gazdaságpolitikát és a szociálpolitikát).

13149 2014.12.11. 21:11:01

Most is egyetértenék vele.

328387 2014.12.11. 21:36:43

2. Geo (szerkesztő) 2014. 12. 11. 19:09 Valójában nem arra reagált, amit írtam.

328387 2014.12.11. 21:45:54

7. erlauer 2014. 12. 11. 20:48ót De! Csinált. Megkaparintotta a baloldali sajtót, és átalakította tisztán liberálissá. Még a Népszabit, ami ugye még most is az MSZP lapja elméletileg. Aztán ennek segítségével liberális párttá alakította az MSZP-t. Utána meg cselezéssel megpróbálta az orránál fogva átvezetni a szavazótábort más kriptoliberális pártokba. Sikerült. Igaz, az SZDSZ megszűnt, az MLP döglődik, de most is vannak liberálisok a Parlamentben, liberális párt az MSZP meg a többi szilánkja SZDSZ-esekkel tűzdelve. Egy kis bibi van. A baloldali pártok össz-szavazó rohamosan csökkentek ennek hatására. A választók többsége, a baloldali választók többsége pedig elfordult a politikától. És már a baloldalinek álcázott liberális sajtót se olvassa, nézi, csak Győzikét meg Izaurát meg Don KiALóIzét. A második legnagyobb párt pedig a Nácipárt a rohamosan csökkenő bázisú FIDESZ mellett. Brávó! Gratulálok! Játszadozzanak csak így tovább!

12347 2014.12.11. 21:48:25

10. ZorróAszter Bocs - én úgy értettem, hogy - mintegy támogatva a posztomat - azt hozod fel, hogy a helyi, magyar viszonyoknak, helyzetnek megfelelően kell a gyakorlatban politizálni. Ha tévedtem: kérlek, segíts.

13149 2014.12.11. 22:13:36

Ha az MSZP liberális párt, akkor én vagyok Adolf Hitler.

12347 2014.12.11. 22:47:59

13. erlauer Dehogy liberális, még ha csak az lenne: NEOLIBERÁLIS :-). S persze, álbaloldali - mármint az LMP és az "újbaloldaliak" szerint. A szocik pedig azt hiszik, elegánsabb, ha SZDSZ-szel és Gyurcsánnyal való le/elszámolást a neoliberalizmussal való szakításnak keresztelik el. Írtam már erről - de most ebből lett cikk. http://geo.nolblog.hu/archives/2014/07/08/Albaloldali_neoliberalis_kapitulacio/

328387 2014.12.11. 23:52:23

13. erlauer 2014. 12. 11. 22:13 Liebe unsere Führer! Végre közöttünk! Mi mindig is hittünk a feltámadásában! HJ becsszóra. Hogy bírta ennyi ideig tartani az inkognitóját a sok plutokrata liberális között?

328387 2014.12.11. 23:53:59

12. Geo (szerkesztő) 2014. 12. 11. 21:48 Semmi baj, csak mint akkor látta, én nemigen árnyaltam a különféle kormányok között.

12347 2014.12.12. 00:11:41

16. ZorróAszter Én nem minősíteni akarom a kormányokat vagy osztályozni - most.

13149 2014.12.12. 14:03:17

Éppen hogy liberalizmushiány volt itt egy negyedszázadon keresztül. Méghogy "neoliberalizmus"! A szegény Szadika az egyetlen rendszerváltó párt, amelyik sohasem nyert választást!

328387 2014.12.12. 17:34:08

Az hogy a kapitalizmus és a szabadpiac majd mindent megold, amit meg nem, azt oldja meg a jobb és baloldal a maga szája íze szerint váltógazdaságban. Meg hogy privatizálni kell mert az állam axiomatikusan - liberális axiómarendszer szerint - rossz gazda - nos ezek kérem színtisztán a liberalizmus érvényesülése Magyarországon. Az, hogy eltüntették a baloldali sajtót és helyére liberálisat csempésztek, és hogy liberális párttá változtatták az MSZP-t is, az már csak hab a tortán. Abból, hogy Orbántól Gyurcsányig és Mesterháziig nincs mindenkinek a homlokára is tetoválva, hogy "LIBERÁLIS", az a lényegen nem változtat. Amit a FIDESZ ma művel államosítás meg állami beavatkozás címen az még a lopásokkal együtt is elenyésző ahhoz, hogy az állami tulajdon részaránya a világon a legkevesebbek közé tartozik. Vagyis a liberális demagógia szerint szárnyalnia kellene mint a rakéta.

12347 2014.12.12. 18:16:30

"Mindent megold" - ez így túlzás - de tény, hogy piacosításra volt szükség. Privatizálni két dolog miatt kellett: működtőke bevonás nélkül életképtelen voltak a vállalataink - s valamiből vissza kell fizetni az adósságot. (Előző posztomban ez a téma.) Ahhoz, hogy a piac működőképes legyen, piaci feltételek kellenek. Az egyik a valódi verseny, ahol több szereplő van, nem alakul ki monopol helyzet, stb. Itt egyértelműen semmi dolga az államnak. Ott, ahol messze vagyunk az ilyen, un. ideális piactól - akkor lehet magántőke, ha a működés szabályozott, ellenőrzött. Pl. ha az államnak nincs pénze befektetésre vagy korszerűsítésre - ekkor privatizál, a magánbefketető természetesen profitért, az állam pedig azért, mert szükségesnek látja, hogy működjön az a terület. Nagyjából ez volt a helyzet a közszolgáltatásoknál. Ezen belül több megoldás is létezhet, pl. állami-magán vegyestulajdon. Igen, az állam nem arra van kitalálva, hogy vállalkozzon, piaci kockázatokat vállaljon. Önmagában persze nem a tulajdon a meghatározó ott, ahol a környezet alapvetően piaci - mert gyakran jön akár a francia példa. Hogy jó vagy rossz tulajdonos-e az állam, azt az tudja megmondani, aki dolgozott állami vállalatnál. Liberális: ugyanúgy a "szabadság, egyenlőség, testvériség" alapján áll - Európában a jobb- és baloldali pártok egyaránt liberális alapértékek alapján működnek. Nem tudom, milyen lenne egy - Népszabadságnál, Népszavánál baloldalibb, . baloldali lap. A liberális elvekbe "demagógiába" hol fér bele a hiány? Szerinted mi a neoliberális, liberális, baloldali?

13149 2014.12.12. 18:30:55

Az állam, ha beszáll a versenybe, szinte korlátlan tőkével, az adófizetők pénzével, minden veszteséget kibír, tönkre is tehet minden magánvállalkozást. Úgy győz, hogy egyedül is maradhat a piacon. Csak közben egy ország vagyonát veszíti el. Neki semmi sem drága. 100 munkahelyre felvehet 1000 embert, dupla fizetéssel. De bukni csak akkor kell, amikor már nyugdíjat sem tud fizetni. Közvilágítást sem. A rendőrök fizetését sem. És akkor sem ő bukik, hanem az ország. Mert az állam rossz tulajdonos. Mások pénzével játszik. A csőd abszolút biztos.
süti beállítások módosítása