HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

B. a. A vezetőkről

2014.11.23. 22:40 Geo_

Ironikusan - mivel nem igazán aktuális - tettem fel a kérdést: ki győzze le Orbán Viktort? A kérdéskörhöz tartozik egy írás: Miért Gazdagodnak a politikusok? szerzője Marosán György. Az írásban valójában nem a politikusok gazdagodása - hanem hatalomra jutása, kontroll alóli kikerülése, vezéri szerepbe való kerülése az igazán izgalmas. Azoké, akiket mi választunk magunknak. Izgalmasnak tartom, hogy pusztán a hibás értékelésünkről, a mi hibánkról van-e szó.

Segít az eligazodásban, ha megismerkedünk a Belbin féle csapatszerepekkel. Hogy érthető legyen, egyből megadom, hogy az egyes megnevezések milyen politikusi szerepnek felelnek meg:

Serkentő: aktív, motivált a teljesítményre és a győzelemre, gyanakvó és provokatív, hevesen reagál, erősen ösztönzőleg tud hatni egy passzívabb csoportra (irányító csoportszerep): egy mozgalom mozgósító arca, személye, "A" vezető, akit követni lehet, de ingerültségre, türelmetlenségre, és erőszakra hajlamos.

Forrásfeltáró: folyamatosan kutatja a lehetőségeket tárgyi és társas környezetében, igyekszik előrevivő kérdéseket feltenni (kreatív csoportszerep). A célratörő, megvalósító vezér. Ő a kezdeti lelkesedés lankadásával elveszíti érdeklődését, valami más után néz.

Vállalatépítő: a csapat közös érdekeit szem előtt tartva dolgozik, cselekvési tervet készít, gondoskodik a szisztematikus és hatékony végrehajtásról, fegyelmezett és gyakorlatias: a szervező-titkár, a kabinet vezetője. Rugalmatlan, kevéssé fogékony az új ötletek iránt.

Palánta: ötletgyártó, a fő problémákra eredeti ötletekkel, stratégiákkal képes előállni (kreatív csoportszerep) - a kampány-guru. . A fellegekben jár, nem törődik a részletekkel és a formaságokkal.

Elnök: motivált a hatalomgyakorlásra, koordinálja az aktivitást, elköteleződik a vállalati célok iránt és másokat is motivál, megbízik az emberekben, realista és fegyelmezett (irányító csoportszerep) Magyar példát nehéz találni - Angela Merkel ilyen vezető. Átlagosan kreatív és intelligens.

Helyzetértékelő: döntések alapos mérlegelésében segíti a csapatot, objektív és precíz, minden tényezőt figyelembe vesz, kritikus. Ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt. Alulmotivált, másokat sem inspirál.

Csapatjátékos: érzékeny a társas rezdülésekre, jól tud bánni a nehezebben kezelhető tagokkal, a közös érdeket egyéni érdeke fölé helyezi, mindezzel javítja az általános csoportmorált.  Szóvívő. A kritikus pillanatokban határozatlan.

Megvalósító: motivált a feladatok véghezvitelére, szorongásra hajlamos, de fegyelmezett és nagy önuralommal rendelkezik, értékeli a kitartó erőfeszítést és a következetességet. Jellegzetesen szakpolitikus. Csekélységek miatt aggódik, nem tudja „elengedni magát.

A fenti szerepek természetesen nem kizárólagosak, de többnyire közülük 1-2 az, ami jellemző. Ugye, elvárjuk egy politikustól, hogy legyenek ideái, gondolatai (palánta). Csak reális, megvalósítható dolgokkal álljon elő (helyzetértékelő), azt meggyőzően, mozgósítva adja elő (serkentő), küzdje le a nehézségeket (forrásfeltáró), legyen erős a megvalósításban is (vállalatépítő). A hatalom gyakorlásában legyen körültekintő, konfliktus-kezelő, keresse a konszenzust (elnök), hogy csillapitani tudja az óhatatlanul jelentkező társadalmi, parlamenti konfliktusokat. Azt hiszem, könnyű belátni, hogy ezek egymással is könnyen konfliktusba kerülő szerepek. Mert mi történik, ha valaki kreatív ideákkal áll elő - de az nem épül alapos elemzésre? Ha kampányban egy "forrásfeltáró" túl sok sebet ejt, hiszen mindent alá kell (?) rendelni a sikernek? Mert ha a politikán belül a kampány a harc, amihez harcosok kellenek - akkor a kormányzás a béke, az építkezés ideje kell, hogy legyen.

Nincs olyan, hogy jó vagy jobb szerep - épp arra világít rá Belbin, hogy egy csapat sikerességéhez mindegyikre szükség van.

 Akit érdekel, az kitöltheti a tesztet is

http://appi.bme.hu/survey/index.php/269596/lang-hu

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr18247914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

58395 2014.11.24. 04:50:50

Geo! Itt valami nagy zavarodottságot érzek Nagyon összekeveredtek ezek a szerepek célok... Döntsd el, hogy most egy vállaltvezetési sémát vázolsz, vagy politikai szerepeket... Mint tudod a vállalatvezetés kizárólag egy személyi. A bemutatott szerepkörök csak kisegítők a vezetéshez, a döntést a vállalat vezetője hoz... A politikai struktúra teljesen más. Vagy mégsem? Mert ha mégsem, akkor a demokráciának semmi értelme, a döntésvégrehajtás szempontjából... Akkor az csak parasztvakítás, az alsó kilenctized megvezetése...

12347 2014.11.24. 07:43:23

Kokó, a hivatkozott írás arról szól, hogy miért gazdagodnak a politikusok - s a válasz az, mert nincs rajtuk kontroll: "ha a szervezeteken belül – a tulajdonosok illetve a pártaktivisták – elnézik a vezetőik önérdekű viselkedését, és elfogadják, hogy helyükön maradjanak, ezzel megerősítik őket hitükben: következmények nélkül oszthatják maguknak a pénzt. Ezzel a szervezetek a saját sírjukat ássák meg." Ehhez mindössze annyit tettem hozzá, hogy a kampányban, politikai küzdelemben olyan jellegű tulajdonságokra, képességekre van szükség, melyek a hatalomban, a kormányzásban veszélyesek is lehetnek.

14055 2014.11.24. 07:53:53

Kokó, a demokrácia nem szükségszerűen képviseleti demokrácia,de a képviseleti demokrácia valóban parasztvakítás, emlékezz Az emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatára: XVI. Az olyan társadalomnak, amelyből e jogok biztosítékai hiányoznak, s ahol a törvényhozó és a végrehajtó hatalom szétválasztását nem hajtották végre, semmiféle alkotmánya nincs. Tud ennél jobban összefonódni a törvényhozó és végrehajtó hatalom? A Rendszerváltók nem csak a gazdasághoz, de még csak a politikához sem értettek, az eredmény szépen mutatja, rombolni tudtak, építeni azonban egy kicsit nehezebb ám.. Fékek és ellen súlyok rendszere.. úgy porladtak semmivé, mintha sosem lettek volna.. Ha egy repülő lezuhan, mert mondjuk a navigációs rendszere a hibás tervezés miatt éles helyzetben katasztrófához vezetett, akkor ugye a tervező felelőssége elvitathatatlan. Ezek meg tárják szét a kezüket, hogy ők mindent jól csináltak, csak mi tönkre tettük az ő játékukat.. Ha meg a szerepek szét lennének választva, és mi a polgárok megmaradtunk volna annak, amik a játékszabályok szerint lennénk, azaz a törvényhozók, a politikusok meg annak, amik a játékszabályok szerint meg ők, azaz a végrehajtók, akkor a vezetés -a végrehajtás- nem nagyon különbözik egy vállalat vezetésétől ám...

12347 2014.11.24. 10:40:22

KerekesZS : azt hiszem, elviszitek a témát más irányba. (De természetesen mindenki arról beszél, amiről akar :-) (A rendszerváltáskor, 89-ben két dologtól féltek: a.: az MSZMP át tudja menteni a POLITIKAI hatalmát b.: olyan sok párt kerül be a parlamentbe, hogy az veszélyezteti a kormányozhatóságot. Az a.: pontot kilőtte a 4 igenes népszavazás, de azt még a 90-es évek elején is elképzelhetetlennek tartották, hogy valaki egyedül 2/3-ot szerezzen. Elég sokan figyelmeztettek, hogy a kétpólusú politizálásnak mik lehetnek a veszélyei - de ezek hatásukban gyengítették a bal-lib oldalt, de a jobboldalikara nem hatottak, s ez is a 2/3 egyik oka volt. Fontos: nem a 2010-es vereségé, hanem annak mértékéé. A közvetlen és a képviseleti demokráciának is helye, szerepe van.) A politikusok is besorolhatóak, többé kevésbé, ezekbe a szerepekbe (szerintem). Hogy ne azzal foglalkozzak, hogy Orbán elsősorban serkentő, Gyurcsány pedig forrásfeltáró - inkább csak arra utalok, hogy Horn működéséből hiányzott a "palánta", innovatív elem: a válságot sikerült elhárítani, makro szinten jó pályára állt a gazdaság - de hiányzott mindaz, amiről ma már megalapozottan beszélhetünk: kkv-k innovációs lehetőségeinek kialakítása, önkormányzatiság erősítése, regionalitás, kistérségi programok a szociális kérdések kezelésére, stb.
süti beállítások módosítása