HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

"Bloggerekről" és kommentelőkről

2014.09.02. 13:53 Geo_

Egy ismert, az érett korosztályhoz politológus hozzászólásán megakadt a szemem. Olyasmit írt, hogy ahhoz a poszthoz nem szól hozzá, ahonnan nem lehet távol tartani x párt vérmes aktivistáit - inkább "magánban" mondja el a véleményét szakmabéli ismerősének.

Egy másik helyen Petőcz György okos írását olvasom, a témába vág.

Egy ismert, az érett korosztályhoz politológus hozzászólásán megakadt a szemem. Olyasmit írt, hogy ahhoz a poszthoz nem szól hozzá, ahonnan nem lehet távol tartani x párt vérmes aktivistáit - inkább "magánban" mondja el a véleményét szakmabéli ismerősének.

Egy másik helyen Petőcz György okos írását olvasom, a témába vág.

A tömeg-demokráciáról van szó. Persze, elsőre felbosszantott a szakember arrogáns megjegyzése - azután rájöttem, hogy bizony, nagy sok érzelmileg elfogult, a témában láthatóan nem felkészült kommenttel találkozom magam is. A dolog ott válik izgalmassá, hogy időnként én kapok ilyesfajta ledorongolást: érzelmileg elfogult, hozzá-nem-értést tükröző, ugyanakkor megfellebbezhetetlen véleményeket eresztek el a kíber-térbe. Persze, nem esik jól - de be kell látnom: attól, hogy van véleményem, még nem biztos, hogy tudásom, megfelelő stílusom is van ahhoz, hogy - bár nem feltétlenül ez a célom - de el is tudjam adni magam.

A politológus problémája könnyen megoldható: ahogy a TV-vitákba sem tudunk beleszólni, a Facebook-on is létrehozhatók olyan csoportok, melyekben csak a tagok, az arra felhatalmazottak szólhatnak hozzá. Persze, a köznép ebből kimarad - viszont ők is létrehozhatnak tematikus csoportokat, vagy éppen szabadon csépelhetik egymást - majd úgyis jön egy új, frissebb téma, s az enyészetbe hullnak a magvas gondolatok és gyalázkodások egyaránt. Ezért a FB pillanatnyi csevegésre használható, amiből megtudhatjuk azt is, hogy ismerőseink vagy a "véleményvezérek" éppen mit is ajánlanak, mi a legfrissebb terméke az un. vélemény-bloggereknek (a felelőtlenül, bármit bármikor kritizálóknak).

Nehéz a bloggerekről általánosan, konkrét példák nélkül írni, de ők pont ebből "csinálnak üzletet", azzal alapozzál meg a népszerűségüket (vagy tán csak olvasottságukat), hogy mindent kritizálnak, ami épp eléjük kerül - vagy csak arról írnak, amit fikázni tudnak. A visszafogottabbak csak álbaloldaliznak, neoliberálisoznak - a "kifinomultabbak" összefosásnak minősítik a választási összefogást. Vita helyett kinyilatkoztatnak, az érveket demagógiával - vagy egynémely politikushoz hasonlóan véleményük szabadságával söprik le. Jelentős részük persze része az "értelmiségi megmondó" körnek, akik politikai műsorok kedvelt részvevői. Úgy gondolom, hogy a blogszféra is kitermeli a maga sztárjait, kulcsfiguráit - akik így "megmondókká" válnak. Másrészt a nihilizmusuk kezelhető, ha nem is könnyen: rá kell venni őket, hogy ne csak azt mondják, hogy mi a nem jó - hanem egyszer próbáljanak meg valami pozitívet is mondani, megoldást javasolni. S egyből rájönnek, hogy nincs olyan megoldás, aminek csak pozitív hozadéka lenne.

(Eredetileg a kommentelőkről is akartam írni - mert egyes helyeken olyan ocsmány hozzászólásokkal lehet találkozni pl. a Mandineren, hogy jó érzésű embernek attól is elmegy a kedve, hogy olvasson...)

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr938247870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

337230 2014.09.02. 14:29:54

Büdös egyes "demokratáknak" a demokrácia, ennyi az egész. Amint a véleményvezérek képtelen betagolni maguk alá a tömeget, s a tömeg elkezd csak úgy "gonoszan" gondolkodni és engedély nélkül véleményt alkotni a technikai újdonságok révén, azonnal antidemokraták lesznek a nagy megmondóemberek.

12347 2014.09.02. 14:32:55

Érdekes VÉLEMÉNY :-) Ennél SZVSZ bonyolultabb a helyzet - valamit fikázni, kritizálni még nem a demokrácia maga. A demokráciához felelősség is társuk, vagyis nem csak azt kell megmondani, hogy mire NEM, hanem azt is, hogy mire IGEN.

337230 2014.09.02. 14:41:20

2. Az kulturálatlan vélemény is vélemény. S az ellenvélemény is az. Pl. szerinted az antifasizmus hülyeség? Hiszen nem mondja meg mi legyen helyette, csak ellenzi a fasizmust.

12347 2014.09.02. 15:03:46

A kulturálatlan vélemény elsősorban az illetőről szól :-) OK, legyen a példa az antifasizmus. Nem elég antifasisztának lenni - hanem pl. demokratának is, elutasítva a diktatúrát. Vagy fontos, hogy mit lehet tenni a fasizmus ellen.

23353 2014.09.02. 15:59:04

Érdekes poszt. A Petőcz blogját is elolvastam, az is érdekes. érdekes a "megmondó"-ról alkotott elmélkedései. Vannak a médiában megmondók bőven, csak a vasárnap fél 11-kor sugárzó Face the Nation-t vagy Meet the Press-t kellene néznie az CBC-n vagy az NBC-n. A megmondók más világban élnek és hűen tükrözik a politika belső köreiben történő gondolkodást.

12347 2014.09.02. 20:41:14

little Persze, megmondók vannak/voltak mindenhol, s olyanok, amilyenek - s nagyjából eldönthető róluk, hogy merre is állnak. Ugyanakkor ők nevüket, hitelességüket viszik ki a placcra - egy "blogger" (Petőcz értelmezése szerint használom) pedig azt mond, amit akar, mert neki "véleménye" van, lényegében felelősség nélkül. Azokkal sincs gond, akik teljesen egyértelműen valamelyik párt véleményét képviselik - a PR katonái, ez is könnyen megítélhető. A "termék" azonban a vélemény nyilvánítás szabadságával visszaélve hamis, megalapozatlan állítás, melyet ellenőrizni sem tudsz, így cáfolni sem.

23353 2014.09.02. 21:09:30

re 7. Geo (szerkesztő) 2014. 09. 02. 20:41 Na ja. Bevallom én a véleményt igenis becsülöm. Mert olyan korban nőttem fel ahol veszélyes volt nyilvánosan véleményedet kijelenteni. És lám itt a nagy szabadságban a profi megmondók véleményüket esetleg itt is titokban tartják???

58395 2014.09.04. 16:48:09

Kedves Geo, nem nagyon értem a "felkészült", illetve a "felkészületlen" demokrata vélemény "súlyozását"...? Vagyis, szerinted van olyan hogy "képzett" illetve "képzetlen" demokrata? Ez már maga érdekes filozófiai mértékrendszerre utal... Tehát ahogy van "intelligencia hányados", úgy van "demokrácia hányados" is szerinted, és ráadásul mérhető is, hiszen különbséget tudsz tenni, vagyis tettél is a postban... Nem kellene, mert nagyon messzire vezetne, ha kategorizálnánk, mondjuk úgy, hogy vannak felsőbbrendű demokraták és vannak alsóbbrendűek... Bár a tendencia néhány bloggernél valóban megfigyelhető... Például Quodlibet, vagy Gordon bloggernél kimondottan tetten érhető jelenség, hogy ők deklaráltan (saját maguk által) felsőbbrendűbb demokraták....

12347 2014.09.04. 18:48:06

8. little: persze, a vélemény szabad, s ez jó. S azért többnyire a blogszféra "kitermeli" azokat, akikre legalább annyira érdemes figyelni, mint a hivatásos megmondókra. 9. Kokó Az egyének lehetnek felkészültek vagy felkészületlenek. Demokratának pedig azt tartom, aki úgy dönt, hogy tudja, miről: döntésének mi a következménye, illetve kialakuljanak azok az intézmények, melyek segítenek az eligazodásban. Ilyen pl. a Költségvetés Felelősségi Intézet. Róluk viszont lehet tudni, hogy felkészült, a költségvetéshez értő szakemberek. Az egy dolog, hogy a magamfajta mikro-blogger vitatkozik másokkal - ez senkire sem jelent veszélyt. Ami állítok/állítunk, könnyen ellenőrizhető, stb. A gond ott van, hogy teljességgel ellenőrizhetetlen vagy kezelhetetlen dolgok is kicsúszhatnak a kíber-térbe.

58395 2014.09.04. 21:35:16

Geo a demokrácia, a demokratizmus, mindenképpen egy többségi vélemény eredője, vagy annak kellene lennie... Ha a "képzett" demokrata véleménye súlyozottan hat, akkor az nem demokrácia, hanem egy kisebbség "autokráciája"... Minden szavazat, vélemény, azonos súlyú kell hogy legyen, mert ha nem így van, akkor ki kell találni valami más fogalmat az elnevezésére... Ha a képzetlenek vannak nagy többségben, akkor annak bizony jelentkeznie kell, akár tetszik akár nem... Ezen csak akkor lehet segíteni, ha először képezik az embereket, aztán mikor már a demokrácia elvárásit teljesítik tudásban, akkor vezetik be a "totális" demokráciát... Ennek a kapkodásnak isszuk most a levét, amit Fidesznek hívnak... Itt nem a "képzetlen" tömegeknek van sara, hanem a "képzett" demokratáknak... A stabil demokráciákban mindegy mi "csúszik" ki a kíbertérbe, nem okoz veszélyt, mert tudják kezelni az információkat. (remélhetőleg) De azokban a demokráciákban az átmenet és a tanulási folyamat évszázadokig zajlott le, tehát volt idejük... Nekünk nem... Ugyan ez van a gazdasággal is, de mire elérjük azt a szintet addigra idejét múlt lesz, a gazdasági és a politikai szabályzók egyaránt elavulnak.... Tehát előállt, a teknős és Achilles versenyének a paradoxonja...

12347 2014.09.04. 22:56:15

11. Kokó Engedelmeddel egy korábbi posztot ajánlok, ahol kifejtem, mit is gondolk a demokráciáról: http://geo.nolblog.hu/archives/2013/07/30/Bazis-_radikalis-_kozvetlen_demokracia/ Szerintem közös nevezőre tudunk jutni.

58395 2014.09.05. 17:51:54

Geo 12,: Én meg a belinkelt postodra adott kommentjeimet ajánlom a figyelmedbe... :-))

336586 2014.09.07. 14:22:00

"A demokrácia=népuralom formai megközelítése alapján korábban azt tekintettük demokratikusabbnak, ha minél több emberre terjedt ki a szavazójog." Ha abból a tévedésböl indulsz ki, hogy a választás (tehát a nép) a hatalom forrása, akkor persze mindenféle hamis következtetésekre juthatsz. A hatalom forrása a fegyver+tulajdon. A többi csak mese. Persze egy néphadsereg+köztulajdon megalapozhatná a népuralmat. De mint láttuk, az se olyan egyszerü.

12347 2014.09.07. 18:30:52

14. napos Egy kicsit fordítva: abból indulok ki, hogy a demokráciában a hatalom forrása a nép - s közben felhívom a figyelmet, hogy az egyszerű többségi szavazás bizonyítottan a legkevésbé hatékony csoportos döntési forma. (Tukajdon helyett pedig még fontosabb a rendelkezés lehetősége - ld. befektetési alapok.)
süti beállítások módosítása