HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Nyílt levél Bajnainak, Mesterházynak, Gyurcsánynak

2013.06.13. 23:04 Geo_

Nyílt levél Bajnainak, Mesterházynak, Gyurcsánynak, s minden demokratikus szervezet vezetőjének!

Mivel gyakran – magatok vagy vezetőtársaitok – a nyilvánosság előtt üzengettek egymásnak – most én is ezt a formát választom.

Nyílt levél Bajnainak, Mesterházynak, Gyurcsánynak, s minden demokratikus szervezet vezetőjének!

Mivel gyakran – magatok vagy vezetőtársaitok – a nyilvánosság előtt üzengettek egymásnak – most én is ezt a formát választom.

Nem tartozom az „Összefogást!!!” hiszterikusan sipítozók közé – mert tudom, ez nem egyszerű dolog. Abban mindenki egyetért, hogy a cél az Orbánizmus leváltása, az egyéni- és pártérdekeket ennek kell alárendelni. Az egy politikustól természetes, hogy önmagának, pártjának ebben  jelentős/meghatározó szerepet gondol, hiszen a tisztségébe megválasztóktól erre kapott mandátumot. Higgyétek el, az átlagnál megértőbb vagyok a személyes ambíciókat illetően is.

Abból indulok ki, hogy a hitelességet a választóktól kapják a politikusok, egy szövetségen belül a garanciákat viszont egymástól kapják, egymásnak adják a felek.

Ebből az következik, hogy a megállapodáshoz is kell a választói akarat - ami egy előválasztással lehetne legitimálható, de ennek hiányában részletes kutatással is megbízhatóan mérhető. Vagyis abban kellene megállapodni, hogy majd milyen alapon történik a pártok, szervezetek közti szövetségkötés. Pl. ki visz, ki hoz szavazatokat, kiket kell önállóan is figyelembe venni a szövetségkötésnél, s kik azok, akiknek egy-egy formációhoz kell csatlakozniuk. S persze, a közvéleményt leginkább érdeklő kérdés az, hogy legyen-e, s ki a közös miniszterelnök-jelölt. Úgy vélem, ennek október 23-ig el kell dőlnie, addig a szervezetek ismertethetik programjaikat, a vitákban egyértelművé tehetők a garanciális kérdések is.

Vagyis azt kérem, hogy legelőször abban állapodjatok meg, hogy milyen alapon szülessen majd a megállapodás. Javaslatom lehetővé teszi, hogy:

- fair és nyilvános legyen a működés

- biztosítsa, illetve kényszerítse ki, hogy megméressenek a valódi támogatások, előzetes kutatás majd az EP választások alapján

- ne arról szóljon a vita, hogy ki kivel nem fog össze.

A megállapodásról szóló megállapodás egy lehetséges szövege:

Az összefogás nem Orbán – hanem rendszere ellen jött létre. Ennek érdekében vállaljuk, hogy a jelenlegi rezsim lebontása érdekében összehangoljuk politikánkat, s azt a pillanatnyi Fidesz-érdekek szerint változó „törvényekhez” igazítjuk – s ehhez az összefogáshoz kérjük támogatóink megértését és egyetértését is. A fentek értelmében az alábbi vállalásokat tesszük:

 

  1. Olyan együttműködést alakítunk ki, mely a szükséges és elégséges mértékben biztosítja a rezsim leváltását.
  2. Az együttműködésen belül szükségesnek tartjuk, hogy mindenki bemutathassa saját programját, jövőről alkotott elképzeléseit – végleges megállapodást csak valós támogatottság alapján lehet kötni. A támogatottság mérésére a közvélemény-kutatók részletes, 2013. októberi adatait használjuk fel: ez alapján október 23-án bejelentjük, hogy ki az, aki miniszterelnök-jelöltként a legnagyobb eséllyel foghatja össze a demokratikus erőket, illetve hogy milyen arányok alapján osztjuk el előzetesen a mandátumokat. (A végleges arányokat az EU választás során nyert szavazatok aránya fogja eldönteni.)
  3. A bemutatás folyamatában a vállaljuk, hogy szakmai-politikai programjaink megvitatásához egy, a nyilvánosság és a szakma bevonásával tartott kerekasztalhoz ülünk. Ennek során a szervezetek bemutatják saját elképzeléseiket, ami alapján megállapítható azok realitása, az egyes programok közötti kompromisszumok, közös pontok lehetősége.
  4. A 2 pont szerinti felmérések alapján az együttműködők olyan virtuális frakciókat alakítanak, melyek várható támogatottsága várhatóan eléri az x %-ot. A már korábban egyeztetett elképzelések alapján kell összeállítani az együttműködők választási programját, melynek egyik része a közösen elfogadott államjogi fejezet, a másik pedig az előbbinél akár szűkebb kör által elfogadott szakpolitikai rész, mely a kormányzásra készülők programja.
  5. A kormányzati koalíciót nem, de az együttműködést vállalók a szakpolitikai program ellen nem kampányolnak, a választásokig pedig az államjogi és az esetleg általuk is elfogadható szakpolitikai kérdésekben képviselik az együttműködést.
  6. Vállaljuk, hogy az egyéni választókerületekben olyan közös jelölteket indítunk, akik a legnagyobb eséllyel lehetnek győztesek. A 2. pont szerinti támogatottság arányait a listás helyek elosztásával biztosítjuk.
  7. A választásokig hátralevő időben tájékoztatjuk egymás programjainkról, akcióiról, s törekszünk a közös fellépésre.
  8. Kérjük támogatóinkat, szimpatizánsainkat, hogy figyeljék tevékenységünket, s fejezzék ki egyetértésüket és rokonszenvüket - s ha eljön az idő, okosan, felelősen adják le a voksukat. Csak támogatásukkal kerülhetünk ki a mostani helyzetből - mert Magyarország bajban van!

 

Magyar Köztársaság, 2013……

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr748247808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ejmiakő 2013.06.13. 23:48:59

Az Újabb Nagy Átverés egyik terve. Elég bolondság, hogy a közös akarat pusztán az "Orbán a patás" felkiáltás. A 3 díszpinty együtt legalább annyi választót taszít, mint amennyit Orbán vonz. A programjukról pedig szó se essen. Hiszen arról hazudnak reggeltöl estig. Szavazzon rájuk az, aki általános ingatlanadót akar fizetni a kerti WC-ért is, hogy az uzsorásokat kielégíthessék.

11256 2013.06.14. 01:53:01

kár, hogy a javaslat elveszik a részletekben - hogyan, miről tárgyaljanak, egyeztessenek. én viszont azt hiszem, először és mindenekelőtt a nagy kérdést kellene eldönteni: együtt, vagy külön-külön? az utóbbi eset biztos bukás az ellenzék és az orbánizmust elutasító szavazók számára (aki "rosszul szavazott", az akkor végérvényesen megutálja a politikát), az első esethez viszont nem a finom részletek kellenek, hanem annak eldöntése, hogy Mesterházy tud-e várni még 4 évet a kormányfőségre. mert ha nem tud, akkor nem lesz itt semmiféle összefogás, kár a belefeccölt energiáért. egyébként én azt hiszem, hogy az MSZP sok minden más mellett ezt is sikeresen eltolta. nekik azzal kellett volna tavaly októberben Bajnai fellépésére reagálni, hogy jé, hiszen tényleg itt van a mi korábbi miniszterelnökünk, pártonkívüli, a pártállam idején legfeljebb úttörőként követhetett el bűnöket, tisztességgel végigcsinálta azt az egy évet, álljunk össze ismét, mert ez egy nyerő csapat lesz. és meg kellett volna kérdeznie (párton belül és a nyilvánosságtól), hogy "na, mit szóltok ehhez?" ha fanyalgás a válasz, akkor már mondhatták volna azt, emelt fejjel, hogy kicsik vagytok ti hozzánk, próbálkozzatok, aztán talán a koalícióba jöhettek velünk. az tiszta sor. ez azonban, ami most van? ez nudli. még pávatáncnak se jó. és csinálják ezt, tudván, hogy a vezető szocialista politikusoknak bajuk nem eshet (fincsi ám ellenzékben is, semmi felelősség, mehetnek az EP-be is - jelzem, az uniós választás májusban lesz, tehát a magyar választás után, ha betartják a vonatkozó szabályokat), és tudván, hogy nélkülük valóban esélytelen mindenki. nem értem azt se, hogy miért nem reagálnak a két potenciális szövetségest, Bajnait és Gyurcsányt érő támadásokra? talán, mert nem potenciális szövetségesek? (akkor nem is akarnak kormányt váltani.) nem védelmükbe kellene venniük őket, hanem leinteni azokat, akik támadják őket: miért nem teszik meg? komolyan lehet venni egy olyan párt tárgyalásait, amelyik magánügynek tekinti a tárgyalópartner gyalázását? halkan megjegyezném, hogy Gyurcsány nem azt mondta, hogy "hazudtam", hanem azt, hogy "hazudtunk", és ez ellen tudtommal senki nem tiltakozott rikácsolva. - tényleg a hanganyag "vita"-részéből még soha nem hoztak nyilvánosságra semmit... miért nem? de ha már ezzel az aspektussal nem akarnak foglalkozni, azt miért nem kérdezik meg, hogy mennyivel jobb az, ha "becsaptunk benneteket", mint az, hogy "hazudtunk nektek"? mert lehet, hogy Orbán nem hazudott (ügyesen forgatja a szót), ellenben csúfosan becsapta a választóit.

12347 2013.06.14. 08:59:41

2. evianna Az lenne a lényeg, hogy a szavazat-maximalizálásban egyezzenek meg - elvileg a külön lista lehetne befutó, de az átlag-szavazót csak zavarná.

11256 2013.06.14. 12:28:10

Geo, egyetértek azzal, hogy a külön lista _is_ lehetne befutó, de sokkal nagyobb szervezettséget igényelne és valószínűleg emiatt sokkal több pénzt. zavaros az Együtt 2014 helyzete is (a bíróság nem jegyzi be, mert nem tetszik a neve... röhej), ami megnehezíti a pártközi tárgyalásokat is, a párt működését is, de még a részvételét is megakadályozhatja a választáson, szóval lesznek még itt kanyarok, addig pedig nehéz a szavazat-maximalizálásban is megegyezni. mindenesetre ez a választás szerintem azon áll vagy bukik, hogy elmegy-e az a szavazó, aki különben nem szokott elmenni, arra pedig akkor a legnagyobb az esély, ha a jelenlegi kormánypártok szövetsége, a Jobbik/LMP és _egyetlen_ közös lista között kell csupán választania. közös lista ellenben csak akkor lehet, ha az MSZP ebbe belemegy, másképp sehogy. itt van a bibi, és ezzel lehet kegyetlenül elszúrni az egészet. ezért mondom, hogy hol vagyunk még a részletektől...?

12347 2013.06.14. 13:06:31

4. evianna - ha jól érzékelem, mi itt nem vitatkozunk :-) A külön lista is egyfajta tudatos választót igényelne, hogy tudja, hogyan is kell szavazni - ugyanakkor a közös lista is elvár egyfajta tudatosságot, hiszen az E14-PM-re, a szocikra, DK-ra úgy kell ekkor mégis csak szavaznia, hogy egyébként erre sosem lenne hajlandó - na, épp ezzel ellenkező irányba hat a pártok közti VESZEKEDÉS, s nem a szervezett vita. Nem tudom, de én is azt érzékelem, mintha külön listában gondolkodnának - de hogy ebben ki a "hunyó", azt nem tudom. Az eléggé köztudomású, hogy Mesterházynak min.elnöki ambíciói vannak - az E14-PM pedig eleve arra épül fel, hogy Bajnai az integráló személy. Mindenkinek vannak egyéni preferenciái, s elképzelése, hogy mi is lenne a legjobb - ezért gondolom, hogy ez mérhető, kutatható. Ahogy mondani szokták: akkor kell megállapodni egy módszerben, amikor még nem tudható előre, hogy annak ki lesz a nyertese.

251002 2013.06.14. 14:35:32

"... a hitelességet a választóktól kapják a politikusok, egy szövetségen belül a garanciákat viszont egymástól kapják, egymásnak adják a felek." A mondat logikájából következik, hogy a politikusok a választókkal nem is kívánnak szövetségre lépni és garanciákat sem kívánnak a választóknak adni. Nem tudom a szerző belegondolt-e abba, hogy ez mit jelent? Ki az a marha, aki ezek után erre a "szövetségre" szavaz? Szerintem csak az, akinek eleve elment minden esze. Vagy nem is volt neki. A "hívő", aki feltétel nélkül hisz a politikusoknak. Más vonatkozásban a vitaindító számomra érdektelen. Dicséretes az erőfeszítés Orbán rendszerének a leváltására, de összességében komolytalan az egész kísérlet.

12347 2013.06.14. 14:47:57

"Más vonatkozásban a vitaindító számomra érdektelen. " Ezért feleslegesen jött ide, kedves aLEx. Ha maga nem olyan marha, hogy erre a szövetségre szavaz - akkor maga egy nagy marha.

251002 2013.06.14. 15:30:23

RE: 7. Én viszont úgy gondolom, hogy nagy marha volnék egy olyan szövetségre szavazni, amely szót sem ejt a demokratizmus fejlesztéséről és a tőkés termelési mód jobbításáról. Ennek hiányában vajon miben különbek a leváltani szándékozók az Orbán-rendszernél? Ebből is látszik, hogy ahányan vagyunk, annyifélék vagyunk. A "marha" fogalma is ennek megfelelően relatív. Megjegyzem, az egész vitaindítóban egyetlen szó sem esik a "programokról", csupán a választási szövetség létrehozásának technikai kérdéseiről van szó. Ön is csak szükségesnek tartja, hogy "mindenki bemutathassa saját programját, jövőről alkotott elképzeléseit", de Ön is megjegyzik, hogy "végleges megállapodást csak valós támogatottság alapján lehet kötni", mégpedig a közvélemény kutatások 2013. októberi adatai alapján. Tisztelettel kérdezem, a választópolgár hogyan alkosson véleményt a demokratikus ellenzékről ill. az ellenzéki összefogásról, ha a pártok programjait még nem is ismeri? Vagy ez Ön szerint elhanyagolható részletkérdés? Esetleg a választópolgárt Ön teljesen hülyének nézi? Kérdezem, mikor fogják a szakmai-politikai programjaink megvitatásához a vitaindítóban javasolt kerekasztalt létrehozni a nyilvánosság és a szakma bevonásával? Hogyan akarnak a pártok támogatottságáról közvélemény-kutatást tartani, ha a pártok programjainak ismertetése még meg sem történt? "A már korábban egyeztetett programok alapján kell összeállítani az együttműködők választási programját, melynek egyik része a közösen elfogadott államjogi fejezet, a másik pedig az előbbinél akár szűkebb kör által elfogadott szakpolitikai rész, mely a kormányzásra készülők programja." Aha. Lehet tudni valamit "a közösen elfogadott államjogi fejezetről" vagy az is csak a pártokra tartozik? A választópolgár ehhez az "államjog fejezethez" hozzászólhatott? A szűkebb kör számára tervezett "szakpolitikai rész" ezek szerint az állampolgárok (akik egyben választópolgárok is) érdeklődésére nem is tarthat számot, igaz? Esetleges véleményüket el sem mondhatják?

69910 2013.06.14. 17:11:35

Geo, nagy figyelemmel olvastam bejegyzésedet. Ha egy hozzá hasonló megszületik, mint az összefogás, együttműködés szerződése, akkor az egy nagy háttérmunka eredménye lesz. És remélem, hogy lesz. Megegyezni azzal lehet, aki valóban meg akar egyezni. Nem csak mondja azt. Vagy nem köti olyan feltételekhez, ami teljesíthetetlen, vagy zsarolás jellegű. És kell lenni a megegyezendő felekben annyi tolerancia, ami a méltányos arányokat fogadja el. Tudomásul kell venni, hogy mely párt, mozgalom mögött mekkora támogató potenciális szavazó áll. Ez a hozománya a megegyezni akaróknak. Az MSZP mögött a mélyponton is közel egymillió szavazó állt. Bajnai mozgalma mögötti erőt, még nem ismerjük. Bajnai szorgos munkával gyűjti a híveket. A milla kekeckedik, szerintem nem is akar megegyezni. Vagy nagyobbat akar harapni a sajtból, mint az kijárna neki. Nem egy megbízható "együttható". Shiffer pártja az LMP nem akar betársulni, akik kiléptek az LMPé-ből, azok sem törik magukat nagyon. A jobbik számításba sem jöhet. Sem őt nem akarják, sem ő n 4m akar. Csak akkor menne bele a kormányváltásba, ha ő válthatná le és lépne a helyébe. Ez van a palettán. Téves szerintem az a gondolkodás, miszerint a pártvezetők kivagyiskodnak. Nem mondhatja azt az MSZP pártvezetés, hogy még azon az áron is belemegyek a megegyezésbe, ha minden előnyről lemondok. A pártvezetésnek a saját tagsága érdekeit is kell képviselnie. Például, ha Mesterházy belemenne egy olyan megállapodásba, hogy fifti - fifti, akkor pártja rúgná ki, vagy nem szavazna amiben a pártvezetés egyezményt kötött. Nagy kérdés a miniszterelnök jelölése. Nyilván a legtöbb szavazatot hozó párt akar miniszterelnököt adni. De ha sokan úgy látják, hogy van jobb, vonzóbb jelölt a sajátjuknál, akkor azt a párttal meg kell szavaztatni, hogy vállalja, akarja e? A pártja feje felett a pártvezetés ilyen döntően fontos ügyben nem dönthet. Ilyet, csak az követelhet tőle, akinek MSZP, vagy Mesterházy fóbiája van. Szóval GEO bloggertársam, örülök a bejegyzésednek. Csak ne légy türelmetlen. És nem hiányolom, hogy itt nem szóltál programokról, mert ez nem ehhez a témához tartozik. Egyébként Van programja az MSZPének és Bajnainak is. Szerte és szét is küldték és a honlapjukon is megtalálható. (annak aki akarja.) Jár a +.

251002 2013.06.14. 17:28:39

RE: 9. "Egyébként Van programja az MSZPének és Bajnainak is. Szerte és szét is küldték és a honlapjukon is megtalálható. (annak aki akarja.)" Ja. Olyan politikai propaganda-szintű. Én nem ilyesmire gondoltam. Hanem arra, hogy mit mondanak például a munkanélküliség felszámolásáról a munkaidő csökkentése révén. Vagyis nem a munkahelyteremtés frázisára, ami a Láthatatlan Kéz dolga, ugye. Nem vagyok kíváncsi semmiféle "vállalkozásélénkítésre". Vagy mit mondanak a dolgozói résztulajdonlás kérdéséről mint a társadalmi igazságosság és esélyegyenlőség jövőbeni megteremtésének egy járható útjáról. Nem a múltban megszokott brosúrákra vagyunk kíváncsiak, azzal mindenkinek tele van a hócipője. Pontosan ezekkel kéne szakítani és tartalmában újat, valami progresszív, baloldali dolgot kéne mondani!

12347 2013.06.14. 17:44:26

9. szazados90 Természetesen jól tudom, hogy nem az én blogom hiányzik a megegyezéshez - ugyanakkor senki se mondhassa, hogy nem tettem a +1ezésért :-) Rawls ír a tudatlanság fátyláról, mely szerint akkor kell az elvekben megegyezni, amikor nem tudjuk, hogy kinek lesz kedvező, így nem utólagosan keresünk elméleteket és érveket a bizonyítványhoz. Amit javaslok, abba egyébként még elvei feladása nélkül Schifferék is beszállhatnának. Persze, hogy nem 50-50, ugyanakkor hiába az MSZP a legnagyobb, ha egyedül nem lehet befutó - ráadásul itt most többről is van szó, mint Szili elnöksége. Azzal sincs gond, hogy az MSZP kongresszusának kell a min.e. jelöltet megszavaznia - van rá történelmi példa, pl. egyszer már megszavazták Bajnait, illetve az FKGP is ajánlott elnököt, Mádl személyében :-)) Azért sem írtam a programokról, mert egyrészt szerintem azokkal még kampányolhatnak egy darabig - másrészt a megegyezést azzal kell kezdeni, amiben biztosan egyetértenek. Amúgy végtelen az én türelmem - de ez a virtuális tér átka, bárki szétoffolhat egy blogot, s nem veszi észre, hogy nem feltétlenül arról szól minden, amit ők szeretnének :-(

251002 2013.06.14. 18:08:43

RE: 11. "...ez a virtuális tér átka, bárki szétoffolhat egy blogot, s nem veszi észre, hogy nem feltétlenül arról szól minden, amit ők szeretnének" Az viszont a virtuális tér előnye, hogy bárki kifejtheti a véleményét, mely szerint a kérdés arról szól, a társadalom mást szeretne mint a politikusok. Valahol ez is le kéne, hogy essen (akár Önnek is), nem? És ez nem offolás a belpolitikai válság szempontjából. Az Ön szempontjából persze lehet, hogy annak tűnik. A türelmét ettől függetlenül értékelem és méltányolom. Köszönet érte! Bár ki is zárhatna a blogjából, de az egy politikusra nem vetne jó fényt. Gondolom ezért nem teszi.

12347 2013.06.14. 18:35:27

12. aLEx - segítsen: hogy' lehet egy, azaz csak egy nicket kizárni? Mivel nem vagyok politikus, nyugodtan megtehetem:-)

60145 2013.06.14. 18:42:59

Fontos ember levelet ír más fontos embereknek... Számtalan volt ilyen a NolBlogon. Akár igazad is lehet, de mások beszállnak a szorítóba, aláírást gyűjtenek, feladatokat kérnek és teljesítenek a plakátragasztástól a terembiztosításig, a vitákig. Mindenkiből lehet - mondjuk - Kubatov Gábor. De nincs ingyen kompetencia.

251002 2013.06.14. 19:33:56

RE: 13. Technikailag megoldható, hogy beállítja a komment feladó szűrőben a nicket vagy az e-mail címét vagy az IP címét vagy akár mindhármat egyszerre és az illető többet nem fog tudni hozzászólni a blogjához - hacsak egy másik nicken, e-mail címen és IP címen nem. De a stílusomat és a mondanivalóm tartalmát más név alatt is föl fogja ismerni, ebben nem kételkedek, így ha más nicken szólnék hozzá, legfeljebb azt is kizárja. De remélem most, hogy elmagyaráztam, nem fog kizárni! Egyébként Ön hogyne volna politikus, de azt ne várja tőlem, hogy a MOSZAT elveit megsértve meg is nevezem a polgári nevén!

251002 2013.06.14. 19:37:16

RE: 13. (Folytatás) Ja, és Szanyi Tibor védelmében annyit azért hadd írjak le, hogy ő bátran vállalja a saját polgári nevét a Nolblogon. Pedig ő sem ússza meg szárazon...

12347 2013.06.15. 00:00:48

14. Atlasz Ezt sajnos nem értem - az értelmezésed szerint nem vagyok fontos ember, de gyűjtök aláírásokat, hordok plakátokat, s ha kell, termet is tudok biztosítani.

11256 2013.06.15. 00:40:01

Geo, 5: dehogy vitatkozunk, csak éppen ez a nyílt levél lehetett volna ütősebb is, ha nem akarna mindenre kitérni és mindenkit megnyugtatni. egy "biztos nem Orbánék" lista azonban nem kíván meg különösebb tudatosságot és körültekintő mérlegelést: aki utálja az összes politikust, az (1) nehogy már válogasson a szerinte csupa rossz között, mert felesleges gyötrődés, (2) annyit biztos mindenki tud, amikor elmegy szavazni, hogy a NER-t akarja-e, a fülkeforradalom dicsőséges folytatásával, vagy "ezt ne", akkor pedig adja magát, hova kell raknia az x-et. sajnos, a tapasztalatok szerint sok szavazó azt mondja, hogy na, ez a párt (jobbik, lmp, munkáspártok, mszdp...) még nem voltak kormányon, akkor próbáljuk fel őket (csak arra nem gondol, hogy nekik aztán tök üres a zsebük) de ha a kedves választó totózni akar, akkor úgyis passzióból megy el, és általában ő mindig el szokott menni, viszont - az eddigi tapasztalatok szerint - a győztest akarja megtippelni (ami az előző hosszas felsorolást nagyon lerövidíti: valószínűleg ők a jobbikra fognak szavazni. aztán majd meglátják.) szóval szerintem nem kéne túlbonyolítani a dolgot. a nyilvánosság, átláthatóság fontos dolog, de szerintem elsősorban a működéshez kell, nem a választáshoz, és ez egy nagyon fáradt ország, nem kéne még egzecíroztatni a választókat, hogy ide figyeljetek, azt hallgassátok meg, hogy szakpolitikai szempontból... csinálunk virtuális frakciót... ne már! épp ma olvastam valahol, hogy az országban 100 ember közül 98-nak anyagi gondjai vannak, a lakosság 17%-a a létminimum egyharmadát se kapja meg, vagyis a szegénységi küszöb alatt él (egy főre jutó háztartási jövedelem alapján számolva) ezeknek nem arra van szükségük, hogy a politikusok mutogassák magukat és okosakat mondjanak, hanem sokkal inkább arra, hogy - valaki meghallgassa őket, és - bízhassanak végre _valamiben_ (ha valakiben nem is tudnak). mert ha ennyi sincs, akkor a bizonytalanok inkább elmennek horgászni aznap, abból legalább lehet egy jó, egyértelmű halászlé. különben a bizonytalanoknál messze nem biztos, hogy a közös listára fognak szavazni (lásd a "totózókról" mondottakat, de sokan akár még as fidesznek is adhatnak egy kis további türelmi időt) - ez az ő dolguk. de aki csak azért bizonytalan, mert a jobb és a bal között tud választani, de fogalma nincs a részletekről, az egyes pártok vezetőit se ismeri, annak lehet így segíteni. kéne is. hiszen végső soron a választás is voltaképpen "népszavazás": akarjuk-e ezt a kormányt? igen vagy nem. a többi nem a választáskor dől el.

12347 2013.06.15. 07:19:23

Akkor már van min vitatkozni :-) "a nyilvánosság, átláthatóság fontos dolog" - a legkönnyebben egy ellen-Orbánnal lehetne legyőzni a NER-t, ha lenne egy ilyen átütő személyiség: de ilyesmi/ilyen valaki már volt 2006-ban, s a dolog nem jött be. Ma pedig nincs ilyen, nem is lehet, mert annyira tagolt az ellenzék. A nyilvánosság szerepe éppen az lenne, hogy tudatosuljon, e térfélen minden szereplő a NER-t akarja leváltani, s higgyék el, hogy ezt csak összefogással lehet, vagyis az egyébként elutasított pártra, személyekre IS kell szavazni, vagyis hogy összejöjjön a "biztos nem Orbán" lista.

60145 2013.06.15. 08:51:36

17. Geo : Valóban így gondoltam, hiszen sok blogmegváltóval szembesültem már. Azt is feltételeztem, hogy ha itt teszed közzé gondolataidat, az azért van, mert politikai közegben nem dolgoztál meg a figyelemért. Ha tévedtem, annak őszintén örülök, és további aktív politizálást kívánok. (Szerintem is hülyeség a politika, a politikusok gőgös elutasítása, vagy hazudni arról, hogy lehet más a politika. Az sokféle lehet, de politika kell legyen!) Köszönöm a választ!

12347 2013.06.15. 09:23:32

"hiszen sok blogmegváltóval szembesültem már" - erről, a megváltásról, már letettem, inkább csak egy biztonsági szelep. "nem dolgoztál meg a figyelemért" - próbáltam pedig, de szomorú tapasztalatom, hogy a figyelem a pozíciónak jár elsősorban, kivéve persze néhány igazán komoly koponyát. Pozícióhoz korábban kedvem nem volt - ma már ez fel sem merül :-)

11256 2013.06.15. 13:49:57

Geo, 19: igen, van min vitatkozni, mert ez a bejegyzés szerintem egy tipikusan magyar magatartást és logikai hibát fogalmaz meg: ha lenne "egy ellen-Orbán"... = ha a feltételek megteremtődnének.... (maguktól nem szoktak...) gondolom, egy jó svádájú, népszerű fickó kellene (amilyen azért van több is), mert rabolni tud azért más is - de az mindegy, hogy az a fickó mit akar és mit képvisel? úgyis csak eszköz lesz? mert ebben egyúttal benne van a régi állampártnak (a jelenlegi szocialista párt által megörökölt) hozzáállása, miszerint mi tudjuk, mit kell tenni, csak kell egy ember, aki ezt levezényli, felvállalja, "megcsinálja". (Bokros tipikus eset)

12347 2013.06.15. 21:34:13

22. evianna Pont az lett volna a mondanivalóm, hogy nem egy ellen-Orbánt kell keresni: ennyire gátlástalan, demagóg alvilági figurát úgysem találnánk, s valóban nem megoldás, hogy letudjuk az egészet egy "megváltóval". Saját ízlésem szerint Bajnai alkalmas lenne - de messze nem vagyok politológus, hogy meg tudnám mondani, kinek lehet sikere.

egy barát 2013.06.16. 07:26:14

Szia! A nyílt leveledben leírtakkal alapvetően egyetértek. Ebben a helyzetben semmi értelme nem lenne, ha annak a mondanivalóját további kis cizellálásokkal finomítanánk, mert most nem a mindig tovább csiszolgatható, kiegészíthető szöveg forgácsolás a cél, hanem az, hogy lépjünk előre. Ezzel egyértelműen lehet előrelépni. Két olyan megjegyzés, amit nem kell "hasznosítani", de talán jó lesz valamire. - A szövegben van egy-két nyelvtani bibi, pl. tárgyeset elmaradt, vagy az általános alany és a többes szám első személy váltakozása. - Kicsit maszatos nekem az előzetes arányok a közvélemény kutatás szerint, és végleges arányok az EU választás szerint. Nem is egészen értem és további meddő vitatkozásokra ad okot. Hangsúlyozom, hogy ez csak saját morfondír, nem kell "beépíteni". Menjen a dolog akár így is.

12347 2013.06.16. 07:42:05

24. egy barát (látogató) Hát, igen. Nem olyan egyszerű dolog az írás, bár arra ügyelni szoktam, hogy ne kezdjek "hát"-tal mondatot :-) 1. egy kicsit módosítottam a szövegen, úgyhogy talán már kevesebb a nyelvtani bitladozás, mint az eredeti szövegben. Az alany-változásoknak az az eredete, hogy az alapvető megállapodást Bajnainak és Mesterházynak kell megkötnie - az általános alany a 4. és 5. pontban pedig a csatlakozó "kicsikre" vonatkozik/vonatkozna. 2. EU választás: olyanoknak kell most összefogniuk, akik egyébként riválisai, netán politikai ellenfelei egymásnak - s most mégis együtt, egymásra kell voksolniuk. Nem értek a választói lélekhez, de talán az segíti az átszavazást, ha van lehetőség a valós preferencia érvényesítésére is.

60145 2013.07.11. 17:06:31

21. Geo : Nem lep meg. Elfogadom.

Kedveselvtárs 2013.08.27. 21:53:13

Pistike! Nagyon röviden. Baromság. Önjelölt idióta vagy. Üdvözlettel: Lúd-Milla

Ármin 2013.10.28. 22:32:33

Az elmúlt napok eseményei megszilárdították korábbi véleményemet, az ún. baloldal éppúgy a saját sírját ássa, mint tette azt 2006 szeptembere óta folyamatosan, s a 2010-es választások be is temették azt a sírt. LÁTSZÓLAG feléledtek, de most ugyanabba a gödörbe tartanak, egymást lökdösve ezen az úton. Figyelembe véve az új választási rendszert OV-t egyetlen módon lehet legyőzni: összefogással. Ez eddig evidens és közhely. Az viszont nem, hogy mivel a három pártvezér nyilvánvalóan nem képes megegyezni, egyik sem fogadja el de facto a másik kettő egyikét sem miniszterelnök-jelöltnek, s nem képesek, legalábbis nagyon megalázónak élnék meg, ha valamelyikük őföléjük kerekedne, új személy kell miniszterelnök-jelöltnek. Olyan, aki semleges ebben a huzavonában, aki képes e fölé emelkedni, akiben van annyi kurázsi, hogy nyerhet. Aki képes VEZETNI ezt a széthúzó társaságot, aki már legyőzte a Fideszt. Aki tisztességes, s az ő indítása éppen időben történne november-decemberben, mert még fel tudná magát építeni, ha a mögötte állók nem lejáratósdit, haragszom rád-ot játszanak, hanem egységesen támogatják. Olyan, akinek indítása szinte mindenkit meglepetésként érne, s akinek számos pozitív tulajdonsága, vitakészsége, megnyerő személyisége húzná, húzná felfelé a baloldalt, s az ún. demokratikus közepet. Aki ráadásul még nő is, így olyan csoportokat lehetne elvinni a szavazófülkékbe, akik eddig távol tartották onnan magukat. Tétényi Éva, Esztergom polgármestere az általam favorizált közös miniszterelnök-jelölt, s mielőtt legyintesz, gondold végig a dolgokat!!! Én csak a híradásokból ismerem a hölgyet, de ő lehetne a 2014-es választások nyerő embere (asszonya!), egy olyan jelölt, akire nehéz sarat dobálni, az elmúlt három év megmutatta, hogy bírja a gyűrődést, egyszerűen, világosan beszél, szuggesztív és - szerintem - karakteres, talán csaknem karizmatikus személyiség. Amennyire tudom: tisztességes, intelligens és tanulékony is. TÉTÉNYI ÉVÁT KÖZÖS MINISZTERELNÖK-JELÖLTNEK!!!!
süti beállítások módosítása