HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Jelentős, de sikertelen kísérlet (?)

2013.05.26. 17:18 Geo_

Méltányosság politikaelemző központ: A magyar jobboldal természetrajza – ÉS, 2013.05.17.

Mi vezethetett oda, hogy egyesek rejtett apológiaként értékelik az anyagot – s felhozható-e bármi a "vádlott" védelmében?

Méltányosság politikaelemző központ: A magyar jobboldal természetrajza – ÉS, 2013.05.17.

Mi vezethetett oda, hogy egyesek rejtett apológiaként értékelik az anyagot – s felhozható-e bármi a "vádlott" védelmében?

A Méltányosság régóta elemzi, értékeli a magyar társadalom és a politika hagyományait, kultúráját. Maga is hozzájárult annak a tudatosításához, hogy a bennünk élő múlt és történelem az egyik meghatározója annak, hogy nem alakult ki a XXI. századi sikerességhez szükséges állampolgárság, társadalmi kohézió, politikai nevelés (citizenship, social cohesion, political education), ahogy ezt Csizmadia Ervin kérdezi: Miért „alaptalan” a magyar demokrácia? (ÉS 2013.04.05.) Írásában jól írja le, hogy társadalmi alapok nélkül törvényszerűen következett be a jogállam válsága. A témával foglalkozók részletes és komplex tanulmányai alapján állítható össze a rendkívül elnagyolt, de a lényeget tömören tartalmazó kép[i]: A legmeghatározóbb a bizonytalanságtól való félelem, a konfliktuskerülés. Mivel ez együtt jár  az erős individualizmussal, önzéssel, alacsonyak a közösséghez tartozás civil értékei, miközben fontos a család szerepe. Hajlamosak „felsőbb erőkben” támaszt találni, legyen az a vallás és/vagy karizmatikus vezető. A társadalmi különbözőségeket elutasítja, de a versenyt is, a valós teljesítményt nem értékeli. A mának, rövidtávú céloknak él, jellemző a szabályszegő magatartás.

A fentiek alapján a magyar társadalom kulturális, mentális összképe szinte mindenben ellentétes azzal, ami a XXI. század sikerességéhez kell. A jövő az egyén- és társadalom, valamint a természet egyensúlyának megtalálásán múlik, amihez alapvetően poszt-indusztrialista értékrend tartozik. A történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy bizonyos fejlődési folyamatokat nem lehet átugrani: esetünkben ez a teljesítményére büszke, a jövő számára befektető/megtakarító polgár/citoyen, aki tudja, hogy közösségben lehet sikeres, a szolidaritás és a társadalmi esélyegyenlőség biztosítása egyben saját, személyes érdeke is.

Ez a kép alapvetően jobboldali. (Ami egyébként az írásra élesen reagáló Ungváry Rudolf - A Háború béke! ÉS, 2013.05.24. - nézete is.).

Társadalmi és politikai bajaink megoldását a Méltányosság egy nagykoalícióban látja. Lássuk be, ebben van racionális mag: egy kialakult krízis helyzetben – s az ország tragikus megosztottsága bizony erre utal – nem az a fontos, hogy korábban ki milyen mértékben vette ki a részét az árokásásban, hanem tudomásul kell venni, hogy mindkét félre szükség van a megoldáshoz. Ehhez viszont egyrészt nem lehet haza- és nemzetárulónak tekinteni az egyik, másrészt gonosz diktátor által vezéreltnek a másik oldalt. Meggyőződésem, hogy ez utóbbira való törekvésből született meg a kétséges eredmény.

Pedig alapos az elemzés, s nem is a választott szempontokkal van baj – (Nyugat-értelmezés, poszt-kommunizmus visszaszorítása, domináns sokciklusú kormányzás, sokszereplős társadalmi modell felszámolása, unortodox gazdaságpolitika, elitellenesség, nagy egyéniség szerepe) – hanem ez legutóbbinak a nem teljes kibontásával.

Természetesen igaz, hogy a Fideszben és környékén a „politikai vezető, mint intézménypótló autoritás” nagy szerepet játszik. De ettől Orbán Viktor még nem lesz sem Adenauer, de Gaulle, se egy Margaret Thatcher típusú vezető. Elméleti megközelítés előtt érdemes egy gyakorlati próbát tartani, s három kérdésre válaszolni:

  1. Született-e bármilyen intézkedés, ami bármilyen módon ellentétben állt volna a jól kereső, nagycsaládos, majd a későbbiekben vagyonos egyéni érdekeivel
  2. Született-e bármilyen törvény, intézkedés, mely ne erősítette volna a politikus (és legszűkebb köre) politikai és gazdasági hatalmát?
  3. A foci szeretetén kívül van-e olyan lépése a Fidesznek, melyet korábban nem ellenzett vagy nem az ellenkezőjét vallotta/csinálta?

Tekintve, hogy a fenti kérdésekre egyértelmű a NEM válasz, lehetséges-e a ki-és megegyezés – hiszen mégis csak ez a legfontosabb kérdés. Szomorú a levonható következtetés: kizárólag érdekek alapján csak hatalmi kompromisszumot lehet kötni – ha egyáltalán. A megegyezéshez az értékek valamiféle közös minimumára van szükség. Egy ilyen közösséget szeretne tán találni a Méltányosság. Mindnyájan jobban járnánk, ha én tévednék – s ebben sikerrel jártak volna.

Egyelőre azonban csak egy radikális, nacionalista, tekintélyelvű körvonal látszik. Adenauer, de Gaulle, Thacher helyett – leginkább Mussolini.

Amit csak azért nem állítok, mert sok Fidesz-szimpatizáns megbántanék vele.


http://geo.nolblog.huhttp://geo2.blog.hu/media/image/2013-05-26/8247806/.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr928247806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

163107 2013.05.26. 20:45:27

"Amit csak azért nem állítok, mert sok Fidesz-szimpatizáns megbántanék vele." Hát aztán? Nehogy már fasiszta szimpatizánsok lelki érzékenységével foglalkozzunk. A jogfosztások, az alkotmány kiüresítése, az egypártrendszer kiépítése, a korporációs törekvések, a totalitás - nagyon hasonlítanak Mussolini 20-as évekbeli Itáliájára. "Mussolini már miniszterelnöksége első évében létrehozta a Fasiszta Nagytanácsot, amelynek tagjai a fasiszta miniszterek és pártvezetők lettek. Ezzel lerakta a pártállam alapjait. 1923-ban ügyes manőverezéssel új választójogi törvényt fogadtatott el, ami a legtöbb szavazatot elnyerő párt számára a parlamenti helyek abszolút többségét (2/3-át) biztosította. Az 1924-es választásokon rendkívül erőszakosan, példátlan csalásokkal kiharcolták a Fasiszta Párt győzelmét, noha a látszat kedvéért koalíciós kormányt alakítottak." Nos egy valamiben nem hasonlít Orbán rezsimje: Mussolini épített is, nem is keveset - ezek a mi ducéink csak rombolnak.

12347 2013.05.26. 21:23:42

1. Osszián De nagyon egyetértek Veled! Bár épp abban nem, hogy gondolj bele, 2010-ben hányan szimpatizáltak a Fidesszel - s ők nem attól térhetnek észhez, ha fasiszta szimpatizánsoknak nevezzük őket.

14055 2013.05.26. 23:15:58

Nem szimpatizáltak azok a fidesszel, csak bedőltek az egymillió munkahely ígéretének..

163107 2013.05.27. 00:42:05

Zsuzsának igaza van, Geo, épp az az 1 millió fordult el tőlük. Akik maradtak maffiózók, csókosok, lekenyerezettek és agymosott hívek.

251002 2013.05.27. 01:36:56

"Társadalmi és politikai bajaink megoldását a Méltányosság egy nagykoalícióban látja. Lássuk be, ebben van racionális mag: egy kialakult krízis helyzetben – s az ország tragikus megosztottsága bizony erre utal – nem az a fontos, hogy korábban ki milyen mértékben vette ki a részét az árokásásban, hanem tudomásul kell venni, hogy mindkét félre szükség van a megoldáshoz." A Méltányosságnak ezzel a megállapításával elviekben egyet lehet érteni. Az is igaz azonban, hogy "a megegyezéshez az értékek valamiféle közös minimumára van szükség". A problémát én abban látom, hogy nem a politikai elit két pólusának az egymással való megegyezése a társadalmi válság megoldásának alapfeltétele. Ez a társadalmi válság már régen túlnőtt az eliten. A "kettéosztott Magyarország" már társadalmi szinten létezik és a gyűlölködés magjait már sikerült elhinteni a magyar társadalomban. A társadalom egyszerű tagjaira nézve vélem igaznak a követelményt, hogy "nem az a fontos, hogy korábban ki milyen mértékben vette ki a részét az árokásásban, hanem tudomásul kell venni, hogy mindkét félre szükség van a megoldáshoz". A társadalmon belül kell eljutni a "megbékéléshez" De a politikai elit uszító vezetőinek mennie kell! Szerény meglátásom szerint a jobb- és a baloldalon egyaránt! Nincs megbékélés és nincs konszenzus ugyanis a valóság hiteles elemzése és a problémákkal való szembenézés nélkül. Nem lehet elkerülni a szembenézést az elfuserált rendszerváltás és a rablóprivatizáció bűneivel. És hiába akarjuk a mindezekért viselt felelősséget a jobboldalra hárítani, annak tekintélyes része a "baloldalon" van. Innen kellene kezdeni a kérdés újragondolását! Különben esélytelen a dolog, mert az elit (bármelyik oldalon) bármit mond, azt a társadalom elengedi a füle mellett. A felelősség elmismásolása nem lehet hiteles egyik oldalon sem. Ez a politikai minimumkövetelmény.

251002 2013.05.27. 01:48:56

RE: 2-3-4. "...gondolj bele, 2010-ben hányan szimpatizáltak a Fidesszel - s ők nem attól térhetnek észhez, ha fasiszta szimpatizánsoknak nevezzük őket." Mindkét félnek van igazsága. Rengeteg baloldali szimpatizáns szavazott át a Fideszre és a Jobbikra is. Hiba volna őket fasiszta szimpatizánsoknak nevezni! A probléma megoldása a "baloldali" önkritikával kezdődik. A baloldali szavazók elfordulásának ugyanis a "baloldali" pártokban való csalódás volt az oka. A "baloldali" pártok a saját bűnükért nehogy már a választópolgárokat hibáztassák! A "baloldali" önkritika nem jelent engedményt Orbánnak és nem hízelgés sem a fasisztáknak, sem a szimpatizánsaiknak. Egyrészt egy őszinte szó, másrészt egy gesztus azok felé, akiket vissza szeretnénk nyerni. Az igazi baloldal létrehozásának és egyben a baloldali egység helyreállításának ez lehet az első lépése.

283390 2013.05.27. 09:11:14

Azokat a rendszerváltáskori igazságtalanságokat, rablásokat, mutyikat, törvénytelenségeket nem lehet a háttérben hagyni, elfelejteni, negligálni... Ezek pont úgy hatnak mint az ügynöklisták...Mindig tüske lesz a köröm alatt... Emberek, ez a mostani demokráciánk egy hatalmas csalásra, szélhámosságra, törvénytelenségre épült fel... És azóta is így "üzemel"... Egyszerűen képtelenség erre az alapra bármit is építeni.... Mikor volt sikeres konszenzust építeni a tolvajjal, rablóval, szélhámossal? Mi lesz abból, ami ilyen morális alapra felépülhet? Gondolkodjatok már el egy kicsit rajta!!!!

12347 2013.05.27. 09:15:16

3. KerekesZS , 4. Osszián Sokan megmaradtak szimpatizánsnak - s megsértődnek, ha lefasisztázzák őket.

12347 2013.05.27. 09:20:05

Mail-ben kapott vélemény: (A magyar jobboldal természetrajza cikkhez) A fejtegetés sok alapját rendben lévőnek gondolom. Tény, hogy a magyar társadalom ilyen-olyan okokból még nem készült fel a demokráciára. Valóban alattvaló szemléletű, apát kereső, az államban a gondjainak a lehetséges megoldását látó, nem szolidáris, nem társadalom, stb. Azonban ez önmagában mégsem elég magyarázat a mai visszafelé forduló, zsákutcás irányultságra. Hasonlóan éretlenül találta az ajándékba kapott demokrácia a legtöbb kelet-európai társadalmat, sőt ezek közül egyik-másik még rosszabb helyzetben is volt, mint mi. Pl. Románia, Szerbia. Szinte mindegyiknél vannak kisebb, nagyobb gondok ennek az ajándék demokráciának a befogadásával. Volt Milosevics, Kacsinszky testvérek, a szlovák bokszoló (már elfelejtettem a nevét), billeg a léc Putyinnál. A demokrácia azonban „fokozati” képződmény. Van belőle jobb-rosszabb, a lényeg az önkorrekció képessége. Azt gondolom, hogy a többi kelet-európai országnál eltérő mértékben, de többé-kevésbé megvan az önkorrekció képessége. (Belaruszt, és a közép-ázsiaiakat nem ismerem.) Időnként azonban előfordul, hogy az éretlen társadalom találkozik egy szélsőséges személyiséggel, és ezek egymásra rezonálnak. Ekkor új minőségű képződmény jön létre, ami már kiiktatja az öntisztulási képességet, és stabil centrális erőtér, tekintélyuralmi formáció alakul ki. Ez olykor más nemzeteknél is előfordult. A képlet egyszerű, a) félig érett társadalom, b) súlyos sérelmek, c) egy küldetéstudatos cezaromániás vezér megjelenése. Ha ebből bármelyik hiányzik, akkor még megmarad a társadalom önkorrekciós képessége, és konfliktusosan, lassan belenövekszik az ajándékba kapott demokráciába. Nem a sértés, hanem a plasztikus bizonyítás miatt választottam Hitler, és Sztálin példáját. Hitler: - A német társadalom 1918-ban még alig kóstolta meg a polgári demokráciát. Még bőven keveredett a junker poszt-feudalizmus, az arisztokratikus hajlamú ipari-pénzügyi burzsoáziával. Még tényleges császárság volt, Bismarck-kal. - A német társadalmat rettenetes nemzeti megaláztatások érték, területeket vesztett. Emellett szintén rettenetes anyagi veszteségeket szenvedett a rövidlátó Antant jóvátételtől. - És ekkor lépett a képbe Hitler. Sztálin: - Az orosz társadalom 1917-beli polgári érettségéről nem kell értekezni. Az akkor kibontakozott diktatúra nem volt előzmény nélküli Oroszországban. Ott lényegében sohasem volt demokrácia. A cár pedig „imperátor”, egyeduralkodó volt. - Az orosz dolgozó társadalmat rettenetes anyagi, és osztály megaláztatások érték. A diktatúra ereje nem annyira a gonosz csekásokon alapult, hanem a szörnyű elnyomást, és emberi megaláztatást elszenvedő, egyáltalán nem polgári tömegek bosszúján. - Ebbe a helyzetbe csöppent bele Sztálin, a maga szélsőséges jellemével, hatalom rögeszméjével. Mindkét példánál igaz, hogy, ha a három feltételből csak egy is hiányzik, akkor nem alakul ki a végzetes helyzet. Ez a hármas együttállás egyfajta társadalmi betegség, amiből szinte lehetetlen, hogy a társadalom önerőből, krízis, katarzis nélkül kikorrigálja önmagát. A krízis-katarzis gyógymód nem barátságos, kellemetlen. Nem azért vetítem előre, mert a kiegyezéses, tárgyalásos, belátáson alapuló idea nem szimpatikus, vagy nem lenne önmagában igaz. Persze, hogy jó lenne megúszni a krízist, és mind azt, amivel ez jár, de a történelem mást mutat. Az ilyen hármas együttállásból adódó társadalmi betegségek soha nem az önokosodás, a megjózanodás útján gyógyulnak, bármennyire is szeretnék ezt a békés szellemi emberek. Ezt a betegséget csak a krízis gyógyítja. A konkrét krízis lehet többféle: - A sikertelen gazdaság miatti szociális elégedetlenség kirobbanása. - A külső nyomás. - A diktátorok örök problémája, hogy nincs hasonló kaliberű utód. - Vagy a fentiek kombinációja. Hát azt hiszem ez vár ránk.

12347 2013.05.28. 10:54:45

Vannak jóval keményebb vélemények: http://galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=211357:rejtett-apologia&catid=9:vendegek&Itemid=66

12347 2013.05.28. 10:58:52

Ungváry Rudolftól - akivel egyébként meglehetősen összecseng Csizmadia véleménye abban, hogy a hagyományok, beidegződöttségek, kultúra alapján ez egy jobboldali ország. http://www.es.hu/ungvary_rudolf;a_haboru_beke;2013-05-23.html
süti beállítások módosítása