HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Összefogást, de izibe! (????)

2012.10.01. 15:28 Geo_

Sok apró részletben lehetne vitatni Tamás Ervin: A remény forgatókönyvei? c. írását – de megkímél attól, hogy helyzetleírást kellejen készíteni. A címbe kapaszkodva ezért csak a valódi forgatókönyvekkel foglalkozom

 

Sok apró részletben lehetne vitatni Tamás Ervin: A remény forgatókönyvei? c. írását – de megkímél attól, hogy helyzetleírást kellejen készíteni. A címbe kapaszkodva ezért csak a valódi forgatókönyvekkel foglalkozom

 

1. A szocik egyedül akarnak nyerni, abban bízva, hogy beállnak mögéjük a többiek: a legnagyobb valószínűsége az elnökválasztási eset ismétlődésének van, ekkor nem csak hogy ők koppannak, de Orbán biztosan marad.

2.      Az LMP a végsőkig köti magát a schifferi kitételhez, vagyis hogy nem szövetkeznek más parlamenti erővel: az eredmény azonos az előzővel.

3.      Mégis csak összejön a megállapodás. Az egyetlen logikus megoldás – ezért tűnik szinte lehetetlennek. De egy próbát, egy forgatókönyv felvázolását megér a dolog.

Kiindulási feltételek:

-          A Fidesz az utolsó pillanatig képes arra, hogy bármilyen módon még tovább nehezítse az ellenzék helyzetét – ezért pontos programot nem lehet készíteni, de az ellenzéknek összefogásra kell képesnek és hajlandónak lennie.

-          A választási rendszerben 2 ellenzéki tömörülés még életképes lehet – de az egyéni körzetekben mindenképp egy valódi közös jelöltre van szükség.

-          Az LMP nem hajlandó az MSZP-vel, DK-val közvetlen szövetséget kötni – ezért más formai megoldást kell találni. Az ellenzék minimális programjához – a kormány leváltása – ugyanis minden demokratikus erő részéről a maximális „önfeladásra” van szükség.

-          2/3-os győzelemre van szükség a megfelelő törvénykezéshez – de az ennél kisebb arányra is fel kell készülni.

Javasolt lépések

1.      Sokan türelmetlenül követelik az együttműködést – de nem szabad erőltetni. Együttműködést csak arra alapozva lehet kialakítani, ha a felek 1. meghallgatják egymást 2. meg is értik, hogy mit s miért mond a másik fél 3. ezután lehet tisztázni a közös pontokat.

2.      Az együttműködéshez kölcsönös bizalomra van szükség – vagy ezt helyettesítő/megerősítő biztosítékokra. Ezért célszerű, ha van egy moderáló, „jószolgálati” testület – a felek által közösen felkért személyek vagy intézmények képviselőiből alakulhat meg.

3.      El kell fogadni, hogy a politikai szereplők egymás riválisai is egyben – normál helyzetben legitim törekvés lehet, hogy mind az MSZP, mind az LMP egyedül akarja megszerezni a parlamenti többséget. Remélhetően a felek tudnak számolni, s rájönnek, hogy az egymással szembeni vetélkedésük lehetetlenné teszi az alapvető célt, a jogállamiság helyreállítását. Ezért olyan megoldást kell találni, mely alapján lemérhető az egyes erők támogatottsága, ami alapján összeállíthatják a jelöltek és a (várhatóan választási) párt listáját. (Pontos számítást igényel, hogy hány pártlistával lehet nekiindulni a választásoknak – de az biztos, hogy választókerületenként csak 1-1, közös jelöltet szabad indítani.)

4.      A pártoknak el kell fogadniuk, hogy a változtatások „nulladik lépése” a jogállamiság vissza/kialakítása (ahogy erre pl. a EKINT tett javaslatot), majd ezután következhet a pártprogramok végrehajtása a szakpolitikák szintjén. Vagyis: az MSZP a „baloldali fordulatot”, az LMP pedig a „zöld fordulatot” nem köti az együttműködés alapfeltételének.

5.      Ehhez az egyes szereplők valós, tényleges súlyát meg kell állapítani. Ennek módszere részletes közvélemény-kutatás, előválasztás, vagy ezek kombinációja lehet. (Míg a közvélemény-kutatás egyszerűbb, az előválasztás maga is mozgósító eszköz a választásokon való részvételre.)

6.      A választást követően a választási párt frakciókra bomlik – s megvalósítják a „2/3-os programot”, közben lefolytatják a kormányalakítási tárgyalásokat. (A szakpolitikák egyeztetése, vitája már a választások előtt megkezdhető.) Mindenképp célszerű lenne elkerülni egy újabb, gyors parlamenti választást, ami jelentősen erodálná a demokratikus erőket.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr438247740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

178479 2012.10.02. 02:36:37

Szerintem az egyenlet teljesen egyismeretlenes: az MSZP-nek a legfontosabb választási programpontjának az kell legyen, hogy egyedül kell megnyernie a választást, és mindenki rá szavazzon, aki le akarja váltani a FIDESZt. Ha nem sikerül erről meggyőzni a választókat, a FIDESZ marad. Ilyen egyszerű.

12347 2012.10.02. 08:24:23

A valóságban ritkán egyismeretlenesek az egyenletek... (Egy kis elméletieskedés: hálózatelméletből tudható, hogy a rendszerek centrumok köré csoportosulnak. Ebből az következik, hogy) az MSZP, mint legnagyobb nem-fidesz párt, automatikusan erősödik. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy bipoláris politika alakul ki, melyben a két pólus egymással küzd. Ez pedig több szempontból is veszélyes, hiszen egy ilyen küzdelemben mindent megelőz a másik fél legyőzésének célja - ugye, ismerős? Ilyenkor minden relativizálódik, s minden megengedett, ami a másik fél legyőzéséhez segíthet. Elég könnyű belátni, hogy ez a sok tekintetben "elvtelen" vetélkedés vezetett el a NER-hez. (Ebben a Millának, az LMP-nek bizony, van igaza.) Az ilyen éles versenyhelyzetben harcosokra van szükség - aki lelkesíteni tudja a saját tábort, s könyörtelen az ellenféllel. Láthatóan ki is választódott egy ilyen vezetés: sosem volt akkora hatáskore pártelnöknek, mint ami most Mesterházy és csapata kezében összpontosul. (További elmélkedés: az evolúciós elmélet és gyakorlat! szerint - s ezt nem nehéz a társadalomra is lefordítani - azok a szervezetek jutottak magasabb szintre, ahol megtörtént a részek specializálódása - s ezek azután egy magasabb szinten tudtak integrálódni.) Mit jelent mindez? Egy harcban, küzdelemben hasznos az egységes fellépés - de a működést, fejlődést gátolja a homogenitás.

178479 2012.10.02. 12:48:12

Szerintem a LMP és a DK csak a szocialista szavazók egy részére számíthat. A FIDESZ leváltása szempontjából ezek elveszett szavazatok. Ebben a választási csalással egyenértékű új választási rendszerben így az ellenzék egymás ellen dolgoznak. Csak akkor lehetséges a FIDESZ leváltása, ha az MSZP meg tudja ezt értetni, és azok is rájuk szavaznak, akik egyébként mondjuk a DK-ra vagy az LMP-re szavaztak volna. Az egyetlen ismeretlen szerintem ez. Vagyishogy képes lesz-e erre az MSZP?

12347 2012.10.02. 16:38:05

ZorróAszter, javaslom a kérdés megfordítását: hogyan lehet leváltani a Fideszt, hogyan lehet a jogállamhoz visszatérni. Annak pedig van lehetséges megoldása, hogy az ellenzéki szavazatok ne kioltsák, hanem erősítsék egymást. De számoljunk: a Fideszeseket nem lehet meggyőzni, hogy a Fideszt le kellene váltani - az LMP-t, DK-t, Szolit, SZEMA-t s egyebeket pedig arról nem lehet meggyőzni, hogy csak az MSZP egyedül képes legyőzni a Fideszt.

178479 2012.10.03. 13:43:35

A FIDESZt kétharmaddal kellene leváltani, de a választási csalással felérő jelenlegi választási törvények és az ellenzék összetétele miatt ez lehetetlen. A Fidesz által hozott törvények és a hülye alkotmányuk miatt a törvényes kormányzás lehetetlen. Egyetlen mód a törvények és az alkotmány kiskapuzása vagy a nyílt törvény és alkotmánysértés. Vagyis a végleges lerombolása annak a tévhitnek, hogy Magyarország valaha is jogállam volt vagy még lehet.

12347 2012.10.03. 15:41:17

Nem lehetetlen - ez csak utólag derül ki. 8Az alkotmányt nem, de az alaptörvényt nyugodtan lehet sérteni :-))

178479 2012.10.04. 00:49:59

Az már szentigaz.

286391 2012.10.10. 20:05:16

Olyan apróságok már meg sem fordulnak a tanult politikusok fejében, hogy valamit a balga népnek is kéne tudni mondani. Amitől annak a szerencsétlen balga népnek a "demokratikus" ellenzékre támad kedve szavazni. Mintha minden "politikus" abba a hiszemben volna, hogy a balga nép úgysem tud másra szavazni mint a "baloldalra". Pedig dehogynem. Két lehetősége is van. Vagy a jobboldalra szavaz vagy el sem megy szavazni. Szóval nem csak akkor nem nyer a "baloldal", ha a szavazatok a "baloldali" pártok között megoszlanak. Ha minden "baloldali" szavazatot egybeszámolnak, akkor sem nyer! Hiányoznak a baloldali ígéretek. Például azt sem árulja el senki, hogy MITŐL LESZ JOBB A TÁRSADALOMNAK, HA A BALOLDAL NYER? Ahogy olvasom a hozzászólásokat, ezt mintha mindenki evidensnek gondolná. És ebben lesz a legnagyobb pofára esés...
süti beállítások módosítása