HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Szolidaritás a Szolidaritással!

2012.03.09. 20:53 Geo_

Nagy intenzitással robbantak a közéletbe – friss, fiatalos, dinamikus, hiteles.

Nagy intenzitással robbantak a közéletbe – friss, fiatalos, dinamikus, hiteles.

Előzmények: http://geo2.blog.hu/media/image/2012-03-09/8247714/.

http://geo2.blog.hu/media/image/2012-03-09/8247714/.

http://geo2.blog.hu/media/image/2012-03-09/8247714/.

Az egyik lehetőségük az lett volna, hogy megszervezzék azt az egyetlen szövetséget, mely ma erőt tudna felmutatni: a munkavállalókat, a szakszervezeteket. Rendkívül könnyű dolguk lett volna 1-1 országos figyelmeztető, de akár általános sztrájk összehozására – nincs olyan réteg, melyet meg ne sértett volna a Zorbáni kormány. Tisztelet érte – nem a Gaskói utat választották. (Az persze kérdéses, hogy ez potenciális erő kihasználható-e).

Tán az egész világon nem volt még olyan helyzet, mint nálunk: egy szakszervezeti szövetség az állammal szemben – a magántulajdon, a MANYUP érdekében lépett fel!

A Szolidaritás a DEKA létrehozására, megszervezésére helyezte a hangsúlyt. Az elvekkel, a meghirdetett célokkal, elképzelésekkel nincs is semmi elvi baj – a kérdés a megvalósíthatóság. Óhatatlanul felvetődnek kérdések:

- mely civil szervezetek csatlakoznak?

- ezeknek milyen szakértői potenciáljuk, bázisuk? Segíti-e őket Majthényi és az Eötvös Károly Közpolitikai Egyesület, a Haza és Haladás, vagy mások, mint pl. akik a gazdasággal akartak foglalkozni? http://www.mitigernek.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=17&Itemid=22

- hogyan lehet kezelni azt, hogy az LMP nem csatlakozott a DEKA-hoz, s láthatóan az MSZP is önmaga törekszik a váltópárti szerepre? Megváltozik-e az LMP hozzáállása, hogy a Szolidaritás beállt a népszavazás mögé?

- hogy egyeztethető össze a Szolidaritás akciózása – ás a felvállalt moderátori szerep? Hitelesnek tartják-e az asztalhoz ülők a Szolidaritást, ha lebegteti a párttá alakulását?

- képesek-e együttműködésre a moderátori, integrátori szerepre vállalkozók – pl. miért nem sikerült egy nagy, közös demonstrációt szervezni a Millával?

Vagyis: láthatóan ma még több a kérdés, mint a válasz – de: „Az alapító okirat kitűnő, tiszteletreméltó fejlemény – a lengyel párhuzam azt üzeni, hogy a rendszert kell leváltani. Fontos és előrevivő erői a Fidesz elleni fellépésnek. A Fidesz választási rendszerében a demokratikus erőknek csak 1 jelölttel van esélyük a választókörökben. Ahol nincs esély nyerni – ott legitim törekvése az LMP-nek, hogy megpróbálják legyőzni/előzni a szocikat. Csakhogy a másik OLDAL így labdába se tud rúgni, így ez erősíti a Fideszt. Egy választási szövetség hogy működik-e, az a választókon múlik: követik-e a támogatók a pártokat, hajlandók-e „átszavazni”. Ha 2 évvel a választások előtt nem tudjuk, hogy mi lesz – az azt üzeni, hogy nem lesz szövetségesünk. Ez az MSZP-LMP, LMP-MSZP és egyéb erők viszonylatában is elidegenít, bármennyire az pl. LMP identitásának a része a szociktól való szembenállás. Így ennek nagyon nagy a kockázata.”

De mint tudjuk: kockázat nélkül nincs rizikó – gyerünk, tegyük a dolgunkat!

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr528247714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

210292 2012.03.09. 21:02:11

.., ez is csak a "GyÚrcsányizmus" kóros kinövése ...

251002 2012.03.10. 10:43:03

Ugyan kérem! Esetleg még egyszer el lehet játszani, hogy új név alatt program nélkül hatalomra lehet kerülni, de fél év alatt kiborul a bili. Megjelent a vitaindító irat: http://nemtetszikarendszer.blog.hu/2012/01/09/a_tamogatas_ara_a_demokratikus_ellenzeki_partok_es_a_civilek_osszefogasanak_felteteleirol#comment-form Hiába küldözgeti az ember a cikkeket, nem jelenik meg semmi. Na, ez aztán a véleményszabadság! Nyilván jól megfontolják, hogy mi az egyáltalán, ami megjelenhet. FEBRUÁR 27. ÓTA NEM FRISSÜLT A MINIMUM + TARTALMA! Na, ennyit a nemzeti összefogásról, meg arról, hogy nem tetszik a rendszer. Egyre szkeptikusabb vagyok azon a téren, hogy vajon fog-e tetszeni az a "rendszer", ami a Millával meg a Szolidaritással volna hivatott eljönni. Félek, hogy NEM FOG TETSZENI AZ A RENDSZER SE! Minden jel ebbe az irányba mutat. Egy árva kukkot nem lehet ugyanis hallani arról, hogy az a gazdaságpolitika nem tetszik, ami '89 óta ide vezetett. HOL MARAD A RENDSZERVÁLTÁS KRITIKÁJA? Ami most folyik, az ugyanolyan hatalmi harc elképzelések nélkül, mint ami eddig volt 22 éven keresztül. Ez az alternatíva? A "demokrácia" egy maszlag, amivel most újra becsapnák a népet. Félő, hogy az 1. kommentnek van igaza,

251002 2012.03.10. 12:34:31

"Hiába küldözgeti az ember a cikkeket, nem jelenik meg semmi. Na, ez aztán a véleményszabadság! Nyilván jól megfontolják, hogy mi az egyáltalán, ami megjelenhet." Megette a fene, ha valahol csak olyan cikk jelenhet meg, ami valamilyen szándékoknak, céloknak megfelel. Tehát ez a Milla vagy Szolidaritás is valami prekoncepciót próbál megvalósítani. Az a prekoncepció, hogy majd olyan lesz a társadalmi vélemény, amit ők képviselnek. Ez volna az alulról építkező civil mozgalom? A saját véleményükhöz keresik a civil bázist. Hadd jelenjen meg minden vélemény. Akkor meg lehet kérdezni, hogyan kíván megfelelni a civil mozgalom ezeknek a véleményeknek. És ha a mozgalom nem felel meg a civil véleményeknek, akkor le kell váltani a vezetőiket azokra, akik valóban a civil véleményt képviselik. Ilyen egyszerű...

251002 2012.03.10. 13:30:23

Minek a postot írni, ha a kommentelőkkel a szerző nem áll szóba?

12347 2012.03.11. 10:25:01

Az egyébként jó hangulatú megmozdulás azt mutatja, hogy az eddigieknél is szélesebb összefogásra van szükség.

zöldhajtókás sárgapitykés közlegény 2012.03.11. 11:26:34

Geo: A szoci moslékzabáló cucilisták söpredéke ,jó hangulatban meglovagolta a lehetőséget,mint a hűlye gyerek a hintalovat.Kölcsön adhatnád a munkásőr jelvényedet.Ment a csontrágás,ami szépen fizet a megmondó embereknek,meg az ilyen piti provokátoroknak,bögrefejű mitugrászoknak.

12347 2012.03.11. 16:17:16

6. zöldhajtókás sárgapitykés közlegény (látogató) Tudod, nem az a baj, hogy a magad söpredék-mivoltáról adsz tanúbizonyságot - hanem az, hogy láthatóan nincs valós ismereted a világról.
süti beállítások módosítása