HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Kedves Imre!

2011.06.16. 09:36 Geo_

Köztudomásúan Te vagy az MSZP egyik legintelligensebb, legfelkészültebb vezetője – de ezt azzal is igazolhatod, hogy 1990 óta vagy a párt második-harmadik embere, voltál már alelnök, frakcióvezető, miniszter – s évek óta a közgazdasági tagozatot vezeted. Most lazultál egyet. )

 

Te, aki sokban felelőse voltál a párt működtetésének – jól tudod, hogy 1990 óta nem sikerült megtalálni azt a „világos baloldali értékrendet”- ami mentén szükségesnek tartod a politizálást. S amit most egy egynapos kongresszussal megtalálhatónak, a vitát lezárhatónak vélsz.

Úgy gondolod, hogy a kongresszus egy döntéssel lerendezheti azt is, hogy a 8 éves kormányzati teljesítményt értékeljétek – ti, küldöttek, gyakorlatilag a tagság kizárásával. (Vajon vezéri, vagy demokratikus attitűd, ha valaki kitalálja, hogy legyen rendkívüli kongresszus, kitalálja a kérdéseket, majd felvállalja a szerkesztőbizottság vezetését is?)  Pedig magad is felsorolsz két értelmezést – s mi van akkor, ha mindkettőben van valami? Erről olvashattam Gyurcsány Ferenctől – de mástól még nem. (Lelked rajta, hogy a közgazdasági kabinet vezetőjeként úgy „vállalkozói” attitűdezel, ahogy mások bankárkormányoztak – egy politikusnak nem kell elegánsnak lennie.)

Tudod, ha időben kiszállsz a miniszteri kocsiból, s akkor „vezérezel” – hitelesebb lett volna. De te ehhez most látod elérkezettnek az időt – pedig nem feledheted, feledtetheted: az egész kongresszus, a maga álságos kérdéseivel, azért hívta össze Mesterházy, hogy megtorolja a DK pártszavazási kérdéseit.

(Jól el lehet csámcsogni azon, hogy a DK rúgta-e fel a megegyezést, amikor előjött a kérdéseivel – vagy erre azért került sor, mert radikálisnak mondható elképzeléseit lesöpörték a párt hivatalosai. Ugyancsak mellékkérdés, hogy Gyurcsány hozta-e létre a Demokrata Pártot – vagy csak tudott róla. Mindez csak ürügy.)

Ami nem tagadható: többféle hiteltelenség miatt szenved az MSZP – ezek közül csak az egyik, de tán a legfontosabb a vezetők személyes hitele, feddhetetlensége. Felsőszintű pártvezetőként Te ne tudnád, hogy az MSZP demokratizmusa, belső ál-demokráciája épp a barancsok kialakulásához, a belső elvtelen kompromisszumokhoz vezetett? Te ne tudnád, hogy a közvetlen választás nem vezérséget jelent – ha működik a platformok, tagozatok sokszínűsége? Te ne tudnád, hogy milyen fontos a vezetők és családtagjaik anyagi-erkölcsi feddhetetlensége?

De úgy tűnik, a DK, Gyurcsány ellehetetlenítése minden árat megér. Ezért inkább lezárjátok azt a vitát – mely igazából meg sem kezdődött: mert kevés a „világos baloldali értékrend” lózungja – arra is választ kell adni, hogy az MSZP az egész társadalom számára kíván-e reális alternatívát nyújtani – vagy megelégszik a baloldali rétegpártsággal. Felvállalja-e a társadalmi modernizációt – vagy csak a bérből-fizetésből élők, a lecsúszottak egyébként szimpátiát érdemlő képviseletére vállalkozik, de a vállalkozói attitűdöt csak gúnyként említi?

Nem mondhatnám, hogy a DK kérdései mindenre kiterjedőek – s még az is lehet, hogy csak a kezdeményezést akarják magukhoz ragadni. De a válasz(csapás) – mindenképp aránytalan. Mert ha a DK kérdései csak ürügyül is szolgálnak – az elnökség kérdései és magyarázatai nem-igazak, manipulatívak. Nehéz elképzelni, hogy Gyurcsány Ferenc aktuálisnak tartaná akár a pártelnökség, de még kevésbé a miniszterelnök-jelöltség kérdését. S bírálják őt sokan – mert elárulta a reformokat, vagy mert túl sok reformot akart; mert túl liberális volt, vagy mert túl bársonyos volt, mert kierőszakolt dolgokat, vagy mert nem vitt végig dolgokat – de egyben biztos vagyok: Ha Puch László, Szanyi Tibor, Szeres Imre támadják – akkor az csak az ő erkölcsi megítélését javíthatja.

komment

Címkék: reklám sampon MSZP

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr598247648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

52511 2011.06.16. 11:02:39

.., mert van AZ AZ IDENTITÁSZAVAR! Mi is az, hogy baloldali?! Ki is a baloldali?! Az MSZP egyáltalán baloldali.-e?! Milliárdosok, Ofsorlovagok, Gazdasági és politikai szélhámosok, Kozmopolita Neolibárisok, Hazát és nemzetet tagadók, azt aláásók LEHETNEK-e baloldaliak?! És a Magyar Baloldali Választópolgár, ... a magyar választopolgárok potenciálisan 50-60%-a MILYEN Baloldali Pártot szeretne?! No ehhez képest, hogy az Mszp MAI felső ötszáza .... ??! Mesterházy, vagy GyÚrcsány, Puch, Szekeres, Burány ... , még a kóbor kutyákat sem érdekli, hiszen már Öszödön elveszítették minden hitelüket! Az MSZP NEM REFORMÁLHATÓ! ..., Sem Ideológia, sem Program, sem Személyi állomány! ..., azaz csak a SEMMI! S ami már semmi, abból már nem lesz soha többé VALAMI! ........ szerintem! .........

193225 2011.06.16. 11:19:22

"Köztudomásúan Te vagy az MSZP egyik legintelligensebb, legfelkészültebb vezetője" Jézus! Ez az MSZP! -)))

12910 2011.06.16. 11:26:52

ha most lenyomják a DK-t, magukat ássák nyakig a földbe. a baloldali szavazók pedig előbb vagy utóbb taposnak is rajtuk egyet. idő kérdése csupán. de egy biztos, értik, látják, hogy ők csak eszközök a megélhetési politikusok kezében. köszönjük, de mi nem akarunk barmok lenni akkor amikor éppen egy őrült kormány száguld végig a hazánkon és pusztít amit ér. (egyeskével ne törődj, ő csak simán bolond) a posztra:+++

52511 2011.06.16. 12:08:58

3. yankari 2011. 06. 16. 11:26 KÖSZÖNÖM Kedveském! :)))

69910 2011.06.16. 17:40:33

Figyelj ide Geo! Ez a bejegyzés úgy hangzik, legalábbis ez a "háttérzaja", mint ha ezt egy közismert ember, egy nevevan újságíró, vagy politikus írná. Erre te, az ismeretlenség homályába burkolod magad, ismeretlen nicknévvel. Így maradsz a nagy senki, aki mondani akar valamit sokaknak, az ellenzék pártjának, a népnek. Mivel így senkivé tetted magad, nem is kapsz érdemi választ szózatodra. Nézd csak a Funyi barátunk kommentjét. Ő annyira haragszik az MSZP re, hogy szidja, mint a bokrot, amiért az nem elég baloldali. Baloldali rétegpárt, mint azt te lekicsinyelve jelzőzöd. Az írásod pedig arra utal, hogy nem akarod, hogy baloldali rétegpárttá "silányuljon". Nyissa ki kapuit a "puhább" eszmék és néprétegek, osztályok felé. Na most mi legyen? Nem azt kellene eldönteni, hogy merre legyen a merre? Balra, vagy jobbra? Legyen baloldali a párt, vagy szélesítsen a polgári rétegek és a liberális eszme irányába? Hagyja cserben a munkás kisemberek széles tömegeit és legyen egy kicsit "elegánsabb"? S ezt az eleganciát a polgári gondolkodású, azaz, jobbmódú emberek, valami jobbemberek bokrétázzák? Ez a kérdése a "lenni, vagy nem lenni" -nek. Ha neked az "Imre", azaz, Szekeres a haverod, vagy a kedvenced, akkor írj neki, s a választ tedd fel a Nollra a kritikáddal együtt. Mondd ki, hogy balra, vagy egy kicsit határozottabban balra, vagy jobbra. és védd meg az álláspontodat. Az MSZP bal - balközép akar lenni, maradni Gyurcsány bal - jobbközepet akar fabrikálni a pártjából. Te mit akarsz? Mondd ki, s ne imreézz nekünk ilyen sejtelmesen. Százados.

52511 2011.06.16. 18:07:21

Hát ez az! - erre mondtam én, hogy nagy az identitászavar! Nem tudjuk, hogy kik vagyunk, s hogy mit akarunk, - de van egy hiteltelen leszerepelt Pártunk. ..., meg egy GyÚrcsányunk, aki hamar "kivetkőzött" a Textilipari munkáscsalád gyermekéből, milliárdos kozmopolita, liberális antifasiszta lett, s évi 100-140 millából nyomorog! ..., igaz népes a tágabb családja, van kiket eltartania ....

52864 2011.06.16. 19:31:11

Kedves Funyi! Az identitászavarral magam is foglalkoztam korábban. Most azt gondolom, hogy az a jobboldali, aki a klerikális reakciót 67 év után visszaültette székébe, ráadásul teljes hatalommal. Visszahozta a határrevizionizmust, az irredentizmust, a hungarizmust, a nemzetiszocializmust, a rasszizmust, a gyűlölködés minden válfaját, amely a horthysta időszakra volt jellemző. Mindezek megtestesítői a Fidesz-KDNP-Jobbik parlamenti pártok. Köztük csak kifejezésmódban van különbség. Minden más politikai erő ezektől balfelé áll. Vannak magukat oldalsemlegesnek tartók, LMP, SZDSZ. És vannak a magukat baloldalon valló pártok. Természetesen a baloldal ma már nem kommunista irányt jelent. Az MSZP sok platformból álló heterogén párt. Minden platform más ideológiát, más fejlődési irányt jelent. Pártegység és pártfegyelem a zérushoz közelít. Szemben a fideszes drákói fegyelemmel. A szociáldemokrácia pedig nem a fegyelmezetlenségről szól, hanem dolgozói tömegek harcos képviseletéről. Ezt pedig kiskirályoskodó platformvezetők hatalmi harcával nem lehet végezni, sőt választást sem lehet nyerni. Azokat nevezem kiskirályoknak, akik az MSZMP-ben megszokták a szemétdombi kakasságot, hatalmas kapcsolatkörrel rendelkeznek, a saját pecsenyéjüket sütögették régen és most is. És amit soha nem tűrtek, hogy kiosszák őket és közérdekű munkára ösztönözzék becses személyüket. Ha valamilyen pártelnök ezt velük megteszi, az öszödi beszédet is kiszivárogtatják bosszúból. Gyurcsány később került be a pártvezetésbe, ezért az ő kiskirályi minősítése értelmetlen. Az összes többi esetén a minősítés és kiszivárogtatás értelmezhető.

52864 2011.06.16. 19:46:35

Szeretném leszögezni hogy civil vagyok, nem vagyok sehol párttag. Elfogultsággal nem vádolhat senki.

52511 2011.06.16. 20:33:51

7. Vegyi61 2011. 06. 16. 19:31 .., S biztos, hogy mind a tizenhárom platform megfér egy pártban, vagy egyáltalán van helyük egy pártban?! - kell, hogy egy pártban, egy zászló alatt legyenek?! A Baloldal sem volt sohasem egységes! ..., sőt egyes frakciók szóba sem álltak egymással! - közép- és kelet-európában a moszkoviták a baloldal felét bekebelezték, a másik felét meg tevőlegesen kiírtották a II. Ukrán-Front segítségével .... .., s a liberálisok mit keresnek a baloldalon?! ..., mit keresnek a Szocialista Pártban?! ..., és satöbbi .... De ennek az MSZP-nek már minden mindegy! ..., mint a szélső háznak!

10940 2011.06.16. 21:11:35

Sajnos, nem tudok vitatkozni a szerzővel. Azonban annyiban mégis, hogy a legszarabb alak írta alá a cikket, lehet hogy aki írta intelligensebb volt nála, ezt nem kétlem. Érdekes, hogy csak úgy bújnak elő a földből - így kongresszus táján - a Gyurcsányt gyalázó cikkek. Az a szép, hogy a két párt(közeli)lap milyen gondosan közli ezeket a mocskokat, míg Gyurcsány maga nem kap szót sehol sem. Még egykori munkatársa írását is letetette Mesterházy a Népszava online- oldaláról. Szegény Fejtő, ha ezt megérte volna. Érdekes, hogy a másik kormánytag Szanyi is elfeledkezett arról, hogy kvázi együtt haladt a "vezérrel", oszt most az Echo-tv-ben hazudta a kamerába, hogy ő bizony nem szavazta meg Gyurcsánynak, amit kért. Anno meg mást mondott. Szóval a szar alakok már úgy elöntötték az MSZP-t, hogy ki sem látszik, van-e még egyáltalán frakció, ott vannak-e még a parlamentben. Vagy igaza van Andrassewnak, aki azt állította nincs már MSZP, hiszen a két pénztárnok megegyezése arról szól, hogy nem nagyon fog kötözködni itt az ellenzék, hagyják dolgozni a vezért. (Most a másikat, hiszen a sajátjukat nem hagyták). Hogy mióta is nem hagyták? Konkrétan, amikor 2006 májusában Gyurcsány tájékoztatta a frakciót. Vége az ingyen ebédnek, a baj nagy. Ki is juttatták először a Fidesznek - hiszen a júliusi tusnádi beszéde már a hazugságról szólt Orbánnak, majd szeptemberben a sajtó nyilvánossá tette a részleteket a beszédből. A következő év novembere megpecsételte Gyurcsány sorsát, mert előállt a tisztasági csomagja hét pontjával. Konkrétan már az összetrombitált frakcióülésen vérét akarták venni, de a búcsút még meg kellett szerveznie a megyei elnököknek. Szóval Gyurcsánynak végül is nem a reformjai miatt kellett buknia - azt egyszerűen megfúrták, hanem azért, mert a pártemberek pénztárcájához nyúlt, s a cenzushoz. Ilyen egyszerű ez. Most ugyanerről van szó, a pártszavazás tiszta viszonyokat teremtene , terítse ki mindenki mije van, s a tagság alulról közvetlenül választhatna. S nem a beültetett mutyiküldöttek útján. Ez a vezetés kirostálódna. Na most mégis hogy? Menjenek vissza autófényezőnek? Ezért kel Gyurcsányt szombaton egy kanál vízben megfojtani. De minimum kiutálni a pártból. Szót nem akarnak neki adni, megyénként felkészített felszólaló lesz- ezt írja blogjában Gréczy. Ennyire rettegnek Gyurcsánytól. Szanyi az Echo-tv-ben (hol is másutt) kijelentette, lesz valaki, aki majd elküldi Gyurcsányt. Ez nem az elnökség véleménye lesz, de ebben a pártban mindig vannak ilyen véletlenek.

12347 2011.06.17. 09:13:57

5. szazados90 (Nem vagyok politikus - csak politizálgatok, nem vagyok nevevan újságíró, bár 1-2 cikkem jelent már meg lapban - de a Geo-t viszonylag sokan ismerték az Indexen, a Klubrádiónál, s a Kapcsolat.hu-n. A kérdéseid jók - magam erre már adtam választ, korábbi szösszeneteimben. Nem hiszem, hogy az írásomból az derülne ki, hogy a kedvencemnek címeztem. Arról azért gondoskodtam, hogy elovashassa. Funyi pedig nem érdekel - kár, hogy Vegyi figyelmet szentelt neki.)

12347 2011.06.17. 09:17:52

7. Vegyi61 Jól összefoglaltad, hogy hol is kell keresni ma, Mo-on a "bal"-t. Ugyanakkor ha a szociáldemokrácia a "dolgozó tömegek harcos képviseletére" szűkítené a tevékenységét - lemondhatna arról, hogy az egész társadalomtól kérjen felhatalmazást.

10940 2011.06.17. 09:35:26

'Szocialisták és liberálisok koalíciójával, sok-sok ember munkájával ment előre az ország. Meg azokkal együtt, akik ma nagy hangon bírálnak a párton belül, bár miniszterként, államtitkárként a kabinet tagjai voltak. Kiss, Szekeres, Baja, Lamperth, Puch, Veres, Juhász stb. stb.). Ha úgy gondolták, hogy Gyurcsány rosszul kormányoz, ki kellett volna szállni a kormányból – négyen ezt megtették egyet nem értésük kifejezéseként Horn Gyula és a Bokros-csomag idején. De Gyurcsány mellől senki nem szállt ki azok közül, akik ma fennhangon kritizálják. Mindenki részt vett a döntésekben, szavazott a kormányülésen, majd visszaült az Audiba. Rendkívül kínos látni, hogy néhányan utólag mennyire megvilágosodtak! Ez a „bátorság” súlyos morális problémákat vet fel. (Még akkor is, ha azért, mert ezt leírom, engem utál az MSZP vezetése, mint hallom, név szerint engem emlegetve a fórumaikon.) Az MSZP addig nem tudja a belső vitáit lezárni, pláne megújulni, amíg néhány dolgot nem tisztázott - és nem csak a 8 évhez való viszony problematikus. (A küldötteknek eljuttatott kongresszusi dokumentumtervezet elismeri, sőt büszke a szocialista kormányok erőfeszítéseire, de akkor mi végre a nyílt színi Gyurcsány-kritika, ráadásul a Magyar Hírlapból, a Magyar Nemzetből és a Hír TV-ből üzengetve?) Nos, az egyik ilyen dosszié, a 2009 őszétől folytatott, valójában alig létező kampány. Aktivisták és helyi emberek becsülettel, olykor hősiesen tették a dolgukat, vállalva mindenféle atrocitást, de a központi politikai üzenet hiánya, az identitás szétesése, a szegfűk rejtélyes zsugorodása a plakátokon, szintén kibeszéletlen téma. A kampány erőtlen volt és gyáva, nem lehet szavazatokat szerezni úgy, hogy egy párt szinte elnézést kér azért, hogy a választók akaratából 8 éven át irányította az országot, ráadásul a rendszerváltás óta először kormányon állva nyerte el újra a választók bizalmát. Egy másik duzzadt akta a Szili-ügy. Szili Katalin egykori támogatói ma is az MSZP legbefolyásosabb erői, akik ma azért tartoznának egy bocsánatkéréssel a párttagoknak. Ez a párt sokat adott Szilinek, aki 2005-ben végül is Sólyom Lászlót segítette a köztársasági elnöki székbe. Szili, bár Gyurcsány választási győzelmének köszönhetően maradhatott házelnök – mást sem tett, mint az őt háttérből mozgatók javaslatai alapján, Gyurcsányt támadta. A dolog nincs annyival elintézve, hogy „Kati a kilépésével megtévedt, sajnáljuk, nem is értjük.” Sziliék súlyos károkat okoztak az előző ciklusban, a védenc pedig meg sem állt Orbánig, igaz, a végén még jól meg is alázták új szövetségesei.' http://greczy.blog.hu/2011/06/17/mszp_kongresszus_elott_1

110481 2011.06.17. 09:44:03

Én régen úgy tanultam, hogy a baloldal az, amelyik a becsületes dolgozó emberek (munkások, alkalmazottak, kisegzisztenciák, kisvállalkozók, stb.) érdekeit képviseli, értékrendje központjában pedig a MUNKA áll. ( Az embert a munka tette emberré) Mi erre az MSZP válasza? Leszavazza a táppénzcsalás elleni fellépést! Akkor, mikor a beruházók azért nem mennek pl. a Jászságba, mert annyi a "beteg", mint egy középkori pestisjárványban. (kitüntetetten idénymunkák idején) De összeségében a FIDESZ fel fogja a ciklus végére sorakoztatni a vállakozói szektort és az adózó dolgozókat maga mellett, az MSZP-nek meg maradnak a notórius segélyesek, a táppénz és nyugdijcsalók, a dolgozni nem akarók, a svarcosok, stb. Jó nagy szegmens, de jellemző rájuk, hogy szavazni is lusták, és a nyilasok is közülük kerültek ki, tehát a Jobbik is visz ebből a csürhéből. (ld. még a rendőrökből is). Az MSZP meg ellesz ilyen vitákkal, ahelyett, hogy rövid uton kivágná a pártból az összes svindlert, és nem az ártatlanság vélelméről, meg a pártdemokráciáról papolna, miközben teli pofával egymást mocskolják. Jelenleg ugyanis úgy látom, szép lassan elfogy a Párt (nem kár érte).

12347 2011.06.17. 09:57:18

Leszavazza a táppénzcsalás elleni fellépést! - Lám, milyen hatásos a demgógia!

187331 2011.06.17. 10:06:31

Hiába erőlködtök, sohasem lehet baloldali pártot csinálni abból a garnitúrából, amelyik nyolc éven keresztül kinyalta a tőkés oligarchák fenekét a leeső morzsák reményében. El fogtok tűnni a politikai vezetés környékéről is, nagyon helyesen. Végre lehetőséget kell adni egy becsületes, tényleg baloldali társaságnak, akik nemcsak annak hazudják magukat.

10940 2011.06.17. 10:31:16

A felelősség nagy, ugyanakkor nem látni, hogy a párt minden vezetője tisztában lenne ezzel a felelősséggel. Sokkal inkább pártbeli ellenfeleik legyőzése, kiebrudalása köti le őket. Ennek jegyében adnak interjúkat jobboldali vagy akár szélsőjobboldali lapoknak, durváskodnak a Facebookon, beszélnek ostobaságokat a baloldali politikába való beleszólás és a tagdíjfizetés közötti „összefüggésekről” – mindezt persze a jobboldal legnagyobb örömére. Mindennek ellenére – vagy talán éppen ezért – érdemes leszögezni, hogy a kongresszus ugyan az MSZP-ről szól, de nem csak az MSZP ügye. Ez minden a demokrácia, a baloldal mellett elkötelezett ember ügye, mindenkié, akinek fontos ez az ország, mindenkié, aki nem akarja, hogy a Fidesz-KDNP szélsőségesen jobboldali politikája évtizedekre uralkodó pozícióba kerüljön. Az MSZP ma – fogalmazzunk visszafogottan – nem tud olyan üzeneteket megfogalmazni, amelyek alapján a választók elhinnék, hogy ez a párt tudja, mit kellene tenni, ha kormányra kerülne, s ezért érdemes erre a pártra szavazni. Mindannyian tudjuk, hiába növekszik hétről hétre azok száma, akik elfordultak a jelenlegi kormánytól, annak politikájától, ebből az elfordulásból lényegében semmi haszna sincs sem az MSZP-nek, sem más demokratikus ellenzéki pártnak vagy mozgalomnak. Ha semmi másnak, akkor ennek a ténynek el kellene gondolkoztatni még azokat is, akik azt hiszik, hogy egyes csoportoknak és politikusoknak az MSZP-ből való kiszorításával majd megoldódnak a párt problémái. Ez azonban nyilvánvaló önbecsapás, ami nem mellékesen a lehető legnagyobb ajándék a kormánypárt számára. Közhely ugyan, de mégis ki kell mondani újra és újra: az MSZP mindaddig nem lesz komolyan vehető, valódi alternatívát felmutató párt, amíg nem látja be, hogy csak akkor juthat kormányzati felhatalmazáshoz, ha képes olyan üzeneteket, olyan társadalomképet kínálni, amelyek nemcsak a párt törzsszavazói, hanem a tágan értelmezett balliberális értékeket követő választópolgárok számára is elfogadhatók, támogathatók. S itt nem annyira konkrét szakpolitikai programokról, mint inkább olyan közös értékekről, olyan társadalmi imaginációkról van szó (vagy kellene hogy szó legyen), amelyek túlmutatnak a pártpreferenciákon, az ideológiai különbségeken, s megteremtik a liberális demokrácia visszaállításának lehetőségét. Az orbáni rendszerrel való szembefordulás, az MSZP nyitottabbá tétele ezt jelenti, ezt követeli meg – nem többet, de nem is kevesebbet. Annak, hogy a demokratikus ellenzék ilyen értékekre épüljön, ezek alapján szerveződjön, vannak bizonyos előfeltételei, s a kongresszusnak ezekkel kapcsolatban nagyon világosan állást kellene foglalni – persze csak akkor, ha a párt valóban érdekelt a demokratikus ellenzék összefogásában, ha igényt tart a demokratikus ellenzéken belüli vezető szerepre, ha maga mögé akarja állítani a baloldali, balliberális gondolkodású, de a párthoz szervezetileg nem kapcsolódó polgárokat. http://galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=74973:az-mszp-kongresszusa-ele&catid=84:cssniedermullerpeter&Itemid=122

110481 2011.06.17. 10:32:14

15.-re Demagógia? Tévedsz, ténykérdés! Néhány napja esett meg. Ugyanis az erkölcsi kérdésen túl (egészséges ember táppénze csökkenti a ténylegesen beteg táppénzét), versenyképességi kérdés is. Ugyanis ha idénymunkák idején az "egyéb megbetegedés" miatt távollevők aránya eléri az összlétszám 20%-át, akkor az adott üzem egyszerűen leáll. És ez biz gyakran megesik. Meg az is, hogy a frissen felvett dolgozó megkezdi a hármadik munkanapon 30 napos táppénzét. De az utóbbi fél év példái: szedtem le beteget egy épülő ház tetőszerkezetéről, gyomorbeteget böllérmáj zabálás mellől a kifözdében, volt kocsma előtt fetrengő holtrészeg betegem is, stb. Nem tudom hol dolgozol, de a "betegállományoknak" szerintem "fele sem igaz".

12347 2011.06.17. 10:57:52

18. zili Lehet, azt nem érted, hogy miről van szó. A rokkantnyugdíjak felülvizsgálatát már a Gyurcsány kormány megkezdte - tehát nem ezzel van a baj, hanem ahogy minden jogállami normát felrúgnak - de ezt úgy védik ki, hogy nyomatják azt a demagóg szöveget, amire a jelek szerint te is olyan vevő vagy. Talán nem kellene az "igazi baloldal" után sírni - hanem ki kell menni az utcára, s tüntetni kell a kormány mellett, hiszen azzal, hogy lenyomja a béreket, ezzel olcsó munkalehetőségeket akar teremteni. "Igazi baloldaliként" ugyancsak örvendezz, hogy lenyúlták a manyup-pénzeket. Te csak azt igazolod, hogy valóban tisztázni kellene fogalmakat. (Bár talán leginkább tanulni.)

52864 2011.06.17. 11:56:06

12. Kedves Geo! Annak az időnek már vége, hogy a szociáldemokrácia mindenkit képviseljen. Ez utóljára 1990 előtt volt, hogy a pártállam mindenkit képviselt. Ne képviselje a háborús bűnös és deportálók utódjait, a neohorthysta gyűlölködőket! Csak a demokrata érzelmű embereket. Vagyis kb. csak 8,5 millió embert. Benünket se képviseljen Orbán, mert az ő megvédéseinek nagy ára van. Soroljam?

52864 2011.06.17. 12:07:47

9. Funyi A baloldalnak kellene egy ideológiai minimumküszöb, ameddig még egységes. Emellett ki kell hogy emeljem, hogy az mszp-s tagság az nagyjából egységes és hibamentes. A kiskirályok(platformvezetők és egyebek) csinálják az eltéréseket, a külön utakat, építve ezzel féltve őrzött szemétdombi hatalmukat. Ezek a "csákmáték" még a pártelnöknek sem akarnak engedelmeskedni, csak látszólag, miközben hátbaszúrják azt. Lásd Gyurcsány esetét!

52864 2011.06.17. 12:10:38

Semmi rosszat nem látok abban, ha liberálisok, demokrata érzelmű konzervatívok, civilek a kapcsolatokat keresik a baloldalon, a szociáldemokraták házatáján.

52864 2011.06.17. 12:16:54

Mint civil az első lehetőségnél csatlakoztam a Demokratikus Koalíció Platformhoz, mint az egyik legjobb baloldali feltámadási lehetőséghez.

52509 2011.06.17. 13:48:52

17. helyettem 2011. 06. 17. 10:31 "Mindennek ellenére – vagy talán éppen ezért – érdemes leszögezni, hogy a kongresszus ugyan az MSZP-ről szól, de nem csak az MSZP ügye. " Minden perc, amelyet az MSZP a belügyeivel tölt az ország problémáira való válaszadás és a választók képviselete helyet, károkat okoz a baloldalnak. De afelől is kétségeim vannak, hogy az MSZP jelenlegi politikusai az elmúlt 10 évben folytattak-e érdemi választói konzultációt vagy akár eljutottak-e a munkahelyekre. Szerintem az ideológiát és a napi aktuálpolitikai kérdésekre ebből levezethető egyszerű válaszokat közvetítették. Ma már ez édeskevés és az, hogy a FIDESZ támogatás nagyarányú lemorzsolódása ellenére egy fikarcnyit sem voltak javítani a választói támogatottságukon, teljes alkalmatlanságukat bizonyítja. MIKOR, HA NEM MOST???

12347 2011.06.17. 13:58:59

(Most akkor van kétséged vagy nincs? :-)

52509 2011.06.17. 14:28:40

25. Geo (szerkesztő) 2011. 06. 17. 13:58 (Most akkor van kétséged vagy nincs? :-) Igazad van, rosszul fogalmaztam. Lehetne a "de" helyett "emellett"? :)))

110481 2011.06.17. 16:08:07

19.-re Nem vagyok vevő semmire, csak -veled ellentétben- naponta találkozom a teljesen elvadult, csalásra, gazemberkedésre épitett munkaerőpiac következményeivel. Ennek egyik szegmense a táppénzcsalás, a másik a rokkantositás, a harmadik a kaotikus nyugdijrendszer, a segélyek csodáiról már ne is beszéljünk.

12347 2011.06.17. 16:43:37

zili, ugye nem érted? Sem azt, hogy miről szólna ez a blog - sem azt, hogy egy valós kérdésre többféle válasz adható? Tudod, tényleg fontos az adósságcsökkentés - úgyhogy menj, fizesd be egy havi jövedelmedet.

relatív 2011.06.17. 18:55:09

Vissza-vissza térünk e felületen IS a baloldal, mint fogalom életszerűségének köznapi értelmezéssel elfogadható meghatározásához ! Már Leninnek - jaj, nem akarom a sok tudatlan butaságait kiváltani ! - IS a baloldaliság téves ellentmondásainak nyesegetésével kellett foglalkoznia, hisze pro- és kontra bizony sok a félreértés ezügyben ( csak el kell olvasni azt a sok szamárságot amit itt IS irkálnak láthatóan tudó ismeret hiányában ). Így van jelesül az MSZP tagságának legtöbbje, de a vezetőség biztosan ! Látható, hallható ez a megnyilvánulásaikból minden fórumon. Ennek a fogalomnak a gyakorlati életben való megjelenítésének tisztázása lenne a legfontosabb, hiszen - láthatóan az 1989 előtti egypártból - a mai napig nem kristályosodott ki ez a fogalom a párt berkeiben. Mind a korábbi hibák okainak - nem esztelen - lezárása ( tanulságként ), mind a magyar közélet vezetésére alkalmas párt kialakítása végett erre már sort kell keríteni ! Erre lenne végre jó alkalom a most felvetésre került vita-anyag, melynek elsumákolásával a párt igen nagy hátrányba kerül a kimondottan populista vezényszavakkal operáló jelenlegi kormány-párttal szemben ! A felvetésben - többek össze-vissza beszéde ellenére - nem egy 'néppárt' ( az ismert fogalom szerint ), hanem egy határozott baloldali párt, de minden demokratikus eszme, és csoport összefogására képes párt létrehozása, megalakítása a cél az olvasatom szerint, ami a jelenlegi párt-jelenséget kihozná a drapériák elé, és nyíltan magához tömöríthetné a most össze-vissza kóválygó támogatókat IS. Ezért kellene a jelenlegi - nem alkotmányos alapon működő ( hiába próbálják többen ennek ellenkezőjét állítani ! ) - kormányzó párt ellenében egy határozott eszmeiség mellett politizálni, elvetve azt a demokratikusnak mondott gyakorlatot, mely a párt felmorzsolódásához vezet ! Egy nem demokratikus párt ellenében c s a k nem demokratikus eszközzel lehet versenyezni, más esetben a vereség kódolva van !!!

12347 2011.06.17. 20:24:35

"egy határozott baloldali párt," - látod, szerinted is tisztázatlan, hogy mi is a baloldaliság - de az "határozott" legyen? A nem demokratikus eszközök - visszaütnek.

52511 2011.06.17. 20:41:26

14. zili Minden szavaddal egyetértek! .., - de látom, hogy mi nem értjük sem a blog mondanivalóját, s még azt sem tudjuk, hogy mi az a baloldaliság! ..., azaz ki is vagyunk zárva, se tudásunk, - ezért jogunk sincs a baloldaliságra ... ??! Ez ÁM A PÁRTÉPÍTÉS! ???

relatív 2011.06.17. 20:44:20

Mely résznél lehet olvasni, hogy 'részemről' tisztázatlan a baloldaliság ? A határozottság pedig pont azért kell, hogy Te IS tudd mely pártról van szó ! ui : többek szerint pl. a jelenlegi kormány-párt IS 'baloldali' ! Hát ez egy vicc !!! Ezért kell a 'határozottság' !!! A gyilkost 'gumi cukorral' nem lehet hatástalanítani ! A jelenlegi kormány gyakorlata pedig 'nem demokratikus' ( bárki akarja annak feltüntetni ! ) és várom mikor fog 'visszaütni' !

12347 2011.06.17. 20:55:38

32. relatív (látogató) "Ennek a fogalomnak a gyakorlati életben való megjelenítésének tisztázása lenne a legfontosabb, hiszen - láthatóan az 1989 előtti egypártból - a mai napig nem kristályosodott ki ez a fogalom a párt berkeiben." - tehát nem azt mondtam, hogy "részedről". Funyi, hanyagolhatnál - hiszen tényleg nem érted.

52511 2011.06.17. 21:00:46

33. Geo (szerkesztő) .., Magyarázd el!

12347 2011.06.17. 21:07:00

Szekeresről, Funyi, Szekeresről.

52511 2011.06.17. 21:43:03

Ühüm! .., Bocsánat, hogy bele mertem ütni a mocskos pofámat a "Nagyokosok" dolgába!

69910 2011.06.18. 12:41:05

Geo, Három pontban hadd foglaljam össze véleményemet: 1/ Az 5. - ben a stílusod miatt kaptam fel a vizet. Ha a bejegyzésedet "nekünk" címezted volna, s nem "Imrének", egészen másképp álltam volna posztodhoz. nem olvastalak a Kapcsolaton, bár néha én is kommentelek ott, s eléggé jó nevem van . (nem ezen a nicknéven) 2/, Magam is azon a véleményen voltam a legutóbbi időkig. hogy Gyurcsányé a jövő az MSZP ben. De most már nem vagyok ebben biztos. Ugyanis Gyurcsány nagyon rossz időpontot választott a "kenyértörésre". Most a "harag napjai" vannak a politikában. Nagyon sűrű, fontosabbnál fontosabb eseménysorozat dúl az országban.S most kezd eszmélni a nép arra, hogy alaposan rászedték. Kezd kiábrándulni és, -- még nem tudatosan, inkább tudat alatt -- új országvezető pártot keres. Megmozdultak a szakszervezetek, akik mindeddig téli álmukat aludták. A szakszervezeteknek pártokra van szükségük és viszont. E kölcsönösség nélkül nem lehetnek ellenfelei ennek a kormánynak. S Gyurcsánynak, most, erre az időre fel kellett volna függesztenie igazságkereső harcát. Nem tette. S ez nagy, nagy hiba. Kezdek kételkedni Gyurcsányban. 3/ Tudomásul kell venni azt a tudatállapotot, hogy a lakosság többsége még mindig rendpárti, s a demokrácia a maga huzavonájával nem vonzó. Azaz ma még a rendpártiság, a frappáns döntések, mind módszer, a szimpatikusabbak. Meg kell várni, míg ezt az új pártállami rendszert, s annak öncélúságát az emberek felismerik. S felismerik azt, hogy ennek a kormánynak az a célja, hogy valami Horthy rendszerhez hasonló úri Magyarországot akarnak visszaállítani. A harang, nem a népért szól. S annak vagyok a híve, hogy az MSZP legyen, maradjon baloldali párt, s ne mindenki pártja. Mert akkor senkié sem lesz. (a Fidesz ma a mindenki pártja, ideológia nélkkül. Túlnőtte magát és szét fog pukkanni. Nincs jövője. S ezt Orbán is tudja.) Vissza fog térni az osztály -- réteg pártrendszer, s reneszánszát fogja élni. Ezért kell baloldali pártnak maradi az MSZP - nek. Nem vagyok már biztos abban, hogy Gyurcsány jó irányt választott. Vannak aggasztó jelek. Üdv: Százados.

52864 2011.06.18. 22:14:18

37. Kedves szazados90! Ki kell jelentenem, hogy Geo pártján állok és Gyurcsányén. Amit írtál, azzal 80 %-ban azonosulni tudok, de marad 20 %, amely már ellenkezik. Nekem az a sejtésem, hogy az mszp-s frakció zöme hallgatólagos tudtával szivárogtatták ki néhányan az öszödi beszédet azok, akik elég bátornak érezték magukat az árulásra. Sorolhatnék néhány nevet( Szili, Suchman, Szanyi, Karsai és akár Imre is), akik mindezt megtehették, de ez csak találgatás lenne. Az biztos, hogy a mszp-s "betyárbecsület" nem néhány árulót sejtet, hanem a kiszivárogtatás szélesebb körét. Most ők az erősebbek. De eljön majd az igazság pillanata és Feri ideje, mert a tagság nagyobb része őt támogatja.

10940 2011.06.19. 00:27:02

Gyurcsány Ferenc a kongresszust követően újságíróknak elmondta: meglepte a kezdeményezés, mivel előzőleg az a megállapodás született, hogy ha platformja befejezi a pártszavazás kiírását célzó aláírásgyűjtést, az elnökség kezdeményezi a voks...olás kiírását, s ez így is történt. A volt kormányfő úgy fogalmazott: azt látja, hogy ezt a megállapodást most „valakik nem akarják betartani”, ennek ellenére megfontolják a kongresszus kérését.- hát ez ma az MSZP:((( Jól lépre csalták a DK-t. Először leállíttatják az aláírások gyűjtést, aztán megszavaztatják a Választmánnyal, hogy legyen pártszavazás, aztán szemen köpik magukat a Kongresszuson. Erre képes ez a mai MSZP vezetés. Gyalázat!!!!!

69910 2011.06.19. 09:42:59

38 ra Vegyi 61, Abban egyetértek, hogy az öszödi beszéd nem egy beépített kém egyéni akciója volt. Hanem árulás. S nem egy ember akciója, hanem egy csoporté. Szerintem is egy trió követte el. egy kis érdekszövetség, amely mindenre képes az önös érdekeiért. Ha belegondolunk, akkor láthatjuk a szándék aljasságát. Hisz abban a beszédben csak a stílus volt rossz, de a tartalom az igazságot tette nyilvánvalóvá. S ha ezt Gyurcsány "politikusi" szavakkal, mondatokkal adja elő, -- ahogy ez egy magára adó politikus teheti, s teszi -- akkor bele sem lehetett volna kötni. (ezzel nem mentem fel Gyurcsányt) Tehát nyilvánvaló volt a szándék: Gyurcsányt kívülről kell megbuktatni, bármibe kerül is az. Ez állított engem is Gyurcsány mellé. Továbbá meg az, hogy hogy Gyurcsány méltó ellenfele lett volna továbbra is Orbánnak. Gyurcsány népszerűsége a pártban egyre nőtt. S nem csak a pártban, hanem az MSZPével szimpatizálók közt is. Azaz a baloldalon. Én is azon a véleményen vagyok, hogy az MSZP ezzel az áruló fekéllyel a testében, -- ha az marad -- nem lesz hiteles párt. Ezektől meg kell szabadulnia. De az időpont, a politika "felgyorsulása" ideje erre ma nem alkalmas. Vagy előbb kellett volna kezdeni, vagy későbbre halasztani. Vagy ha már elkezdte Gyurcsány, most fel kellett volna függesztenie. Rossz taktika az erőltetés. Továbbá, az mellett maradok, hogy az MSZPének baloldali pártnak kell maradnia. Nem pedig népnemzeti gittegyletnek. De az áruló csoportot, legyen az trió, kvatró, vagy pentró, ki kell operálni, mint egy fekélyt. Százados.

69910 2011.06.19. 09:44:05

39 re - Helyettem, Egyetértek veled. Százados.

52511 2011.06.19. 11:03:30

Na de ha "se nem ekkor, se nem akkor, se nem ... alkalmas az időpont", akkor MIKOR??! - mert ha soha sem, akkor soha sem történik semmi! ..., rohad mindent tovább ....

Geo 2011.06.19. 20:56:11

37. szazados90 1. Úgy gondoltam, levélként egyszerűbb megfogalmazni - ennyi összesen. 2. Szerintem még messze van, hogy konkrét jelöltekről beszéljünk - addigra elválik, hogy mi legyen GYF személyével. Engem elsősorban az érdekel, hogy mit mond, mit képvisel: http://kapcsolat.hu/blog/meg_mindig..._gyurcsany 3. Legitim gondolat a hagyományos baloldaliság - viszont nem lehet egy modern társadalomban vezető erő. 4. Nem vagyok politikus - bár szívesen foglalkozom a napi kérdésekkel, ld. ez a blog - de kevésbé izgat, hogy éppen mire vevő az "istenadta". Tán naiv vagyok, de úgy vélem, tartós sikerre az számíthat, aki nem ámítással kerül a hatalomba. Az osztályharc sikerében nem hiszek - a megtalálható közös értékekben, érdekekben inkább. Az MSZP 1990 óta adós az önkép, önértékek megfogalmazásával - ezt pedig ellenzékben lehet/kell megoldani.

relatív 2011.06.20. 21:47:05

Az MSZP már az elején egy hendikeppel indított, hiszen annak az 'egypártnak' az utódjaként aposztrofálta magát, melynek a vezetésével lévő hatalmat maga segítette 'megdönteni' ! E helyzetbe navigálva elég nehezen találja meg ( ez a mai napig sem történt meg, és léthatóan nagy erőfeszítésbe kerül ezután IS ) az igazi 'arcát', eszmei fogódzóit, amennyiben egy vezetésre - amire van IS elegendő felkészültsége - törekszik. A választott (?) rendszer keretében meg kell találnia a múltjából fakadó együttérzés mellett a gazdasági, eszmei másság közti kapcsolatot, a szélesebb támogatottsága érdekében, mert csak ebben az esetben - de mindenképpen egy határozott szellemiség kinyilvánítása esetén - találhatja meg egyrészt önmagát, másrészt a szélesebb körben vele együtt gondolkozókat. Talán ennek érdekében forrong a tagság folyamatosan, ami valamiféle eredményre vezethet e törekvése során !

12347 2011.06.20. 22:21:13

44. relatív Kettős dolog ez az amúgy JOGutódlás: bizonyára szerepet játszik ebben a vagyon is - bár ezzel parlamenti döntés szerint 1993-ban elszámolt - másrészt pl., Antallék is arra kérték Pozsgait, hogy ne alakítson új pártot - hanem legyen kivel tárgyalni. Maga az MSZP jobban járt volna, ha erősíti, hogy Thürmerék az eszmei örökösök. Én elsősorban az MSZP-vel szemben vagyok ez ügyben kritikus - de ha léteznének más pártok, melyek "megtalálták" volna magukat - könnyebb helyzetben lennének a szocik is. Ugyanis, Hankiss alapján, Magyarország sem találta még meg önmagát.
süti beállítások módosítása