HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Van még épeszű szoci politikus?

2009.05.31. 07:28 Geo_

Van még épeszű szoci politikus? Elegendő Gyurcsányt megtagadni?

 

Azt még megértem, ha mostanában ideges egy szoci politikus: elég a közvélemény kutatási adatokra ránézni.

Van, aki új baloldali politikát hirdetne (Szanyi), van, aki a 2004-től kezdett korszakot zárná le (Kiss Péter), van, aki a liberális politikával akar szakítani.

Mert a megújuláshoz először gondolkodni kellene, kedves elvtársaim. S rájönni arra, hogy 1990 óta itt érdemi megújulás nem történt. Eddig elég volt a bérből-fizetésből élők, a nyugdíjasok támogatása, vagy az, hogy a szakszervezetek többsége inkább a szocikat támogatta. De mára megritkult a levegő, s nincsenek társadalmi kapcsolatok, közösségek – amit a klasszikus szociáldemokráciától meg lehetett volna tanulni. Persze, ehhez tisztázni kellett volna még valamit: mit is akar mondani a zembereknek az MSZP? Nekem úgy tűnik, mintha tán a legfontosabbat nem tisztázta volna: emberi léptékekkel belátható időn belül elfogadja-e a piacgazdaság létezését? Mert szóban, a hivatalos dokumentumokban igen – de a megnyilvánulásokban már sokkal kevésbé. A piacgazdaság ugyanis a tőkére, a profitra és versenyre épül – s csak e keretekben lehet, de ugyanakkor kell  érvényesíteni a szabadság, egyenlőség, szolidaritás követelményeit.

Ahhoz, hogy sikeresen politizáljanak a szocialisták, még egy alapvető dolgot ehhez meg kell tanulniuk: a pluralizmus matematikáját: csak részben tehetem azt, amit akarok – ha nincs hozzá parlamenti többségem. Persze, ez nem kötelező, viszont akkor lehet köztársasági elnökválasztást bukni és kisebbségben kormányozni. Majd.

7 komment

Címkék: politika baloldal MSZP

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr548247616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

34417 2009.05.31. 08:20:39

ácsi. miben is nőttek fel jelenlegi politikusaink? oldaltól függetlenül: állam bácsi gondoskodásában. honnan a bánatból tanulnának? most éppen, frissen, melegen, egy másik állambácsi dobott mentőövet az opelnek, persze, szigorúan piacgaazdasági alapon. ugyan már...

16331 2009.05.31. 08:43:42

Talán akad, de jól elbújt. Meglehet, hogy bő egy hétig lesz még életben ez a párt. Aztán jön a "lengyel út", s kb. 10-30 évet kell várni egy normális szocdem pártra, amelyet unokáink fognak létrehozni, mert addigra eltelik a magyar néplélek, a most oly áhított, szenteskedő újkonzervativizmussal. Szívesen látnám majd azt a megújult, fiatalos, valóban szolidáris Magyarországot megteremtő pártot, de már nem fogom megérni sajnos.

26732 2009.05.31. 08:57:02

"A piacgazdaság ugyanis a tőkére, a profitra és versenyre épül – s csak e keretekben lehet," HELYETT én így fogalmaznék. A szociális piacgazdaság a tőkére ÉS a munkára, a profitra ÉS a tisztességre, a versenyre ÉS az együttműködésre épül. A piacgazdaság pedig a társadalom keretei között működik, nem szakíthatja ki magát belőle, Nem élhet önálló életet, nem alakíthatja át a társadalmat részvénytársasággá. Erről szól az MSZP húszéves tevékenységének kudarca, nem arról, hogy most elkezdtek baloskodni. Mert ez már nagyon rosszul áll nekik.

34486 2009.05.31. 09:04:27

Mikor volt?

26732 2009.05.31. 09:18:39

Geo, az előző, Hegyi Gyuláról szóló írásodban szabályozáspárti voltál. Most meg piac és versenypárti. Jó ez az ingadozás, egyensúlytalanság, instabilitás, vacillálás, oszcilláció, dezequilibrium? Nem kellene mindig, mindenütt egyszerre szem előtt tartani a két véglet - a piac és a szabályozás, a verseny és az együttműködés, az egyéni kezdeményezés és az állami beavatkozás, a hatékonyság és a morál, gazdaság és politika, szakmaiság és civil szféra, praxis és teória stb. - fontosságát?

12392 2009.05.31. 12:26:00

Ha úgy teszed fel a kérdést, hogy van-e épeszű magyar politikus, egyértelmű a válasz, hogy nincs! Ha a példáidnál maradunk, meg kell állapítsam: nem jó, hogy ilyen szoci-szocdem politikusaink vannak, de az egyenesen katasztrófa, hogy a magukat konzervatívnak hazudók milyen tömény szociális demagógiát nyomatnak!

12347 2009.05.31. 22:40:48

3. cselcsabi, nem biztos, hogy ellentmondás van - ugyanis a piacgazdaságból lehet szociális piacgazdaság, de piac nélkül hiába akarnál szociális lenni... A társadalom, mint Rt hasonlatot nem értem - eddig a gazdag szoci politikus elleni "felszólamlás" kifejezéseként találkoztam vele. (Kik a részvényesek? A társadalom tagjai, stb. Ráadásul egy Rt nem termel veszteséget - ha csak nem állami eszközről van szó, ahol viszont 1 db részvényes van, az állam maga - vagyis nem igazi Rt). 5. Nem érzem ezt az ellentmondást - hiszen épp magad írod, hogy a két "végletet" egyszerre kell fontosnak tekinteni.
süti beállítások módosítása