HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Migránsokról, menekültekről, iszlámról

2015.11.02. 23:18 Geo_

Sok szála van a dolognak: kulturális, vallási, Észak-Dél (és ebben az ügyben a hozzá kapcsolódó klimatikus viszonyok), demográfiai, logisztikai, világpolitikai, belpolitikai, szociológiai, pszichológiai, kriminalisztikai - és még biztos lehetne folytatni a felsorolást. Pl. a joggal.

Egy vitához: http://beszelo.c3.hu/onlinecikk/jozansagot-europaban

Sok szála van a dolognak: kulturális, vallási, Észak-Dél (és ebben az ügyben a hozzá kapcsolódó klimatikus viszonyok), demográfiai, logisztikai, világpolitikai, belpolitikai, szociológiai, pszichológiai, kriminalisztikai - és még biztos lehetne folytatni a felsorolást. Pl. a joggal.

Egy vitához: http://beszelo.c3.hu/onlinecikk/jozansagot-europaban

Zolnay János írását nagy mértékben rontja a "személyeskedés" - egy írásnál mindegy, hogy megbízásból született-e vagy sem; nem tartozik közvetlenül a témához a Hit "kurzusegyházi" mi- vagy nem volta...

Ugyanakkor Mészáros István László írásában megtalálható mindaz az ellen-fundamentalizmus, ami nagyon rímel a kormányzati véleményekkel. (S ebben nem a rímelés az érdekes - hanem hogy létezik.)

Így például nem veszi figyelembe, hogy az iszlám sem homogén, a szélsőségesek példáival hozakodik elő - miközben a leginkább érintett szírek alapvetően nem ebbe a körbe tartoznak. Európának van - vagy csak volt? - esélye arra, hogy a legextrémebb iszlám elől menekülőknek nyújtson segítséget - s igen, új helyzetet teremthetne, ha tudatosul, hogy itt keresztények, zsidók, ateisták közösen segítenek a bajbajutottakon.

A létező konfliktus-potenciált eleve veszélyhelyzetként értékeli. Ha nem is abszolút egzakt a szám - ki tudja, 19 vagy 21-e a valós érték) - szociológusok 20 %-ra teszik azt a határt, mely alatt egy eltérő kultúra, mentalitás elérheti a kritikus, kezelhető mértéket. Pszichológusok régóta figyelmeztetnek, hogy emberi tulajdonság az ismeretlentől való tartózkodás, netán félelem - s ha valaki a terroristákkal azonosítja az iszlámot, akkor ebből egyenesen következik a teljes elutasítás. De ugyancsak jellemzője az embernek a kíváncsiság is - de akkor miért nem akarjuk megismerni, hogy kik alkotják a menekülők/migránsok tömegét? Még a kormányzat szerint is legalább 50 %-uk Szíriából menekült el.

Hiányzik az a felismerés, hogy a nemzetállami keretekre szabott megoldások elégtelenek a globális kihívásokkal szemben - ahogy nem tudunk védekezni minden egyes vízmolekula, szennyezett por vagy éppen dollár/eurocent ellen sem, mely bejön a határainkon: globális problémákat csak globálisan lehet megoldani, s az árvíz ellen is csak kis ideig véd, ha csak kertünk egyik oldalán emelünk gátat. Ezért akár a legcsekélyebb utalás is szánalmas, amikor az kerül szóba, hogy mi, magyarok - megvédenénk Európát. Globális és logisztikai kérdés: ha egy szennyezett, sugárzó berendezést akarnak áthozni a határunkon, az ellen sokkal nagyobb eséllyel védekezhetünk, mint ha egy atomfelhő közeledik a határainkhoz. Hiába mondjuk, hogy be kell tartani az egyénekre szabott határrendészeti törvényeinket - ezek napi max. 1-2 ezer főig működnek. S ekkor már nem beszélhetünk egyénekről - hanem szinte irányíthatatlan tömegről.

Ha pusztán logisztikailag nézzük, akkor a forrás és a nyelő oldalról sem lehet drasztikusan beavatkozni, mert a visszatorlódás is kezelhetetlen feszültséget okoz. Mit tehet Németország? Pl. sürgősen hozzálát az un. gazdasági bevándorlók visszautaztatásához, ezzel is azt üzenve-tudatosítva, hogy hiábavaló kísérlet sokaknak, hogy útnak induljanak. A vándorlási útvonalakon bővíteni kell az ideiglenes befogadó kapacitásokat, táborokat, hogy lassítani próbálják a folyamot. Sürgősen fel kell számolni az embercsempészetet. Görögország partjairól fokozni kell a visszafordítást, visszaszállítást. A törököket támogatni kell abban, hogy komfortosabb elhelyezést biztosítsanak: meg kell oldani a gyerekek iskoláztatását, munkaalkalmakat kell telepíteni (ezt leírtam, de nem tudom, hogyan). Mindez sok pénzbe - s valószínűleg a kurdok problémájának a lesöprését jelenti. A lehető legsürgősebben fel kell számolni az IS-t - ez lehet, hogy Asszad diktatúráját és Iránnak tett további engedményeket jelent, s persze, az oroszok megerősödését. (Mint látható, az egyes tényezők nem igazán bogozhatók szét.) Itt érdemes megjegyezni: szakértők szerint hiába nagyon tetszetősek a különböző összeesküvés- elméletek - több tényező egyidejű jelenléte indította be a menekült-hullámot. (IS, szíriai polgárháború, megtelt menekülttáborok, csempészek, befogadás/szimpátia túlértékelése.)

Ha jelentős késéssel is, de az iszlám világban is megindult az európai értelemben vett felvilágosodás, polgárosodás, szekularizáció. Azt azonban tudomásul kell venni, hogy ma még alapvetően különbözik az iszlám, ahol nem értelmezhetőek az emberi jogok - az iszlám az ember tiszteletére épít, a maga sajátos rendszerével. Erről sok liberális hajlamos elfeledkezni, hiszen ők a nyugati világ fejlődéséből indulnak ki. (Ezért bizony korlátozni kell az iszlám európai jelenlétét - pl. országonként 15-20 %-os limitet kell meghatározni, a letelepedni kívánókkal pedig szerződést kell kötni, hogy milyen európai normákat, törvényeket kell elfogadniuk - s milyenek kell betartaniuk. Pl.engem személy szerint zavar, ha egy csinos nőnek nem láthatom a haját, az alakját - tudom, macsó szöveg, s épp a nők védelmében alakult ki ez az öltözködés - de elfogadom, hogy a felnőttek/nagykorúak megválaszthassák az öltözetüket. De a gyerekeket vegyes óvodákba, iskolákba kell járatniuk, s ők sem léphetnek fel más vallások jelképei ellen - s közösségük belső jogalkalmazása nem lehet ellentétben a polgári- és büntető törvényekkel. (Tudom, a részletek kidolgozása nem ilyen egyszerű.) Csak akkor kaphatnak letelepedési engedélyt, ha mindezt elfogadják.

S ha már a jogi kérdéseknél tartunk: valójában jogászkodás annak az elvitatása, hogy már nem menekült az, akinek az élete nincs közvetlen veszélyben: ha valaki menekült Törökországban, miért változna meg a státusa egy országgal odébb?

A liberálisoknak is van teendőjük, mivel körükben (Kis János szavaival): „Egy adott népesség jellegzetes értékei és attitűdjei nem alkotnak zárt egészet; nem olyanok, mint valami axiomatikus elmélet.” De igen, a hitüket gyakorlók körében az iszlám bizony ilyen. (Szándékosan keverve vallás ás rassz fogalmát). eddigi munkahelyeimen biztos, hogy dolgoztam együtt katolikussal, protestánssal, görögkeletivel, zsidóval, ateistával, cigánnyal - s biztosan tudom, hogy arabbal is. Alaptalan lenne abban bízni, hogy ez egykönnyen megvalósul egy nagyobb tömegű iszlám közösség esetében - s a probléma lesöprése is kontra produktív lenne, még ha a legteljesebb emberjogi megközelítésből is eredne. Amikor integrációról beszélünk - legtöbbször asszimilációt értünk alatta, így az lehet a reális cél, hogy az integráció feltételeit, módját alakítsuk ki - ebbe belefér a "multikulti" is. Másrészt arra is szükség van, hogy ne csak elítéljük, hanem meg is értsük az ellenkezőket: a kultúra ismerete, sztereotípia kialakulása, előítélet, kirekesztés, rasszizmus - nem azonos fogalmak, s ne toljuk az ismerethiányból, rossz tájékoztatásból adódó sztereotípiákat, előítéleteket a rasszizmus körébe: minden esetben más- és más a teendő. Aki attól tart, hogy a menekültek jelentős része fiatal, esetleg katonaviselt férfi, ezért beszivárgó iszlám harcosoktól tart - arra kell felhívni a figyelmet, ők a sorozás elől is menekülnek, s minden bizonnyal ők a vállalkozóbbak. S persze, lehet, hogy majd a családjukat is nyugatra szeretnék vinni.

Nem tagadható, hogy menekült/migráns hullám kezelése, a beilleszkedés segítése komoly terhet ró a befogadó közösségekre - ennek nagysága azonban nem olyan, hogy megrengethetné ezeket a gazdaságokat - ráadásul kifejezetten előnyös, ha pótlólagos munkaerő érkezik. Ugyancsak ellentmond a tényeknek, hogy a születendő gyerekekkel tudnák majd leigázni Európát: egyértelmű, hogy a gyerekvállalás generációnként csökken, különösen az iskolázottsággal, a nők munkavállalásával, a magasabb életszínvonallal.

Magyarország már nem - de Európa és a világ még jól jöhet ki ebből a válságból. Ha tudatosul, hogy nemzetállami keretekben nem lehet megvédeni Európát - rájöhetnek, hogy érdemes a nemzeti szuverenitás egy részét Európához delegálni, hogy ne csak földrajzi, hanem politikai értelemben is létezzen Európa, hogy képes legyen egységesen fellépni. A világnak intő jel, hogy amiről eddig jobbára csak konferenciákon beszélgettek okos emberek, az már nem a jövő, hanem a jelen realitása: világméretű problémákat csak ezen a szinten lehet megoldani. Mert ráolvasással nem szűnik meg a Közel-Keleti konfliktus, hogy Dél már itt van Észak kapujában, s ne legyenek kétségeink: a klíma-változás nem csak Velencét áraszthatja el - de minden eddiginél nagyobb menekült hullámot indíthat el. S akkor a gazdag államok hiába kérnek majd vízumot az emberektől.

(A negatív változatokat nem is akarom említeni. Szétesett, egymással civakodó nemzetállamok, ősközösségi szintű élet: azért ennél többre vagyunk képesek - vagy nem?)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr428248072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13118 2015.11.02. 13:30:51

korrekt írás, választ ad sok témában. van azonban valami, amivel a keresztényi "nemzetállamok" nem tudnak megbékélni, az a nyilvános és csoportos utcai imagyakorlás, na meg a nőik sajátos öltözködése. természetes, ha turistaként beutazom mondjuk az Egyesült Arab Emírségbe, akkor nem flangálok atlétatrikóban és rövidnadrágban. dobozos sörrel a kezembe se fogok Dubai utcáin mászkálni, és biztosan van még egy rakás előírás, amire figyelemmel kell lennem a vendéglátó iszlám országban. namármost, ha viszont idemenekül egy halom ember menedéket és befogadást kérve, akkor illő részükről betartani az itteni íratlan szabályokat is, nemcsak az írottakat. (nem kezdek bele egyiknek se a részletezésébe)

12347 2015.11.02. 13:56:36

1. Hmmmm Kösz! Ezen sokat gondolkodtam, hol lehet meghúzni a határt. Az egyértelmű: fogadják el, hogy Európában más vallások, ill. az ateizmus is egyenrangú - a Baló műsorból kiderült, hogy ettől elég messze áll az iszlám http://rtl.hu/most/rtl2/magyarul/magyarul-baloval-2015-10-28 dolgozzanak, gyerekeiket járassák iskolába ugyanolyan feltételek mellett, mint bárki más. Utcai ima: ha nem akadályozzák a forgalmat? Vagy tiltsuk be a körmeneteket is? (Személy szerint nem éreznék veszteséget, de hát nem ez az érdekes.) Nem vagyok otthon az iszlám öltözködésben - de azt hiszem, különböző fokozatokat jelentenek, hogy mit takarnak el. De akkor mi legyen az ortodox zsidókkal, a katolikus papokkal, apácákkal? A magyar népi hagyomány is megkülönbözteti a lyányok és a már menyecskék öltözetét. Nem könnyű, az biztos.

13118 2015.11.02. 14:20:41

napi ötszöri, utcai forgalmat megakasztó imaidő is más, és más az egy évenkénti körmenet. hosszú pajeszos, térdig érő fekete kabátos, fejükön más kalappal össze nem téveszthető ortodox zsidókat nálunk nem látni, faluhelyen meg pláne nem. és érdekes, hogy Európában a muszlim nők vannak felháborodva az európai nők öltözködésén: http://www.nlcafe.hu/data/cikk/13/121637/4.jpg

337909 2015.11.02. 14:25:00

Olvasom a meteorológiai előrejelzést. Meg van némi novemberi tapasztalatom. Kutyuskámnak kabátkát vette. Már előre röhögök, a migráncs, hogy fog fázni!

23353 2015.11.02. 14:31:11

Jó írás. Hmmm-nek üzenem hogy itt Montrealban (ahol most vagyunk) rengeteg muszlim vallású él, de utcán imáról még nem hallottam. Talán ha megakadályozzák, hogy moszkokat építsenek, ergo, nincsen nekik hol imádkozni, akkor ez probléma, de itt van helyük ahova mehetnek.

338199 2015.11.02. 14:52:45

Igen, nagyon fontos lenne minél előbb annak a szabályrendszernek a kidolgozása és elfogadtatása. Aki nem ért vele egyet, nem kell elfogadnia, de akkor itt se kell lennie, mehet vissza és kész. Érdekes, hogy már eddig is éltek Európában muzulmánok, de nem hallottam arról, hogy lett volna bármilyen megegyezés velük, hogy mihez tartsák magukat. Ha tudja, hogy a befogadásnak ez az ára, akkor mérlegelhet, és ha már előre ismeri ezeket a szabályokat, akkor eldöntheti, hogy akár el se induljon. De ez a látatlanban való elutasításuk nagyon helytelen.

12347 2015.11.02. 15:54:45

3. Hmmmm Jó, utcai forgalmat ne lehessen akadályozni a közös imával :-) Menekülteket hol látni a falvainkban? Ráadásul ott az öregasszonyok inkább közösen botrtánkoznának meg a fehér ruhás csajon :-) A ruha hossza az sivatagi eredetű - ld. burnusz a ffiaknál - az arcot pedig épp a nők védelmében takarták el. Azzal amúgy az iszlám hívői nincsenek egyedül, hogy vallásaikat, szokásaikat magasabb rendűnek tartanák másokénál - épp ennek a feladása lehetne a feltétel már a letelepedéshez is.

12347 2015.11.02. 15:56:00

4. Csokifalat Érzésem szerint nem neked írtam ezt a posztot...

12347 2015.11.02. 15:59:54

6. pettra1 Az eddig Európában élt muszlimok többsége a világiasodottabb helyekről jött - pl. Algéria, vagy Törökországból, ahol sokaknál annyi a különbség, hogy nem esznek disznóhúst.

13118 2015.11.02. 16:15:45

5. little lehet, hogy Montrealban van nekik külön imahelyük, de úgy tudom, hogy ott borulnak le imához, ahol eljön az imádkozás ideje, vagy amikor meghallják a müezzint. ezen a Párizsi utcaképen épp azt látni, hiába a KRESZ-tábla, ők mégis ott "parkolnak és várakoznak" : http://beszelo.c3.hu/files/01-paris-muslims_afp_kicsi.jpg :))

13118 2015.11.02. 16:34:32

7. Geo (szerkesztő) ortodox zsidókról írtam, amit, és nem a menekültekről. amúgy tévedésben vagy, akik ma öregasszonyok, azok csápoltak 1965-ben az ifiparkban. és bármilyen hihetetlen, Koncz Zsuzsa 69 éves, Kovács Kati meg 71. megjegyzem, épp tegnap láttam egy valódi paraszt mamókát leparkolni és kiszállni egy ilyenből, csak hátul nem volt bukócső: http://www.carpages.co.uk/mitsubishi/mitsubishi-images/mitsubishi_animal_07_12_04.jpg

12347 2015.11.02. 17:04:35

11. Hmmmm Vettem - de ugyanők még menekültet, muszlimot sem láttak. S valószínűleg nem is nagyon fognak. (Igen, jogos a másik észrevételed: abból adódik, hogy számomra a 60-as években csápolók nem öregasszonyok - hanem kortársaim :-)

13118 2015.11.02. 17:24:25

12. Geo (szerkesztő) a téma megbeszélése mellékvágányra, de inkább holtvágányra futott. szerintem, aki menedékjogot kér, és egyben egy új hazát választ, annak illik igazodni a befogadóország törvényeihez. persze ez nem jelenti azt, hogy föladja a vallását, a turista se vált hitet, de elég húzós tartósan gyakorolni a keresztény vallást Szíriában, Irakban, Afganisztánban, ezekben az országokban ebbe bele is lehet halni. a menekültek ezekből az országokból, jönnek, nekik itt nem kell belehalni a vallásgyakorlásukba, csak úgy gyakorolják azt, hogy közben tartsák tiszteletben az itteni szabályokat.

338311 2015.11.02. 17:33:38

Kár, hogy erre a menekült hullámra, a meglévő szerződések ellenére még a hangulat is változott, miképpen a politikusok nyilatkozata is, amint elérte határaikat. Furcsa volt látni, ahogy a tömeg haladt egy-egy ország felé az előző országokra mindenki mutogatott, végül megromlottak a szomszédokkal amúgy is labilis kapcsolatok ami a barátságot illeti.Minden esetre kihozta Európából "az én váram és azt védem" ősi alapokat, hát ezen megint dolgozhatnak. Minden esetre, elég szervezetnek tűnik ez a népvándorlás, annak ellenére, hogy 30-40 fős gumi csónakon érkeznek meg, de onnan már tömegként viselkedésben, követeléseikbe, elutasításaikban nagyon is felkészültek. Kérdés őszintén, a sajnálat mellett, hogy van-e rájuk Európának szüksége?

337909 2015.11.02. 17:34:45

Félek, hogy komoly baj lesz, míg mi itt "hülyéskedünk", akkor kire fogunk mutogatni? Az első (már nem eltitkolható) fagyhalál, az első erőszakos cselekvések. Ki is lesz a hibás?

23353 2015.11.02. 19:35:37

re 10. Hmmmm 2015. 11. 02. 16:15 Hát itt Ámerikában ilyet nem látsz. Mellesleg a képen egy kis ucca látható, vszeg egy arab negyedben. Ez téged zavar???? Ez az anti muszlim szöveg nekem unalmas. Ha nem tetszenek a muszlimok a franciáknak, ne engenjék be őket. Ha meg beengedik, nem szabadna megkülönböztetni, stb. Ilyen egyszerű. Ebben Orbánnal értek egyet. A magyarok többségének nem tetszik, nem kel befogadni egyet se. Aztán meglátjuk hova viszik magukat a magyarok. Az ő dolguk. Ismétlem, nekem mind egy.

12347 2015.11.02. 20:27:51

13. Hmmmm Mivel alapvetően egyetértünk - annyiban nem mellékvágány, hogy azért látszik, nem lesz könnyű megtalálni a határokat.

12347 2015.11.02. 20:30:06

16. little Itt van két dolog (vagy több): adunk-e segítséget a menekülteknek - ez európai kérdés - s adunk-e letelepedési engedélyt, netán állampolgárságot.

12347 2015.11.02. 20:32:29

14. BundiB Hogy van-e rájuk szükség - az a többedik kérdés. Első: menekültkérdés.

12347 2015.11.02. 20:34:32

15. Csokifalat Nem nagyon ismerlek, ezért nem hülyéskedésnek vettem. Túl sok a felelős - kevés, aki segíteni akar, tán még kevesebb, aki tud is.

13118 2015.11.02. 20:43:04

16. little nem kell pattognod. a franciák elég régóta engednek be magukhoz menekülteket, mindegy, mi okból. mindegyik náció tudott alkalmazkodni, csak a muszlimok nem. a bevándorlók közül (a leszármazottak is) sokan hoztak dicsőséget Franciaországnak. ezek a muszlimok csak gondot okoznak nekik. örülj, hogy ebből a muszlim tömegből nem jutott egy se Kanadába, vagy az USA-ba. (borítékolom, nem is fog, mert nem engedik be őket az országba)

12347 2015.11.02. 20:59:59

21. Hmmmm A muszlimok: egy vallás követői. A franciáknál az arabok többsége be tudott illeszkedni. Ez azt mutatja, hogy nem reménytelen az ügy - persze, komoly korlátokkal.

13118 2015.11.02. 21:03:33

22. Geo (szerkesztő) írtam, hogy nem valláskövetők?

12347 2015.11.02. 21:17:01

23. Hmmmm (Tudomásul veszem a stílusodat - csak megerősíteni szerettem volna - mások számára.)

13118 2015.11.02. 21:21:40

24. Geo (szerkesztő) ha nem szólítasz meg, nem értelmezem nekem szánt válasznak. :) (ja, hogy a zárójeles megjegyzésed szól másnak)

23353 2015.11.02. 21:29:21

re 21. Hmmmm 2015. 11. 02. 20:43 Dehogynem jutott ide. Itt mi másképpen bánunk velük. Kettön áll a vásár.

338199 2015.11.02. 21:33:51

Nyilván nem kedvez az integrációnak az, hogy ilyen tömegben érkeznek. Ha ráadásul továbbra is többnyire egy tömbben maradnak, ráadásul a befogadó lakosság kirekesztő, kénytelenek is lesznek megőrizni a saját másságukat. Ha olyan helyre kerülök, ahol minden nő lepelben jár, előbb-utóbb én is felveszek egy olyan viseletet, mert kényelmetlenül fogom érezni magam, ha nem teszem.

23353 2015.11.02. 21:40:49

re 18. Geo (szerkesztő) 2015. 11. 02. 20:30 Kedves Geo persze. Csupán én azt mondom, hogy a menekültek befogadásával, főleg nagyszám esetén, a képlet megváltozik. Európaiak, horrible diktum, fejkendős, stb., hölgyeket fognak látrni, moszkok fognak épülni, és az iskolázásnál, egyes tantárgyak, pl. szex education, problémásak lesznek. Ha erre a válasz, lenézés, megkülönböztetés, felsőbbrendűség, nagy baj lesz. Szóval tessék vigyázni, nemcsak ők fognak alkalmazkodni, netek is ki fog jutni az alkalmazkodásból. A jutalom? Friss vér, keményen dolgozó, adófizetők.... The choice is yours.

337909 2015.11.02. 21:54:21

Én azért félek, ez sok bajt fog okozni. Sokaknak fájni is fog.

12347 2015.11.02. 23:36:41

28. little Azt nem tudom, hogy mennyi új munkaerőre van szükség, mert a hiány az ösztönzően hat a műszaki fejlődésre. A németek nagyon mondják, hogy nekik kell - én elhiszem. Abban biztos vagyok, hogy nem hódítani jönnek - s ez egy nagy lecke, chance.

16338 2015.11.03. 01:00:22

Egész egyszerűen megoldódna minden vita, ráadásul egy ekkora horderejű kérdésben biztosan indokolt volna, egy (nemzeti szintű) ügydöntő népszavazással. Minden más csak értelmetlen, megosztásra kitalált szájtépés.

csaszi 2015.11.03. 01:37:16

#16 little ++++ *****
süti beállítások módosítása