HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Két Gábor - hányféle erkölcs?

2015.08.17. 17:48 Geo_

A hozzám valamennyire hasonlóan gondolkodó ismerőseim közül sokan botránkoznak meg a két Gábor (Török és G. Fodor) szavain.

A hozzám valamennyire hasonlóan gondolkodó ismerőseim közül sokan botránkoznak meg a két Gábor (Török és G. Fodor) szavain.

Ezek valóban, sokszor egybehangzónak csengenek - az egyikük baromi jó politikusról beszél, aki tematizálni tudja a napi politikai életet, s ezzel tudja megszilárdítani a hatalmát - s lényegében hasonlókat állít GFG is. Tekintve, hogy számomra a politika nem egyszerűen a hatalom megszerzése és megtartása, hanem a társadalom, a közélet egészének a tudománya, sosem lesz TG "A" kedvenc politológusom: az ő elemzéseimből hiányzik az olyan fogalmak értelmezése, hogy mi is a közjó, mit gondoljunk a szabadságról, az igazságosságról vagy méltányosságról, az ország vagy a világ kulturális meghatározottságáról, a kívánatos jövőről, netán a megteendő lépésekről - hiányzik, mert ő tudatosan a dolgok technikai oldalával foglalkozik, ahogy pl. egy hadtörténész elfogulatlanul hasonlítja össze Zsukov, Rommel, vagy éppen Eisenhower hadmozdulatait. TG ezt a módszert választotta - legitim, ilyenre is szükség van, még ha erkölcs-telennek is találjuk. GFG, amikor hasonló megközelítést alkalmaz, már egészen más eset, hiszen nem feledhetjük, bármilyen jó katonák is volt Rommel vagy éppen von Mannstein, ők egy meghatározott ügyet szolgáltak - ahogy szolgál GFG is, az erkölcstelen.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr948248032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

336586 2015.08.17. 19:07:42

Az erkölcs a közös célszerüség. Már evolúciósan is, nem csak az embernél. Lényege a közösségi célok támogatása az egyéni érdekek rovására is. A liberális alapelv az egyén szabadsága, az egyén érdekeinek teljesülésése a közösségi érdekeket megelözve. Ami a fentiek értelmében erkölcstelen.

60145 2015.08.17. 19:19:24

1. napos : A liberálisok nem így tudják. Meg vannak győződve arról, hogy Semmelweis, Beethoven vagy Szent-Györgyi Albert egyéni teljesítménye viszi előre azt a közösséget, amely szabad utat nyit az ő egyéni teljesítményük előtt.

12347 2015.08.17. 19:42:12

napos, bár a poszt nem erről szól, mint amit írtál - fogalomként azért javaslom: https://hu.wikipedia.org/wiki/Erk%C3%B6lcs Amúgy az igazi liberálisok a szuverén egyén szabadságából indulnak ki, s persze, ez nagyon sokszor hibás következtetésekhez vezet - amikor szuverénként kezelik azokat is, akik nem azok. Te biztos más liberálisokat ismersz. Csak akkor azok nem azok.

336586 2015.08.18. 17:55:49

2. A felsoroltak egyike se lett volna képes komoly teljesítményre az általuk felhasznált köztudat nélkül. Ami nem csökkenti értéküket, de a folyamatot más megvilágításba helyezi. Ugyanakkor ez nem az egyén szabadságának kérdése.

336586 2015.08.18. 18:06:15

3. Geo (szerkesztő) 2015. 08. 17. 19:42 Ismerem, miket tanítanak a témában általában. Az evolúcióbiológusok inkább olyasmit mondanak, mint én. A szuverén/nem szuverén kérdés nem érinti a lényeget. Próbálom egy ideje magyarázni, hogy az egyének érdekeinek összessége nem a közérdek, akár ellentétes is lehet vele, mint sok esetben látjuk. Az önfeláldozó viselkedésminta nem a liberálisok sajátja. Különösen, ha az önfeláldozás elvárás. Ugyanúgy a fosztogató egyén - pl. a tulajdonos - szerepe megfelel a liberális egyéni szabadságnak. Embert ismerek én sokfélét, de itt az elvekröl beszélek. Eleve erkölcstelen - a földi ököszisztéma érdekeit tekintve -, ha az emberi erkölcsöt pusztán az ember érdekeiböl vezetik le.

12347 2015.08.19. 09:38:03

A szuverén/nem szuverén kérdés nem érinti a lényeget. Pedig: de. Különben olyan vad következtetésekre lehet jutni, ahogyan teszed. a fosztogató egyén ... szerepe megfelel a liberális egyéni szabadságnak: egyszerűen nem igaz.
süti beállítások módosítása