HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Budi és demokrácia

2015.06.28. 21:28 Geo_

Nem tudom, kinek mi jut eszébe az árnyékszékről, "kerti tábori WC-ről", magyarán budiról - nekem az a 15(?) személyes "tábori latrina", ahol katona koromban - akarva, akaratlan - megosztottuk egymással gondjainkat. Ha egyedi megoldást keresünk, akkor kerti budit lehet kapni 38 e, de akár 55 e forintért is. De ez a sztori a 15 ezres változatról szól.

Nem tudom, kinek mi jut eszébe az árnyékszékről, "kerti tábori WC-ről", magyarán budiról - nekem az a 15(?) személyes "tábori latrina", ahol katona koromban - akarva, akaratlan - megosztottuk egymással gondjainkat. Ha egyedi megoldást keresünk, akkor kerti budit lehet kapni 38 e, de akár 55 e forintért is. De ez a sztori a 15 ezres változatról szól.

A magamfajta, városi kényelemben élő (némi túlzással:) értelmiségi el sem tudja gondolni, hogy a budi milyen fontos dolog lehet emberek életében - főleg olyanokéban, akiknek még ilyen sincs a ház körül. Ősi dakota közmondás: bármilyen messze akarsz jutni - az úton el kell indulnod. Így azután a budi nem csak egyes emberek megkönnyebbedését szolgálhatja - hanem komoly változások kezdő lépése is lehet, s így Igazgyöngy is lehet . Egy másik eset, ami már a demokráciáról (is) beszél: egy egészségvédő, megelőző program részeként az un. közösségi tervezés módszerével a helyi cigány közösség maga döntötte el, hogy a rendelkezésre álló anyagi és helyi társadalmi, valamint szakértői támogatásból mit akarnak kihozni. A módszer részletes ismertetése helyett csak annyit, hogy az emberek - a polgármester, orvos, iskolaigazgató támogató jelenléte, valamint szakértő mediátor mellett - maguk döntötték el, hogy mi az, ami nekik fontos az egészségük szempontjából, mi az, amit meg is tudnak csinálni az adott keretekből és önerejükből. S nem "egészséges étkezésre" vagy az "időjáráshoz illeszkedő öltözködésre" akartak költeni - hanem arra, hogy legyen a házuk mögött: egy budi. (Faanyagot, a szereléshez területet az önkormányzat biztosított.)

Ha ezt tudja produkálni egy szegény falú cigány közössége, akkor bizonyára még többre képesek azok, akik gazdagabbak, műveltebbek az emberek - elég logikusnak tűnő a feltételezés. De aki tudja, mi és hogyan történt a Normafa projekt esetén - rájön, hogy csalódnia kell. Nem véletlen, hogy nem vagyok a népszavazás feltételek nélküli híve - hiszen itt is a valódi párbeszédet, a valódi demokráciát helyettesítették. De hát ez egy gazdag kerület, a nagyjából 30 millió forint meg sem rengeti a költségvetést. Viszont nem árt kiszámolni: ebből a pénzből ezer háztartáshoz lehetne budit venni - kétezret készíteni, ha a közösségi tervezést, a közös munkát is figyelembe vesszük. S ki tudja, ez összesen mennyit ér - hiszen nincs arról felmérés, hogy hány háztartásban nincs még budi sem. Tán a KSH is szégyelli, hogy ilyesmi egyáltalán előfordul.

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr638248022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

87563 2015.06.28. 23:02:33

Nem jelentéktelen kérdés, legalább is Vespasianus óta...:-) Vannak ilyen, olyan budik, vannak latrinák, na meg sok milliós polgármesteri csillogó könnyítő helyek. Kedvenc expolgim itt Zuglóban nagyon adott a wc kultúrára - saját budija volt, aranyból...:-) http://vastagbor.blog.hu/2013/09/12/foto_papcsak_wc-jerol
süti beállítások módosítása