HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Pénzteremtés - avagy miért ekézzük a bankokat s miért ne?

2015.06.09. 20:25 Geo_

A pénzteremtés "csodái"

Vannak okos és buta emberek, akik lehetnek szorgalmasak vagy lusták. Jól tudjuk, hogy a lehető legrosszabb párosítás az, ha a butasághoz szorgalom társul. Ha éppen a kapitalizmuson vagy a bankrendszeren akarja elverni a port, akkor könnyen talál ehhez muníciót:

A pénzteremtés "csodái"

Vannak okos és buta emberek, akik lehetnek szorgalmasak vagy lusták. Jól tudjuk, hogy a lehető legrosszabb párosítás az, ha a butasághoz szorgalom társul. Ha éppen a kapitalizmuson vagy a bankrendszeren akarja elverni a port, akkor könnyen talál ehhez muníciót:

Pénzmultiplikátornak nevezzük azt a hányadost, amely a kereskedelmi bankok pénzteremtő képességét írja le. A pénzmultiplikáció alapvetően pénzsokszorozódást jelent.
A kereskedelmi bankok pénzsokszorozása a következőképp zajlik: egy ügyfél elhelyez 1000 petákot "A" kereskedelmi banknál. Tegyük fel, hogy az adott ország
jegybank
ja 20%-os kötelező tartalékrátát ír elő a bankrendszer számára, így az ügyfél 1000 petákja után 200 petákot kell elhelyezni a jegybanknál, mint kötelező tartalékot. "A" bank számára így marad 800 peták, amit szabadon felhasználhat. "A" bank a hitelnyújtás mellett dönt, így már a tulajdonában lesz 1000 peták készpénz és 800 peták [hitelpénz]?. A hitelnyújtáson keresztül a 800 peták átkerül "B" kereskedelmi bankba betétként. Itt szintén levonódik belőle 20% a kötelező tartalékráta miatt. Ezt követően "B" kereskedelmi banknak marad 640 peták szabad forrása, amelyet szintén hitelnyújtásra fog felhasználni. A folyamat így folytatódik tovább, a 640 peták átkerül "C" bankba, ahol a tartalék levonása után ismét kiadják hitelbe és ezáltal átkerül egy negyedik bankba. A folyamat matematikailag bármeddig folytatható, azonban a valóságban nem valószínű ennek bekövetkezése.

A pénzmultiplikáció képlettel felírva a következőképp néz ki: m = 1 / t
ahol m a multiplikátor értéke,
t a kötelező tartalékráta értéke.

Ennek megfelelően a fenti példa esetében a multiplikátor értéke 5 lesz (1 / 0,2 = 5).

A fenti teória tetszetős - csak éppen nem igaz. Azt az egyszerű tényt hagyja figyelmen kívül, hogy a tényleges pénzkínálat a nagyságát a bankrendszer összevont mérlegeiből olvashatjuk ki.

Vegyük azt az esetet, amikor a bank a betéteiből hitelez: A hitelnyújtás pillanatában a számládon megjelenő pénz akár fiktív, "teremtett" is lehetne, azt azonban a következő pillanatban termékekre (lakásra, autóra, kenyérre, vidám leányzók szolgáltatásaira, mindegy) költöd, akik a hitelező bankodtól kérik el az ellenértéket. A bank eszközei (nyújtott hitelek és egyéb aktív befektetések) összegének meg kell egyeznie a forrásai (betétei és vagyona) összegével, különben bedől legkésőbb abban a pillanatban, amikor a hiteleiért vásárolt javak szállítói benyújtják követeléseiket. (Ha már előbb nem lép nyakukra a felügyelet, a mérleg-megelelési előírások be nem tartása miatt). (Egy ennél tudományosabb leírás: http://kiszamolo.hu/a-bankok-penzteremtese/ ). Vagyis ha a valóságban meg is valósulna az ilyen sokszoros lánc-hitelezés, akkor nem új hitelpénz keletkezik, hanem az eredeti hitelnek a felosztása, továbbadása történik. (S most tekintsünk is el attól, hogy minden lépcsőben rárakódik az eredeti összegre a szereplők marzsa, ami nagyon megdrágítja az ügyleteket.)

Egy hasonlat tán segíti megvilágosítani a dolgot: egy komplex beruházás esetében 100 egység legyen a fővállalkozó vállalási ára. Ő leveszi a maga árrését, s az alvállalkozóival - mivel nagyon tisztességes - 90 egységre szerződik. Ezek az alvállalkozók még további alvállalkozókat vonhatnak be - s ha ők is csak 10 %-os árrést alkalmaznak, akkor 81 egység az al-alvállalkozók vállalásának az ára. Mondhatjuk-e ebben az esetben, hogy az összes szerződésállomány 100 + 90 + 81 = 171 egység? Így talán még Simicska úr sem számlázott, a legfényesebb időszakában sem.

Az ajánlott cikkből azért az is nyilvánvaló, hogy valóban van banki pénzteremtés: ezekben az esetekben a bankok kötvényeket adnak ki, melynek a saját tőkéjük, hitelességük a fedezet - jó esetben ezek a kötvények váltóként működnek, forgathatók, így valóban pénz teremtődik - rossz esetre pedig ott a Questor példája.

Mindez nem azt jelenti, hogy a bankok ne befolyásolnák a gazdaságot "A bankok jövedelme, a különböző kezelési költségeken és díjakon túl, alapvetően onnan származik, hogy eszközeik hozadéka, elsősorban az általuk nyújtott hitelek kamata magasabb, mint forrásaik költsége, amely mindenekelőtt a betétek kamat és egyéb költségeiből áll össze. Ez a profitjának növelésében érdekelt bankot arra ösztönzi, hogy igyekezzék a vagyonmérlegében szereplő eszközöket és forrásokat párhuzamosan kiterjeszteni, azaz minél több hitelt nyújtani és minél több betétet teremteni." www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/bevezetes-monetaris/ch02s03.html

De a hitelek valóban kulcskérdések. Pl. ha egy innovatív kkv fejleszteni akar, akkor ahhoz hitelre, vagy befektetőre van szüksége. A tőke bevonás eszköze a tőzsdére menetel is - ahol a jövőbeni osztalékért veszik meg a részvényeket. Kezdetben ezzel párhuzamosan működtek a valuta piacok, ahol az eredetileg kockázatkezelő eszközökből alakultak ki a különböző dervatívok és egyéb, földi halandó számára már átláthatatlan ügyletek. Mára ezek lényegében összefonódtak, nagy hiba volt, hogy ezt engedték: egy olyan szám rémlik, a világ GDP hetvenszerese a pénzpiac (forgási sebesség * pénzmennyiség). Ez azt jelenti, hogy nagyon sérülékennyé vált a tőkepiac, átláthatatlansága és szabályozatlanság miatt, s a pénzpiaci gondok is érződnek, lecsapódnak a reálgazdaságban.
A gondok más része azzal kezdődött, hogy a magánszemélyek is hitelekből kezdtek élni, s amikor ezt ráadásul állami eszközökkel ösztönözték is, ezzel is nőtt a kockázat.
A pénz eredeti csere-, értékmérő- és kincsképző funkciói közül ez utóbbi azt jelenti, hogy mára a pénz önálló áruvá (is) vált, s ez valóban egy olyan csapda helyzet, ami csak a kapitalizmusban jöhetett létre. Egyelőre ezt úgy oldják meg, hogy újra- és újra pénzt nyomnak a gazdaságba, így nem dőlnek be a bankok, ezért a tőlük hitelt felvett cégek sem - viszont ez benyomott plusz pénz vagy inflációt jelent - vagy azt, hogy valahol új lufik fújódnak.
Ugyanakkor azt hiszem, valahol itt kell keresni a vagyoni egyenlőtlenségek, illetve azok mértékének fő okát is. Mivel pénzből lehet pénzt csinálni, ezt csak azok tehetik meg, akiknek már van - s azok a különböző ügyletek nyertesei, akiknek több az információjuk. Erről már írtam korábban: http://geo.nolblog.huhttp://geo2.blog.hu/media/image/2015-06-09/8248008/.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr718248008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

14055 2015.06.10. 06:44:43

Kedves Geo. a történetből kimaradt két fontos szereplő, nevezetesen a központi bank és az állam. A kétszintes bankrendszerben, az állam teremti a pénzjegyeket, mégpedig úgy, hogy az állam adósleveléért a központi bank cserében pénzjegyeket enged a gazdaságba. Ezek a pénzjegyek kerülnek át egy kereskedelmi bankba, ahol aztán elindul az általad leírt folyamat, és 10%-os tartalékrendszerben 1 ilyen hitelpénzből 81 lesz. Valamit az is kimaradt a történetből, hogy a pénz, alias az általános egyenértékes, az emberi munkák cseréjének eszköze, nem más mint egy arányszám, mely rendre összehasonlítja két ember munkájának értékét. Minél nagyobb mértékben végzik el a gépek a munkát, annál inkább válik fenntarthatatlanná az a rendszer, melyet az emberi munkák cseréjére találtunk ki. Ha végigvisszük a gondolatot, oda fogunk kilyukadni, hogy ma a fejlődés és az adott technológiai szinten elérhető jólét nem élvezhetőségének azloka nem a pénzhiány - így a hitelpénz tetszőleges mértéke sem tud segíteni, mint a mellékelt ábra is bizonyítja- hanem a termőléeszközök és a természeti források magántulajdona. A jó ki öreg dialektikus materializmus.. a mennyiségi változások minőségi változásba csapnak át.. A gépesítés, az automatizáció foka elért egy olyan mértéket, mely szétfeszíti a rendszer határait. A bankok nem gonoszok, és nem ördögök, csak a döntéshozók sajnos nem értik, hogy miért nem működik a rendszer,.

12347 2015.06.10. 07:42:35

1. KerekesZS Nem a pénzről, pénzteremtésről magáról akartam írni - kizárólag a terjedő "multiplikátor hatásról" írt vadságokról. Arról, hogy miért lehet és kell ekézni a bankokat (illetve a folyamataikat kevéssé szabályozó államokat) - de ugyanakkor miért nem. A bankok a náluk elhelyezett betétek után képeznek tartalékot, ahogy az adott helyen ezt szabályozzák - de a központi pénzteremtés egésze bekerül a rendszerbe. Az emberi munka cseréje: ez egy filozofikus megközelítés - gyakorlatban nem használható, pl. figyelmen kívül hagyja a termékekbe beépülő természeti erőforrásokat, a tőkévé vált szellemi teljesítményt, stb. Különösen nem akartam a magán ill. a közösségi tulajdonról írni - mert akkor pl. abba is belebonyolódnánk, hogy a közösségi tulajdon (pl. kisnyugdíjasok pénztárai) is részt vesznek a pénzpiacon, netán a másodlagos pénzteremtésben is. Arról egyébként magam is többször írtam, hogy a hagyományos bérmunka megszűnésének irányába haladunk - s azt is tudom, hogy ma a Földön átlagosan egy ember havi jövedelme meghaladja a 200 e Ft-ot, ami így nem is kevés. Mindenestre a pénz megszüntetése helyett inkább a "forró pénzetk" "lehűtését" javaslom célnak kitűzni.

328458 2015.06.10. 13:32:26

A gondolat, hogy a pénzforgalom világszerte valamilyen téves irányban halad a gyakorlatban okozza azt a - nyilván téves - véleményt, hogy a bankok tevékenysége ( a pénz kezelőiként aposztrofálva ) a gazdasági problémák alapvető oka. Ezért, mint bűnbak lett elkönyvelve tevékenységük. Ezt könnyedén szíthatja minden - a gazdaság téves irányáért felelős - politikai identitás, mer a bankok személytelensége ezt minden rizikó nélkül viseli el. Holott, a gazdaságban a banki tevékenység - mint a pénzek kezelésének logikus alanya -, mind a hitelezés egy gazdaságot élénkítő momentum, mint független szereplő ! A bajt - a kapitalista termelési rendszer által kikényszerített módon - a pénz ( mint fogalom, mert legtöbbször a rendszerben ténylegesen nem IS szerepel ) áruvá válása okozza, így téve lehetővé a vagyon ( ami a kapitalista rendszer alapját képezi ) érték nélküli növelését, mely mögött semmi munka - mely egyébként értékteremtő lehetne - nincs. Így a rendszer annyira összekuszálja a tényleges értékteremtő munka hozamát, hogy nem lehet a rendszeres - értelemszerűen több ok összessége által - válságokat elkerülni, azokon csak ad hoc módon léphet túl az emberiség. Szerintem - még a kapitalista rendszeren belül IS - a pénz áruhoz való kapcsolódását kellene visszaállítani, ami alapvetően egy igazabb világrendszer kiépítésének útján való törekvést tenne lehetővé és a 'bankrendszer' csak a tényleges árucsere eszközeként tevékenykedve mindenki megelégedésére.

12347 2015.06.10. 19:15:32

3. relatív Szerintem alapvetően nagyon jól látod - ami a dolog érdemi részét illeti. Ma már mértékadó közgazdászok is úgy látják, hogy hiba volt a kereskedelmi és a befektetési tevékenység "összeeresztése" - csak ahogy lehetetlen egy kibontott konzerv élő gilisztát visszapakolni, félek, most is hasonló a helyzet. Nekünk, "kisembereknek" a közvetlen előnye az a rendszernek, hogy egy bejelentkezéssel tudom kezelni a folyószámlámat - s ugyanakkor tudok befektetéseket, ügyleteket is kezdeményezni. Ügyletenként viszont könnyebben elkülöníthetőnek tartom a kétféle ügyleteket - s azt hiszem, ennek megfelelően kellene szabályozni is őket. Vagyis azt - belátható időn belül - nem tartom valószínűnek, hogy meg lehetne szüntetni a "a pénz mint árú" jelleget, de jelentősen le lehetne "hűteni" az un. forró pénzeket. (Csak ismétlem: ezek a pénzpiaci eszközök valójában kockázatkezelési eszközökből eszkalálódtak.)

328458 2015.06.10. 20:03:04

Kedves Geo, én sem vagyok jelenleg abban a helyzetben - hiába látom sok probléma megoldásaként a pénz eredeti funkciójának visszaállítását, mit okot annyi tévedés megelőzésére -, hogy személy szerint bele tudnék avatkozni egy ilyen nagyon elrontott gyakorlat megváltoztatásába, de azt látom, hogy sok minden más gazdasági baj alapos oka a pénz ilyen szerepe a világon. A pénz kezelésével kapcsolatosan keletkező jövedelmek viszont munkához kapcsolódóak, így nem érzem indokoltnak a bankrendszerben ehhez köthető költségek iránti meg nem értést. A munkához, teljesítményhez köthető érték - amit a pénz árúvá válása torzít el annyira - visszaállítása viszont megoldaná - szerintem - a világon az emberek egymáshoz való torz viszonyának jelenleg ismert kapcsolati ellentmondásosságát IS . Ettől a pénzforgalom egyszerűsítő gyakorlata minden viszonylatban betölthetné az áruk-, munka megfelelő cseréjének reális szintű kezelését. Ha bíráljuk a mai pénzügyi gyakorlat ellentmondásait - joggal - akkor a javításának igazi lehetőségére kell rámutatnunk - ha ez ma még kivihetetlennek IS tűnik -, nem valamiféle hamis érdek realizálása végett, mely a bírálatok nagyobb részét jellemzi.

328458 2015.06.10. 20:58:51

Talán véleményemmel nem véletlenül rezonál a blog címében jelentkező idézőjel, mint a pénzteremtés - mert sajnos a pénz árúvá válásával a teremtés jó szó a munka nélküli értékteremésre - napi gyakorlatának elítélésének megjelenítése.

12347 2015.06.10. 22:35:29

6. relatív Persze, ez így van - de ha nem ismerjük a valódi folyamatokat, akkor tenni sem tudunk ellene. De azt a "többszörös multiplikátor" hatást sokan hajlandók beszopni - így azután a következtetéseik is "csacskák". Az érzésem inkább, mint a tudásom: a pénz áruvá válását megszüntetni nem lehet, de megfelelő szabályozással, Tobin-adóval, stb. korlátozni viszont igen. Abban pedig biztos vagyok, hogy ehhez globális szinten van lehetőség.

328458 2015.06.11. 10:28:59

Kedves Geo, miért IS nem ismerjük a valódi folyamatokat ?! Nagyon IS ismerjük. A pénz árú válását ( vég-, és befektetett munka nélküli növelését ) a kamatok reális értékével - ne keletkezhessen haszon a forgalom során ) pro- és kontra beállításával, a szerencsejáték megszüntetésével ( számtalan más lehetőség van a játékszenvedély kiélésére ! ) csak a munkához ( áruhoz ) kapcsolt tevékenység egyszerűsítésére való használata megvalósulhat. Persze ez a kapitalista szemlélet ellenében van, hiszen annak egyetlen mozgatója a munka nélküli minél nagyobb haszon elérése, de őket nem kellene sajnálnunk !

12347 2015.06.11. 14:39:10

8. relatív Nem rád értettem - hanem a multiplikátor hatással érvelőkre :-) A részletekben persze veled is lenne min vitatkoznom, pl. hogy meg lehet-e állapítani a reális kamat mértékét, vagy hogy miként lehetne kivonni az áru-pénzt a gazdaságból - de ezek már értelmes viták. Igazság szerint kellene valaki, aki otthon van a pénzügy-technikában. (Csak példa: egyszer megkérdeztem egy valóban szakértőt, hogyan lehetne megvalósítani a progresszív vagyon- és örökösödési adót. A válasz az volt, hogy jelenleg sehogy, mert annyi a lyuk és a kiskapú a rendszerben, hogy könnyedén kijátszható.)

328458 2015.06.11. 16:59:20

Kedves Geo, bizonytalanság jellemzi még a magát annyira szakértőnek vélőket IS, a kusza törvénykezés okozta számtalan ( igaza volt a választ adódnak ! ) kereszt-törvénykezés miatt ! ( ez a legvalószínűbb magyarázat rá ) Szerintem - talán szakmailag IS megállná a helyét egy reális törvénykezés során - reális kamatként a pénzforgalomhoz köthető ráfordítás munkavégzéshez köthető költségének fedezetét gondolom, ha ez nagyon homályosnak tűnne az nem véletlen. A pro-, és a kontra kamatként pedig a pénzbetét-, és a hitelhez köthető költségek fedezetét értem. A pénz áruként szerepeltetése a jelenlegi kapitalista világban elharapódzott ( igazán, mert korábban IS megvolt ) munkanélküli pénzmozgások megszüntetését jelentené, mely minden olyan jövedelem szerzését lehetetlenné tenné, ami a jelenlegi problémáink okaként érhetünk tetten. Így, minden szerencsejáték-, bróker-, és hasonló, csak a pénz ( ami nem árú igazából ! ) fogatásához köthető jövedelemforrás megszüntetését - hiszen gondoljunk bele ezek a tranzakciók semmi tényleges értéket nem hoznak létre, csak a vagyonok teljesítmény, érték nélküli növelését érik el, ami lényegében a gazdaságok egyenlőtlenséget okozzák.
süti beállítások módosítása