HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Miért nem lehetek jó - konzervatív?

2015.03.23. 22:15 Geo_

Terveim szerint majd folytatom a liberálisokkal, baloldallal, zöldekkel is...

http://geo.nolblog.huhttp://geo2.blog.hu/media/image/2015-03-23/8247974/.

http://geo.nolblog.huhttp://geo2.blog.hu/media/image/2015-03-23/8247974/.

http://geo.nolblog.huhttp://geo2.blog.hu/media/image/2015-03-23/8247974/.

A mindenféle izmusokkal szembeni fenntartásaimat már megfogalmaztam:

Terveim szerint majd folytatom a liberálisokkal, baloldallal, zöldekkel is...

http://geo.nolblog.huhttp://geo2.blog.hu/media/image/2015-03-23/8247974/.

http://geo.nolblog.huhttp://geo2.blog.hu/media/image/2015-03-23/8247974/.

http://geo.nolblog.huhttp://geo2.blog.hu/media/image/2015-03-23/8247974/.

A mindenféle izmusokkal szembeni fenntartásaimat már megfogalmaztam:

Ha konzervativizmusról hallok konzervatív embereket, akkor olyasmit, hogy az nem világnézet, nem ideológia - inkább egyfajta mentalitás, gondolkodásmód. Előéletem miatt is, bevallom, előítéletes vagyok, mert számomra az "Isten, Haza, Család" ugrik be elsőre. Mert a hívőkkel semmi bajom - de azzal igen, ha egyházi, vallási alapú államot akar valaki, lenyomva a többi ideológiát. Hazafinak tartom magam - de károsnak az egymásnak feszülő nacionalizmusokat.

Talán közelebb jutunk a megoldáshoz, ha az alakuló Polgári Konzervatív Párt kérdéseire válaszolok

Egyetértesz ezek többségével?

1. A szabadságot inkább az értékteremtésre való lehetőségként éled meg, nem a másokkal szembeni jogodként arra, hogy ne szóljanak bele az életedbe. Ezzel a baloldaliak, és a republikánusok is egyetértenek. S lényegében én is, vagyis IGEN

2. A közösségeid sorsa legalább olyan fontos számodra, mint a sajátodé. Egy ember sokfajta közösségnek a tagja - vallom, hogy az egyének sorsa elválaszthatatlan a társadalomtól. Ez alapján: IGEN.

3. Az államtól inkább megvédenéd, mint rábíznád magad. Ma egyértelmű, hogy a védelem a fontosabb. De vannak olyan területek, ahol az állam, mint az állampolgárok közösségére kell bíznom magam: ilyen a honvédelem, egészségvédelem, az oktatás, kultúra, közrend, esélyegyenlőség feltételeinek a biztosítása. IGEN.

4. A jól és hatékonyan működtetett államot ennek ellenére fontosnak tartod a nemzet összboldogságának emelésében. Az előzőek alapján: IGEN.

5. A hagyományok fontosabbak neked, mint a beláthatatlan fejlődés. Épp azért, mert a fejlődés kevésbé belátható, sokkal fontosabb, hiszen az iránya rajtunk is múlik. NEM.

6. A technológiai fejlődésben csak akkor bízol, ha az átlátható, az eredményei pedig megfoghatók, de legalábbis megérthetők számodra. NEM - mindent nem ismerhetek/tudhatok, ugyanakkor fontos, hogy legyenek hiteles értékelők, akikben megbízhatok.

7. Az emberi felelősséget fontosabbnak tartod az intézmények, a vállalatok, az állam stb. üzemeltetésében, mint ezeknek a nagy szervezeteknek a "belső logikáját". IGEN - bár a "belső logika" az az emberi viszonyok összessége.

8. Kicsit tartasz a technológia és robotok eluralkodásától, és az emberiesség visszaszorulásától. Egyértelműen IGEN - ld. 6. pont. Elsősorban attól tartok, hogy a társadalom nem tud időben felkészülni erre.

9. Ha nem is vagy vallásos, nem tekinted hülyének a vallásos embereket. IGEN. A vallásról nem szoktam (ma már) vitatkozni - ennél sokkal fontosabb kérdések vannak. Ezért agnosztikusnak mondom magam.

10. A pénzedről azt gondolod, hogy magad tudod a legjobban beosztani, ezért halál pontosan szeretnéd tudni, mire megy el az adód. IGEN.

11. Az ország védelmét az életformád védelmeként éled meg, ezért erősítenéd a NATO-t és a magyar fegyveres erőket. Úgy gondolom, hogy Magyarországnak az euro-atlanti világrendben van a helye - de ezen belül mégis fontosnak tartanám, hogy az EU markánsabb erő legyen.

12. Más emberek és más népek hiteit kész vagy tisztelni (noha nem automatikusan), de nem szeretnéd őket megerősödve látni a saját hiteid kárára. A relativizmusnak (hogy minden ugyanannyit ér, ugyanannyi tisztelet érdemel tőled) ellensége vagy. IGEN.

13. Az országon és az Európán belüli multikulturalizmust kiszámítható mederben tartanád, biztosítva, hogy Európa és Magyarország antik-keresztény, nemzetállami és liberális (mindösszesen konzervatív) vonásait ne fenyegesse veszély. Ha a kiszámíthatóság a különböző fundamentalizmusok elleni fellépést szolgálja, akkor IGEN.

14. Nem látod és szkeptikus vagy azzal szemben, hogy lehetséges volna jobb társadalmi rendszer, mint a tudásalapú, a minden ember számára nyitott piaci kapitalizmuson alapuló liberális vagy polgári demokrácia, amelyben az államot fékek és ellensúlyok, erős önkormányzatiság, erős polgári részvétel és plurális nyilvánosság ellenőrzik. IGEN. Jelenleg nem látok más, reális alternatívát. Ha a robotika, a mesterséges intelligencia képes arra, hogy minden valós emberi szükséglet kielégíthető legyen - akkor újra kell gondolni a dolgot.

15. Szereted és fontosnak tartod az életed megélésében a hagyományaidat, a szokásaidat, fontosnak tartod a családot, a vallásos vagy szekuláris hiteidet, az önazonosságodat -- és a szabadságot. IGEN.

16. Az érdem-, érték-, és piacelvű társadalom híve vagy, mindenféle újraelosztás előtt ezeknek az elveknek akarsz érvényt szerezni a társadalom működtetésében, de az újraelosztást sem zárod ki az előbbi korrekciójának (nem elsilányításának) érdekében. Ma egyértelműen: IGEN.

17. Nem hiszel bennük vagy erkölcsi fenntartásaid vannak az ún. szociális jogokkal szemben. Ilyen jogok nincsenek, közösségi és társadalmi szolidaritás van. Ma megválaszolhatatlan. Ma nagyobb szükség van a szolidaritásra, mint a szociális jogok deklarálására. Ezért inkább: IGEN.

18. A szabadság szerinted elválaszthatatlan az életeddel és a másokkal szembeni felelősségtől. IGEN - a szabadság, egyenlőség, testvériség együttes érvényesülésében hiszek.

19. A föld és és a föld méhének kincsei inkább maradjanak a nemzet vagy magyar magánszemélyek tulajdonában (átlátható magánosítás mellett). NEM. A földet nem lehet kivinni az országból, a természeti kincsek kiaknázását pedig a járadékok szabályozzák.

20. A melegházasságot, a gyerekek (melegek általi) adoptálásának kérdését, az abortuszt, az eutanáziát és egy-két további "forró krumplit" alapvetően kulturális és nem "magától értetődő" emberjogi kérdésnek tartod, az egyiket inkább annak, mint a másikat, az egyiket inkább problematikusabbnak, mint a másikat. Ha magad nem is pártolod ezeket, megadod a jogot a képviselőiknek, hogy harcoljanak a nyilvánosságban az elismertetésükért, nem zárod ki a kérdéseket dogmatikusan a nyilvánosságból. NEM az első mondatra, IGEN a másodikra.

21. Nem vagy ellensége az EU-nak, de szerinted sokkal jobban is lehetne működtetni, a jelenlegi formájában sokkal kevésbé szolgálja Európa érdekeit, mint tehetné. IGEN.

22. Ha lehetne mérni (bár kitapintani talán lehet), az egyes embereknek és az ország népének boldogsága fontosabb mércéje lenne a konzervatív politikának, mint a GDP-növekedés. Egy boldog országban szeretnél élni. IGEN.

23. Fontosabb kérdésnek tartod a konzervativizmus szempontjából a felelősségteljes szabadságot, mint a nacionalizmust. Ugyanakkor egyértelműen patrióta vagy. IGEN.

+1 A mai ún. bal és jobboldal egyaránt kudarcot vallott Magyarországon. Jöjjön a Polgári Konzervatív Párt a fenti értékrenddel! Sok sikert kívánok - nagy szükség van egy hiteles, modern konzervatív erőre Magyarországon. Ez alapján mondhatnék IGEN-t, is, de mégis csak baloldali-liberálisnak gondolom magam.

Hát, minél több az igen, annál biztosabb a konzervativizmusod. 10 igen fölött már bizony elég konzervatív vagy politikai értelemben, talán jobban is, mint hitted volna.

"A konzervatív a jövendő nemzedékek életlehetőségét őrzi, közelebbről azt a tudásteljességet, amelyen a jövő megteremthetősége múlik. A konzervatív nem a múltba, hanem a jövőbe tekint, miközben azonban – szükségképpen – más-más korszakokban másmás módon törekszik a jövő megőrzésére."

Ha ez a modern konzervativizmus, akkor akár az is lehetnék.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr748247974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

336586 2015.03.23. 22:41:58

Elég annyi, hogy az állam nem az állampolgárok közössége. Az állam a (nemzetközi) tulajdonosi osztály eröszakszervezete. Még mindig. Vagy már megint. Ez már alá is ásta a program hitelességét.

251002 2015.03.23. 22:57:31

"... baloldali-liberálisnak gondolom magam" És vajon erről mit gondolnak mások? Vajon miért nem hajlandók a civilek összefogni a liberálisokkal? Mert baloldalinak tartják őket? Bizony az eredmény is jól mutatja, hogy a liberális az kifejezetten neokonzervatív nézet manapság. Érdemes elgondolkodni ezen...

12347 2015.03.23. 23:06:54

1. napos - egyrészt nem, másrészt programról van szó. Célja lehet a PKP-nak, nem hitelességről, hanem realitásról lehet szó.

23353 2015.03.23. 23:17:27

+ Kivéve a 20.-ra adott válaszod, de arra az a régió még nem érett......

12347 2015.03.24. 00:40:23

4. little Elég sok minden van ott a 20.-ban. Ha a melegek házasságban érzik jól magukat - miért ne tegyék? Az adoptált gyereknek is jobb, ha egy ilyen pár neveli, mint ha pl. otthonban nő fel. Abortusz: persze, hogy jobb megelőzni. Amikor már nincs esélye az emberi életnek - akkor elfogadhatónak tartom az eutanáziát is, sajnos, többször láttam már, hogy valaki hozzátartozóm csak technikai értelemben volt még élő.

336586 2015.03.24. 09:05:42

3. Éppen a realitást hiányolom. No meg még sok mindent, pl. a fenntarthatóságot. (Ha már álmodozol.)

13118 2015.03.24. 10:32:53

felületes gyorsolvasással valóban több igen választ lehet adni, tíznél biztosan többet. aztán, ha több időt szentelve az egyes pontokat jobban átgondolod, akkor már nem is olyan biztos a tíznél több igen. pláne azoknál a pontoknál, ahol egyszerre két mondat is megvan fogalmazva. meg vannak furmányosan megfogalmazott egymondatosak is, közülük pl. az egyik: "21. Nem vagy ellensége az EU-nak, de szerinted sokkal jobban is lehetne működtetni, a jelenlegi formájában sokkal kevésbé szolgálja Európa érdekeit, mint tehetné." ez a mondat három témát vet föl, amikből az EU működésére fogalmaznak meg választ, és az EU érdekeire is. a működést ismernem kellene részletesen, hogy megtudjam fogalmazni, miben is kellene jobban működni, hogy végül a valós érdekeit is föl tudjam sorolni. jelenleg annyit tudok a működéséről, hogy a tagállamokban szabadon utazhatok, munkát vállalhatok, lakhatok, a saját országom a "tagsági díj" befizetése után annak a sokszorosát kapja támogatások formájába különféle fejlesztésekre, az egységesített haderő megvédené támadás esetén az országunkat, de a közös véderőrendszerhez nekünk is hozzá kell járulni, az EU bíróságához lehet fordulni, ha valakit idehaza méltánytalanság ért és azt nem orvosolták, tagországok tőkeerős cégei beruházásokat végeznek új munkahelyeket teremtve ... hirtelen ennyi. érdeke? szerintem a legfontosabb, hogy legalább a tagországok nem támadják meg egymást, és úgy tűnik, egymás között nem tör ki fegyveres háború. (ez csak az egyik pont volt, és mennyit lamentáltam róla válasz nélkül) :)))

13118 2015.03.24. 11:44:54

hm. ez is egy érdekes pont: "3. Az államtól inkább megvédenéd, mint rábíznád magad." aki igent mond, az tulajdonképpen kirekesztené magát. ugyanis kénytelen (majdnem)mindenki magát az államra bízni, már a születésétől kezdve: közkórházban születsz, állami intézmény jegyzi be a neved és más azonosító adataid, az államtól kapsz adó és TB számot, állami iskolában kezded tanulmányaid és a zöm ott is folytatja. aztán az állam tartja nyilván a lakásod, az autód, nagyon sokakat az állam foglalkoztat és fizet nemcsak közmunkában, nem sorolom tovább. és az első pont? aki igent mond, az elfogadja, hogy mások mondják meg neki hogyan éljen. vagyis: járjak templomba vasárnapi misére és ne menjek helyette el élelmiszert vásárolni. inkább befejezem a "meghirdetett" pontok mélyebb átgondolását.

328387 2015.03.24. 15:44:27

Kedves Geo! Ezek hazug tesztek önámításra vágyóknak. Egy ideológia sem az, mint amik a propagandabrossúrák sugallnak. És még egy sztálinista vagy maoista sem töltené ki pozitív válaszokkal azt a kérdőívet, ami mondjuk úgy kezdődne, hogy: 1. Szeretnéd-e, ha minden éjszaka valakiért eljönne a csornüj varon, és frászt kapnál, ha estefelé valaki becsönget? 2. Szeretnéd-e ha a paraszt apád padlását kiűrítenék, és megvernék az ávósok? Stb., stb. Nem folytatom. Amik miatt Ön párttag lett, azok ugye nem az ilyen típusú kérdések pozitív megválaszolásának az eredménye. A kulcsmondat a másik bejegyzése elején található: Ön VULGÁRmarxizmuson nevelkedett, és az is maradt. Azért kehet Önből vulgerliberális, vagy bármi más vulgár. Ezért szopta be ugyanolyan könnyedén Kornai János vagy mások burzsujlakáj szövegeit, mint annak idején a kádárista brossúrák baromságait. És most ha jól látom, épp liberális. VULGÁRliberális. Vagy már VULGÁRkonzervatív?

12347 2015.03.24. 16:09:29

9. ZorróAszter Bántottalak valaha, amivel rászolgáltam, hogy ne mondj semmi érdemit? Látom, beleolvastál a másik posztba - de nem elég figyelmesen, mert ott egy hivatkozás, hogy miként is viszonyulok a különböző izmusokhoz. Sosem állítottam, hogy filozófus lennék, sőt, ezt mindig ki is hangsúlyoztam, amikor mégis csak filozófia-közeli témákról írtam. Ha egy most alakuló konzervatív párt vezetője azt mondja, hogy szerinte ezekkel a kérdésekkel megállapítható, hogy valaki konzervatív-e vagy sem - miért okoz gondot, ha ezekre megpróbálok válaszolni? Mi a fittyfenét lehetne amúgy számon kérni egy politikai párton, ha nem a saját maga által megfogalmazott alapértékeket? Igazán jól esett volna, ha az egyes - vagy néhány, szerinted legfontosabb kérdésben - elmondod a saját, minden bizonnyal a tudományosság próbáját is kiálló véleményedet. Addig legalább azzal tisztelj meg, hogy megadod, melyik posztod olyan, hogy hiányzik belóle minden "vulgár", s tudományosan megalapozottnak tartod. ismered Cyranót?

12347 2015.03.24. 16:19:10

8. Hmmmm Persze, igazad van - ez az egyik nagy baja az egybites kérdéseknek, főleg, ha az egyik rész nem ellentéte a másiknak. Én a 20. pontot vettem annak, hogy ne mások mondják meg, hogyan éljek. A 3. pont: ez is jogos, hogy akkor hogyan értsük.

328387 2015.03.24. 16:36:23

Kedves Geo! Igen, ismerem és nagy kedvencem gyerekkorom óta. Ön ezek szerint valójában nincs tisztában vulgár szó valódi jelentésével, és csak véletlenül alkalmazta találóan önmagára. Mert ellenkező esetben nem követné el azt a hibát, hogy azzal próbál riposztolni az Önt nagyorrúnak nevező kíméletlenkedőnek, hogy mutasson olyan írását, amiben az ő orra kisebb. Ez ugyanis némi fogalmi zavarra utal. A nagy orr fogalmával kapcsolatosan. De speciel Cyrano ilyen hibát sohasem követett volna el. :o)

328387 2015.03.24. 16:38:42

Egyébként Önnek igaza van. Ön nem bántott meg soha semmivel. Így hát ha én megbántottam volna, akkor bocsánatot kérek.

12347 2015.03.24. 17:03:23

12. 13. ZorróAszter A magamat kigúnyolom, ha kell.. kezdetű opuszra gondoltam. S igen, érdekelt volna, hogy milyen "nagy orral" VULGÁRozott le - mert tanulni sosem késő. Elfogadom, uggorgyunk!

13118 2015.03.24. 17:25:48

kedves Geo, azért az is elgondolkoztató, hogy a közismerten neonáci pártok magukat is konzervatívnak definiálják. idézet a nemzetközi konferenciájukról: "nem kívánják elmosni a nemzeti önazonosságtudatot, megőrzik a hagyományos kulturális, családi és vallási értékeket" bővebben itt : http://nol.hu/kulfold/europai-neonaci-partok-konferenciaztak-szentpetervaron-1523579

328387 2015.03.24. 18:35:08

14. Geo (szerkesztő) 2015. 03. 24. 17:03 Hát mit mondjak. Sejtettem? A következő mondatából viszont mintha megint az derülne ki, hogy nem egészen fogta, mit is akartam mondani ezzel. Merthát a mondókám lényege eredetileg is az lett volna, hogy ha annak idején nem elégedett volna meg a "vulgár" marxizmussal, akkor talán megértette volna, mi a további különbség Franciaország, Ausztria és Magyarország között túl azon, hogy itt a kommunizmus dühöng, ott meg nem az. És akkor talán nem kellene itt ilyen kérdőívek kitöltésével bíbelődnie aminek lélektani hozadéka minden esetben az a fontos felismerés, hogy milyen áldott jó ember is vagyok én. Főleg ha többségében igennel válaszolok. Persze én ezt a lelki funkciót sem szeretném lebecsülni.

12347 2015.03.24. 18:39:53

15. Hmmmm De - annak ellenére, hogy ugye nem tartjuk tökéletesnek a kérdés-sort - a neonácik hány kérdésre válaszolnának IGEN-nel?

12347 2015.03.24. 18:56:49

16. ZorróAszter 18 éves koromról írtam azt a minősítést. TGM-hez, Mészáros Istvánhoz képest természetesen nagyon csekély a marxizmus ismeretem. De csekély ismereteimből úgy tudom, hogy a marxizmus inkább baloldali téma. Hogy most éppen hogy jön ide Frő, Ausztria - ezt nem értem. Úgyhogy sajnos, még nem igazán jutottam el ahhoz a felismeréshez, hogy milyen áldott jó ember is Ön :-) De ha tud a konzervativizmusról egy, a nálaménál nem hosszabb, de még pontosabb leírást adni, azt nagyon megköszönöm.

328387 2015.03.24. 19:44:31

Kedves Geo! Belőlem ne akarjon ilyesmit kihozni. Én köztudomásúlag ritka gonosz ember vagyok. És persze hogy sejtettem, hogy ezt a kérdőívet nem TGM konzervatívizmust taglaló cikkéből ollózta ki. Ilyenekkel egyébként dugig a net. "Hogy most éppen hogy jön ide Frő, Ausztria - ezt nem értem." "Megszülettek a gyerekek, lett három szobás lakás is - de szocializmus helyett azt láttam, hogy sokkal jobban élnek az osztrákok, franciák, mint mi. " http://geo.nolblog.hu/archives/2015/03/24/Miert_nem_lehetek_jo_-_baloldali/

12347 2015.03.24. 21:10:25

19. ZorróAszter Nem igazán érzem találónak a "gonosz ember" kifejezést. Ja, hogy keveri a két topikot - hogy "gonosz"kodhasson? Kár, hogy a téma nem érdekli.

328387 2015.03.24. 23:05:19

Hát dehogynem. Nemcsak gonosz, lusta is vagyok. Potyára se nem olvasok, se nem írok.
süti beállítások módosítása