HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Nagy ugrás a skandináv modellbe?

2015.03.02. 21:59 Geo_

Semmilyen gondot nem látok abban, ha valaki a svéd modell híve - legyen az akár Pogátsa Zoltán celeb-közgazdász is.

(Elárulom: mint KommunistaIfjúsági Szervező már 1975-ben arról beszélgettünk egy JUSO delegáció tagjaival, hogy egy ilyesfajta világot szeretnénk, ha erre konvergálna a világ.)

Azt sem állítom, hogy 1989 óta nem juthattunk volna közelebb ehhez - a mostani helyzethez képest biztos, hogy igen. (oktatás, képzés, társadalmi szolidaritás: nem hogy a svédektől, de NY-Európától is messze vagyunk. S ebben nagy - tán legnagyobb - a szerepe a szoci-kulturális kklönbségeknek is. Ezt nem lehet egy "Nagy Ugrással" áthidalni - tapasztalatok bizonyítják. Ez hosszú, fáradtságos út lehet csak - s hogy merre az arra, az kiderül az ábrából, melynek valamelyik változatát biztos sokan ismerik - a World Values Survey-ről van szó.

Induljunk el: ha beértük Szlováliát, Szlovéniát, Csehországot, Németországot - már meg is közelítettük a skandinávokat.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr668247966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

23353 2015.03.02. 23:06:51

+ Érdekes

338029 2015.03.03. 05:09:45

Ezzel is az történne, mint nálunk mindennel. Másutt már írtam, hogy egyszer volt gyárunkba érkezett két svájci gép. Szakembereink tüzetesen megvizsgálták, majd megállapították, hogy mennyi marhaság van benne, másképpen kell csinálni, és elkezték beadogatni jobbnál jobb újításaikat megtámogatva hasznosságukat remek számokkal. Mindez tartott addig, mig a végén helyre is állott az eredeti állapota, viszont nekik volt a gyárban egyedül Zsigulijuk, meg a vezérigazgatónak, ja és az újítási előadónak.

12347 2015.03.03. 12:59:27

2. gabi65 értem, s jó is a hasonlat - de csak részben. Nálunk ugyanis ezek az alkatrészek saját zsebbe vándorolnának, s nem lehetne összeállítani a gépeket... (finomítós koromban egyszer kiszámolták: annyi újítás, s egyéb volt a cégnél - hogy azok szerint a kőolaj feldolgozás energia-termeló folyamat lett volna :-)

251002 2015.03.03. 14:03:29

A cikk önmagában érdekes téma (volna). Nem ártott volna egy kicsit jobban kifejteni. A negatív értékelést a kommentek miatt adtam. Mi köze a hozzászólásokban felvetett gondolatoknak a cikk témájához? És ebben a bloggazda is közreműködött. Mellesleg az átkosban volt legalább újítómozgalom is. Bizony én találkoztam egészen jó újításokkal. Ma már a kutyát sem érdekli, hogy a dolgozónak vannak ötletei. Örül, ha ingyen elmondhatja, akkor talán megmarad (azaz nem teszik utcára).

199664 2015.03.03. 15:54:12

De!Az utcára teszik!Miután elmondta a jó ötletét!! Na,és az újjítások a szocban!És most egy olyan témát feszegetek,amely ről már volt szó ugyan eddig is,de rejtve!Most nyiltan megkérdezem! Sok vonatkozásban a a vadiújy cseh pneumatikus szövőgépek nem mindig kaptak megfelelő pótalkatrészt,főleg nem időben(ez is a kérdés része lesz!!)ezért sok olyan újítást kellett kitalálni,amelyek ezeket a gyorsan elkopó,elhasználódó alkatrészeket pótolta.Csináltuk is rendesen ,a kipróbálást minden engedély nélkül a gyakorlatban csináltuk!Volt is ejnye-bejnye,meg pár forint a legötletessebbért is!Aztán jött a nagyfőfő,parányi,soha nem használható újítás,amit fel kellett tenni a gépre,ami aztán jól beba....ttt sok esetben,és az volt a kedvezőbb,ha csak nem lehetett használni! Aztán egyszer megláttam,hogy a nagyfőfő mit kap egy fele olyan érdekes újjításért,amiért én max 200 ft.-t kaptam!!Hát ,éenyűgöző volt a különbség!Mert persze az az elv,hogy nekem újjítani a munka mellett,az pluszt jelentett,a főnöknek meg kötelességet!!Ezért kapott érte sokkal többet ,mint én!! A másik!Ezekhez a szövőgépekhez kellett egy új irelőgép,mert a régi nem birta a gépek kiszolgálását,lévén a lassúbb hagyományos gépekhez idomítva !Meg is rendeltünk egy NSZK gépet,mert máshol ilyet nem gyártottak!!A beállító szerelő egyben a cég képviselője is volt,és míg szerelgette a gépet megbeszéltük vele,hogy kellene egy felvetőgép,amely viszont ezt a gyors írelőgépet kiszolgálja,mert ha nem lesz ilyen gép,akkor felelslegesen vettük meg az új írelőgépet!! Nézett a pacek,majd hétvégén hazautaoztt.5 nap múlva tért vissza,és elmondta,hogy a legnagyobb sajnálatára nem tud olyan felvetőgépet a cége eladni nekünk,amely kiszolgálja az új írelőgépet,mert ,ugye a cége gyárt ugyan ilyet,de az amerikai partner nem egyezik bele,hogy ilyen gépet nekünk eladjanak!!! Szóaval a kérdés az,hogy hogyan is van az ,hogy a szocban nem volt értelmes műszaki gárda,és nem tudták a munkát megszervezni,ezért a szoc.élhetetlen volt,mi?!Meg a vezetés!!Milyen volt a lojalitás az értelmiségnek nevezett vezetőrétegben?!Mikor kijelentik,hogy nekünk a trabant is jó lesz?! Persze,most előszeretettel hangoztatják,hogy a komcsik voltak!Hol is volt az a szlogen,hogy a gadaság fejlesztéséhez kiművelt főkre van szükség?! Jelzem,hogy ez a nygra hivatott vezetőréteg árulta el először a szocializmus ügyét,mert akadályozott szinte minden fejlődést,elbaltázta a vezetést,szabotálta a termelést,és végül ,ahogy Geo írja elbaltázták az általuk megígért,osztrák,illetve svéd életszinvonalat is,és aligha hozzá nem értésük okán!! Aztán nézzük csak az ami partnerséget,amelyik úgy aggódott a magyar nép kommunisták általi elnyomatása miatt,hogy aztán ún.Cocom-listázott,nehogy azok a bides komcsik fel tudják futtatni a termelést,még aztán azzal villogtak volna,hogy lám ők....!! Nem ártana,ha ez is eszébe jut valakinek,ha netán valaki azt hangoztatná,hogy a szakértelem az valami komcsi trükk!!

12347 2015.03.03. 17:19:46

2. gabi65 - én a (szocio) kulturális állapot egy elemének tekintettem a hozzászólásodat - példát arra, hogy milyen messze vagyunk a skandináv gondolkodásmódtól. 5. pietnik - bevallom, nem szeretném az újítások tárgyalására átadni ezt a témát. 4. aLEx - tudja, attól féltem, ha jobban kifejtem, akkor azt kaptam volna kritikaként, hogy már megint a magyar társadalom kulturális állapotáról írok - ahogy ezt már megtettem számtalanszor.

199664 2015.03.03. 19:57:09

Tudod,miért írtam?!Azért,mert amikor a rendszerváltásra került a sor,akkor azt hirdették mindenhol ,hogy majd a svéd,vagy osztrák minta!!!És akkor még meg is lehetett volna valósítani! Hiszen rendszert váltottunk,már nem kellett (volna!!) a Cocom-lista,tehát a technikai fejlesztés rohamosan megindulhatott volna! Aztán az addig tespedő,a "dolgozni?! ezeknek" szlogenes értelmiségi bemutathatta volna,hogy mire képes!Bár ezt az utóbbit bemutatta,de kösz,ebből már elég! A szociális-kultúrális különbségek pedig?! Most már valóban nagyok!!Jól visszafejlődtünk!!
süti beállítások módosítása