HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Ellenzéki pártok és a parlament

2015.01.11. 12:02 Geo_

Elég éles vita folyik arról, hogy az ellenzéki pártok (természetesen nem beleértve a Jobbikot) részt vehetnek-e a parlament munkában. Véleményem szerint igen, az alábbi módon:

Elég éles vita folyik arról, hogy az ellenzéki pártok (természetesen nem beleértve a Jobbikot) részt vehetnek-e a parlament munkában. Véleményem szerint igen, az alábbi módon:

1. Bármilyen téma esetén kezdeményezni kell az ország védelmi akcióterv létrehozását.

2. Le kell szögezni, hogy az országot a sebtében összetákolt NER, illetve az azt kifejező alaptörvény teszi védtelenné. Ezért haladéktalanul, ideiglenes jelleggel, vissza kell állítani a 2010-es alkotmányjogi helyzetet, s el kell kezdeni a valódi társadalmi és szakmai vitát egy új alkotmányról, melyhez a választópolgárok 50 %-ának a támogatását kell megszerezni.

3. Az országot alapjaiban veszélyezteti a korrupció, a politikai és a gazdasági hatalom összefonódása. Ennek kiderítésére a jelenlegi ügyészségi szervezet alkalmatlan, ezért Polt Pétert azonnali hatállyal le kell váltani, s a parlamenti pártok konszenzusával megválasztott főügyész haladéktalanul kezdje meg az ügyek kivizsgálását.

4. Bármilyen, további egyeztetésre csak a 3. 4. pontok teljesülése esetén hajlandók.

5. Az ellenzéki demokratikus pártok a parlamenti támogatásukat felajánlják a társadalmi kerekasztalok létrehozására és működtetésére, egyben vállalják, hogy maguk is csak a többi közt az egyik szereplői lesznek a folyamatnak:

Javasolt témák:

  • · Közjogi berendezkedés (alkotmányozás)
  • · politikai autonómia (párttörvény, finanszírozás, korrupció)
  • · Igazságszolgáltatás
  • · Felelős kormányzás
  • · Választási törvény
  • · Társadalmi részvétel
  • · Civil törvény
  • · Önkormányzatiság, szubszidiaritás
  • · Média törvény
  • · Előválasztás, ellenzéki koordináció
ld: http://geo.nolblog.hu/archives/2014/11/19/Z_Konyvtarat_de_ezeret/

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr618247942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

251002 2015.01.11. 14:21:36

Kedves Geo! Érzek némi pozitív elmozdulást az álláspontjában, ami egyáltalán a társadalmi kerekasztal létrehozásának kérdését illeti. De azért továbbra is javasolnám a kerekasztal tárgyalások témaköreinek kiszélesítését. Csak néhány kérdést említek a teljesség igénye nélkül: - a közjó kérdése nem egyszerűen a társadalmi vagy civil részvétel kiszélesítését jelenti, - a közvetlen demokrácia kereteit törvényi szinten is szélesíteni volna célszerű, - a társadalmi igazságosság kérdésköre is önálló témát jelent, - gazdaságpolitikai irányelvek - közgazdász kerekasztal, - a szegénység helyzetének kezelése, - a munkanélküliség helyzetének kezelése, munkához való jog, - FNA.

14055 2015.01.12. 00:33:10

Kedves Alex, ne dőlj be a tőkés ámításoknak! A szocializmus az a társadalmi forma, ahol mindenki a munkája szerint részesedik a társadalmi javakból, a kommunizmus meg az, ahol mindenki szükségletei szerint, de mind a két esetben a termelő erők társadalmi tulajdonban vannak. A tőkés termelés esetén az FNA forrása csak és csak a munkabér tud lenni. Biztosan ezt akarod?

251002 2015.01.12. 07:23:38

RE: 2. KerekesZS 2015. 01. 12. 0:33 Nem Zsuzsa, nem ezt akarom. De a szegénység helyzetével foglalkozni kell, mert éhen halni nem hagyhatunk tömegeket addig sem, amíg tőkés termelési viszonyok között élünk. (Az sokszor kifejtettem már, hogyan képzelem el a munkabér és az FNA viszonyát. Nálam a teljes foglalkoztatás az alap.)

12347 2015.01.12. 09:59:48

2. KerekesZS Szerintem ezek olyan fontos, s rengeteg összetevős kérdések, hogy ezeket csak viszonylag normális közegben lehet érdemben megvitatni. (Érdemin azt értem, aminek valamilyen terméke, produktuma is lesz - így akár a saját posztjaimat se tartom annak :-) A gazdasági kérdések olyanok, hogy azokban várható a legnehezebben, hogy kialakuljon valamilyen közös minimum.

58395 2015.01.12. 14:35:48

Pedig Geo a "gazdasági tényezők" a helyzet kulcsa... Előbb utóbb választani kell...! Vagy átállunk egy sokkal lassabb gazdaságfejlődési, gyarapodási ütemre, és az elosztást reformáljuk olyanra, ami nem enged meg ekkora szélsőségeket, vagy olyan helyzet alakul ki ami senkinek sem lesz előnyös... A felhalmozott vagyonok nem töltik be a működőtőke feladatát, tehát a gazdaságra nincsenek hatással...

12347 2015.01.12. 16:49:02

5. Kokó Igazad van - de most az időzítésről akartam beszélni.
süti beállítások módosítása