HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

MSZP - megújulás

2014.12.14. 00:33 Geo_

Először csak hozzá akartam szólni: http://www.pupublogja.hu/2014/12/kapufa.html?spref=fb

Valóban, sokat tehet az MSZP. Néhány pont - nem feltétlenül fontossági vagy logikai sorrendben.

Először csak hozzá akartam szólni: http://www.pupublogja.hu/2014/12/kapufa.html?spref=fb

Valóban, sokat tehet az MSZP. Néhány pont - nem feltétlenül fontossági vagy logikai sorrendben.

1. Az elnök bocsánatot kért - de pontosítani kellene, hogy miért.

2. Szervezet és közösségépítés, küzdelem a mélyszegénység ellen.

Sem anyagi forrása, sem tudása, sem hitele nincs ma egy ellenzéki pártnak ahhoz, hogy ebben önállóan megfelelően lépni tudjon. Amit tehet:

a. 1-1 helyet átad a DK-nak és az E/PM-nek, azzal, hogy az így kapott többlet anyagi forrásokat (az általa betett ugyanannyi összeggel kiegészítve) az Auronómia Alapítvány, illetve általa kétrehozott "konzorcium" rendelkezésére bocsátják a meglévő vidéki közösségfejlesztő programok támogatására, fejlesztésére, a legjobb gyakorlatok elterjesztésére.

b. létező infrastruktúráját felajánlja a szerveződő mozgalmaknak - ehhez kéri, hogy a szakszervezetek, más pártok is csatlakozzanak.

3. Leszámolás a korrupcióval

Feljelentések, akár ön-feljelentések a korrupciós gépezet leleplezésére - biztosítékok a jövőre vonatkozóan

4. Ellenzéki kerekasztal, részpolitikai kerekasztalok létrehozásának támogatása.

Javasolt témák:

  • · Közjogi berendezkedés (alkotmányozás)
  • · politikai autonómia (párttörvény, finanszírozás, korrupció)
  • · Igazságszolgáltatás
  • · Felelős kormányzás
  • · Választási törvény
  • · Társadalmi részvétel
  • · Civil törvény
  • · Önkormányzatiság, szubszidiaritás
  • · Média törvény
  • · Előválasztás, ellenzéki koordináció

 

Ezek nem könnyű dolgok - de meg kell tenni. Mert Botka igazat mondott:  „a francot voltunk egyformák" - de azért ott voltatok, ott "voltunk".

Ha mindez megtörténik, akkor lehet majd értelmes vita a közvetlen elnökválasztás és a garantált alapjövedelem lehetőségeit, előnyeit/hátrányait - vagy hogy nagy demagógia vagy csak kis marhaság reformnak tekinteni Orbánék bankadóját. Utána, szerény véleményem szerint.

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr148247928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

58395 2014.12.14. 09:13:04

............."Sem anyagi forrása, sem tudása, sem hitele nincs ma egy ellenzéki pártnak ahhoz, hogy ebben önállóan megfelelően lépni tudjon. Amit tehet:".................. Megvolt ehhez mindene, mikor 12 éven át kormányzott... A 2. pontot nem értem! Szervezet és közösségépítés? Küzdelem a mélyszegénység ellen? Egyáltalán hogy kerül ez egy pontban... A legfontosabb feladatot negligálod, mert a "küzdelem a mélyszegénység" ellen, feladatának minden pont előtt kellene állnia, mint alapvető cél... Vagy egyszerűen nem tudod mit lehet vele csinálni, és inkább félreteszed... Ez volt az ok, ami az MSZp-t és az SzDSz-t támogatását lenullázta... Tényleg nem tudjátok mit kell csinálni, csak ötletelgettek, és mentitek az egyéni pozíciókat... Döntsétek el végre, hova álltok, és mit akartok... Ha csak helyet a patkóban akkor kéretőzzetek be a Fideszbe vagy a Jobbikba! Azzal érveljetek, hogy ott a helyetek, mert eddig nagyon sokat segítettetek, hogy megerősödjenek...

12347 2014.12.14. 10:33:01

1. Kokó Hidd el, örülök annak, ha más véleményekkel találkozom. De amikor azt írom, hogy nem feltétlenül fontossági vagy logikai sorrendben - akkor kérem, hidd el, hogy így is gondolom. Már csak a forma miatt is - jól esne, ha az, amit leírok, más számára is az egyéni véleményem lenne - s nem kellene állandóan felhívnom arra a figyelmet, hogy nem bérmunkában írom a szösszeneteimet - s hogy nyugdíjas állampolgárként semmilyen pozícióm sincs, s nem is vágyom többre. Miért az első az 1. pont? Mert nem árt tisztázni - hiszen szinte biztos vagyok abban, hogy más miatt kritizálod Te a szocikat mint én - ezt pedig nem árt tisztázni - megújulásnál mégis csak ez lehet az első pont. Mélyszegénység: szerintem már írtam erről - de belátom, nem jó a fogalmazásom. Mert fontosak a nagyvárosi tüntetések, fontosak lennének a kormányzati intézkedések - de ez utóbbitól a mai ellenzék (pártok, tüntetéseket szervezők) messze van. Ugyanakkor a mélyszegénység ellen csak úgy lehet tenni, ha ennek kiépül a hálózata (ezt értem szervezeten), s ahogy a Debreczeni könyvvel kapcsolatban is írtam, ebben az érintetteknek, elszenvedőknek is aktív szerepet kell játszaniuk - s erre gondoltam közösség építés címszó alatt. (S ahogy korábban már beszéltem erről: ez az a téma, melytől mindenfajta párt-vetélkedést távol kell tartani.)

336586 2014.12.14. 10:41:55

1. Volt már olyan, amikor azzal aindokolták a belépést a pártba, hogy belülröl egyszerübb változtatni. :) Szerintem a CIA pont arra törekszik, hogy valamelyik bérenc "megújitsa" a Fideszt. Lesz nagy pofáraesés, amikor kiderül, coki a "civileknek" meg az álbalnak. Persze senkinek se lesz vidám a dolog.

58395 2014.12.14. 10:56:57

Akkor nem értettél meg Geo... Már kevés az, hogy "küzdeni a mélyszegénység ellen is" Egyelőre ebben az országban a mélyszegénység a legnagyobb probléma! A többi ebből következik... Az, hogy a mélyszegénység miből következett be, annak a feldolgozása is tartozása még a "25 évnek"! Csak az hozhatja fel az MSzP-t illetve a baloldalt,(a liberális nem baloldal) ha szerez 4 millió szavazót. Ennek hiányában akármilyen, bármilyen, ötletelés csak nyomja lefelé a gödörbe, ami máris olyan mély, hogy kicsi az esély kimászni... Ja és ha sikerül a dolog, nagy erőfeszítések árán, akkor csak az lesz a dolgunk hogy ezt a 4 milliót soha de soha ne felejtsük el megtartani... Azzal amit felsoroltál, ezt a szavazóbázist még meg sem tudod szólítani, nem hogy a támogatásukat megnyerd...

12347 2014.12.14. 11:37:50

4. Kokó Egy pillanatig sem mondom, hogy nem a mélyszegénység lenne a legnagyobb. De beláthatod, ráolvasással, puszta szándékkal - ez nem megy, az kevés. Engem nem az érdekel elsősorban, hogy az MSZP-t vagy a baloldalt kell-e ehhez felhozni, hanem az, hogy valami történjen. Ugyanis éppen ez a 4 millió (bár a mélyszegénység azért ennél kisebb) nem megy el szavazni, vagy a szavazata megvásárolható pár kiló krumplival, száraztésztával, vagy kizsarolható a közmunka ígéretével. A közösségépítést, a jó megoldások segítését pedig azért IS (!!!!) tartom fontosnak, mert így lehet eljutni hozzájuk - hiszen ezen a területen a leggyengébb ma a dem. ellenzék, s csak így lehet megszólítani őket.

12347 2014.12.14. 11:51:49

3. napos Persze senkinek se lesz vidám a dolog. Nnna, bárhonnan nézzük, ez az, ami biztos.

58395 2014.12.14. 12:04:41

Geo 5,: ..............."Ugyanis éppen ez a 4 millió (bár a mélyszegénység azért ennél kisebb) nem megy el szavazni,".................. Mi ez ha nem ráolvasás? Ha azt sem ismered el, (nem tudom az okát miért(?) hogy a létminimum eleve mélyszegénységet jelent, és ha egy családban egy kereső létminimumot keres, az azt jelenti, hogy egy négy fős család az létminimum/ négy fő, akkor simán szemantikai kérdéssé degradálod a problémát. Mégegyszer! Mi ez, ha nem ráolvasás tőled...?

12347 2014.12.14. 13:13:13

Ha azt sem ismered el, "Ferge Zsuzsa a létminimum alatt élők tábora közel négymilliós Magyarországon, a létminimum alatt élők körében hatszázezren élnek akik húszezer forint alatti összegből kénytelenek megélni havonta. Az Orbánék által sokat emlegetett középosztály nagy része lesüllyedt mondja Ferge, és azt megmondani, hogy hol húzódik az „igazi” szegénység határa, nagyon nehéz. Leginkább azzal a példával lehetne érzékeltetni, hogy mi kerül a kenyérre. A mélyszegénységben élőknél többnyire semmi, a létminimum alatt élőknél talán margarin és parizer." Vagy: http://www.vg.hu/gazdasag/32-millio-magyar-szegeny-vagy-kirekesztett-480-ezer-melyszegenysegben-el-413040

58395 2014.12.14. 14:05:04

Geo, nem, nem ismerem el, hanem a jelentősége az ami elhanyagolható... Lehet rétegezni a szegénységet, szinteket képezni, osztályozni, be lehet sorolni forint per főre, meg még annyi mindent lehet verbálisan tenni... A szegénységet kell megszüntetni, annak a lehetőségét kell kidolgozni, és ha megszűnik, akkor jelentőségét veszti, hogy volt mély, meg mélyebb... Ferge Zsuzsa is jobban tenné, ha a megoldáson törné a fejét, a statisztikai adatok helyett, amit mindenki ismer már Ezzel ő is csak "ráolvas"... Ismerjük, az adatokat, sőt megsúgom, sokan "éljük" is az adatokat, tehát inkább a programokra vagyunk kíváncsiak, amik ezeket az adatokat mérsékelni, később megszüntetni akarják, és nem beleilleszteni egy rendszerbe...

336586 2014.12.14. 14:55:29

9. A programokrat engedélyeztetni kell, mint ahogy anno Adenauer engedélyeztette a szociális piacgazdaságot. Manapság meg kicsi a pecsét, mert nem füzödik hatalmi érdek hozzá.

12347 2014.12.14. 15:04:02

9. Kokó Sajnálom, ha nem tudlak meggyőzni - bár a bevett fogalomhasználat az, amit próbáltam bizonyítani. Ugyanakkor kérlek, fogadd el, hogy én ezek szerint használom a fogalmakat a továbbiakban is.

12347 2014.12.14. 15:06:42

10. napos Most kevés a hely, hogy kifejtsem, de valójában a "tőkés osztály" érdeke is ez lenne - miközben az egyedi tőkéseknek persze a pillanatnyi haszon. Adenauer épp ezt ismerte fel.

175664 2014.12.14. 16:42:07

Az MSZP elsődleges hibája, hogy a győztes választások utáni munkamegosztást képtelenek áthangolni egy elvesztett választás utáni tennivalókra! Kórózs hiába kiváló szociális érzékenységgel bíró személy, de azzal a szemlélettel önmagában nem érhető el fordulat! A propagandának egyszerre kell az eredményt és a választás lehetőségét megmutatni! A karmokat ki kell engedni ezért készek harcolni, és e mellé a pártnak ki kell állnia! Ha önállóak akarnak maradni le kell fektetni a hajó törzsét amire építeni akarják, és a személyt meghatározni hozzá! Ez eddig csak fércmunka! A támadhatóság pedig alapvető visszalépést eredményezhet! Ezt nekik jobban kéne tudni!

69910 2014.12.14. 17:45:34

10 - re, nem vetted még észre, hogy nem vesznek észre?

58395 2014.12.15. 06:12:57

Geo, használj olyan fogalmakat amilyeneket akarsz, nincs igazán jelentősége... ................." Ugyanakkor a mélyszegénység ellen csak úgy lehet tenni, ha ennek kiépül a hálózata (ezt értem szervezeten), s ahogy a Debreczeni könyvvel kapcsolatban is írtam, ebben az érintetteknek, elszenvedőknek is aktív szerepet kell játszaniuk - s erre gondoltam közösség építés címszó alatt.".................. Ha Te azt nevezed megoldásnak, hogy a "mélyszegénység" (szegénység) kezelésére hálózatot kell kiépíteni, akkor ez azt jelenti, konzerválni akarod a szegénységet... Nem megszüntetni, hanem kezelni...Tehát szerinted is szükség van a szegénységre, csak kezelni kell tudni... Na ez a baj, és ezért marad meg az ellentét köztünk... Ezért gondolom azt, hogy az MSzP nem akar itt semmi nagy változást, csak a hatalomba való visszakerülést... A szegények meg legyenek boldogok hogy "kezelni" fogják őket... Na itt a baj veletek! A szegények nem hülyék, hanem szegények... A Fidesz is meg fogja tőlük kapni amit megérdemel, mint ahogy az MSzP is megkapta, de ha továbbra is szükségetek van a szegénység intézményére, ne számítson egy "szocialista" sem hogy a vállukon viszik őket a hatalomba vissza... Ezen gondolkodjon el Ferge Zsuzsa is, meg azért neked is ajánlanám az átgondolását a "programnak"...

12347 2014.12.15. 09:59:14

15. Kokó nincs igazán jelentősége... - pedig a bevett fogalomhasználat segítené a kölcsönös megértést. Azt természetesen nem kívánhatom, hogy az összes írásomra, annak minden szavára emlékezz - de azt hiszem, az a minimum, hogy legalább próbáljam megérteni a másikat. S egyszerűen nem tudom eldönteni, hogy ez a szándék hiányzik-e belőled - vagy más koordináta-rendszerben, más értelmező szótárból vesszük-e a szavainkat. Szintén szeretném megérteni, hogy amikor nekem írsz, miért ne nekem írsz (1. sz. 2.szem), a többes szám 2. szem: veleTEK, szükségeTEK vagy félreértés, hogy én valamely társaságnak a szóvivője lennék - vagy csupán sértegetni akarsz.

336586 2014.12.15. 10:50:16

12. Geo (szerkesztő) 2014. 12. 14. 15:06 Csak a lényeget kerülgetitek, mint macska a forró kását. Adenauernak engedélyezték, mert érdek füzödött hozzá, a SzU ellenében. Felismerés mindig van, csak hatalom nélkül érdektelen. Tudom, kényelmetlen a téma.

58395 2014.12.15. 16:27:57

Geo egyszerű... Ha hivatkozol Fergére, és egyetértesz vele, akkor megállja a helyét a "veletek"... Sőt, volt hogy azt írtam "velünk" mert még mindig inkább veled és Fergével tartok mint a "nácikkal"... Tehát nem sértésnek szántam... Viszont azért már állást foglalhatnál abban a kérdésben, hogy Te, vagy Ti, vagy esetleg velem együtt Mi, szükségesnek tartjuk,( én ellene vagyok) hogy a szegénység szerves részét képezze e az általad támogatott társadalmi struktúrának, amelyet a megújuló MSzP segítségével építenél....

12347 2014.12.15. 22:31:51

Bevallom, arra nem is gondoltam, hogy Fergével lennék közös :-) Egyértelmű a NEM. Fergére pedig azért szoktam hivatkozni, mert (számomra) ő volt az első, aki rámutatott, hogy a szegénység ellen nem lehet "A" központból sikeresen tenni - szinte egyénre szabott segítség kell. (A központi segély nem azokat éri el, akiket kell, a támogatások eltűnnek, s van, ahol csak szaktudás kell, s van, ahova sok pénz is.) A sorrend: először a gyerekeket kiemelő lépéseket kell megtenni - oktatás, óvoda, iskola. Ugyanakkor ma már nem az van, hogy "hal helyett hálót" - olyan programok kellenek, melyek munkahelyeket teremtenek, akár a piacinál kedvezőtlenebb eredményű tevékenységekkel is, pl. ahogy Cserdiben csinálják, vagy a Kiút program. Sok forrás nincs, azt látni kell - hiába állítanák vissza a többkulcsos adózást, az is kevés,

58395 2014.12.15. 23:52:20

Rámutatott, elfogadtad tehát jó a Ti...:-)) De tényleg nem ezen megy a lényegi vita... Az állásfoglalásodra lennék kíváncsi!
süti beállítások módosítása