HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Ez nem lesz népszerű

2014.11.03. 00:06 Geo_

"A legmagasabb és a legalacsonyabb jövedelem (és nemcsak bér, hanem az opciós csomagok és bónuszok összessége) egy vállalaton belül nem haladhatja meg a huszonötszörös mértéket." - ez ellen érvelek.

"A legmagasabb és a legalacsonyabb jövedelem (és nemcsak bér, hanem az opciós csomagok és bónuszok összessége) egy vállalaton belül nem haladhatja meg a huszonötszörös mértéket." - ez ellen érvelek.

Úgy gondolom, hogy teljesen tisztában vagyok a túlzott egyenlőtlenség társadalom-romboló hatásáról: . S osztom erről mások véleményét is.

Olvasom: 2013 legjobban fizetett amerikai vezérigazgatója Charif Souki volt, a Cheniere Energy vezérigazgatója, aki nem kevesebb, mint 141 millió dolláros (34,3 mrd HUF) fizetést kapott.

A magyar átlagkereset 234 600 Ft, a minimálbér 101.500 Ft. Ezek 25-szöröse: 5 865 000 vagy 2 537 500 Ft. Tisztesen meg lehet élni bármelyikből, ne legyen kétségünk. Sőt, én még ennél is kevesebbért elvállalom - hiszen vagyok annyira öreg róka, hogy tudjam: ha van egy jó termelési, pénzügyi, kereskedelmi, humán helyettesem, egy jó jogászom, akkor nekem csak a fizetésemért kell bejárnom. S ez még működik is - ha a helyi önkormányzat szolgáltató cégéről van szó. De mi van akkor, ha egy valódi nagyvállalatról van szó, mellyel a világpiacon kell versenyeznem? Elkerülhetetlenül olyan munkatársakra lenne szükségem, akik tudásban, tapasztalatban felveszik a versenyt a partnerekkel, versenytársakkal is.

Értem én, ráadásul tiszteletre méltónak is tartom a szándékot - de a verseny-szférában, a még mindig felzárkózónak tekinthető gazdaságunkban - nem javaslok adminisztratív korlátokat. Tetszik-nem tetszik - a felzárkózás törvényszerűen a különbségek növekedésével jár együtt. A közszférában egy, máshol már bevált módszert javaslok: http://geo.nolblog.huhttp://geo2.blog.hu/media/image/2014-11-03/8247904/.

Híve vagyok a progresszív jövedelem- és vagyon, örökösödési adónak - de itt is a realitásokat, megvalósíthatóságot kell figyelembe venni. Addig is előbbre jutnánk, ha nálunk is nyilvánosak lennének a jövedelmek, a vagyonok - s tudnánk, hogy az évi 40-60 millió forint feletti jövedelemmel rendelkezők mennyit fordítanak a tehetséggondozási alapítványokra vagy egyéb közcélokra.

16 komment

Címkék: igazságosság vezetői jövedelmek

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr688247904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

58395 2014.11.03. 07:25:31

Ha már előre látod, hogy nem lesz népszerű, amit írsz, akkor azt is tudnod kell miért nem az... És tudod is... Nem a magas bérekkel van a gond, hanem az alacsonyakkal... Ha ebben a megközelítésben nézed, akkor egész más következtetést tudnál levonni... Annál jobb tehetséggondozást még nem találtak ki, mint azt, amikor a szülő a jövedelméből egyengeti az utat a gyereke tehetsége előtt... A "magas" illetve az "alacsony" bérek mindig viszonyítás kérdése... Ebben az írásban Te nem viszonyítottál igazán, illetve összehasonlítottál egy nyugati vezetői bért, egy magyar vezetői bérrel és megindokoltad hogy miért kell azt a magyar vezetőének megközelíteni... Ez még igaz is lehet, de akkor miért nem igaz ez, egy vállalat összes dolgozójára? ha egy vállalat nem tud előállítani versenyképes terméket, akkor annak a vezetése sem jogosult akkora bérre... Ha meg igen akkor az összes dolgozója jogosult a "versenytársat" megközelítő bérre.... Ha ez így lenne, akkor elfogadnám az állításaidat, de így csak valami kampánybeszéd a vezetői bérek legalizálása mellett, minden alap nélkül...

14055 2014.11.03. 08:28:04

Érdeklődve olvasom mindig a bérekről szóló értekezéseket, mintha annak a nagysága csak elhatározás kérdése volna, csak akarni kéne és akkora lenne, mint szeretném. Hátha tanulok, hogyan tudnám a velem dolgozók bérét úgy megemelni, hogy pl. ne szeptemberben legyen utoljára fizetés. Dolgozunk úgy harmincan, látástól mikulásig, magam pl hetente hét napot, átlag napi 12-13 órát. Elérünk ezzel havonta x mindenféle költség mellett y árbevételt. Marad z. Ebből félretesszük ami a pótlásra kell, meg egy kicsit, hogy reálértéken tudjuk legalább tartani a bevételeket, marad a bérkeret azaz B. Hogyan kellene nekem ebből akár B+1-t is tudnom szétosztanom? Segítene valaki? Persze nekem is van ötletem, ha kicsit csökkentenénk pl a tücskök tányérjára jutó falatot, akkor esetleg még az is megeshet, hogy több jutna a hangyáknak :)

12347 2014.11.03. 10:07:55

1. Kokó : én most csak a vezetői jövedelmekről akartam írni - elsősorban azokról, akik számára a nemzetközi színtér a "munkaerő piac". A magyar munkavállaló pedig a magyar belső piacon dolgozik, ahol a béreket alapvetően a termelékenység határozza meg, ami az egy főre jutó GDP-vel fejezhető ki. Oblath Gábor http://www.es.hu/oblath_gabor;az_arfelzarkozas_es_a_berlemaradas_illuzioja;2014-05-15.html elemzi, hogy Illúziókon alapul és illúziókat kelt az a közkeletű elképzelés és minden kapcsolódó szlogen, amely szerint nemzetközi összehasonlításban a hazai árak szintje sokkal magasabb, ellenben a bérszint jóval alacsonyabb annál, mint amit a gazdaság viszonylagos fejlettsége indokol. Az ilyen jelszavak azt a hamis, teljesíthetetlen ígéretet hordozzák, hogy Magyarország átlagos kereseti szintje reálgazdasági erőfeszítések nélkül is közeledhet az Európai Unió fejlett tagországainak kereseti szintjéhez. A demokratikus ellenzéknek megalapozatlan ígéretek helyett azt kellene átgondolnia és elmondania, hogyan lehetne a bérfelzárkózást elmozdító növekedési pályára állítani a gazdaságot, a jövedelmi egyenlőtlenségeket csökkenteni, és élhetővé tenni az országot. Ezért sokkal nehezebb a munkavállalói, beosztottak bérének az emelése, erre több tényező is hat. Pl. a kereslet-kínálat. S épp a gazdaságra nagyon igaz, hogy van egyrészt/másrészt, vagyis pro/kontra érvek és hatások. Pl. ha erősek a szakszervezetek, akkor magasabb béreket tudnak kiharcolni - ha a magasabb béreket nem tudja egy cég kigazdálkodni, ld. Puzsu példáját - akkor tönkremegy. Vagy a sokszor joggal/okkal elátkozott külföldi, aki alapvetően bérmunkát végeztet Magyarországon - fogja magát, s tovább áll. A megoldás az lehet, ha az egész országban egyre több hozzáadott értékű munkát végzünk, amihez persze képzett emberek kellenek. Az pedig külön téma, hogy valójában megteremthető-e ennyi munkahely.

58395 2014.11.03. 12:28:08

Nem választhatod külön... A nemzetközi színtéren munkát vállaló vezetőhöz, a nemzetközi színtérnek van köze nekünk nincs... Ha viszont a nemzetközi színtér kapcsolódik a hazaihoz, történetesen a magyar cég van a nemzetközi színtéren, akkor már nem választhatod szét... Ha valaki a nemzetközi színtéren megállja a helyét annak a hazai, vagy a kapcsolódó színtéren is meg kell állnia a helyét és a teljesítmény arányában a bérének is Ennek viszont a magyar kapcsolódó munkavállalónál is jelentkeznie kell... De nem jelentkezik és ennek nem az az oka, amit próbáltok elhitetni, hanem az, hogy a közgazdasági szabályokat megerőszakolják... A bérköltség különbségét eltüntetik...

336586 2014.11.03. 12:38:17

AZ a vicces, hogy itt a juttatásokról, lényegében bérekröl van szó. Az, hogy a tulajdonosok mennyi sápot húznak, az ugye szent jog. Piroskaveje kontra Motim ugye. Gagyi ez az egész.

58395 2014.11.03. 12:45:58

Obláth meg akkora marhaságot írt, hogy ha ezért fizettek neki, akkor már értem az ország miért tart ott ahol tart... Ha az országban nyugati szÍnvonalú árut állítunk elő, akkor annál a cégnél nyugati béreknek kell jelentkeznie... Ha nem így van, akkor valaki csal. Próbálom ezt neked egyszerű emberek szintjén előadni, mert az, aki nem kapja meg a eladható kurrens termék ellenértékét, (munkadíját) hamar rá borítja az asztalt arra, aki ezt meg akarja magyarázni neki, hogy így van jól... Ha nem akarja a nyugati befektető a bért megadni, akkor menjen mondjuk Afganisztánba gyártani... A nemzetközi színtéren helyét megálló meg állja meg a helyét itthon azért a bérért... és akkor lesz iparunk... A politikusnak meg az első dolga az legyen, hogy a kisíbolt tőkét hozza vissza, és akkor minden meg is lesz hozzá... Mintha ezt már írtam volna neked egyszer... hetek.hu/hatter/201207/magyarorszag_elrablasa

12347 2014.11.03. 18:15:08

Ha nem akarja a nyugati befektető a bért megadni, akkor menjen mondjuk Afganisztánba gyártani... Ezt csinálja. Ha lenne szakszervezet, valószínűleg valamivel magasabbak lennének a bérek - de a profitért jön ide a befektető, ez pedig a bérből van. Ha lenne magasan képzett munkaerő, akkor azért jönne ide, s nekik többet is fizetne - de még mindig csak annyit, hogy neki megérje. Ugyancsak javulhatna a helyzet, ha sokkal több hazai cég tudná kifutni magát, s kijutna a világ/EU piacra. (Hidd el: az, amit írok, nem azért van, hogy kinek drukkolok.)

58395 2014.11.03. 18:46:59

Geo Afganisztánban magasan kvalifikált a munkaerő? Mondjuk Németországban, ugyan olyan kvalitású, ugyanazt a munkát végző, ugyanolyan magas:-) ugyanolyan szőke munkaerőnek, mennyivel több a bére? Segítek! Ötszörös.... Ezt nem tudod semmivel alátámasztani, hogy ez így jó... Meg azt sem, hogy ezt nekünk el kell fogadni... És ha nem jó, akkor azon törjük a fejünket, hogy lehet úgy megoldani, hogy nekünk is jó legyen... Ez a magyarázat akkor sem volt hihető, meg most sem az. Vagy téged is megtévesztettek, vagy Te is tovább akarod ezt a helyzetet fenntartani valami olyan érdek mentén amit nem akarsz elárulni. Akkor ezek szerint a Német iparban, illetve a nyugatiban, már egyáltalán nincs profit? Ugye ezt nem gondolod komolyan, mert azért olyan bérek mellett is működik a gazdaságuk.... Geo láttad Te már belülről mondjuk az AUDI-t Győrben? Mert ha igen akkor nem mondanád hogy kvalifikált munkaerő kell nekik...8 ált. végzett átlagos értelmi képességű "munkaerő" max egy hét betanulási idő mellett szereli össze a csúcstechnikát... Érettségit csak azért kérnek, mert megtehetik... Ha elmész egy Német összeszerelő üzembe nézd már meg mennyi érettségizett dolgozik a szalag mellett... Lehet sokan megeszik ezt a dumát, (szándékosan írtam "dumát" mert ez nem érv, csak parasztvakítás) de én nem... Azt az érdekszférát viszont nem értem, akiknek ez a magyar gazdaság jó így... jónak kell lennie mert már 25 éve nem tesznek ellene semmit ... Aki meg szóvá teszi, azt lehurrogják, meg lefideszesezik...:-)))

70185 2014.11.03. 18:48:49

"Ugyancsak javulhatna a helyzet, ha sokkal több hazai cég tudná kifutni magát, s kijutna a világ/EU piacra." Valaki egy blogban azt írta,hogy sem a Mercedes,sem az Audi nem olcsóbb sehol mert nem német országban lett gyártva. Persze nem magyar cég egyik sem,de Magyarországon termel,magyar emberek munkájával,és a magyar állam támogatásával. Régebben mesélte egy ismerősöm hogy jóval a válság előtt az Intersparnál azt mondták a dolgozóknak hogy nincs pénz béremelésre,közbe meg vásároltak 100 db kocsit a központi dolgozóknak. Lehet hogy az erre fordított összeg nem fedezett volna egy éves béremelést,de egyszeri jutalmat biztos.Sok esetben csak akarni kellene.

14479 2014.11.03. 21:52:20

"A megoldás az lehet, ha az egész országban egyre több hozzáadott értékű munkát végzünk, amihez persze képzett emberek kellenek." Bocs, emberek, de ez a lényeg! No persze, ehhez az oktatásba kellene befektetni. Különös módon nálunk épp az ellenkezője történik...

58395 2014.11.03. 22:56:02

Pare, annyi képzett "szabadon lófráló" emberünk most is van, hogy elkezdhessük... De nem látok, sem nem láttam olyat, aki ilyen munkát akarna végeztetni... A szakmunkásképzés nem a Fidesz alatt kezdett leépülni, hanem a kilencvenes évek elejétől... A felsőfokú képzés is akkor kezdett felhígulni az ilyen olyan ruhatáros diplomákkal, "kommunkációs" magasértelmiség képzésekkel... A huszonöt év alatt egyetlen befektetés történt, a Medgyesi alatt egy jelentős pedagógusbér fejlesztés... Aztán sem előtte, sem utána...

12347 2014.11.04. 00:16:20

11. Kokó A felsőoktatás szerintem jó irányba indult. Pl. a tandíjat sem tartom eleve ördögtől valónak: az igazán jók számára nem kell fizetni - akinek pedig kell, az megnézi, hogy akkor már olyan helyre menjen a gyerek, ahol erős iskolát kap. Egy diplomás, ha egy pici spiritusz is van benne, az talál/csinál magának munkát. Fogalmam sincs, miért nem lettek sikeresek a kisvállalkozási támogatások, az inkubátor házak - majd rákérdezek.

23353 2014.11.04. 01:56:25

Geo, idézlek: "Addig is előbbre jutnánk, ha nálunk is nyilvánosak lennének a jövedelmek, a vagyonok - s tudnánk, hogy az évi 40-60 millió forint feletti jövedelemmel rendelkezők mennyit fordítanak a tehetséggondozási alapítványokra vagy egyéb közcélokra." Ezek sehol sem nyilvános adatok, hacsak nem a cég maga a legfelső embereinek a fizetéseit nyilvánossá teszi....általában mert a börze (például a New York-i) ezt megköveteli. A jótékonyságra adott pénz összege is bizalmas infó, csak akkor lehet közzé tenni ha az adakozó ebbe beleegyezik. A max. fizetést 25-szörösének az átlagnál meghúzni, nem is egy hülye dolog, én pártolnám....

58395 2014.11.04. 14:34:31

Geo 12,: Nekem sem az a bajom, hogy bizonyos szint (tudásszint) alatt fizetős, de hogy a bekerülést nem a tudáshoz kötik, az a kontraszelekció maga, és ez az egész rákfenéje... De a ruhatáros szakok húsz éve ontják a diplomásokat, mert nincs szelektálás, vagyis rossz a szelektálás... A pénz szelektál demokratikusan... (Ezt pejorative mondom)... Remélem ezt nem kell külön kibontani, hogy hogyan hat... A másik forró pontja, és cáfolata annak, hogy nem volt jó a képzés, az országban. Az elmúlt 25 évben, közel ötszázezer fiatal, illetve középkorú hagyta itt az országot, és az itt szerzett tudással él meg. Azoknak, akik szerint nem felel meg a tudás, a piacgazdaság körülményeinek, ez az adat nem mond semmit? Ha kint használható, akkor más a gond nem a kvalitás... Vagy ha mégis az, akkor az a vezetőink kvalitása, és nem az embereké... Inkább a vezetőket kellet volna huszonöt évig reformálni, mint az oktatást... Úgy erkölcsileg mint rátermettségileg...

12347 2014.11.04. 19:57:26

13. little - nem betartható - legfeljebb fokozatosan, pl. ahogy/amiket javasoltam, de lehet más módon is, csak egyszerű döntéssel nem, így az inkább káros hatású lenne.

12347 2014.11.04. 20:11:09

14. Kokó Úgy hiszem, hogy a "kiképzett emberfők" megtalálják a maguk helyét - legfeljebb nem olyan fényeset, vagy nem itthon. Ígértem, hogy utána nézek: Fogalmam sincs, miért nem lettek sikeresek a kisvállalkozási támogatások, az inkubátor házak - majd rákérdezek. Nos, azt hiszem, nem meglepő: ezek valójában fal intézményeknek bizonyultak - s lényegében a csókosok, az udvartartás nyúlta le ezeket a pénzeket. (Udvartartások). Úgyhogy az ígéretes kezdeményezések is külföldre mennek inkább. (Amúgy sajnos, nincs belőlük sok.) Melyek sikeresnek bizonyultak: azok a beszállítók, melyek hosszú évek alatt tudtak bizonyítani - mert ha idejön egy multi, annak van egy adott beszállítói hálózata, azon nagyon nehezen változtat.
süti beállítások módosítása