HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

5.BP - egy civil kampány

2014.09.07. 20:12 Geo_

Magyarországon újszerű, mindenképp figyelemre méltó, s ezért támogatandó kezdeményezés a Humán Platform 5. Budapest párhuzamos kampánya
http://humanplatform.blog.hu/2014/09/05/5_bp_civil_kampany_az_onkormanyzati_valasztasokkal_parhuzamosan

Magyarországon újszerű, mindenképp figyelemre méltó, s ezért támogatandó kezdeményezés a Humán Platform 5. Budapest párhuzamos kampánya
http://humanplatform.blog.hu/2014/09/05/5_bp_civil_kampany_az_onkormanyzati_valasztasokkal_parhuzamosan

Hasznos a kezdeményezés, mert sokak számára felhívja a figyelmet a választásokra, s ez mozgósító erejű lehet, s hasznos, ha a "hagyományos" kampányon változtatni tud, vagyis nem egyszerűen a pártok között ki-kit-győz-le kérdésre szűkül le a kérdés.

Ugyanakkor joggal vetődik fel a kérdés, hogy mi is lehet egy, a pártoktól hangsúlyosan távol álló, jelölteket nem indító civil szervezet szerepe egy kampányban?

Az egyik forma az, amikor a maga szakmai szempontjai szerint értékeli az indulókat - ahogy tette ezt 2010-ben a mitigernek.hu vagy 2014-ben a Költségvetési Felelősségi Intézet. (http://www.mitvalasztunk.hu/igeretek-elemzesei/) . Persze, jól mutatja társadalmunk állapotát, hogy az a párt végzett toronymagasan az élen - melynek egyszerűen nem volt értékelhető programja.

A másik megoldás az, ha egy szervezetnek van egy programja, elképzelése, s vagy ahhoz keres támogatót/partnert, vagy a pártok/jelölő szervezetek programjait a saját szempontjai szerint értékeli - s egyezőség, vagy egy ezt közelítő állapot esetében még fel is hívhatja szimpatizánsait az adott program, jelöltek támogatására.

Valószínűleg az ütemezés teszi, hogy az "igazi" kampánnyal párhuzamosan készítik el a javaslataikat - melyeket majd a választás után juttatnak el a megválasztott döntéshozókhoz. Így kisebb lehet a hatása ("Köszönjük, tanulmányozni fogjuk, megpróbáljuk beilleszteni abba a programba, ami alapján megválasztottak, stb, stb"), bár ne legyen kétségünk: ha egy képviselő programban vállal valamit, az sem jelent abszolút kötöttséget - de legalább erkölcsi alapon számon kérhető.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr548247874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

336586 2014.09.07. 20:44:56

Valahogy pl. a Jobbik programja senkit se izgat, csak a hülyeségeik. Akinek meg nincs, annál keresik. Dehát így van ez kitalálva.

12347 2014.09.09. 17:19:56

A tömeg-demokráciákban az eljuttatott "üzenet", hit számít. Épp ez ellen léphetnének fel a civilek.
süti beállítások módosítása