HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Egyenlőtlenségről

2014.05.15. 20:18 Geo_

2004 óta van írásos emlékem, hogy próbálkoztam leírni a magam világképét http://geo.nolblog.huhttp://geo2.blog.hu/media/image/2014-05-15/8247852/. és  http://geo.nolblog.huhttp://geo2.blog.hu/media/image/2014-05-15/8247852/. – érdemes időről időre visszanézni, mit kell változtatni rajta.

Megjelent egy cikk http://444.hu/2014/04/16/thomas-piketty-egyenlotlenseg/ - a jövedelmi egyenlőtlenségekről. Alapvetően kétfajta szélsőség jelent meg a kommentekben: már megint egy kommunista, aki fel akarja számolni a piacgazdaságot, az adatok is manipuláltak, stb. – vagy éppen az, hogy ideje felszámolni a kapitalizmust.

2004 óta van írásos emlékem, hogy próbálkoztam leírni a magam világképét http://geo.nolblog.huhttp://geo2.blog.hu/media/image/2014-05-15/8247852/. és  http://geo.nolblog.huhttp://geo2.blog.hu/media/image/2014-05-15/8247852/. – érdemes időről időre visszanézni, mit kell változtatni rajta.

Megjelent egy cikk http://444.hu/2014/04/16/thomas-piketty-egyenlotlenseg/ - a jövedelmi egyenlőtlenségekről. Alapvetően kétfajta szélsőség jelent meg a kommentekben: már megint egy kommunista, aki fel akarja számolni a piacgazdaságot, az adatok is manipuláltak, stb. – vagy éppen az, hogy ideje felszámolni a kapitalizmust.

Az írásban ugyanis arra nincsen érv, hogy meg kellene szüntetni a piacgazdaságot - hanem arra, hogy milyen torzulások, aszimmetriák jöhetnek/jönnek létre.
Pl. a szabad versenynek is vannak feltételei - sok szereplő, monopóliumok kialakulásának elkerülése, erőfölénnyel való visszaélés kizárása, stb. S bizony vannak olyan szituációk, amikor ez nem biztosítható (természeti erőforrások, iparági jellegzetességek, stb.).
Bokros Lajostól hallottam: a kapitalizmus legnagyobb ellenségei - a tőkések. Ugyanis mindent megtesznek, hogy kedvező pozíciókat érjenek el, erre kihasználják a politikát, az államot, stb.

Nem pontos a hasonlat, de egyszerű. Ha egy termék ára c + v + m, akkor az m nem nőhet a v rovására, mert csökken a vásárló erő.
A különbségek azért is nőhetnek, mert a tőke képes az olcsóbb erőforrásokhoz hozzájutni a fejletlenebb országokban - de a vagyoni felhalmozás az "otthon" jelenik meg. A különbségek másik forrása az, hogy mivel "dematerializálódott+ a gazdaság (megszűnt az arany-standard, a termékek jelentős része szellemi termék, stb), így érvényesülhet az a hálózatelmélet által is megerősített tény, hogy a kulcspozíciókban lévők szerepe és ereje egyre növekszik a jobb kapcsolatok, a lehetőségek ismerete segítségével - majd a kapcsolati tőke kihasználásával képes kisajátítani erőforrásokat, korrumpálni az államokat, stb. Ugyanakkor a hálózatelmélet arra is rámutat, hogy a túlzottan hierarchizált hálózatok kevésbé működőképesek, sérülékenyek, ezért az egyik megoldás az un. "gyenge", másodlagos kapcsolatok támogatása (átláthatóság, ellenőrizhetőség, illetve monopólium ellenes törvények és intézkedések.)
A vagyon, ill. a progresszív örökösödéi adó lehet a másik megoldás - ha ezt valóban be lehet szedni, s nem lehet kibújni alóla. (Úgy tűnik, a Liska-modell még sokáig visszaköszön.)
A szellemi tőke játszhat moderáló szerepet - de ha túlzott a vagyon koncentráció, akkor alapvetően csak ez a kör tudja ezt igénybe venni - s például felvásárolja az ígéretes vállalkozásokat. S felvetem: a termelékenység növelésével, akár a komparatív előnyök érvényesülésével is, de a szakképzetlenebb tevékenységek iránti igény csökken, ami további jövedelem-különbségekhez vezet. Ugyanakkor az belátható, hogy az igazán kvalifikált emberek számára végezhető értékes tevékenységek lehetősége végtelen - oktatás, egészségügy, szociális munka, kutatás-fejlesztés - csak nem biztos, hogy ez a hagyományos értékmérővel, a profittal is kimutatható (rövid távon) - másrészt az egyének képességei sem biztos, hogy megfelelnek az ilyen munkakörök követelményeinek.

Vagyis: a különbözőség jó, az egyenlőtlenség bizonyos fokig ösztönző lehet - káros mértéke azonban szétrombolhatja a normális társadalmat.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr808247852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

251002 2014.05.15. 20:53:09

"Nem pontos a hasonlat, de egyszerű. Ha egy termék ára c + v + m, akkor az m nem nőhet a v rovására, mert csökken a vásárló erő." Ez egy alapvető tévedés. A profit az mikrogazdasági kategória, a vásárlóerő meg makrogazdasági. Magyarán szólva én csökkentem a saját dolgozóim bérét (azaz növelem a saját profitomat), a vásárlóerő pedig az összes többi versenytárs alkalmazottja. Ők ne csökkentség a munkabért! "...a tőke képes az olcsóbb erőforrásokhoz hozzájutni a fejletlenebb országokban - de a vagyoni felhalmozás az "otthon" jelenik meg." Ez sem feltétlenül van így. A felhalmozás ott fog megjelenni, ahol a legkedvezőbbek a tőke megtérülési esélyei. Vagylagosan ott, ahol a legkisebbek az adóterhek (célszerűen offshore paradicsomokban). "...belátható, hogy az igazán kvalifikált emberek számára végezhető értékes tevékenységek lehetősége végtelen..." Azért vigyázzunk ezzel is! Nyugaton még a legmagasabban kvalifikált szellemi munkaerő 80%-a is szerződéses munkaviszonyban kerül alkalmazásra határozott idejű munkaszerződés formájában. Ezt én nem nevezném a végtelen lehetőségek tárházának. És természetesen megjelent a skilled unemployment is. Ma már képesek akár 2 hónapra igen magas bérért alkalmazni kvalifikált munkaerőt valamilyen konkrét megoldás kidolgozására, amelyet aztán a továbbiakban egy alacsony bérű pályakezdő értelmiségi fog elvégezni - éhbérért. A magasan kvalifikált ember pedig mehet vissza munkanélkülisnek. Csak ezekre reagáltam, mint téves következtetésekre.

251002 2014.05.15. 21:01:04

A napokban Little blogger írt már Thpmas Piketty bestselleréről: http://mindenfele.nolblog.hu/archives/2014/05/09/Mindenki_az_1-ert_az_1_mindenkiert/

23353 2014.05.15. 22:13:56

+ Kedves Geo, brávó és köszi a posztodért és a nagyszerű forrásokért amik a referenciákban vannak. Thomas Piketty új könyve, és az abban felvett ötletek nagyon is beszéltek manapság és remélhetőleg, olyan politikai vitákra fog vezetni amik, idővel, a jövedelem és vagyon olló csökkenését fogják eredményezni. A tegnapi New York Timesban is olvastam egy érdekes cikket errő, íme a link: http://www.nytimes.com/2014/05/14/opinion/edsall-thomas-piketty-and-his-critics.html?smid=fb-share

23353 2014.05.15. 22:17:33

re 2. aLEx 2014. 05. 15. 21:01 aLEx Thomas Piketty is your hero. Olvasd el könyvét. Bár a könyv mind elfogyott, az Amazon.com-n újra kell hogy nyomtassák, pedig csak most májusban adta ki!

12347 2014.05.16. 01:38:34

Kedves aLEx, köszönöm az infót, el is olvastam - s jó, hogy liile is meglátogatott:-) (A köszönet miatt nem is hangsúlyozom túl, hogy a szemlélődő akár kötözködésnek is vehetné 1. kommentjét: - hasonlatot írtam - ami lehet, hogy nem a legjobb, bár én szemléltetőnek gondoltam. De abban biztos vagyok, hogy pont abban vitatkoztam, hogy bár Marxon nem, de dogmatikus követően számon lehet kérni: Marx idejében még nem különült el a makro- és a mikorogazdaságtan, viszont ők a profit és a kizsákmányolás fogalmát egyaránt rá akarják húzni mindkettőre - így viszont értelmezhetetlen az érvelésük. - Ön is bizonyára tudja, hogy azok az off-shore számlák - az "otthoni" embereké - magasan kvalifikált munkaerő: pontosan azt írtam, hogy értékes tevékenységet végezhet - s Ön arra hozott fel példát, hogy ez a képesség nem feltétlenül termel profitot. Vagy hogy még érthetőbb legyen: a tudását, képességeit "kamatozhatja' egy civil szervezetben, pártban - ingyért.)

Virág elvtárs s.k. 2014.05.16. 13:12:50

Alex elvtárs, maga semmiből sem tanul..... Marx elvtárs szerint is a sok mikrogazdasági hatás átcsap makrogazdasági hatásba.....vagyis ha CSAK ÉN szegem meg a közlekedés szabályait, akkor lehet, hogy előbb érek célhoz, de ha mindenki, akkor SENKI sem fog idejében célhoz érni. A felhalmozás valójában ott jelentkezik, ahol DÖNTENEK a felhalmozás további felhasználásáról. - hogy helyileg éppen hol van, az mellékes. Kvalifikált munkaerő?.....látja, Pelikán elvtárs is megállta a helyét az osztályharc minden szintjén......

301782 2014.05.16. 13:36:33

Igen, az arany középút, az ideális arányosság, régi álma, vágya az embernek. Harmónia. Közhely, de igaz: Aurea mediocritas - horatiusi igazság. Ott kéne maradni az arany középúton, ami tévedés ne essék, nem a középszerűséget jelenti!

336586 2014.05.16. 14:06:26

Az a kapitalizmus már az uzsorakapitalizmus kora. A hatalom mér nem a termelöeszközök birtoklásához kötödik - legyenek azok akár monopolisztikusan is szervezve - hanem a hitelpénz és harács fölött rendelkezö apró kisebbség kezében összpontosul. A tözsde eszközeivel pillanatok alatt tehetnek tönkre komplett nemzetgazdaságokat, mindenki ki van nekik szolgáltatva. Az adósságcsapda pedig kiváló eszköz a höbörgök megfékezésére. Nem globalizáció ez, hanem globalizmus. A központi, diktatórikus politikai hatalom kiépítése.

12347 2014.05.16. 15:49:24

8. napos Éppen ezért kell egy mindezt kontrollálni, ellenőrizni képes hatalom. Persze, vannak szándékok - és lehet, hogy egészen más lesz belőle. Mert ugye, milyen jó dolog, hogy a bányász, kohász, földműves, tanár, stb. félre tudd tenni egy kis pénzt öreg napjaira. S persze, a banki kamatnál többet is el tud érni - ha befektetési alapokra bízza centjeit... s máris létrehoztuk a jelen legveszélyesebb fegyverét, a forró pénzt - hiszen az ezt kezelő semmi másban nem érdekelt, csak a profitban, ráadásul rövid távon, hisz másképp elviszik tőlük a pénzet...
süti beállítások módosítása