HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

A "Bajnai-projekt" megbukott. És a projekt?

2013.12.16. 22:02 Geo_

A Bajnai-projekt lényegét abban láttam, s támogattam, hogy egy bizonyított, hiteles ember vezetésével létrejön a demokratikus erők legszélesebb összefogásával egy olyan ernyő-szervezet, mely képes a jogállamiság meg/újrateremtésére, az ország konszolidálására, fejlődési pályára állítására.

A Bajnai-projekt lényegét abban láttam, s támogattam, hogy egy bizonyított, hiteles ember vezetésével létrejön a demokratikus erők legszélesebb összefogásával egy olyan ernyő-szervezet, mely képes a jogállamiság meg/újrateremtésére, az ország konszolidálására, fejlődési pályára állítására.

Az új formáció alkalmasnak látszott arra, hogy megtalálja a legkisebb közös többszöröst a „régi” és az „új” politikai szereplők és programjaik közt – azonban ez a feltételezés hibásnak bizonyult:

  1. 1. Nem állapítottak meg egy előzetes kritérium-rendszert, hogy ki milyen hitelességi, illetve legitimációs támogatottság alapján lehet valaki az összefogás részese – miközben teljes körről beszéltek, fenntartották maguknak a jogot, hogy maguk végezzék el ezt a szelekciót. Adottnak vették a baloldali és a liberális oldal támogatását, így az új támogatók megszerzésére fókuszáltak – egyébként érthető módon.
  2. 2. Az érthető törekvés, hogy egy választáson győztes erőnek kormányoznia is kell, ahhoz vezetett, hogy előre programba foglalták azokat a kompromisszumokat, melyekről többé/kevésbé joggal feltételeztek, hogy minden oldal és szereplő el tud majd fogadni. Abban bíztak, hogy minden politikus és politikai erő félreteszi saját identitás-érvényesítését (ki kivel, s miért nem fog össze; ki, kitől miben különbözik, stb.), s helyette a közös értékek (jogállamiság, társadalmi konszolidáció) érvényesülésével megvalósul az összefogás.

Az LMP (Schiffer) számára fontosabb volt az identitásának megőrzése, mint az alapvető értékei, így nem csatlakoztak. Tekintve, hogy nem sikerült felmutatni az olyan egyének támogatását, akik személyükben is demonstrálhatták volna, hogy milyen széles az összefogás – pl. Sólyom Lászlótól Tölgyessy Péteren át Majthényi Lászlóig, illetve a 2008-as Reformszövetségig – lehetőséget adtak az MSZP-nek, hogy átvegye a kezdeményezést, megpróbálva az ellenzéken belüli mérhető súlyát érvényesíteni. Így lényegében egy közepes- és egy kis párt képviselői egyezkedtek – a külső szemlélő számára alkudoztak egy paktumról. Ami a semminél több – közös jelöltek állítása, de két lista, azzal a feltételezéssel, hogy egyéb lehetőség híján minden demokrata és demokratikus erő beáll valamelyikük mögé – a közös miniszterelnök-jelöltről való lemondás, DK kihagyása azonban egyértelművé tette, hogy ez nem a lehető legszélesebb összefogás.

Bár DK tagként természetesen szükségesnek tartom a közreműködésünket, fontosnak Feri szerepét – ez valójában nem „A Gyurcsány”-ról szól: olyan összefogásra van szükség, melyben fel sem merül, hogy Horváth Aladár pártot indítson, első pillanatra világossá váljék, hogy Szili Katiék kezdeményezése hamvába holt – s hogy az oligarcházó LMP, 4K! se bombázza a demokratikus erőket, és az összefogást támogassa Sólyom, Tölgyessy, Chikán, Bod-Péter, Majthényi, Kis János, stb.  Az említett nevek is azt bizonyítanák, hogy most nem szűk pártpolitikai érdekekről, hanem sokkal többről van szó.

Ha a választások tétjévé a jogállamiságot, Európát és az igazságosságot állítjuk – már 50%-os parlamenti felhatalmazás is nagyobb legitimációt ad, mint a mostani 2/3-nak az alaptörvényezés. Ehhez kell a projekt, felfrissülve az említett körrel, amit a fenti nevek példázhatnak. Kell egy „külső”, széles kör, mely csak az alkotmányozásban, a jogállam megteremtésében partner. Kell egy „belső kör”, mely a kormányzóképességet biztosítja.

S kell egy, de csak 1 név, aki Orbán kihívója. Ennek az „ernyőtartó” szerepnek kiválóan megfelelne Bajnai Gordon – nem tudom, hogy a pártpolitikusi szerep mennyire tépázta meg a nimbuszát. De ha nem tudnak dönteni, kérdezzék meg ezt a kört: Sólyom, Tölgyessy, Chikán, Bod-Péter, Majthényi, Kis János, stb.

De a projektnek mennie kell, s nem az a legfontosabb, hogy kiről nevezzük el.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr418247844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

326057 2013.12.16. 23:39:10

Bajnai ügynök, a Clintonné hiteles. Vicc az egész. Nem értitek, hogy a minimális követelmény lenne, hogy a mi érdekeinket képviselje, akármelyik? Ezekkel szemben az ördög is jobb.

328415 2013.12.17. 05:38:45

A probléma lényege, hogy a legkisebb közös többszöröst célozták meg, ami lehetetlen, mert igen csak ellentmondó elképzeléseket kellett volna egybevonni. A helyes megoldás a legnagyobb közös osztó megtalálása lett volna, az amiben mindannyian egyetértenek. Szóviccel: amit mindannyian osztanak!

15184 2013.12.17. 10:52:26

Hittem Bajnaiban, de hamar megmutatta: alkalmatlan. Csinált egy kettes számú mini-MSZP-t, annak meg mi értelme. Szerintem nem fogja tudni átlépni jövőre a parlamenti küszöböt sem. Viszont esélyt kapott az LMP a "harmadik erő" poziciójára.

328415 2013.12.17. 11:00:11

Az LMP? Ne már! Lehet szeretnéd, de még a Gyurcsányékat sem hozza be!

12347 2013.12.17. 12:06:37

2. 3. RonaGyuri-mv , 3. maxval: Bajnai más szerepre készült, arra, hogy "tartsa az ernyőt" - erre és a min.elnökségre, hogy Orbán kihívója legyen: alkalmas lenne. Ugyanakkor belekényszerült egy kis párt alkudozó vezetőjének a szerepébe. Az LMP önmagában SZVSZ nem lesz komoly tényező - épp ezért kellene a "legnagyobb közös osztó" az alkotmányozásra, s ha azen belül összejön, akkor a legkisebb közös többszörös - a kormányzásra.

294588 2013.12.31. 11:33:28

Bajnait én is gyengének tartom, de valamilyen összefogás mindenképp kellene. És mi lenne, ha Bokros vagy Kuncze lenne a miniszterelnök (jelölt)? Persze nem rossz ötlet a jelölt nevét a választásokig titokban tartani, de mit lehet Magyarországon titokban tartani? Koudela Stanislavné

Kalocsai Miklós 2014.01.01. 19:05:50

Geo! Bajnait senki nem kényszerítette semmire. Saját belátása szerint választotta az ernyőtartó helyett a kiközösítő szerepét. Mint Gyurcsány mondta, rossz színpadra állt. Az együttműködés helyett egy bizonytalan kvalitású társasággal szövetkezett a legitim demokratikus erőkkel szemben. Miniszterelnöki babérokra törő politikus nem követhet el ilyen hibát. Ha nem az ország sorsáról lenne szó, azt mondanám: magára vessen, de sajnos sokkal többről van szó.

12347 2014.01.03. 16:47:11

koudelas@t-online.hu Bajna gyenge - mint kampány-harcos, mint demagogosz. Bajnai éppen abban lehetne jó, amiben nagy hiány van: egy nyugodt, higgadt szakember. Kalocsai Miklós (látogató) : az, amit kiközösítő szerepnek írsz, az már a következmény, amikor "beszorult" a pártpolitikai szerepbe. Az a bizonytalan kvalitású társaság: ők jelentették az esélyt, hogy a hagyományos baloldalon kívüli új szereplők is részesei lehetnek az orbánizmus leváltásának. A Milla első két rendezvényénél nagyobb demokratikus megmozdulás még nem volt. Nem azt állítom, hogy Bajnainak kell az "ernyőtartónak" lennie - hanem csak azt, hogy számomra elfogadható lenne.

251002 2014.01.31. 11:35:56

A Bajnai-projektnek nemcsak ennyi volt a lényege, hanem az egész érvrendszer lett volna más (állítólag), ha Bajnaira hallgatnak. Egy Népszabadságban megjelent interjút idézek: http://nol.hu/ajanlo/20130614-_rendbe_akarom_tenni_az_orszagot_?ref=sso Itt hangzott el: „Győzelemre alkalmas összefogást kell összeraknunk a szocialistákkal. Ha ez arról fog szólni, hogy restauráljuk a 2010 előtti állapotokat, akkor a Fidesz majd háromnegyeddel győz a választásokon. Ha arra kötünk szövetséget, hogy szabaduljunk meg a kártékony Orbán–Simicska-rezsimtől, de egyúttal haladjuk meg a rendszerváltás óta eltelt huszonöt év összes bűnét és hibáját is, úgy akár kétharmadot is kaphatunk.” Számomra ez lett volna az igazi tétje a dolognak, hogy beszélünk-e az elmúlt 25 év bűneiről és hibáiról. Nos ekkor lett volna esélye a "demokratikus ellenzéknek" arra, hogy valami érdemi demokratikus ellenzékiséget és érdemi baloldaliságát felmutasson. És ekkor lett volna esély is a kormány leváltására. Csak ezt mulasztottuk el, semmi mást. És április 7-én meg lehet majd kérdezni önmagunktól, hogy helyes volt-e, hogy elsikkadt a lényeg. Mert semmi nincs, amitől a "baloldal" jobban félne, mint a változásoktól. Ezért nincs semmilyen önkritika a "baloldalon".

12347 2014.01.31. 15:01:34

aLEx, nagyon nem érti: nem arra alakult a Bajnai projekt, hogy kizárólag az Önnek megfelelő baloldaliságot érvényesítse. Ez van: el lehet majd dönteni, hogy kire szavaz a választásokon.

251002 2014.01.31. 17:12:38

RE: 10. "aLEx, nagyon nem érti: nem arra alakult a Bajnai projekt, hogy kizárólag az Önnek megfelelő baloldaliságot érvényesítse." Természetesen! Hiszen én magam is ezt írtam: "Számomra ez lett volna az igazi tétje a dolognak..." Tehát hangsúlyozom, azt írtam, hogy "számomra". Hogy másnak a számára mi a dolog tétje, arról én nem beszélhetek. Hogy kinek van igaza, április 7-én reggel már tudni lehet majd. Könnyen kiderülhet, hogy a sok "megélhetési politikus" az, aki téved. Néhányuknak sikerül "kivívniuk" a maguk számára a képviselői fizetésüket, csak éppen a társadalom egésze lett ismét cserbenhagyva.
süti beállítások módosítása