HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

TGM

2013.07.30. 11:07 Geo_

TGM – az egyik, ha nem A legokosabb, legműveltebb ember az országban. Sokan mondják, s ha akarnám, se tudnám cáfolni, hiszen a sokszor már az olvashatóságot nehezítő hivatkozások, idézetek minimális ismerete kellene ehhez.

Ezért nem is vállalkozom, hogy vitázzam (TGM: Mi lesz a választások után? ÉS, 2013.07.19.), csak leírom, ami eszembe jut.

TGM – az egyik, ha nem A legokosabb, legműveltebb ember az országban. Sokan mondják, s ha akarnám, se tudnám cáfolni, hiszen a sokszor már az olvashatóságot nehezítő hivatkozások, idézetek minimális ismerete kellene ehhez.

Ezért nem is vállalkozom, hogy vitázzam (TGM: Mi lesz a választások után? ÉS, 2013.07.19.), csak leírom, ami eszembe jut.

TGM, amíg eljut a defetista következtetésig (…”fusson, ki merre lát”), lehúzza mindenkiről a vizes lepedőt. Ha – ahogy gondolom – inkább egy kétségbeesett kiáltványról, mint valódi felszólításról van is szó – az is kevés. Kiáltani, kritizálni, netán elutasítani – minden írástudó képes. Bármennyire is jó és tartalmas esszéket írnak, TGM-nek a "radikális demokratákat", Kis Jánosnak a liberálisokat, Hankiss Elemérnek, Tölgyessy Péternek a konzervatívokat, Lengyel Lászlónak a baloldaliakat kellene mozgósítaniuk, hogy ne a legrosszabb következzen be, ezért bármilyen kritikájuk, ellenérzéseik is vannak a palettán lévő demokratikus ellenzékkel szemben, feltételekkel, korlátozásokkal, de mégis csak aktivizálni kell híveiket, eszmetársaikat. Hogy egyáltalán legyen tere és értelme a vitáknak.

Ilyen pont lehet a szabadság témája – TGM mintha szembeállítaná az aktív politizálást az egyéni szabadsággal. Ez abból adódhat, hogy csak az egyenlőség és a testvériség, egymással is dinamikus, sokszor ellentétes, máskor egymást kiegészítő  kapcsolatban lévő hármasként szabad értelmezni. Szerintem az eredeti jelentésükből érdemes kiindulni. A szabadság lényege hogy azt tehetjük, ami nem korlátozza mások jogát – legyen szó  az egyének és közösségek véleménynyilvánításáról, világnézetéről, vállalkozásáról, az állampolgári és emberi jogok érvényesüléséről. Az egyenlőség szó arra utal, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő, a származás és a társadalmi helyzet szerinti megkülönböztetést eltörölték, és hogy mindenkit egyéni képességei és teljesítménye alapján ítélünk meg. Így jelenti a hatalommegosztáson alapuló jogállamot, a lehetőségekkel arányos egyéni és közösségi felelősségvállalást, az állampolgári részvétel lehetőségét. A testvériség annak a felismerése, hogy "Ne tégy olyat mással, amit nem akarsz, hogy más tegyen meg veled; tégy mindig olyan jót másokkal, amit magad is szeretnél." Ez a bajba kerülteknek a közösség általi segítését, a széles körben hozzáférhető jóléti rendszereket, társadalmi és szociális biztonságot jelenti – kisközösségedben, országodban – és az egész világon. Jelenti mások meghallgatását és megértését, a béke és a Föld-, a kulturális sokszínűség megőrzését, ennek érdekében a cselekvő, együttműködő kapcsolatokat.

Ahhoz, hogy megértsük, miért csak részigazság TGM állítása, hogy a liberális eszközök és intézmények a XIX. századba való visszalépést jelentik, s hogy a demokratikus ellenzék nem a haladást képviseli, a demokráciát magát kell(ene) értelmeznünk. TGM számára a „radikális demokrácia” jelenti a valódi értéket, ezen a közvetlen, részvételi, „bázis”-demokráciát érti, s ebből a szempontból értékel mindent – EU-t, jogállamot. Valójában hiányzik a demokrácia tartalmi értelmezése, ezért sokszor leragadunk a formáknál.

A demokrácia=népuralom formai megközelítése alapján korábban azt tekintettük demokratikusabbnak, ha minél több emberre terjedt ki a szavazójog. Az aktív állampolgári részvétel hívei szerint ezért az jelenti a valódi demokráciát, ha a döntéseket a nép önmaga, közvetlenül hozza. A közvetlen demokratizmusnak ma már adottak a technikai feltételei, akár naponta lehetne népszavazásokat tartani az interneten, SMS-sel – de tudjuk, ez könnyen populizmushoz, demagógiához vezethet. Ezért sokan a képviseleti demokrácia hívei – mások Goethet idézik: A hatalom ne beszéljen, hanem cselekedjen! Ha olyannak látjuk az embereket amilyenek, akkor rosszabbá tesszük őket; Ha viszont úgy kezeljük őket, mintha azok lennének, aminek lenniük kellene, akkor segítjük őket azzá válni, amivé képesek.

A formai megközelítés mellett ezért érdemes a minőségi tartalmat is figyelembe vennünk, s ez alapján azt tekintsük a demokrácia „jóságfokának”, ha biztosítható a (1) közjó érdekében nép (2) döntése.

(Szerkesztési okokból ezt egy külön posztban fejtem ki).

A fentiek alapján sokkal differenciáltabban kell kezelni a szuverenitás kérdését is – hiszen tudjuk, hogy az érdemi döntések jelentős része már ma is meghaladja a nemzeti kereteket, másrészt a nemzetek szabadsága is csak addig terjedhet, míg az nem korlátozza mások jogát, így a szoros, föderalista integrációig haladva már a nemzetközi megállapodások is bizonyos mértékű korlátozást, szuverenitás feladást jelentenek. Ezért a világméretű radikális demokrácia és a teljes szuverenitás megőrzése egymást kizáró fogalmak. (Arra természetesen, mint a társadalom fennmaradásának egyik biztosítékára, így a közjó érvényesülésére szükség van, hogy fennmaradjon a népek és kultúrák sokszínűsége.)

Ezért nem is teljesen megalapozottak az EU-ra és más nemzetközi szervezetekre vonatkozó kitételek: ezekben a szervezetekben a legfontosabb döntéseket a többnyire a népfelség elve alapján létrejövő kormányok képviselői hozzák, nélkülük a nemzetállami szuverenitást korlátozó intézkedések nem születhetnek. Ugyanakkor éppen az EU működése mutatja, hogy milyen nehézkes is az egyes szempontoknak megfelelni, ugyanis a tagállamokat alkotó Európai Tanács ellensúlyát a közvetlenül választott tagokból álló Európai Parlament biztosítja, s még az ügyvezető-, így a leginkább kormányra hasonlító szervezetnek, az Európai Bizottságnak is a nemzetállamok által delegált tagjai vannak. (Szép szuverenitási jelkép, de a működés nehézségeire utal, hogy minden parlamenti képviselő saját anyanyelvén szólhat hozzá az ülések témáihoz – bár a szünetekben jól megértik egymást kevesebb nyelven is, többnyire a leginkább euroszkeptikus országét, az angolt használva.)

Ugyancsak kevéssé megalapozott, inkább csak polgárpukkasztó kiszólásnak tartom, hogy a polgári demokrácia célkitűzése restauráció lenne. Ugyanis ha a NER egy zsákutca, akkor onnan vissza kell fordulni, s azután lehet előrefelé venni az irányt. Valójában ezt az igényt fogalmazza meg TGM is (méltányos választási rendszer, önkormányzatiság, kulturális pluralizmus, stb. igénylése). Polgári demokráciából lehet állampolgári demokrácia – de a NER-ből sosem.

Távol álljon tőlem, hogy ne tartanám kritizálandónak az ellenzéket – de nem igazán korrekt a Fidesszel való párhuzamba állítás a válsággal, annak kezelésével kapcsolatban. Demagóg és üres szöveget könnyű nyomatni – de a válságkezelés, a foglalkoztatás, a nyugdíj- és a szociális ellátás az mégis csak igényel némi szakértelmet. Persze, azt nem lehet hagyni, hogy még a NER perverz rendszerének megnevezésén is csak vita folyik. Nem úszható meg a 2-3 vezérmotívum felmutatása, melyre majd felfűzhető az ellenzéki kampány, de az ok inkább abban kereshető, amit TGM ír a tömeg-médiáról, annak felületességéről: ebben sok az igazság, ugyanakkor annyi új- és új impulzus éri az olvasót, hogy mindez nem tud néhány ütős mondatba sűrűsödni, s különösen nem olyanná, mely elérné a választók többségét.

Ahhoz nem kellenek TGM szintű koponyák, hogy arról beszéljünk, mi mért nem sikerülhet – viszont e koponyáknak is tenniük, mozgósítaniuk kell. Kis János, Lenygel László, Hankiss Elemér, Tölgyessy Péter, TGM: hol vagytok?

Terjedelmi okokból nem tértem ki TGM bírálatára, hogy a baloldal nem foglalkozik a válsággal.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr238247812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

251002 2013.07.30. 11:53:27

Kedves Geo! Immár sokadik cím alatt jelenik meg gyakorlatilag ugyanaz a blogbejegyzés - minimális eltérésekkel. Önmaga ismételgetéséhez TGM neve is csak egy apropó. Az íráshoz nincs mit hozzáfűznöm. Legfeljebb annyi, hogy a korábban megfogalmazott észrevételeimet sem hinném, hogy megértette volna, mert a posztjában nem reagál rájuk.

321058 2013.07.30. 12:00:59

"TGM – az egyik, ha nem A legokosabb, legműveltebb ember az országban." * Ezek után mit lehet kommentelni ? DDD

15184 2013.07.30. 12:43:38

Ha TGM marxizmusa és a Fidesz populizmusa a 2 választási lehetőség, akkor a Fideszre szavazok két kézzel.

Freewolf 2013.07.30. 14:02:46

Gondolom, ez vicc akar lenni! :-)

69910 2013.07.30. 14:50:54

Geo, az utolsó előtti mondatodhoz: ( Kiss János, Lengyel László, hankiss Elemér, Tölgyessy Péter, TGM, hol vagytok) Hogy TGM hol van, azt tudom. A napokban találkoztam vele a Nádor utcában. (valahol a környéken lakik, mert többször találkoztam már vele.) Ránéztem, amit észrevett, s kissé zavarba került, mint az ismert emberek általában. Nem tudván azt, hogy kell e neki ismernie azt aki ránéz, vagy megteheti e, hogy ne ismerje. Én persze, ráköszöntem: Jónapot professzor úr, hogy van? Ebből nyomban megértette, hogy nem tegeződünk, tehát csak egyoldalú az ismeretség. Nagyon barátságosan visszaköszönt, de én felszabadítottam a zavarából, mert választ nem várva mentem tovább. Én nem azonosulok az ő polgári liberalizmusával, de tisztelem őt. Szóval, ha TGM -et keresed, valahol ezen a környéken találod: Nádor utca. Október 6. utca. Arany János utca és a Bazilika környéke. De még meg is kérdezheted az Október 6. utcában "posztoló" kövér rendőrbácsi szobortól is. nagyon barátságos a kisöreg. Mindig vigyorog a bajuszkája alatt.

60145 2013.07.30. 17:17:02

Kár, hogy a kommentelők nem olvasták el ezt a bejegyzést. Én Tamás G. M.-t nem olvasom, vagy csak ritkán. Nem tudok mit kezdeni a roppant nagy eszével, ha arra nem fordít gondot, hogy egy érettségizett, olvasó ember felfoghassa sziporkáinak közepette mit akar mondani. Valószínűleg ezért nem értettem a középtájon beillesztett részt és kapcsolatát a szöveggel: A gyakorlati tapasztalat is azt mutatja, hogy nagyjából 3000 fős 10-60 e fő. 5. Magas szintű ellátási központok - régiók - moderált állampolgári részvétel: 6. "Nagyvilág" - polgári nyilvánosság.

Funyi1 2013.07.30. 17:43:37

.., Pedig TGM mindig "elejt" egy KÓRszakalkotó mondatot! - de hogy melyik AZ A mondat?! .., AZT már nem tudja senki! :))

11677 2013.07.30. 19:37:33

"TGM – az egyik, ha nem A legokosabb, legműveltebb ember az országban." NEM LEHETSÉGES, HOGY EZ MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB BAJA???

12347 2013.07.30. 20:20:34

Bocsánat azoktól, akik kommentjeikkel tisztelték meg a blogomat: 1. Nekem azt írta vissza a rendszer, hogy nem sikerült mentenem - ezért nyugodt szívvel hagytam magára, hogy majd kijavítom. 2. Szerkesztői ajánlásra a közvetlen demokrácia lehetőségeit egy külön posztban fejtem ki. aLexnek igaza van: nagyon sokszor visszatérek 1-1 témára. Egyszer talán sikerül olyan jól megfogalmaznom, hogy mások is megértsék - ebben rá nem számítok.

12347 2013.07.30. 20:24:35

emili, atlasz, lord: Egy virtuális ismerősömtől kaptam ezt a véleményt - s azt hiszem, igaza van: "A személyes véleményem az, hogy TGM-hez úgy kell viszonyulni, mint aki teljességgel követhetetlen pozícióból ír színvonalas, szellemes és érdekes cikkeket, melyekből sokat lehet tanulni, de a pozíciójuk mindig reménytelen, és ebbe bele kell nyugodni. TGM nem hisz a lehetséges alternatívákban, amiben hisz, azt nem tudja a belátható időben lehetséges alternatívaként megjeleníteni. TGM így kell, ill. nem kell elfogadni."

251002 2013.07.30. 20:56:17

RE: 9. "aLexnek igaza van: nagyon sokszor visszatérek 1-1 témára. Egyszer talán sikerül olyan jól megfogalmaznom, hogy mások is megértsék - ebben rá nem számítok." Azt természetesen tudom, Ön arra számít, hogy a véleményemtől megkímélem. Fölösleges ilyesmire számítania. Mint ahogy arra is, hogy talán majd nem értem meg a postját... Mit nem lehet ezen érteni? Még amit rosszul kopizott át a régebbi írásából, azt is értettem. Ki is tudtam volna javítani Ön helyett, hiszen tudom honnan kopizta és tudom, hogy mit rontott el. A szándékát is ismerem, mint a rossz pénzt. Most például az volt a szándéka, hogy TGM-et égesse. Ami dicséretes teljesítmény, hisz saját bevallása szerint sem érti TGM írásait. De a "szabadság", "egyenlőség", "testvériség" elemzése számomra már kezd nagyon unalmas lenni. Milyen "szabadság" az, amelyben semmilyen törvényi korlátozása sincs a kizsákmányolásnak? És legfőképpen milyen jogegyenlőség? Hisz az egyiknek ez jelenti a szabadságot, a másiknak meg a kizsákmányolt helyzetet. Falra hányt borsó Önnek bármilyen bírálatot fogalmazni, hisz lepereg minden. A hülyeséget meg nyomatja újra, meg újra.

12347 2013.07.30. 21:06:58

11. aLEx Kommentjéből nekem úgy tűnik, hogy Ön viszont érti TGM-et. Ebben azért vannak kétségeim, ugyanis ha olyan szinten állna, akkor nem próbálkozna a szándékaimban kutakodni, s az eddigieknél előbbre jutna a szabadság, egyenlőség, testvériség értelmezésében. Ha eljut megfelelő szintre, akkor próbálkozzon az általam javasolt "közjó" értelmezésével. No, nem azért, hogy egyet is értsen - de talán belátja, hogy hibásan állít dolgokat. Ehhez Önnek szabadsága van - bár csak addig, míg nem zavarja másokét, pl. hogy érdemben lehessen beszélni dolgokról.

251002 2013.07.30. 21:26:30

RE: 12. "Kommentjéből nekem úgy tűnik, hogy Ön viszont érti TGM-et." Mégis miből? Azt a társadalmat én nem nevezném "szabadnak", amelyben létezik ember ember általi kizsákmányolása. Egy kizsákmányoló társadalom demokratikus viszonyairól is értelmetlennek tartom a bájcsevegést. Ha Ön eljut erre a szintre, hogy megértse a szavaimat, majd akkor jelentkezzen a "javaslataival", meg a Ön által értelmezett "közjó" fogalmával!

12347 2013.07.30. 23:56:42

13. aLEx "Mégis miből?" Csak vicceltem...

321058 2013.07.31. 11:18:07

Nem is tudom, nem lehetne TGM ME.? Olyan jól hangzik. Vagy mégis inkább Babarczy Eszter ? Nő még nem volt. Az én titkos favoritom Szelmeci Gabika!

251002 2013.07.31. 13:14:01

TGM inkább volna való köztársasági elnöknek.
süti beállítások módosítása