HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Dilemmák - s a végén forró üdvözlet Mesterházy Attilának

2013.02.07. 17:02 Geo_

Olvasok ezt-azt. Van, ami elgondolkodtat - s van, ami elképeszt.

Olvasok ezt-azt. Van, ami elgondolkodtat - s van, ami elképeszt.

Olvasom a Beszélőben hogy http://beszelo.c3.hu/onlinecikk/ez-meg-biztosan-nem-az. Petőcz György arról ír, hogy az Együtt 2014 unalmas, normális alakulat, az egész összefogás nagyjából semmilyen eszmeiséget és irány sem mutat. Félreértés ne essék – ezek bizonyos értelemben a környezetükből kiragadott szavak, hiszen valójában a szerző aggódik a kezdeményezés egyelőre látható sikertelensége miatt.

Azt hiszem, igaz - s sokan is mondják - hogy az Együtt 2014 (E14) nem új, hanem ernyő-szervezetként kívánt volna működni. Politikai szempontból tán helyes felismerés volt, hogy ha vannak új, megnyerhető választók, azok az LMP-Milla irányból lettek volna várhatók, a volt liberálisok, még ha akár a "legkisebb rosszként" is rátalálhattak volna Bajnaiékra - az MSZP pedig adottság. Vagy elmérték Jávorékat vagy nem csak nem tudták/akarták Schiffert maguk mellé állítani. Így amikor Schiffer "tökön lőtte magát" - a golyó az E14-et is eltalálta - az MSZP vette át a kezdeményezést. Ezzel az ernyő-szervezetnek annyi. Amikor (és ha) az E14 párttá alakul, akkor szembesül igazán azokkal, amiket a szerző említ. S kell egy új, másfajta együttműködési keret. A szakpolitikai programok ugyanis nagyon fontosak: azokra felállva hirdethetik a politikusok az "üzeneteiket". S egészen mást mutat/üzen egy olyan program, amit egyfelől a Bokrostól, Urbánon-Oszkón át Békesiig, Akar Lászlóig elfogad egy "Reformszövetség" és a Ferge Zsuzsa s hasonlók által képviselt szociális hálószövők együttese.

Az E14 pedig arra kényszerül, hogy önálló pártként definiálja magát, s ne unalmas erőként szerepeljen – ezt bizonyítja, hogy Bajnai Gordon vitára hívta ki Orbán Viktort. Ez utóbbinak nem nagyon lehet erre jó válasza…

Olvasom az Indexen: Sólyom: Hanyatlik a magyar alkotmányos kultúra A volt AB-, majd köztársasági elnök – a híradás szerint - természetesen nem áll küszöbön diktatúra bevezetése.

Igaza van – hiszen nem tudjuk, mi is az a küszöb. Ez a változás az alkotmánynak napi politikai célok érdekében történő alkalmazásában nyilvánul meg, valamint abban, hogy a hatalom a parlamenti többség, gyakorlatilag a miniszterelnök kezében összpontosul – állapította meg Sólyom László.

"Véleményem szerint a rendszerváltozás óta az alkotmányos gondolkodás ereje kellő tartalékot képezett. Bízom tehát alkotmányos kultúránk rugalmasságában" – hangoztatta svájci előadása végén Sólyom László. Bizodalmát az AB és az ombudsman döntésére alapozza. A kérdés csak az: küszöböt jelent-e, ha az AB-ben túlsúlyba kerülnek a pártkatonák, s ha lecserélik az ombudsmant?

A Galamuson Lánczos Vera írt a kongresszusokról (DK, LMP). Ebből kitűnik, hogy míg Bajnaiék esetében van, aki az unalmasságot kritizálja, Gyurcsánnyal pedig tán épp az a baj, hogy „túlmozgásos”. Érdekes, hogy miből fakad ez az elutasítottság – mivel viszonylag kevesen említik a 2006-ig folytatott gazdaságpolitikát, de az együttműködésre törekvők között is súlyosan esik latba a 2006 őszi szerep. A dolog pikantériáját (?) az adja, hogy éppen most lett országos főkapitány az a rendőr-tábornok, aki egy vizsgálatot vezetett: ‎"A Papp-bizottság egyhangúlag megállapította, hogy a 2006. október 22-24-én a fővárosban végrehajtott rendőri tevékenység alapvetően törvényes, de több elemében is szakszerűtlen volt." http://index.hu/belfold/papp2140/ . Ha ezt így látja a hatalom embere – tán elgondolkodhatna mindezen az ellenzék is. S azoknak az „új erőknek” is lenne min elgondolkodniuk, akik átlátható működést, pártfinanszírozást, társadalmi kapcsolatokat – s fenntarthatóságot követelnek. De nem megszeretniük kell – hanem hagyni, hogy a DK is felmutassa, hány szavazót tud vonzani, s eldönteni, szükség van-e több ezer aktív tagra.

A Mozgó Világ januári számát olvasom – akinek még sikerül, feltétlenül szerezze be: szenzációs írások, a pengeéles „Hazánk, Orbanisztán” Ripp Zoltán cikktől a helyzet bizonytalanságát is tükröző Botka László Fapados Szalon beszélgetésig. Szólni azonban Révész Sándor cikkétől kiindulva szeretnék – a szerző Bokros Lajos eddig csak angolul megjelent könyvéről ír. Bokros – a teoretikus Kornai mellett – ma a leg- és elismertebb magyar közgazdász. Következetesen képviseli a gazdasági racionalitást, az egyéni és közösségi felelősségvállalást – miközben minden ellenkező híresztelés ellenére nem igaz, hogy szociálisan érzéketlen lenne. Vagyis: az országnak nagy szüksége van Bokrosra. A dilemmám: jó-e, ha egy új pártot alapít? Minden bizonnyal sokan odafigyelnek, ha a választási kampányban megszólal Bokros – azok, akik eddig is tisztelték és elismerték őt. Ez megfelelő hatást jelentene a politikára? Vagy akkor járnánk jobban, ha Bokros összeülne a már említett Urbánnal, Oszkóval, Békesivel, Akar Lászlóval s Mellár Tamással, akár Járaival is – s megalakítanák azt a Reformszövetség-et, mely 2008-hoz hasonlóan képviselné a racionalitást, az ésszerűséget – s értékelhetné a pártok programjait? Nehezen hinném, hogy nekik ne hinnének!

Ez utóbbira sokkal nagyobb szükség lenne. Ebben a percben olvasom: Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szólt arról, hogy a szocialisták támogatják a Fidesz rezsicsökkentési intézkedéseit. Nekem csúnya szavak tolulnának a számra – Bokros viszont szépen elmagyarázná, hogy mi is az a demagógia, a gazdasági kóklerség.

Kiegészítés: lehet, csak Mesterházy kommunikátoraival és tanácsadóival van baj?

http://mszp.hu/hirek/az_mszp_tamogatja_a_rezsicsokkentest_de_fenntarthatobb_modot_javasol
"Az MSZP támogatja a rezsicsökkentést, de fenntarthatóbb módot javasol"
Mert mi jön le a címből? Az biztos nem, hogy milyen egetverő marhaság ez a rezsicsökkentés - látszani pedig annyi látszik, hogy csak a módszerekben van eltérés.  Úgyhogy módosítok: ez nem demagógia - csak populizmus, amellett pedig egy kommunikációs öngól.

http://mszp.hu/hirek/az_mszp_tamogatja_a_rezsicsokkentest_de_fenntarthatobb_modot_javasol

Az MSZP és a párt parlamenti frakciója támogatja a Fidesz-KDNP rezsicsökkentésre vonatkozó intézkedéseit, de hosszabb távra egy az árszabályozásnál fenntarthatóbb programot javasol a lakosság terheinek könnyítésére - mondta Mesterházy Attila csütörtökön Pécsett.


Mert mi jön le a címből? Az biztos nem, hogy milyen eget verő marhaság ez a rezsicsökkentés - látszani pedig annyi látszik, hogy csak a módszerekben van eltérés.  Úgyhogy módosítok: ez nem demagógia - csak populizmus, amellett pedig egy kommunikációs öngól.

S persze, kérdéses az is, hogy ha maguk a diákok nem követelik az ingyenes felsőoktatást - akkor mit is vizsgálnának? http://mszp.hu/hirek/az_mszp_megvizsgalja_a_tandijmentes_felsooktatas_lehetoseget

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr758247784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

263397 2013.02.07. 17:39:32

Fogja még magát az MSZP nemzeti baloldalnak is hazudni, majd meglássuk. Bajnai legalább nyílvánosan felvállalja, hogy kollaboráns érdekeket képvisel. Bokros&co-hoz hasonlóan.

45691 2013.02.07. 20:35:01

Geo, Bokros lassan húsz kerek esztendeje magyarázza, írja - szépen, érthetően - ugyanazt, amit ma is. Sőt, alkotmányosságról, jogállamról, demokráciáról is, nem csak a "racionális" közgazdaságról. 2010-ben is lehetett szavazni a programjára, voltunk ( és erre büszke is vagyok ) vagy kb kétszázezren szavzói. 2014-ben sem lesz több szavazója, nem csak Bokrosnak,de senkinek, aki piacpárti programmal érkezne, aki nagy reformprogrammal érkezne.

12347 2013.02.07. 23:09:59

1. apafia - dír, azt hittem, megállapodtunk, hogy nem zavarjuk egymást - egész más a fogalom-használatunk, így nehezen érthetnénk meg egymást. 2. KériSzépen - azt hiszem, az a kétszázezer szavazó talán találhatna magának piacpárti politikai erőt - szerintem viszont többet jelentene, ha egy ilyen csapat, ld. fentebb, hitelesítené-értékelné a pártok programjait.

176012 2013.02.07. 23:45:20

Mesterházy hozzáállása ijesztő: Ahhoz a vonalhoz tér vissza, amit Medgyessy és részben sajnos akkor még Gyurcsány is képviselt, és amire a Fidesz anno vehemensen helyeselt. Orbán gondolatai akkor még jobban követhetők voltak; ellenzékben a felelősség nélküli politizálás megengedhető, majd belebukik a kormány a lehetetlenek vállalásába, aztán én jövök. A mai Gyurcsány és Bajnai más-más attitűddel, másként gondolkoznak egy sor dologról, de abban egyetértenek, hogy ne ígérjünk teljesíthetetlent! Ne tegyük tönkre a következő éveket azzal, hogy tovább nyújtózkodunk, mint ameddig a takarónk ér. Sokat hibáztak, helyenként bűnöket is elkövettek az előző kormányok is (az "elmúlt nyócévet" érő kritikák egy része jogos), de azokat, amiket 2010 óta Orbán produkál, nem lehet hozzájuk hasonlítani. Az eléri, helyenként meghaladja a tragédia szintjét!

175664 2013.02.08. 02:28:01

A szocik behúztak maguknak kettőt mostanában.Az egyik a rezsicsökkentés a másik pedig Szanyi románozása. Nem értem őket miért reagálnak ilyen gyerekesen a fideszes bóvlikra! Ha már amúgy sincs sajtója az E 2014-nek legalább ne bulvárosodjon el. Ilyen zajongásban észnél kell lenni mit beszélnek, okosabb, ha saját mondandójukat megfontolják! Amúgy nem baj. ha mindenki hoz magával még egy pártot, csak szavazója is legyen!

Geo 2013.02.08. 08:44:23

4. joti Egyszerűen értelmezhetetlen, hogy "az MSZP és a párt parlamenti frakciója támogatja a Fidesz-KDNP rezsicsökkentésre vonatkozó intézkedéseit" - még ha normális megoldásokat is felvetnek - másrészt ez a "felsőoktatás ingyenességének vizsgálata". 5. 4elefánt - ezért kellene egy "Reformszövetség" - ha ők rászólnak a homokozóban rosszalkodó gyerekekre - az tán messzire hallatszik.
süti beállítások módosítása