HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Szelíd szolidság

2012.12.11. 15:07 Geo_

Mindig tiszteltem – s bevallom, irigyeltem – (ifj) Marosán Györgyöt. Ő valóban komoly elméleti tudással rendelkezik (fizikus, filozófus, közgazdász, szervezetfejlesztő), ugyanakkor mindig szemléletes példákkal teszi a magamfajta félműveltek számára is érthetővé mondanivalóját. (A „félműveltség” nem álszerénység a részemről: Magam is rendelkezem bizonyos menedzsment ismeretekkel, s ez a tudomány (?:-) jellemzően olyan végeredményekkel operál, melyek mögött azért komoly elméleti- és tapasztalati alapok léteznek, s magam – a szerzővel ellentétben, aki mindezt oktatja is – csak ezekkel az eredményekkel rendelkezem, ha egyáltalán…)

 „A szolid … kifejezés a szolidáris, a liberális és a demokratikus fogalmakból képzett fogalom….”

A kifejezést – megveszem, ellopom.

Mindig tiszteltem – s bevallom, irigyeltem – (ifj) Marosán Györgyöt. Ő valóban komoly elméleti tudással rendelkezik (fizikus, filozófus, közgazdász, szervezetfejlesztő), ugyanakkor mindig szemléletes példákkal teszi a magamfajta félműveltek számára is érthetővé mondanivalóját. (A „félműveltség” nem álszerénység a részemről: Magam is rendelkezem bizonyos menedzsment ismeretekkel, s ez a tudomány (?:-) jellemzően olyan végeredményekkel operál, melyek mögött azért komoly elméleti- és tapasztalati alapok léteznek, s magam – a szerzővel ellentétben, aki mindezt oktatja is – csak ezekkel az eredményekkel rendelkezem, ha egyáltalán…)

 „A szolid … kifejezés a szolidáris, a liberális és a demokratikus fogalmakból képzett fogalom….”

A kifejezést – megveszem, ellopom.

Bár nagy fejtörést okozott, hogy milyen etimológia alapján igaz az állítás – míg végül magától a szerzőtől sikerült megtudnom, hogy egy általa kreált betű-játék. Az írás egészére is jellemző: nem magyarázatot ad, hanem egy új, kívánatos modellt ismertet a szerzője. Ez a modell számomra szimpatikus, sőt kívánatos is. Pusztán pár dolgot említek, melyekre ügyelni kell, ha ezt a modellt akarjuk megvalósítani:

1. Egyértelmű, hogy ma az oszcillációs függvény nagy kilengést okoz, ami már a rendszer szétesésével fenyeget. (Nem működik a fékek- és ellensúlyok rendszere.) A veszély az, hogy ha annyira stabilizáljuk a rendszert, hogy ez a fajta energia eltűnik a rendszerből – akkor az annak „lehűlését”, „befagyását” eredményezheti – ahogy ez megtörténhetett volna az MDF – SZDSZ paktum nélkül. A politikában „szokásos” inga mozgásnak megfelelően a mára szétvert intézmények túlhatalma is bekövetkezhetne – végletesen leszűkítve a parlament, de még inkább a kormányzat működőképességét, cselekvési mozgásterét – legyen szó a költségvetésről, jogalkotásról, az állam működtetéséről.

 

2. Van egy olyan eszköz, amiről nem lehet előre tudni, hogy a rendszer lehűtésének vagy éppen túlzott kilengésének az okozója lehet: ez az állampolgári részvétel. Hűt, ha a döntéseket minden esetben állampolgári vitákhoz kötjük – mert döntésképtelenség alakulhat ki. Túlfűt – amennyiben a demokratikusnak gondolt eszköz demagógok kezébe kerül, gondoljunk csak a „szociális népszavazásra” és hasonlókra.

Tudom, mindez még odébb van – s ezekben az esetekben is a szolid közép megoldás lehet a nyerő. Pl így: Demokrácia, állampolgári részvétel, önigazgatás - vázlat

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr448247764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

36888 2012.12.11. 15:40:52

A latin solidus ('szilárd, sűrű, tömör'). A törökben szálih am. jó, jámbor (bon, homme de probité), s az arab-persa szaláh, szeláh szónak, melytől alkalmasint amaz is eredett, jelentése szintén: jó, helyes. ......bevallom, egyáltalán nem irigylem Marosán Györgyöt.......

Funyi1 2012.12.11. 16:41:48

..., hát édes egy komám, Te is egy szolidan jámbor, azaz csendesbolond egy jószág vagy. :))))

263397 2012.12.11. 17:12:22

Helyes dolog a világot rendszerszemléletben elemezni. De azért az alapvetö dolgokat is észre kellene akkor venni. Met különben vajákolásnak tünik.

12347 2012.12.11. 18:13:22

1. Virág elvtárs s.k. Bizonyára alaposabb tudással rendelkezel, s jobban, szemléletesebben írsz, mint ő.

12347 2012.12.11. 18:14:25

3. apafia Szerinted mik az alapvető dolgok?

263397 2012.12.11. 23:13:00

5. Geo (szerkesztő) 2012. 12. 11. 18:14 - Ebböl a szempontból a profitvezérelte fogyasztói világ, ahol egy részrendszer optimalizálása vezérli az egészet. - A tulajdon, mint a hatalom alapja és a profitvezérlés meghatározója - Az erkölcs játékelméleti felfogása, mint kooperativ stratégia. - Vagy a demokrácia lehetetlensége, mivel egy instabil egyensúlyi állapotot tart fenntarthatónak. (Ugyanis pozitív visszacsatolás van az egyensúlytól elbillenés következtében, aki egy kicsit több hatalomra tesz szert, arra használhatja, hogy még több hatalma legyen.) Ennek van mág legtöbb köze az itt leírtakhoz. Lehet folytatni. Leginkább persze materialista alapon, a hazugságok mellözésével.

12347 2012.12.12. 08:33:48

6. apafia Nagyjából ezekkel foglalkozott már posztom http://geo.nolblog.hu/archives/2012/07/02/Glokalizacio_planetaris_szemlelet/ (profit, tulajdon) http://geo.nolblog.hu/archives/2012/11/14/demokracia_participation/ (demokrácia) http://geo.nolblog.hu/archives/2010/10/28/Magyarorszag_kulturalis_allapota__a_magyar_lelek_sulya_es_szerepe_a_politikaban/ (kultúra, erkölcs)

69910 2012.12.12. 13:22:28

Geo, mondd, hogy jön ide Marosán György? Egyáltalán, hogy tudtad belekeverni, ebbe korpába? Mi köze neki ehhez? van neki két könyve, ami megjelent. Nem ő írta, foglalta rendszerbe, rendezte sajtó alá, de az ő gondolatai vannak benne. Marosán a hat elemijével, péklegény képzettségével egy munkásmozgalmi ember volt. Egyszerű ember. Nagyon becsületes, sohasem hazudott. valóban nem hazudott. Tisztességgel védte a munkások érdekeit. Ezért Horthyék többször "zár alá". vették. Aztán következett a háborúvesztés és Marosán a Szocdemek balszárnyának a régi szocdem munkásoké, azon keveseké, akik megmaradtak szocdemnek, lett a vezéralakja. Mellőzték a csavaros eszű entelektüelek. Aztán Rákosi rászedte. Beédesgette az egyesülésbe, aztán börtönbe zárta. Kiszabadult, de 1956 október 25. én ismét börtönbe került A Fő utcába. Nem az ávósok dugták be. November 4. én szabadult. Aztán Kádár mellett volt egy nagysokáig. De nem bírt megbirkózni a nagypolitika sunyiságával. Lemondott. Az egész politikáról. Csak két könyvét írta meg. Nem volt tanult ember, nem volt politikai lángész, mint a mai politikusok, meg talán te, de élete volt a munkásmozgalom, az elnyomottakért való küzdelem. Nem volt sikeres. csak csalódott. De nem kigúnyolásra méltó. Most csupa egyetemet végzett, azaz a mai- orbáni felfogás szerint, tehetséges emberek csinálják a politikát, meg a kormányzást. ... és mennyivel sikeresebbek? Tönkretették az országot, hazudnak, csalnak, lopnak, s mindehhez fel vannak jogosítva, mert tanultak, tehát tehetségesek. Annyira, hogy nemzedékek nyomorodnak bele.

12347 2012.12.12. 15:36:04

7. szazados90 Az idézetre kattintva bejött volna a link, ami egy Népszava cikkre utal, annak a szerzője Marosán. Az ifjabb.

Funyi1 2012.12.12. 15:41:56

7. szazados90 2012. 12. 12. 13:22 Geo A "lángész", s azért beszél ... - nem is minősíthető emeletes baromságokat .... - s még azt is hiszi magáról, hogy ....

69910 2012.12.12. 16:22:22

8 ra Geo, Rákattintottam, de nem vettem észre. Most, hogy ismét olvasom, ott látom, hogy az ifj oda van írva, de zárójelben-. Mivel zárójeles a jelzés, így nem tekinthettem érvényesnek, hogy akiről írsz, az egy másik személy. Akinek a létezéséről, nem is tudtam. De azért, mint régi szociáldemokratának, jólesett megvédeni a nem ifjú Marosán Györgyöt.
süti beállítások módosítása