HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

A sas nem kapkod legyek után... És a sólyom?

2009.12.16. 14:49 Geo_

Az államfő úgy látja: az Országgyűlés azóta, hogy bizalmat szavazott Gyurcsány Ferencnek 2006-ban, magán viseli az alkotmányellenesség bélyegét. „Hazugsággal választást nyerni - ez nem a mi alkotmányos rendszerünk" - fogalmaz az elnök, aki szerint épp ezért nem eldobni kell a magyar alkotmányt, hanem működtetni kell azt.

Az államfő úgy látja: az Országgyűlés azóta, hogy bizalmat szavazott Gyurcsány Ferencnek 2006-ban, magán viseli az alkotmányellenesség bélyegét. „Hazugsággal választást nyerni - ez nem a mi alkotmányos rendszerünk" - fogalmaz az elnök, aki szerint épp ezért nem eldobni kell a magyar alkotmányt, hanem működtetni kell azt.

Az államfő úgy látja: az Országgyűlés azóta, hogy bizalmat szavazott Gyurcsány Ferencnek 2006-ban, magán viseli az alkotmányellenesség bélyegét. „Hazugsággal választást nyerni - ez nem a mi alkotmányos rendszerünk" - fogalmaz az elnök, aki szerint épp ezért nem eldobni kell a magyar alkotmányt, hanem működtetni kell azt.

A Magyar Köztársaság elnökét nem illik kemény szavakkal illetni – nem is teszem. Ezért inkább a „hazugságozókról” szeretnék beszélni.

Ha valaki azt mondja, hogy egy magára valamit adó demokrácia nem engedheti meg magának, hogy a választásokban hazugságok versenyezzenek egymással: egyet is értenék. Sőt, még egy nagy tudású, alkotmányos és jogi ismeretekkel rendelkező emberhez vagy testülethez is fordulnék, hogy segítsen, milyen módon lehet mindezt elkerülni.

Mit nevezünk hazugságnak? Azt, amikor nyilvánvalóan nem igazat mondunk, amikor nem bontjuk ki az igazság minden részletét – vagy amikor a politikusok kampányolnak? Vagy amikor valaki kijelenti, hogy hazudott?

2006-ban kiderült, hogy beavatkozás nélkül 11%-os lett volna a hiány. Tehát hazudott, aki 4,7 %-ról beszélt.

A 4,7 % nem tartalmazza a Gripen elszámolását, az érvényes szabályok szerint a nyugdíjrendszerből adódó 1,4 %-ot, s az autópálya építések költségvetésen belüli elszámolását 1,1 %, a PPP ellen, tudjuk, Szapáry úr lobbizott. Igaz, még így is hiányzik jó 4 %:

- A Gyurcsány Ferenc által emlegetett „trükkök százai” a kiadásokkal való ügyeskedésről szóltak?

- A kiadások területén igyekeztek a kifizetések időpontjának eltolásával időt nyerni. Megkértek például egyes szolgáltatókat, hogy a számláikat későbbi időpontra állítsák ki, így a kiadás elszámolása egy későbbi költségvetési időszakra vonatkozott. Ez nem törvénytelen, sőt a gazdasági élet szereplői rendre élnek ezzel az eszközzel, egyfajta finomhangolás ez. A gond ott vált jelentőssé, hogy négy év „finomhangolása” idén májusra már óriási hólabdává növekedett, mivel menet közben nem születettek meg a szükséges költségtakarékossági intézkedések.

Hazugság, az igazság nem minden részletének kifejtése, az adatok csoportosítása: tetszés szerint lehet ezt minősíteni, de az biztos, hogy nem tekinthető konzervatív, megalapozott előrejelzésnek.

Igen ám, de mi a helyzet azokkal, akik szerint:

„A jelenleg kormányzó baloldali koalíció átlépett egy határvonalat, amely a demokrácia és az önkényuralom közti határvonal is egyben. Utólag kiderült, a jobboldali ígéretek versengtek a baloldali tudatos, hatalomféltő félrevezetéssel. Az ígéretek és a hazugság között az a különbség, hogy aki hazudik, az tudja, mit csinál, mert hazudni csak az tud, aki ismeri az igazságot.”

Ugyanis ők 13,5 %-os hiánnyal számoltak, s ígértek 14 havi nyugdíjat, ingyenes autópálya használatot? Tud-e bárki olyan utalásról, hogy szintén alkotmányellenesnek találta volna-e e kritikusok kórusa, ha a Fidesz alakít kormányt? Mert ha hazugsággal győzött Gyurcsány – akkor az is igaz, hogy az győzött – aki kisebbet hazudott.

Ha a köztársasági elnök szeptemberi nyilatkozata előtt belegondol, hogy GYF mit mondott a kormányprogram benyújtásakor, (alakuló ülés illetve annak a vitája végén, az OÉT ülésén , akkor bizonyára másként fogalmazott volna:

OÉT, június 10. Vita csak azon van a politikában, hogy ez a folyamat 2000-ben vagy 2002-ben kezdődött, de úgy látom, hogy a szakmában erről sincsen vita. Még a legnagyobb ellenzéki párt által felkért szakértők által összerakott, úgynevezett "fehér könyv" is nagyjából azt mutatja, hogy az a gazdaságpolitikai és társadalompolitikai visszafordulat, amely mára a fordulat követelményét megteremtette, nagyjából a 2000. és 2001. években kezdődött el. Újra mondom, most már sokadszor, hogy elejét vegyem a buta vitáknak: nincsen kétségem afelől, hogy abban, hogy fennmaradt az a gazdaságpolitikai kurzus és nagyjából az utolsó négy évet egészében áthatotta, abban a fő felelősség a 2002. és 2006. között kormányzóké.

S bizony, ezekben a beszédekben már elhangzik, hogy 16 éves adósságokról van szó. Őszödön ülésezett az MSZP frakciója, részleteket erről mi nem hallunk. De érdemes a dátumokra ügyelni: 2006. június 26, Népszabadság http://www.nol.hu/cikk/408891/

bár konkurens lap, de figyelmre méltó már címe, alcíme is: Ami még nem megy át a rivaldán. (Gyurcsány Ferenc a fájdalom mértékegységéről és arról, hogy kell-e elnézést kérni).

S miközben a kormány dolgozik (szenved?) a konvergencia-programon, döntéseket hoz és készít elő (úgy-ahogy) – mi hallatszik júliusban, Tusnádfürdőn, majd mit lehet olvasni a jobboldali napilap „viccrovatában”? „az ország nyílt és szervezett politikai hazugság áldozatává vált”. Ha ez igaz, akkor nem történhetett másként, mint hogy ebben Orbán úr is tevékenyen részt vett. Ekkor már júliust írunk, szeptember 23-ra meghirdetik a kampányzáró nagygyűlést. Érdemes a dátumokra ügyelni. Szeptember 17-én a „közszolgálati” rádió ütős részleteket mutat be, majd ezután erre a hangfelvételre hivatkozva sor kerül a „fritz-i forradalomra”, az MTV ostromára, majd a Köztársasági Elnök beszédeire, s az azóta folyamatos hazugság-kampányra.

Mindenki megítélheti, mit is jelent a szervezett politikai hazugság és az illegitimitás, s ebben mi a szerepe az őszödi beszédnek. Megítélhető, hogy az ellenzék képes-e szakítani a saját hazugságaival, s végre belátná, hogy hiteltelen kampánya, alternatívát felmutatni és változtatni képtelen vezetője miatt veszítették el a parlamenti választásokat – vagy gyűjtenek-e annyi bátorságot, hogy ne kelljen annyit kiabálniuk a saját maguknak teremtett sötétségben.

De miért vállal ebben szerepet a köztársasági elnöki címet betöltő Sólyom László?

komment

Címkék: hazugság alkotmányosság

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr718247632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

104747 2009.12.16. 15:38:51

Bezzeg o mennyire legitim! Szegyen!

10260 2009.12.16. 17:48:03

mert a "címet tölti be", s nem a funkciót!

34417 2009.12.16. 19:30:24

érdekes. szeptemberben egyszercsak szükségét érezte, hogy ilyen pártatlanul megszólaljon. ha tudott arról, hogy hazugsággal nyertek - ergo, választási csalást követtek el - miért nem tett feljelentést? mert így cinkos, de rendesen. igaz, sólyomtól mit lehet várni? majd nézzétek csak meg, milyen örvendezést fog elkövetni jövőre! mert ugye, győz az igazság!

relatív 2009.12.17. 00:32:16

A probléma - mármint a sas nyilatkozata - ismeretes , egy beképzelt hiú állami hivatalnok buta megjegyzése a sorba illik. Az az ellentmondásos, hogy egy magát ennyire kivagyinak feltüntető, hogyan engedi meg magának ezeket a téves reagálásokat - figyelemmel, hogy amikor kellene igazából megszólalni, akkor minden alkalommal csöndben lapul, vagy a várakozással ellentétesen nyilatkozik ! Ha ezt párt-szimpátiából - mint a gyakorlata ez - teszi, az Alkotmány ellenében teszi, egy volt alkotmánybíró ( sőt annak vezetője ) , ami a pofátlansággal ér fel !

12392 2009.12.17. 08:02:27

Ne legyetek ilyen szigorúk! Ulbrichttól tanulta a demokráciát!

11256 2009.12.17. 12:05:57

nem látom be, miért ne lehetne az államfőt kemény szavakkal illetni, amikor olyasmit produkál, mint a mi madarunk. (majdnem turult írtam, tudniillik tényleg egyre turulabb.) jogászként és alkotmánybíróként tudnia kell, hogy amennyiben ténylegesen hazugsággal, adatok meghamisításával nyerték volna a választást, neki, az AB elnökével és az ÁSZ elnökével közösen joga lett volna a miniszterelnök leváltását kezdeményezni. a választások megismétlésére viszont nem volt lehetősége. ezért itt 2 eset lehetséges: 1. a másik kettő vagy azok valamelyike nem állt kötélnek. például azért nem, mert nem látták bizonyítottnak a hazugságot (ha valaki, akkor az ÁSZ elnöke például tudta, hogy a trükkök százai mit jelentenek: semmi olyat, ami igazán felróható akár egyetlen személynek, akár egy pártnak, és semmi olyan, amit ne követnének el rendszeresen a kincstárügyben és az államháztartás más részein. ne felejtsük el, hogy az EU folyamatosan árgus szemekkel figyeli a makrogazdasági adatainkat, és nemcsak azokat, a tendenciózus hazugság, pláne az adathamisítás pedig a modellszámításokban kibukik (általában azonnal, de 1-2 éven belül biztosan. nem vagyunk olyan fontosak, hogy ilyesmit lenyelnének.) 2. Sólyom az MSZP-t akarta megbuktatni, nem Gyurcsányt. ha ugyanis a 3 főmufti leváltja a miniszterelnököt, attól még a választási eredménynek megfelelően az MSZP alakíthatott volna kormányt, egy sokkal gyengébb vezetővel, de eltávolítva az egyetlen olyan embert, aki a rendszerváltás óta hozzá mert nyúlni ehhez a katyvaszhoz, amit konok munkával összehordtuk (igen, mindenki!) én arra tippelek, hogy Sólyom azonban a választási eredményeket akarta felülírni, amihez még akkor se lenne joga, ha annyi jogosultsága lenne, amennyit szeretne magának. ez magyarázat az önkormányzati választások estéjén a tévés szereplésére is - Orbán népfelkelés-mániája a jelek szerint rá is átragadt. ami azt illeti, ez egyben ékes bizonyíték arra is, hogy Sólyom csupán egy szobatudós: fogalma nincs arról, hogy a népnek nem Orbán kell, és legfőképpen nem egy olyan "okos" pasas kell, amilyennek ő akar mutatkozni. (a népszerűségi mutatókból indul ki? a jelek szerint igen. rosszul teszi.) nem tudom, mit ígért neki Orbán (és milyen alapon), de ennyire nem lett volna szabad leadnia magát.

15349 2009.12.18. 09:42:36

Annak idején azt hittem, Sólyom emberi tisztessége kétségbevonhatatlan. Hatalmasat tévedtem: ez a mostani szemérmetlensége egészen arcpirító.

12347 2009.12.20. 09:59:15

"Mit tudott a gazdaság állapotáról az államfő? - Hivatalba lépése óta eddig egyszer, tavaly augusztus 19-én kapott hivatalos tájékoztatást az ország pénzügyi-gazdasági helyzetéről Sólyom László. Az Index internetes újság megkapta a Köztársasági Elnöki Hivataltól ezt a 36 oldalas, tavaly Gyurcsány Ferenc által átadott dokumentumot. A terjedelmes dokumentum egy érzékeny pontján, a költségvetési hiányszámnál például az derül ki, hogy a miniszterelnök az év végére 3,6 százalékos hiánycélt adott meg, jóllehet ekkor már erősen valószínűsíthető volt, hogy ez nem teljesíthető. Egy másik bekezdés: „Az irányváltás sikerült, a belső kereslet helyett újra az export és a beruházás a gazdasági növekedés motorja, a reálbér összhangban növekszik a termelékenységgel.” A mondat első fele igaz volt, a második nem. Az államfő egyébként nem csak ebből az optimista hangvételű leírásból tájékozódott. Egy korábbi interjúja szerint tanácskozott ismert közgazdászokkal, Békesi Lászlótól és Járai Zsigmondtól Bokros Lajoson át Csaba Lászlóig és Surányi Györgyig. Az őszödi beszéd napvilágra kerülése után Sólyom azt nyilatkozta: tartalmi szempontból számára az nem jelentett újdonságot." (Népszabadság 2.o., Magyar Hírlap 5.o. Az államfőnek is ugyanazt mondta Gyurcsány, Magyar Nemzet 2.o. A kormányfő Sólyomnak is hazudott) www.honvedelem.hu/files/9/6323/hm1011.doc
süti beállítások módosítása