HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Közszereplőkhöz - a "cigány"kérdésről

2009.06.12. 05:43 Geo_

 Véleményem szerint Önök sokat tehetnének abban, hogy kialakuljon egy politikailag korrekt párbeszéd.

Megengedheti-e magának a nem-szélsőjobboldali erőket kivéve bárki is, hogy „cigánykérdésről”, „cigánybűnözésről” beszéljen – ezzel egységesen minősítsen egy népcsoportot? Természetesen NEM.

 Megengedheti-e magának bárki, hogy ne beszéljen őszintén arról a meglehetősen komplex, kulturális, társadalmi, kriminalisztikai, munkaerő helyzeti kérdéskörről, amiből következik, hogy a társadalom perifériájára jutottak körében a megélhetési bűnözéstől egyenes az út a csoportos és agresszív bűnözési formákig? El szabad-e tagadni, hogy ebben a körben sok cigány/roma érintett? Természetesen NEM.

 Véleményem szerint Önök sokat tehetnének abban, hogy kialakuljon egy politikailag korrekt szó/fogalomhasználat. Önök bizonyára kapcsolatban vannak a politikailag jobbra, illetve a nem ballib oldalhoz sorolt közszereplőkkel is.

 Tudom, a lumpen szó nem pontosan ezt jelenti.De ha Önök tudnak jobbat, bármi jobb, mint a cigányozás – vagy ha nem beszélünk róla.

Jól tudom, sokkal összetettebb a dolog, mint hogy találjunk egy PC kifejezést - de talán ezzel kellene kezdeni.

 

komment

Címkék: bűnözés társadalom cigány

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr218247618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13118 2009.06.12. 06:05:56

nem kell ezt túlragozni. bűncselekmények elkövetői bűnelkövetők. legyen az pályázati pénzek lenyúlója, vagy biciklilopó. aki meg cigánybűnözésről beszél, az meg beáll az alantas és embertelen eszmék terjesztői közé, még ha szándéka nem is az.

12347 2009.06.12. 06:22:49

1. Nézd, nagyon jó írások vannak minderről, pl ez: http://beszelo.c3.hu/cikkek/kasszandra-az-eletidegen De ha leegyszerűsíted arra, hogy a "bűncselekmények elkövetői bűnelkövetők", s nem foglalkozol az underclass, lumpenség, stb. komplex összefüggésivel - akkor magad is a rendpártiságot erősíted. Ha pedig arra, hogy "alantas és embertelen eszmék" - akkor elvontan a fellegekben jársz, s nem tudsz közös nevezőre jutni az első feleddel, vagy nem tudsz kommunikálni azokkal, aki a mindennapi életben találkoznak ezekkel a bűncselekményekkel, atrocitásokkal. SZVSZ

13118 2009.06.12. 06:58:19

nem foglalkozom velük. a bűncselekvény elkövetése szempontjából irreleváns, hogy valaki lumpen, tót, vagy sváb. egyes bűncselekményeknél figyelembe vehető mentő körülményként a nevelkedés körülményei a bírósági szakban, de más "osztályozási" szempont elfogásukkor és vádeljárásban nem vehető figyelembe.

13149 2009.06.12. 07:26:59

Csatlakozom Hmmmm-höz.

12347 2009.06.12. 21:13:05

3., 4. A bűncselekmény valóban bűncselekmény. Azonban az egészet büntetőjogi kérdésnek kezelni - rendpártiság, s egy komoly lépés a "cigánykérdés"-ezés felé.
süti beállítások módosítása