HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Az ingatlanadóról

2009.04.27. 21:24 Geo_

Szinte mindenki egyetért azzal, hogy a jövedelemadó egy általánosan jó megoldás lehet, mivel nem eltitkolható vagyonról van szó.

Ugyanakkor számtalan ellenvetés is megfogalmazódik, ami miatt várhatóan az Alkotmánybíróság is visszadobhatná az erre vonatkozó törvényt, pl: nem állapítható meg egyértelműen; nehéz a mérték bizonyítása, stb, stb. Nem vagyok sem alkotmány-, sem adóügyi szakember, de egy nagyon érdekes felvetést hallottam, aminek az a lényege, hogy meg kell fordítani az adózás rendjét. Mit is mond az Alkotmány?

70/I. § Minden természetes személy, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet köteles jövedelmi és vagyoni viszonyainak megfelelően a közterhekhez hozzájárulni.

Ha a törvényalkató abból indul ki, hogy "alapban" mindenki az ingatlan területe szerint fizet - ez egy általános "fejadó", alkotmányosan nem támadható. Természetesen ez így igazságtalan lenne - ezért csökkentő tényezőket kellene figyelembe venni a hely, a komforfokozat, az ingatlan kora, ill. okos emberek által meghatározott szempontok szerint.

Lehet, hogy ez így működik?

3 komment

Címkék: ingatlanadó AB

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr898247608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13118 2009.04.27. 22:12:53

nehézkes és bonyolult. anno valamikor a helyi településnek fizettek, a kincstár felé meg egységesen. helyben maradt a nagyobb rész, kisebb, de egységes mérték volt az állam felé. az állam mindössze a közoktatásra adott vissza, no meg közkórházakra. úgy is néztek ki ezek a kórházak. na és persze nem mindenki tudott adót fizetni. nekik szavazati joguk se volt emiatt. de ez nagyon régen volt.....

15138 2009.04.27. 22:36:36

Mi itt értékre fizetünk, de nem sokat. Evianna mondot nekem olyan számokat, amitől elment a kedvem az ingatlanadó védelmezésétől, bár elvben és itt híve vagyok, megfejelve vagyonadóval. (jármű, ingatlan, bankszámla, értékpapírok)

12799 2009.04.28. 01:13:30

Meg kellene gondolni. Annyi teher van már rajtunk.
süti beállítások módosítása