HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Győzzön az új elit - üdvözölném

2014.10.31. 19:59 Geo_

Izgalmas, s vitára, párbeszédre hívó témákat vet fel Braun Róbert. Tavasszal már lezajlott egy hulláma annak, hogy fiatalok éles támadásokat fogalmaztak meg az idős(ebb) generációval, a féltudású elittel kapcsolatban. A dolognak van egy pikáns vetülete is - tudtommal a szerző az MSZP politikusa - mely párthoz a zember lenginkább társítani tudja mindazt a kritikát, ami a cikkben megfogalmazódik. De most nem erről van szó.

Izgalmas, s vitára, párbeszédre hívó témákat vet fel Braun Róbert. Tavasszal már lezajlott egy hulláma annak, hogy fiatalok éles támadásokat fogalmaztak meg az idős(ebb) generációval, a féltudású elittel kapcsolatban. A dolognak van egy pikáns vetülete is - tudtommal a szerző az MSZP politikusa - mely párthoz a zember lenginkább társítani tudja mindazt a kritikát, ami a cikkben megfogalmazódik. De most nem erről van szó.

Nem vagyok a féltudású elit tagja: tudásom messze az 50 %-tól, s sosem tartoztam a megmondó-emberek vagy a döntéshozók közé. De bizonyos tudást és tapasztalatot tán összeszedtem - bár a cikk olvastán kétségeim támadnak. Már az elején, amikor "osztályszerkezetről" olvasok. Mert hogyne tudnám, hogy van lent és fent, sőt, nagyon fent és nagyon lent - de eddig úgy tudtam, hogy ez a hagyományos osztály-fogalommal nem írható le. Ugyancsak zavarba ejt, hogy tudományos kutatások szerint meglepően változatlan a magyar társadalom értékszerkezete - a szerző nem ennek figyelmen kívül hagyását kéri számon a nyugdíjazandókon. Az elitünk siralmas teljesítménye valóban jól lemérhető jelen állapotunkon - de nem elég a nyugdíjazás, a fiataloknak is teljesítményt kell felmutatniuk. (Például nem csak Pénzügykutatósok vannak, akik tán mégsem annyira orthodoxok, mint ahogy a cikkből kitűnne - de létezik Költségvetés Felelősségi Intézet is, vagy érdemes olvasni a Portfolió elemzéseit is.)  Bár szerintem a szerző igazából a politikai elitre gondolhatott, (elfelejtve, hogy milyen fiatal és tehetséges külügyminiszterünk van éppen), magam sikeres szerveződést kívánok az új generációnak. Deklaráltan nem létező tudásom miatt eleve nem kívánok ehhez javaslatokat megfogalmazni - de öregkori tapasztalataim alapján úgy vélem, hasznosabb, ha előbb a célt fogalmazzák meg, s csak azután az eszközöket - ezzel elkerülhető az akcionista mozgalmárkodás is. Egy ilyen cél a versenyképességen keresztül az életminőség javítása. Bár Pogátsa Zoltán, az "igazi" baloldal egyik vehemens képviselője abban téved, hogy John Rawls úgynevezett „tudatlanság fátyla” gondolatmenete a baloldaliság definíciójaként állítja, de fogadjuk el: hogy az a baloldali, aki olyan társadalmat akar építeni, ahol mobilitásra van esélye mindenkinek, függetlenül attól, hogy szegény vagy gazdag családba született. Azaz úgy kell tennünk, mintha nem tudnánk tényleges társadalmi helyzetünket. Akkor is lehetőségünk lenne-e a felemelkedésre, ha a legszegényebb családba születtünk? (Valójában ezek a nézetek nem összeegyeztethetlenek a keresztény-konzervatív vagy a liberális elvekkel). Mindebből az következik, hogy a képzés, tanulás kell, hogy az első helyen álljon - lényegében ahogy a második pontjában meg is fogalmazza a szerzó.

A valós problémákat egyik elit sem tudja – nagy része talán nem is akarta – megoldani. Melyek ezek? Magyarország két legfontosabb gazdasági problémája az alacsony bérek és az alacsony termelékenység. A fentiek értelmében kétségeim vannak: ugyanis az alacsony termelékenység következmény, másrészt a béreket a termelékenység - ráadásul nem is az egyéni vagy vállalati, hanem a társadalmi szintű - határozza meg. Ide tartozik, hogy a GDP önmagában a növekedési fétist erősíti, s valóban az életminőséget tükröző mérésekre van szükség, de jelenleg ez az egyetlen, mely többé-kevésbé megbízhatóan mérhető és összehasonlítható, pl. éppen a termelékenység mérésére.

Izgalmas felvetés, hogy előbb a nép zavarja el a mostani elitet. Szerintem is elég kockázatos egy ilyen megoldás - s nem is értem, hogy ha ilyen csökött a régi-, akkor miért nem mutat fel egy vonzó alternatívát az új? Meg kellene próbálni. Az pedig illuzórikus, hogy éppen a régi elit addig elvégzi a munka nagy részét, pl. olyan társadalmat hoz létre, melyben érvényesülnek az igazságosság elvei. Melyek nem feltétlenül azok, melyeket a szerző annak gondol. Kifejezetten demagóg javaslat, hogy maximálná a legmagasabb kereseteket. Egyrészt rendkívül könnyen kijátszható - másrészt egy dolgot nem vesz figyelembe: felzárkózó ország vagyunk, s akkor óhatatlanul a leginkább versenyképes területeken a legfelső vezetői jövedelmek "találkoznak" először a nyugati színvonallal, ahol egy külföldi vagy hazai szakember "csereszabatos". Persze, az már komolyabb dolog lenne, ha arról beszélnénk, hogyan lehet megakadályozni a társadalom szétszakadását, a patrimoniális rendszer kialakulását. (Az esélyegyenlőséget nem zavarná, ha progresszív lenne az adózás - az örökségekre is. Bár szakemberek szerint szintén könnyen kijátszható - de valamilyen megoldást errefelé kellene keresni. Addig viszont nem hiszem, hogy Messi fizetését egy pályamunkáséhoz kellene kötni. Viszont egy valódi társadalmi vitát le kellene folytatni arról, hogy is látja a társadalom az egyes szakmák presztízsét, a kívánatos jövedelmi arányokat - a módszer itthon is ismert erre. Az pedig igen csak ellentmondásos, hogy egyrészt külföldről kellene importálnunk elitet - másrészt szeretnénk kizárni, hogy külföldről jól képzett menedzserek érkezzenek hozzánk.)

Nagy-nagy téma a munka világának az átalakulása - ebben igaza van a szerzőnek, hogy a hagyományos bérmunka eltűnőben van, s egyre nagyobb szerepet kell kapnia a GDP-t nem növelő, de értékes tevékenységeknek. Bár elmaradottságunkból adódóan ma még nálunk ez kevésbé aktuális, de a jövő tán legfontosabb kérdése lesz. Sajnos, nem sajnos, de ilyen jellegű tevékenységekre a képzett és művelt emberek lesznek képesek - s ezen a ponton kell elutasítanom a feltétel nélküli alapjövedelem feltétlen akarását. Ezt ugyanis tekinthetem egyfajta technikának is - átlátható, egyszerű szabályok szerint valósul meg a társadalmi juttatások rendszere. Elvi kifogásom azzal sincs, hogy "születésénél fogva feltétel nélküli jogként legyenek biztosítva a méltóságteljes élethez elengedhetetlen alapvető anyagi szükségletek". A baj ott kezdődik, hogy az említett külföldi közgazdászok nem végeztek számításokat Magyarországra, ahol a létminimum 90 ezer forint - s ez ma az elv támogatói szerint is irreális. Képzettség, "felnőtt, citoyen" mentalitás nélkül már volt a történelemben erre példa - az ókori Rómában állampolgári jogon járt a "kenyér és cirkusz". Ráadásul egy ilyen megoldás önmagában épp a leginkább rászorulókon, a mélyszegénységben élőkön nem segítene. Az ösztönzési- és motivációs elmélet eredményeinek taglalása messze meghaladná egy ilyen cikk kereteit, ezért csak egy példát említek: aki találkozott már a "Kiút program"-ban résztvevő emberekkel, az tudja, hogy számukra nem is a pénz az elsődleges - hanem az a büszkeség, tudat, hogy kitűzött céljaikat megvalósítva előbbre juthatnak, gyerekeiket könnyebben taníthatják.

"Nos, ehhez is kell egy új elit. A régi ugyanis már soha nem fog megtanulni beszélgetni, érvek alapján vitatkozni, tisztelni az eltérőt képviselőt. Nemcsak azért, mert gyűlöli a másikat, hanem azért, mert már nincsenek vagy soha nem is voltak érvei."

Magam is úgy gondolom, hogy egy beszélgető, érvek alapján vitatkozó, felkészült, új elitre van szükség. Remélem, találkozhatom is velük, érveikkel - s tán nem is lesz szükség népfelkelésre.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr278247902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

58395 2014.10.31. 22:05:31

Definiálni kellene, mit is jelent ebben az összefüggésben a tudás... Ismeretek, adatok, tapasztalatok, szubjektív felhalmozott mennyisége, vagy esetleg az ezekkel való kombinációs készség, alkalmazási képesség? A másik, meg az, hogy az "új elit" az én olvasatomban, egyelőre csak "elit aspiráns".... Miért is a törekvés az "elitségre"? Azért, mert a jelenlegi elit által közvetített, prezentált, viselkedésmintát, életvitelt, akarja elérni és cselekedni... Egyfajta optimumnak látszik, ami nem fejlődik, nem fokozható az elitség... Tehát nagyon kevés esély van arra hogy a kívánt tulajdonságai kialakuljanak... Az csak akkor történne meg, ha az új elit elérné az "elitséget" és abban a pillanatban le is mondana róla.... Érzed a paradoxont...

58395 2014.10.31. 22:10:05

bocsi javítok, egy szó kimaradt.... Tehát nagyon kevés esély van arra, hogy a 's z e r z ő á l t a l' kívánt tulajdonságai kialakuljanak...

336586 2014.10.31. 22:31:46

Engem csak az érdekelne, mi a 100%, ha van 50%?

12347 2014.10.31. 23:30:31

3. napos: jól tudom, a félművelt az valójában nagyon keveset jelent - de egyszer egy matematikus-informatikus haveromnak mondtam, segítsen, mivel én csak félművelt vagyok informatikából - erre jól lekúrt, hogy hogy is képzelem, a Földön nincs olyan, aki az IT 50 %-ban okés lenne :-)

12347 2014.10.31. 23:50:44

1. Kokó: valójában értem és nagyjából el is fogadom a szerző álláspontját - főleg, ha ezt lefordítom a politikára. Sőt, a magam példájából is igazolom: ami a rendszerváltáskor hazai mértékkel mérve új volt és korszerű, az nagyrészt mára elavulttá vált. Amiben és amivel 10 éve "menő" voltam, mára már nem vagyok az. De én is úgy érzem, hogy jó adag indulat munkál csak, hogy tűnjenek el az öregek - miközben az az élet rendje, hogy a fiatalok úgyis kiszorítják az öregeket - ha tényleg többet tudnak, ha bizonyítanak. Ugyanakkor az írásban számos hibát, rossz értelmezést találtam.

336586 2014.11.01. 00:06:49

4. Két szélsöérték van: az egyik a semmiröl tud mindent a másik a mindenröl semmit.

251002 2014.11.01. 13:24:48

Ez egy jó írás, megérdemli a "+"-ot. Csak két dolgot fűznék hozzá. Az egyik, hogy nyomát sem látom semmiféle "új" elitnek. Jelét sem látom, hogy ilyesmi kialakulóban volna. Elzavarni el lehet a "régi" elitet, de nincs kit a helyükre ültetni. S ha így van, akkor eleve értelmét veszti bárkit is elzavarni. Előbb a társadalomban az új értékrend - de legalábbis az igény rá - ki kell alakuljon. Ha lesz ilyen értékrend, majd akkor fognak a személyi feltételei megteremtődni az új elit kialakulásának.

251002 2014.11.01. 14:08:14

A másik észrevételem... Tisztázni kellene a szerző következő állítása! "Orbán Krisztián már 2007-ben tűpontos éleslátással „féltudású” elit teremtette rendszerváltásról beszélt. Ez az elit konzerválta a nyolcvanas évek – kései kádári modernizáció – tudásvilágát, érzelmeit, sérelmeit, háborúit." Egyetértek azzal, hogy a késő Kádár-kori elit "tudásvilága" (műveltsége, felfogása, eszmeisége) vakvágányra ment. Ebbe a fogalomkörbe én belesorolom az elfuserált rendszerváltás akarását is. A téves döntésekben eleve beprogramozott volt a rendszerváltás kudarca és eredménytelensége. Egyetlen szempontból lehet csak "eredményesnek" tekinteni a rendszerváltást, ha a rendszerváltó elit személyes meggazdagodásának vágyát és szándékát tekintjük a történelmi események valós mozgatórugójának. Ez "személyes meggazdagodás" tekinthető teljesültnek - jobb- és baloldalon egyaránt. A késő Kádár-korban az eliten belül, de az elittől függetleníthető értelmiségen belül is létezett ennek a "féltudású" (én inkább úgy nevezném, hogy "félértelmiségű") elitnek az ellenpólusa, amely kritikusan tekintett a rendszerváltásra, de ez az értelmiségi réteg egyszerűen félre lett állítva. Ez a természetes módon egykoron létező ellenpólus a rendszerváltás óta eltelt negyed század alatt gyakorlatilag megszűnt, egyszerűen kihalt. Ezt a másként gondolkodásra képes értelmiséget újra ki kell nevelni - szinte a semmiből indulva! ........................................ Önmagában nagy érték a másként gondolkodásra való képesség. Vagy hogy még jobban érthető legyen, a rendszerkritikus gondolkodásra való képesség. És itt nem feltétlenül a marxistákra, vagy az antikapitalista gondolkodásúakra ás a globalizáció ellenzőire gondolok, hanem általában azokra, akik képesek a rendszer lényegét átlátni (megérteni) és ennek alapján képesek rendszerkritikus szinten megfogalmazni a bírálatukat és a megoldási javaslataikat. Igaznak tartom Braun Róbert azon kijelentését, hogy "Magyarország két legfontosabb gazdasági problémája az alacsony bérek és az alacsony termelékenység. Minden más e kettőből következik.". De ezen túlmennék. Nemcsak Magyarországnak a legfontosabb problémája ez, hanem általában a kapitalista termelési módnak. Még a legfejlettebb jóléti társadalmakban is megfigyelhetők ugyanezek a tünetek, csak sokkal kevésbé élesen. Valójában ez okozza azt, hogy a tőkés termelési mód NEM FENNTARTHATÓ. Magyarország ebbe a csapdába azért futott bele, mert a rendszerváltáskor a társadalom egyáltalán nem rendelkezett befektethető magántőkével. Végig kellett (ás még jó ideig kell is) csinálni ez eredeti tőkefelhalmozás folyamatát ahhoz, hogy itt érdemben kapitalizmus lehessen. A magyar kapitalizmus összes sajátságos torzulása ebből származik. A "félértelmiségi" elitünk tulajdonképpen tudatilag nagyszerűen alkalmazkodott ahhoz a "történelmi szerephez", amelyre az eredeti tőkefelhalmozás szempontjából vállalkozott. Ehhez gazembernek kellett lenni. A "féltudású" műveltség ehhez megfelelő álcának bizonyult. Ja kérem, hogy eközben erkölcsileg leamortizálódott az egész magyar társadalom? Tudomásul kell venni, hogy ez ezzel jár! Ebben a kontraszelektált elitben hiába keressük a tisztességes egyedeket.

251002 2014.11.01. 14:11:45

"Üdvözlet a győzőnek" Braun Róbert cikkének a címét nem értem. Ebben a társadalomban nincs "győző", csak vesztesek vannak. Üdvözölném én is az új elitben megjelenő győzőket, ha volnának olyanok.

251002 2014.11.01. 14:45:55

Hogy valami konkrétumot is mondjak, a feltétel nélküli alapjövedelem kérdéséhez szólnék hozzá. Braun Róbert javaslata a LÉT bevezetéséről tipikus példája a "féltudású" elit magatartásának. Tehát még Braun Róbertet is ide sorolom. Braun Róbert megértett valamit abból, hogy a magyar gazdaság és társadalom végzetes lemaradásának egyik fő oka a jövedelmi szegénység, amely alapvetően az alacsony bérekből származtatható. De nem értette meg, hogy itt egy sokkal szélesebb hatókörű paradigmaváltás igénye merül fel. Márpedig a LÉT összege egy nagyon pitiáner megközelítést takar: lényegében konzerválja a szegénységet, a tömeges munkanélküliséget és egyben hazánk elmaradottságát. Jómagam támogatom az alapjövedelem gondolatát, de sokkal fontosabbnak tartom a munkához való jogot és a munkanélküliség felszámolásának az igényét. A magyarországi szegénységnek nem segély-jellegű LÉT-jövedelemre van szüksége, amely konzerválja a munka világából való kirekesztettséget, hanem fizetett bérmunka lehetőségre! Bármiféle alapjövedelem bevezetését csak akkor tekintem reális célnak, ha olyan paradigmaváltást tudunk végrehajtani, ami egyszerre teszi lehetővé a munka termelékenység és a foglalkoztatás növelését és ezzel együtt egy valóban tisztességes megélhetést biztosító alapjövedelmet képes garantálni. Mert a LÉT összege nem az, önnön meghirdetett céljának sem tesz eleget. Ettől "félértelmiségi" megoldás a LÉT. Máskülönben az alapjövedelem szerintem igenis hozzájárulna ahhoz, hogy sokkal szélesebb társadalmi rétegek hozzáférjenek a tanulás lehetőségéhez. A versenyképességünket én nem félteném az alapjövedelemtől.

14055 2014.11.02. 06:30:50

Kedves Geo! Attól tartok, hogy szinte mindenki arra vár, hogy valaki csináljon már valamit, vagy történjem csoda. Csodák nincsenek, ha meg változást akarunk, akkor magunkon kell kezdeni, először nekünk magunknak kell olyannak lennünk, úgy tennünk, amit a másiktól várunk, először a saját gondolkodásunkat kell megváltoztatnunk.. Ha meg mindig azt mondod, hogy majd, majd akkor ha.. egyszer csak azt veszed észre, hogy számodra már nincsen majd..

12347 2014.11.02. 08:59:12

11. KerekesZS Igazad van - s azt hiszem, nem tartozom a csodavárók közé. De mint "féltudású", s "félelit", úgy gondolom, hogy nekem már csak az "újak" segítése marad - egyáltalán akkor, ha nem hiteltelenítem el őket.

58395 2014.11.02. 10:08:45

Geo! Ahhoz nem kellünk mi, hogy elhiteltelenedjenek... Szinte törvényszerű, hogy az elit elhiteltelenedik, mert álelit... Tulajdonképpen mi nevezzük ki elitnek, aztán bízunk a tévedhetetlenségünkben, és ragaszkodunk a szükségességéhez, holott ha belegondolsz nincs rá szükség, illetve nem lenne rá szükség, ha nem hoznánk létre mesterséges igényt rájuk... Szinte igényeljük, hogy behódoljunk valaminek, valakinek.... Ha nincs olyan, akkor kreálunk magunknak.... Vagy istent, vagy elitet, vagy valami hatalmat, aki dönt, ítél, gondolkodik helyettünk...

12347 2014.11.02. 13:28:59

13. Kokó, szellemi elitre: szükség van. Én például mindenhez értek :-), de kellenek olyan szakmai tekintélyek, akikhez fordulni lehet, akiktől tanulni lehet. Így pl. ha Kis János, Ripp Zoltán, vagy Révész Sándor ír valamit - akkor lehetőleg mindent elolvasok tőlük. Utána már rajtam áll, hogy mindent elfogadok-e kritikátlanul vagy sem. De van, aki a közgazdasághoz ért, más a szociológiához, stb. De amióta világ a világ - illetve léteznek akadémiák, tudományos szervezetek, tanszékek - szinte mindig az idősebb generáció van azokban vezető szerepben.

12347 2014.11.02. 13:34:33

A politikai elitről: az pedig szükségszerű, hogy időről-időre valakit válassz, beállj mögé, mert az technikailag működésképtelen, hogy egyszerre 10 milló vélemény létezzen: ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag nincs reális alternatíva.

58395 2014.11.02. 22:54:42

Geo, a mostani technikával a tízmillió véleményt egy nap alatt be lehet gyűjteni és az eredőjét húsz perc alatt ki lehet mutatni... De azokhoz neutrális rendszergazda kellene és nem politikai kalandorok... Az elit kifejezés a mai politikai palettára nézve barokkos túlzás... A szociológusok és a filozófusok, a közgazdászok, meg igény szerint, egyáltalán nem pártatlanul szolgáltatnak.. Az "elit" életkora(a mindenkori elit) viszont megfelelő, mert az ismeretek és a döntési felelősség általában ebben a korban optimális... Attól még dönthetnek helytelenül de kisebb eséllyel.... De az enyém is csak egy vélemény az elitről...:-)))
süti beállítások módosítása