HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Mesterházy első lépése - része az MSZP-s tánclépéseknek?

2012.10.29. 22:12 Geo_

Mesterházy: "az első lépést megtettem".

Szép, okos, kerek mondatok a riportban.

Mesterházy: "az első lépést megtettem".

Szép, okos, kerek mondatok a riportban.

S most kivételesen az sem zavar, amikor egy párt képviselője egyes szám első személyben beszél: (az első lépést) már meg is tettem…S nem csak azért, mert ezt a hibát mások is rendszeresen elkövetik – hanem alkalmat ad arra, hogy azon elmélkedjünk, hogy akkor mi is „az MSZP” viszonya akár az együttműködéshez, akár az Együttműködés 2014-hez. A pártelnökről és köréről nehéz feltételezni, hogy azért követtek el mindent Gyurcsány és köre kiszorításáért, hogy könnyedén lemondjanak bármiféle vezető szerepükről – ez szubjektív alapon még érthető is. Bizonyították taktikai felkészültségüket, s hogy nehéz helyzetben nem bénítja le őket a túlzott moralizálás, az erkölcsi szempontok célszerűség elé helyezése- ez adott esetben még hasznos is lehet. De akinek befújja szél a postaládájába az MSZP munkaanyagát, megismeri Szanyi antikapitalista demagógiáját vagy hallja a pártigazgatót az MSZP váltópártságáról – könnyen gondolkodóba eshet, hogy mi is „az MSZP”, s vajon hányan vannak olyanok, akik belátják: ha tudna, se lenne jó, ha egyedül győznének? A kétségeket sem Mesterházy, de Botka sem oszlatja el: az ATV-n arról nyilatkozott, hogy végre elfogadták az MSZP együttműködésre vonatkozó javaslatait – s az ember nem érti, hogy Botka ennyire nem érti: az Együttműködés 2014 épp azért jött létre, hogy a létező pártoknak, s benne már nagysága miatt is elsősorban a szociknak – alternatívát, új támogatói kört megcélzó  találjon? S majd csak később beszéljünk a pártok együttműködéséről.

Az alábbi írás már 1 hónapos – de még mindig aktuális: http://geo.nolblog.huhttp://geo2.blog.hu/media/image/2012-10-29/8247750/. s innen a poszt címe is: Mesterházy első lépése - része az MSZP-s tánclépéseknek?

A közvélemény-kutatási adatok kedvezőnek tűnnek az MSZP számára - de a 2/3-ad igencsak kétséges. Ezért az is, hogy a múlt értékeléséhez elegendő-e a "Gyurcsátlanítás" és a "neoliberalizmustól" való elszakadás.

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr878247750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

25758 2012.10.30. 20:03:38

Ritka, de egyetértek a blogban leírtakkal. Mesterházyval viszont nem. Valószínűleg összekeverte a lépéseket és ebből adódóan a nulladik lépést nem tette meg. A magyar történelem 21. századi történései az évtized végefelé egy erőteljes válságba sodródtak, aminek többek között 2008-ra -6,8 %-os GDP visszaesés lett a következménye. Hmmm. Tudtommal, akkor a szocik voltak kormányon. Mesterházy elvtárs nulladik lépésként úgy képzeli, ha mindezt letudja a kádári örökségből ittragadt mondatokkal. Mi is követtünk el hibákat, elvtársak. De majd kijavítjuk. Nos. Az MSZP ezzel a mentalitással óhajt együttműködni. Kivel? Ezzel a gondolkodásmóddal még az értelmes baloldaliak sem óhajtanak közösködni. Remélem.

12347 2012.10.30. 21:02:50

Korábbi posztomban magam is felróttam Szanyinak, hogy a 100 napos programot, a 13. havi nyugdíjat vállalja - de annak a visszavonását már nem. Amikor azt mondom, hogy szükség van az értékelésre, benne az önkritikára is - ennek egyben van egy hatalmas veszélye is: könnyen támadás-védekezés csatába megy át, a részleteken való vita pedig eltolja vagy akár lehetetlenné is teszi a megállapodást - pedig az egésznek az a célja, hogy tanulni lehessen belőle. Ez a 6,6 % egy komoly szám - s érthető, hogy alapvetően a regnáló kormányhoz köthető. A békesség kedvéért ne a felelősségek %-os megosztásán vitatkozzunk, hanem lássuk magát a folyamatot: Az első lépés 2000, Matolcsy színre lépése - 2001-től már mérhető is pl. az elsődleges egyenleg alakulásában - s elindította a költekezést, hitelezést. Legyünk pozitívak: azt gondolhatták, hogy az EU csatlakozás után gyorsan bevezetjük az eurot, s nem lesz baj... A Medgyessy kormány a rendszerváltás óta a legnagyobb hibát követte el - azzal, hogy teljesítette választási ígéreteit. S érdemes megjegyezni: az MDF-et kivéve mindenki megszavazta, nevét-felhatalmazását adta hozzá. Amikor Medgyessy óvatos kiigazításba kezdett, egyből feljajdult az ellenzék - a Fidesz 2002-ben deklarálta, hogy semmiben nem hajlandó együttműködni - sajnos, ahogy az előbb említettem, ez a 100 naposra nem vonatkozott. (Még az EU csatlakozási ünnepségre sem mentek együtt.) Az EU választások buktája után MP nem lépett tovább, sőt, a koalíciós megállapodással ellentétben az össz reakciója az volt, hogy fel akarta menteni Csillagot. A belső felháborodás elsodorta MP-t, s jött Gyurcsány. Egyből belefutott a népszavazásba - egyértelművé vált, hogy bármely komolyabb változtatás, reform ilyen körülmények közt biztos bukást jelent 2006-ban. (Ha emlékszünk: szemléletformáló, lényegtelen lépések következtek). A maihoz hasonlóan épp kedvező volt a nemzetközi helyzet - volt pénz, hitelező. De az EU-ból megüzenték - minden félnek! - hogy csak a választásokig adnak haladékot. A közös fellépésre tett kísérletek - euró bevezetési folyamata, stb. - kudarcosak lettek. S jött a kampány-nagyüzem, a "Rosszabbul élünk", Áder által összeszámolt 169 nem teljesített ígéret: azzal számolt az akkori ellenzék, hogy még a választások előtt be kell avatkozni, el is szaladtak Brüszelbe, hogy nehogy befogadják már az autópálya-elszámolásokat, stb. Ebben a közegben született meg az adó (ÁFA) csökkentés. A forint nem dőlt be, az ígéret-számláló az ellenzék javára többszörös értéket mutatott - majd a megnyert választás után nem volt mese, új konvergencia programot kellett készíteni. Ez sokak szerint orrnehéz volt - éppen az elhúzódó, a népszavazással a külső-, s az egyéni érdekek miatt a belső ellenzék által is gátoltan. Igaz, hogy ebben az értelemben egy legyengült gazdaságot ért a világgazdasági válság. Bár az alapvető strukturális kiigazítás - ismét az elsődleges egyenlegre gondolok - már megtörtént, de a gyors beavatkozással "sikerült" elérni azt a - 6,8 %-ot.
süti beállítások módosítása