HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Hej, (Pokorni) Zolika, miért vagy te katona!

2015.12.01. 13:31 Geo_

(A Hej, Dunáról fúj a szél... c. dallamra)

(A Hej, Dunáról fúj a szél... c. dallamra)

Hankiss Elemér nyomán bennem is megfogalmazódott, hogy alapvető társadalmi kérdésekről csak úgy lehet megoldásra jutni, ha az erről szóló társadalmi vitákat kivonjuk a napi politikai csatározások rövid távú, "zéró összegű" játszmáiból.

"Oktatási ellenreform hamis jövőképpel" címmel beszélgetett Náray-Szabó Gábor (egyetemi tanár), Pokorni Zoltán (a Fidesz alelnöke, korábbi oktatási miniszter), Szabó Szabolcs (országgyűlési képviselő, Együtt), Darvas Ágnes (egyetemi docens). Akit érdekelnek a szakmai részletek: https://www.youtube.com/watch?v=N6sLCt9UeR8&feature=em-subs_digest-g vagy: http://nol.hu/belfold/nagy-a-baj-a-magyar-oktatassal-es-meg-nagyobb-lesz-1577165 Kiderült, hogy szűk 1 óra alatt megegyezés-közeli helyzetig jutottak el.

Amit az esélyegyenlőség, szegregáció-ellenesség, oktatás témájában most kiemelendőnek tartok: minél korábban kell kezdeni, be kell vonni a családokat. Az oktatást járási/kistérségi keretekben kell szervezni - ez az a nagyság, ami ehhez megfelel, ahonnan még átláthatóak a helyi viszonyok és valós igények. Az állami bürokrácia ezt nem képes ellátni - ezért szükség van szakmai/civil szervezetekre is.

Korábban ezt írtam:

2. Mitől város a város, kistérség a kistérség? állampolgári részvétel

Egy város (funkciójában) a környéke központja – közvetlen környékének elsőszámú felvevő helye – pl élelem, ipari és szolgáltató tevékenységek munkaereje – s szolgáltató/ellátó központja, legyen az gimnázium, orvosi szakellátás, államigazgatási helyi intézmények, mozi, étterem. Ahhoz, hogy megjárjuk az oda-vissza utat, ne legyen szükség egy egész napra. Szerencsés esetben egy város vonzáskörzetével együtt alkothatja a járást vagy kistérséget. Ez az a keret, ahol koordinálni érdemes a hulladékkezelést, a közmű-ellátást, ahol értékelni lehet és érdemes a közszolgáltatásokat.

Az országon belül is jelentős eltérés van a település-szerkezetben, ezért 10–60 e fő lehet egy város és átlagos vonzáskörzete, s ezt tekinthetjük az önkormányzatiság 2. szintjének.

Jellegzetes döntések: költségvetés; iskola vagy mozi kifestése; helyi sportkör támogatása; szociális keretek elosztása; munkahelyteremtő programok felügyelete/támogatása; pedagógusi, háziorvosi pályázatok értékelése; közösségi- és szociális munkaprogramok jóváhagyása; helyi adók kivetése – megjelenik a szakértelem szükségessége.

Semmi okom, hogy megváltozzon a véleményem a Fideszről, melynek Pokorni Zoltán (éppen még) alelnöke, vagy mást gondoljak a rongyrázó, a demokráciát tanulgató polgármesterről - de elképzelhetőnek tartom, hogy szakmai alapon megegyezés születhessen az önkormányzatiságról, a regionalitásról. S tán egyéb szakpolitikai kérdésekről, s a NER leváltásáról is. Chikán Attila, Mellár Tamás, Holoda Attila, Illés Zoltán, Pokorni Zoltán, Navracsics Tibor - folytatható-e a névsor? Lesz-e, lehet-e eredménye?

 

S egy, a témával foglalkozó írás: http://beszelo.c3.hu/blog/revesz-sandor/alltok-majd-bamban-a-parton

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr238248086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

14479 2015.12.01. 20:10:02

Vannak arra utaló jelek, hogy Pokorniék ép erkölcsi érzékkel - vagy legalább némi józan ésszel - rendelkeznek. A fogas kérdés az, hogy Pokorni pl. miért nem hagyta ott a fideszt Fodorékkal? Félhetett attól, hogy perifériára kerül, és nem tudja befolyásolni a történéseket. Ez eddig teljes kudarc: mert ugyan a kilépők valóban nem igazán érvényesülnek, de hogyan lehetne ennél is rosszabb az életünk?

12347 2015.12.01. 22:42:53

Jó kérdés - s nincs rá biztos válasz. S egy elgondolkodtató írás: http://beszelo.c3.hu/blog/revesz-sandor/alltok-majd-bamban-a-parton

kérdezem 2015.12.02. 06:09:31

Nem tűnt föl, hogy ezt az írásodat a szerkesztő beemelte az ajánlóba? Kiszorítottál egy írást a frissülőből és két helyen látható ez a cikked.

12347 2015.12.02. 07:19:22

3. kérdezem (látogató) Nem, nem tűnt fel. (Amikor a tartalmat frissítem, valamit változatok, akkor ilyesmi előfordul.) De ha adsz egy mínuszt, akkor ott lesz a vitatottak között is - s még mindig nem tudom, a témáról mi a véleményed. :-(

válaszolok 2015.12.02. 10:33:55

Most van egy leheletnyi szünetem: nem tudlak értékelni se mínusz, se plusz. A témád, mint elmélet, nem érdekel. A gyakorlat meg az, hogy a Fidesz élt a hatalom adta lehetőséggel, politikájuk beépült a mindennapokba. Nincs különösebb jelentősége annak, hogy ez Orbán politikája, vagy a pártjáé, de hogy átszövi az egész társadalmat, az biztos. Ebből következően egyúttal gúzsbaköti a liberális gondolkodást és kezdeményezéseket. Nincs kormányváltó erő, és belátható időn belül nem is lesz.

kérdezem 2015.12.02. 10:59:26

A szusszanásnyi szünetem végén vettem észre : http://24.hu/kozelet/2015/12/02/ket-gombot-nem-kepesek-megkulonboztetni-az-ellenzeki-kepviselok/ Erre mit szólsz?

12347 2015.12.02. 11:05:32

5. válaszolok (látogató) Nem élt: visszaélt. 6. Már szóltam korábban. Még akár el is hihetem, hogy elkúrták, s nem szándékosan, de hogy csak velük nem lehet itt változás, az biztos. Épp azért keresem, hogy hogyan jöhetne össze az ehhez szükséges erő.

349797 2015.12.02. 12:44:04

Jut eszembe, a Pokorni apuka, "Pákozdi" elvtárs aki túlélte a 3/3-as Kádár rendszert, él még? Mert akkor talán még kicsit nevelheti utólag kicsi fiát......

12347 2015.12.02. 13:48:08

8. red red wine Ebbe az apák-fiúk összevetésbe nem mennék bele: Pokorni elég nagyfiú ahhoz, hogy önmagáért legyen felelős.
süti beállítások módosítása