HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Újra az előválasztásról - utó-hozzászólás egy konferenciához

2015.10.20. 22:51 Geo_

A témáról már többször írtam.

Mivel nem jegyzeteltem, kénytelen vagyok a tudósításra hivatkozni.

Egy másik, szenzáció-hajhász című tudósítás: valójában akkor került elő a hekkelés, majd erre egyik válaszként a pénzfizetés lehetősége, amikor az újságíró rákérdezett.

A témáról már többször írtam.

Mivel nem jegyzeteltem, kénytelen vagyok a tudósításra hivatkozni.

Egy másik, szenzáció-hajhász című tudósítás: valójában akkor került elő a hekkelés, majd erre egyik válaszként a pénzfizetés lehetősége, amikor az újságíró rákérdezett.

Legyen tiszta: ez a vita nem az előválasztásról, mint technikáról szól, hanem arról, hogy mi segítheti a (demokratikus) ellenzék összefogásét.

Az addigi külföldi tapasztalatok alapján akár előválasztásnak se kellene neveznünk - hiszen ott azt a célt szolgálja, hogy egy adott párt kiválassza, hogy kit indítson elnöknek, miniszterelnöknek - nálunk pedig az a cél, hogy létrejöjjön egy olyan erő, mely minden választókörben egy, azaz csak 1 jelöltet indítson a Fidesz és a Jobbik jelöltjével szemben. Vagyis: létre kell hozni egy - technikai értelemben - választási pártot, így az egész eljárás - jobb híján nevezzük mégis előválasztásnak - előkészítése, kampánya, lebonyolítása ezt a célt kell, hogy szolgálja.

Egyetértek azokkal, akik azt mondták, hogy vetélkedés úgyis lesz - ezért ezt a legjobb koordináltan, konszolidált viszonyok közt tartani. Legyen fair, átlátható, a szereplők számára elfogadott - de különösebb jogi (alaptörvény, választási törvény) követelmények az eljárással szemben - nincsenek.

Hibás felvetésnek tartom, hogy először a közös programot kell kialakítani: nem, hanem a program-alakítás legyen a kampány része, a nyilvánosság előtt legyen láthatóvá, hogy a szakterületi "kerekasztaloknál" ki mit képvisel - s az is, hogy a közös kompromisszum érdekében ki s miben enged. Ismerve a honi helyzetet, még az is elképzelhető, hogy lesznek, akik csak néhány sarkalatos kérdésben tudnak megegyezni - pl. alkotmány, választási- és párttörvény - míg mások ennél szorosabb együttműködésre is képesek. Ezért vita és verseny ebben legyen a résztvevő szervezetek között - lett légyenek azok civilek vagy pártok, egyesületek vagy szövetségek. Itt van a legnagyobb különbség pl. az amerikai példától: ott az egyes jelöltek programjához kell megszerezni a párt - és a szimpatizánsok - támogatását, esetünkben pedig a kiszenvedett programhoz kell közös jelöltet találni. Szerencsés lenne, ha több ilyen jelölt is vállalná a megmérettetést - ekkor nem csak a résztvevő szervezetekre, de a minden bizonnyal nagyobb érdeklődést kiváltó módon személyekre is lehet szavazni.

Választási körzetek: nincs értelme, hogy egyének közt kelljen választani. Való igaz, hogy kivédhetetlenül kiéleződik a jelöltek viszonya - de ennél is nagyobb gondnak tartom, hogy VK szinten még nehezebb biztosítani, hogy a résztvevők aktivitása és véleménye biztosítsa a reprezentativitást. Az eddigi tapasztalatok azt igazolják, hogy az egyéni jelölt személyének, képességeinek szinte semmilyen szerepe sincs az eredmény alakulásában - legfeljebb 1-2 %-ról, 1-2 mandátumról lehet szó. Ugyanakkor sokan mondják, hogy a helyi kampányokkal lehet átütni a kommunikációs gátakat, ezzel lehet elérni a választókat. Bizonyítani nem tudom - érzéseim vannak. A társadalom egy része intenzíven "politizál" - használja az internetet, kommentel, ütközik és kritizál, esetleg mér rendezvényekre, tüntetésekre is eljár - s a körükben a legfontosabb annak a tudatosítása, hogy az eltérő nézetű, hátterű erők miért is fognak össze, minden ellenérzésük dacára. A következő réteg jóval passzívabb, számára az a fontos, hogy biztonságot, helyzetének javulását lássa - egy stabil, kormányképes erőt szeretne látni. S vannak a legkevésbé tájékozottak, legkevésbé aktívak, akiket csak -jó, vagy sokszor rossz értelemben - a kampány tud mozgósítani. Ebből számomra az következik, hogy VK szinten nincs értelme az előválasztásnak.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr238248058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

337230 2015.10.21. 05:29:01

Eldöntik egymás közt demokratikusan 2018-ban ki legyen a harmadik helyezett a választókerületekben. Nagyszerű kezdeményezés,

12347 2015.10.21. 07:42:17

1. maxval bircaman HFQJFHWX Nem kötelező - de ajánlott elolvasni is.... Hogy-hogy egymás közt? A Fidesszel, a Jobbikkal mégsem beszélhetik meg. Az egész lényege az, hogy a birkáknak is kinyíljon a szeme, hogy mi a valós választék.

337230 2015.10.21. 08:19:12

2. Ballib szervezetre sosem fogok szavazni, azaz engem ez nem érint. Baloldalira viszont szavaznék, ez nálam nem gond. Múltkor is baloldali pártra szavaztam, az LMP-re.

12347 2015.10.21. 14:49:28

3. maxval bircaman HFQJFHWX A javaslatom szerint nyugodtan szavazhatsz akár jobb-, akár baloldali pártra :-)
süti beállítások módosítása