HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Előválasztás 2.0 - a gyengeségedből csinált erényt, avagy hogyan itassuk le Schiffer Andrást Unicummal?

2015.06.15. 08:22 Geo_

Hozzászólás a Republikon javaslatához

Használt fogalom: ellenzék - Jobbik (és ha megjelenik) szélsőjobb ellenzék nélküli szervezetek

(Írtam már korábban az előválasztásról)

******
Itt folyamatos igyekszem megjeleníteni a témában megjelent, fontosabb írásokat:
Lakner Zoltán http://magyarnarancs.hu/belpol/a-civilek-megprobalhatnak-felulmulni-a-partokat-lakner-zoltan-az-elovalasztasrol-95169

Keszthelyi András: http://magyarnarancs.hu/politicalanimal/az-elovalasztas-hasznarol-es-veszelyeirol-95175

Tóth Zoltán választási szakértő arról beszélt, hogy – amennyiben a választási törvény nem változik -, a mai pártpreferenciák szerint 2018-ban a legerősebb párt a Fidesz lesz, a kormánypártot a Jobbik követi, a harmadik az MSZP vagy egy baloldali összefogás lesz. Ezen a baloldal csak úgy változtathat, ha közös listát és mind a 106 egyéni választókerületben közös jelöltet állít. Egy fideszes többségű parlamentbe csak egy szatellit MSZP-nek van esélye bekerülni – jegyezte meg. A szakértő szerint ezt orvosolná az előválasztás, ami kétfordulóssá tenné az egyfordulós választást. Azok a pártok, amelyek össze akarnak fogni, így képesek lehetnek a rájuk adandó szavazatok összegzésére - mondta.

*****

A 2014-es "együttműködők" önmagukban képtelenek leváltani a NER-t, erre csak a Fideszből kiábrándulókkal, azt elhagyókkal, a jobboldali szervezetekkel, a civil közösségekkel, az LMP-vel és a formálódó "újbaloldallal" lehetséges - még ha tudjuk is, hogy ezek az erők többé-kevésbé ellenségesek a mai balközép pártokkal.

"Előválasztás" (vagy annak kampánya) - mindenképp lesz. A kérdés az, hogy az ellenzék a maradék torta újraosztására - vagy a torta növelésére törekszik-e. Mert előválasztásnak tekinthető, ahogy a Milla, a DK, az akkor még egyben lévő LMP, az MSZP, majd az Együtt hol tárgyalt majd veszekedett egymással, birkóztak és küzdöttek, ellentéteiktől volt hangos a média. Nem lenne ez másként 2018 előtt sem:

· lennének, akik többé-kevésbé kényszerből, de keresnék a közös fellépés lehetőségét,
· mások azzal gondolják majd erősíteni magukat, hogy távol állnak mindentől és mindenkitől
· azután lesznek olyanok, akik kifejtik, hogy ők bizony együttműködnének az MSZP-vel, ha nem lenne MSZP; a DK-val, ha nem lenne Gyurcsány a vezetőjük; csak Schiffer András tűnjön el a színről, stb.
· van, aki végre igazi, tökös baloldalt akar, FNA-val, radikális béremeléssel;
· lesz, aki végre szabad, versengő piacot akar;
· van, aki a régieket ismeri, azokban bízik,
· mások pedig kizárólag új arcokat akarnak majd látni.

    Reálisan nézve a dolgot, semmi esélye sincs annak, hogy ez a sokszínű, sokrétegű halmaz egy egységes, homogén tömbként jelenjen meg 2018-ban - ami a jelenlegi választási rendszerben az egyetlen módja annak, hogy a NER-t le lehessen söpörni a színtérről.

    Mik lehetnek a prioritások az egyes szereplők számára?

     

    1. jogállam, ahol érvényesülnek az egyéni és kollektív szabadságjogok és érvényesül a szolidaritás - a NER leváltása
    2. a 2010 előtti viszonyok meghaladása
    3. saját, jövőre vonatkozó elképzelések megvalósítása
    4. identitásuk megőrzése
    5. váltó párttá erősödve ők építhessék az új világot

     

    Mivel előválasztás vagy előcsatározás mindenképp lesz, azt arra érdemes kihasználni, hogy nyilvánvalóvá váljék:

     

    1. kik akarnak jogállamot, kik akarják leváltani a NER-t - nyilvános szándéka szerint az ellenzék minden szereplője. Itt a lehetőség, hogy ezt bebizonyítsák
    2. az egyes programoknak, szervezeteknek mekkora a támogatottsága - ma a közvélemény kutatók csak az MSZP-t, DK-t, LMP-t, PM-et, Együtt-et képesek mérni, miközben jól tudjuk, e pártok önmagukban képtelenek megfelelő ellenerőt képezni.
    3. ki kivel képes összefogni, együttműködni - s milyen mértékben.

     

    Elvileg nem kizárt, hogy ha kitör egy általános sztrájk, letartóztatják Orbán Viktort vagy a vejét - az ellenzék leül egy "kerekasztalhoz", a akkor a Fidesz megváltoztatja az alkotmányt és a sarkalatos törvényeket - a történelemben volt már ilyen 1989-ben. Ha ez megtörténik, nincs szükség további szövetkezésre az ellenzéken belül. Esetleg még várhatja, hogy a bedőlő Fidesz helyett a Jobbik kormányozzon.

     

    Az előválasztás követelményei

     

    1. Minél szélesebb, lehetőleg teljes ellenzéki kör részvétele
    2. Programok felmutatása és megmérettetése, az együttműködési lehetőségek nyilvánvalóvá tétele az egyes prioritási szinteken
    3. Az egyenként kisebb támogatottságú szereplők koalíciós lehetőségének biztosítása
    4. Szimpatizánsokban az együttműködés szükségességének tudatosítása
    5. A kampány mozgósító lehetőségének kiaknázása
    6. A társadalom többsége számára vonzó miniszterelnök jelölt kiválasztása
    7. Győzelemre esélyes helyi jelöltek kiválasztása
    8. Jövendő mandátum-arányokra vonatkozó fair szabályok kialakítása
    9. Meghekkelés kivédése
    10. Anyagi háttér szerinti lehetőségek kialakítása

     

    Következmények:

     

    1. 3 szint létezik: min.e jelölti, egyéni körzet, erősorrend (majdani listás helyek elosztása)
    2. min.e. jelöltre, illetve a kisebb támogatottságú szereplők koalíciókötési lehetőségének biztosítása érdekében több fordulóra van szükség. (Egy forduló csak az induló erősorrendet döntheti el - ami nem feltétlenül jelenti a legalkalmasabb jelöltet - ld. pápa-választás, Olimpia helyszíne, Szili KE jelöltsége, stb.).
    3. Kontroll közvélemény-kutatások, internetes szavazások lehetőségének vizsgálata
    4. Internetes szavazás esetében adatvédelmi auditáltatás
    5. Széleskörű elfogadottsággal rendelkező személyek és szervezetek szervezzék az előválasztást

     

    Egy lehetséges lebonyolítási rend

     

    1. A kezdeményező Republikon javaslatot tesz egy konferencia összehívására: javaslatot kér a ma ismert ellenzéki szervezetektől, hogy számukra melyek azok az intézetek, kik azok a személyek, akik a teljes politikai spektrumot lefedve hitelesek és elfogadhatók lennének egyfajta közvetítő szerepre. (Pl: egy baloldali szervezet jobboldali és liberális szereplőkre is tegyen javaslatot).
    2. Létrejön egy koordináló testület, mely kialakítja az együttműködési szabályokat, majd felügyeli a teljes folyamatot.
    3. Az előválasztáson miniszterelnök jellöltet s a szervezetek támogatottságát is élvező árnyékkormány kell kiválasztani.
    4. A VK-kban közösen kell kiválasztani azokat a jelölteket, akik a legnagyobb eséllyel indulhatnak majd az éles választáson.
    5. A megállapodásban rögzíteni kell, hogy a listás helyeket majd úgy kell elosztani, hogy az a lehetséges mértékig kompenzálja a megnyert egyéni helyekből adódó aránytalanságokat.
    6. Kezdődhet....

     

     

    Szavazás, eredményhirdetés - ennek a technikája jelentősen hat az egész folyamatra

     

    1. Tényleges szavazás: a külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy ott sikeres, ahol a szimpatizánsok jelentős hányada előzetesen regisztrálja magát. Nálunk ennek semmi esélye sincs, így a lelkes aktivisták miatt egyes szereplők túlreprezentáltsága lenne várható. A hekkelés ellen nem véd a módszer - s mindenképpen a legköltségesebb megoldás, ezért fel sem merülhet, hogy több fordulót lehessen tartani. Ugyanakkor valós élményt sokak, így az internetet nem gyakran használók számára ez az eljárás nyújthat.
    2. Közvélemény-kutatás: megbízható képet, eredményt nyújt, ezzel szemben a leginkább személytelen. "Eredményhirdetésre" nagyjából 1 hetet kell várni. Előnye, hogy mérhetők a másodlagos preferenciák is, a hekkelés ellen a legbiztosabb módszer.
    3. Internetes szavazás: a leggyorsabban ad eredményt., tetszőleges számú fordulót lehet tartani. Hekkelés ellen egy bonyolult regisztrációs eljárás nyújthat némi védelmet, de a regisztrációs hajlandóság ugyancsak alacsony a félelmek miatt. Vélhetően az új(abb) szervezetek szimpatizánsai lennének felülreprezentálva ebben az esetben.
    4. Vegyes módszer: az internetes regisztrációt vállalók halmazát normalizálni kell (lehet?) a teljes népesség, illetve ezen belül az ellenzéki lakosság halmazára, így biztosítható a szavazások gyakorisága és gyorsasága, valamint a megbízhatóság is - a módszer hasonló az elektoriális szavazáshoz.

     

    Tekintve, hogy a legfontosabb cél az ellenzék részéről egy győzelemre esélyes miniszterelnök jelölt "felmutatása", s annak a nyilvánvalóvá tétele, hogy a közös fellépés nem jelenti az identitások és az elvek feladását - az előválasztás mindenképpen ajánlható. Ebben legfontosabbnak a kampányt tartom, melyben az ellenzéki szereplők egymással koordináltan vetélkedve megmutathatják, hogy érettek a demokráciára. A javaslatom a vegyes módszer - de ebben a részvevőknek kell megállapodniuk, s persze, mindehhez az erőforrásokat is biztosítaniuk. Az, hogy így biztosítható a program és a főszereplők megismertetésére, megkönnyíti majd az éles kampányt is.

    A választókerületekben NEM javaslok előválasztást: bízzunk benne, hogy a szereplők képesek lesznek a helyi sajátosságok figyelembe vételével megfelelő jelölteket állítani. Várhatóan e jelöltek egyéni szimpátiája nem képezi majd le a szervezetek támogatottságát, sokan a mai közbeszéd szerinti "párton kívüli civilek" lennének - ezt némileg kompenzálhatja a listás helyek elosztása.

    Meggyőződésem, hogy az előválasztási kampány több hónapja alatt a szokásosnál részletesebb közvélemény-kutatásokkal, a viszonylag gyakori internetes szavazással elérhető, hogy vállalható, a sikerességre esélyes jelölteket tudjon állítani az ellenzék. Tudom, ehhez meglévő és mély ellentéteket is fel kell oldani - ha kell, akkor Karácsony Gergő receptje alapján, sok-sok Unicummal.  Tőlem számíthatnak egy literesre...

    komment

    A bejegyzés trackback címe:

    https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr288248006

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    23353 2015.05.31. 13:51:00

    Ahem....nekem ez úgy hangzik mint Karinthy nagyszerű írása, magyarázom a bizonyítványt...

    Virág elvtárs s.k. 2015.05.31. 13:55:41

    Nekem inkább Shakespeare Vilmos írása jutott eszembe.......Sok hűhó....semmiért

    Virág elvtárs s.k. 2015.05.31. 14:14:43

    Mivel a választókerületekben nem kerül kiválasztásra EGY önök által elfogadhatónak ítélt jelölt, aki ráadásul feltétel nélkül támogatja a bonyolult előválasztással kiválasztott miniszterelnök-jelöltet, ezért az Ön által javasolt előválasztási rendszer eleve kudarcra van ítélve......hiszen a képviselők kb. felét az egyéni körzetek egyéni jelöltjei adják. E nélkül nem lehet választást nyerni, csak a kompenzációs és országos listákkal. ...ne vegye zaklatásnak, én csak segíteni akarok....Orbán Viktor, amikor elvesztette a 2002-es választást, másnap elkezdte építeni az egyesült jobboldali néppártot. 8 év alatt jutott választásnyerő pozicióba......a jelenlegi ötletelés még a minusz időzónában van.....

    12347 2015.05.31. 15:33:02

    3. Virág elvtárs s.k. (látogató) Miért ne támogatná a min.e. jelöltet? De OK, a legközelebb ezt beleírom. Épp az van a javaslatban, hogy az egyéni képviselők túlnyomó része várhatóan "civil" lesz, nekik egy "civil" frakcióba kell beülniük - a pártok pedig bizonyos kompenzációt kapnak a listáról. Ehhez persze előre meg kell egyezniük, hogy a listás helyek elosztásánál nem az előre megadott sorrend lesz az érvényes. Választáshoz kell egy "egyesült demokrata párt" - ezt modellezné az előválasztás, illetve a közreműködők megállapodása - de nincs szükség egy monolit valós pártra.

    12347 2015.05.31. 15:45:49

    1. little Nem vagyok sem abban a helyzetben, hogy magyarázhatnám - sem abban, hogy magyaráznom kellene :-)

    60145 2015.05.31. 16:49:28

    Már a Vasárnapi Hírekben is szofisztikált volt az előválasztás igen egyéni értelmezése. Az igazgató úr vinni akarja valamire. Mekkora ész!

    12347 2015.05.31. 17:16:35

    6. Atlasz Már megijedtem, hogy belőlem lett igazgató :-) https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/elovalasztas_szandek_kerdese Természetesen az MSZP a választókerületi előválasztást nyomatja - hiszen az EU és az önkormányzati eredményekből is az tűnik ki, hogy a jelenlegi választékból/pártokból valószínűleg a legtöbb helyen az MSZP-s jelölt kapná a legtöbb támogatást. Ez azonban teljesen ellene megy annak az elvnek, ami miatt egy előválasztásnak értelme van: nem felosztani, hanem bővíteni kellene a tortát.

    Virág elvtárs s.k. 2015.05.31. 20:13:40

    Egy miniszterelnök monolit párt nélkül zsarolható, mint Orbán-Torgyán, vagy MSzP-SzDSz.....nem fog működni. Boritékolom.

    12347 2015.05.31. 20:56:06

    8. Virág elvtárs s.k. (látogató) Addig kell működnie, amíg eltakarítják a NER-t és a kishuszárait... A többi már ráadás.

    44711 2015.05.31. 21:52:48

    Ez az egész teljesen felesleges. Ezeket a szervezeteket az az egy tény egyesíti , hogy semmi mondani alóluk nincs. Tulajdonoéppen nem léteznek. De persze saját magát mindenki azzal szórakoztatja, amivel akarja, különösen, ha ráér.

    12347 2015.05.31. 22:15:55

    10. Cuba Libre c.C. Miért mondod, hogy "ezeket a szervezeteket". S ti és az "újbaloldal" miért nem szálltok be?

    44711 2015.06.01. 02:21:03

    Geo, én nem az "újbaloldal" híve vagyok, hanem a valódi baloldalé. Nem a Tsipras - féle dandy - politikáé, amely Putyin és Varoufakis tévedései között botorkál, hanem azé, amely kimondja, hogy mi a világ összes gondjának eredője.. Ezért nem érdekelnek azok az emberek sem, akik az elmúlt 25 évben sem tudtak Magyarországon semmi értelmeset mondani, de elintézték, hogy Orbán Viktor kétszer is kétharmadot kapjon. Ennek a minden önkritika nélküli, magát tévedhetetlennek gondoló abszolút luzer társaságnak a szavára ugyan ki figyelne oda még egyszer és minek ? Nemcsak egy Gyurcsány Ferenc, de még az itt blogoló liberális emberkék sem képesek szembenézni saját tévedéseikkel, csak ismételgetik a mantrát és azt hiszik, hogy ez még érdekel valakit, miközben a Jobbik éppen előzésbe kapcsolt. Hol a liberális szembenézés azzal, hogy ebben mennyi a saját részük, hol vannak a liberális emberek, akik végre leszállnának a magas lóról az emberek közé ? Sehol. Az egész, amit leírsz, olyan, mint egy zártkörű klub hétvégi piknikje. Nagyon ritkán értek egyet politikai kérdésekben Little-el /máskülönben meg nagyon kedvelem/, de most igen. Az egész inkább egy karikatúra. majd ha egy normális baloldali állításotok is lesz, / kizárólag a posztgyurcsány és minden - eddigi - érintett-korszakban, akkor majd esetleg elolvasok egy-egy aktuális újságcikket.... /Ezt tekintheted társadalmi metszetnek is ..../

    Virág elvtárs s.k. 2015.06.01. 06:08:48

    ...a folytonos "eltakarítás"-ból nem fog működni az ország.....25 éve folyamatosan "eltakarít"-unk.

    maxval 2015.06.01. 07:39:29

    A ballibekre nincs szükség, elavult eszméket képviselnek, ennyi az egész. Egyetlen reménységük tehát a puccs, de ehhez nem fogják megkapni sem a belső, sem a külső támogatást.

    12347 2015.06.01. 07:54:48

    12. Cuba Libre c.C. " S ti és az "újbaloldal" miért nem szálltok be?" - itt én azokra gondoltam, akik számára álbaloldali az MSZP és a többiek. Mert rengeteg vitám van veletek - de úgy gondolom, hiányzik a politikai palettáról ez az erő. S igen, pont az a kérdés, hogy ki mindenkinek van elege Orbánék 2/3-ából. Ha az "ellenzék" ennyire széttagolt marad, akkor itt biztos nem lesz változás - ha csak Orbán úr nem úgy gondolja, hogy neki ezután más térfélen kell fociznia. Mert van, aki tagadja a magántulajdon és a piac létezésének jogosságát - más pedig csak így tud elképzelni működő gazdaságot, társadalmat. Van, aki csak az új, "tiszta" szervezetekben bízik - más a pártokban látja a megoldást. S ha nincs, amiben egyet tudnak érteni - illetve ezt nem tartják annyira fontosnak, hogy ezért valamit tegyenek is, akkor valóban csak a Fidesz és a Jobbik közt lehet majd választani. 13. Virág elvtárs s.k. (látogató) - neki alapvetően igaza van, mert tényleg ez a megosztottság vezetett a NER-hez, de korábban ez egy közös, európainak mondható keretben történt. Úgyhogy mindkettőtöktől várnék valami megoldást - lehetőleg olyat, ami még belefér az én hátralévő időmbe :-)

    12347 2015.06.01. 08:16:53

    14. maxval (látogató) "A ballibekre nincs szükség, elavult eszméket képviselnek" - ez egy vélemény. Másnak pedig az a véleménye, hogy rád nincs szükség - s máris helyben vagyunk :-( Viszont én nem a "ballibekről" beszéltem, hanem az általam definiált ellenzékről. Ebben persze ott vannak a ballibek is. Akik egyébként maguk is sokfélék.

    44711 2015.06.01. 11:30:57

    15.Geo, Te is mindig elkerülöd a lényegi kérdést, hogy miért jutott ide az ország.Ha erre választ tudnátok adni, akkor attól kezdve érdemes lenne odafigyelni. De már megint csak azt mondod, hogy Orbánt le kell váltani. De kire ? Gyurcsány "miniszterelnök kerestetik" Ferencre vagy kire-mire ? Vagy az a hitvallás, hogy "mi is loptunk és tervezzük is,csak nem vagyunk benne olyan profik mint a Fidesz"..? Az a helyzet, hogy nekem úgy tűnik, hogy semmit sem felejtettetek és semmit sem tanultatok, mint anno valakik..... Geo....miért lenne a a "kisebbik rossz" egy választás ? Demszky Gáborokra, Gyurcsány Ferencekre, Kóka Jánosokra....? Ugyan már.... Inkább azzal foglalkozom, hogy mi lesz mindkét oldal után....

    12347 2015.06.01. 12:45:57

    17. Cuba Libre c.C. "Te is mindig elkerülöd a lényegi kérdést, hogy miért jutott ide az ország" - bár nem ezt tartom most lényegesnek, de legjobb tudásom szerint igyekeztem erről írni. Sőt. Nem kérem, hogy olvasd el, mert tudom, úgysem értünk egyet - de attól még a véleményem, pl: http://geo.nolblog.hu/archives/2014/12/10/Az_en_25_evem_1_resz/ Persze, hogy azt mondom, hogy Orbánt le kell váltani - de ugye, szerinted is? Ugyanakkor azt is mondom, hogy nagyjából ez az (szebben fogalmazva: a jogállamiság visszaállítása), amiben egyet tud érteni az un. ellenzék. "De kire?" - egy korábbi posztomban http://geo.nolblog.hu/archives/2015/01/29/Z_Konyvtarat_de_ezeret/ említettem neveket. "Az erkölcsi erőt egyrészt néhány "öreg" (senkit sem akarok rossz hírbe hozni, de talán érthető pl: Majthényi László, s politikai paletta szerint: Chikán András, Sólyom László, Tölgyessy Péter, Kis János, Ripp Zoltán, TGM) és ugyanannyi fiatal jeleníthetné meg. " Az általam javasolt technika épp abban segít, hogy azon túl, hogy "Orbán Takarodj" - milyen támogatottsága van az egyes programokban. Ebből azután vagy kijön, hogy egy kormánykoalíció is összejön - vagy ha nem, akkor maradnak egy alkotmányozó nemzetgyűlésnél. A "mindkét oldal után" - Jobbik lesz.

    Virág elvtárs s.k. 2015.06.01. 16:04:20

    18. Milyen "alkotmányozó nemzetgyűlésről" beszél? Ha parlamenti demokráciában gondolkodik, akkor az egyszerű többség sem fog összejönni az Ön által preferált oldalon, különösen ha még évekig nem ébrednek fel.....nem hogy az alkotmányozáshoz szükséges minősített többség...... Máskülönben, ha nem is zökkenőmentesen, de valahogy összeállt egy viszonylag jó alkotmány......mi nem tetszik Önnek benne? Tudja olyan ez, mint a foci. Gólt kell rúgni, a többi csak magyarázkodás......ha a kapu nem ott lett volna, akkor ez a lövés gól lett volna.....?? Megjegyzem, végre egyfordulós választásunk, és korábbinál kisebb létszámú parlamentünk van. Minden párt preferálta, hogy ez így legyen........még sem történt korábban semmi....... a játékszabályok ismertek voltak. Még Mesterházi Attila 2/3-os többséget is vizionált a választások előtt egy- másfél éwel.....még a lesszabály sem változott, pedig az a jéghokin, vagy amerikai footballon nevelkedett játékosok nem is értik......persze nehéz kiállni a meccsre, ha még a csapat sincs meg.........tessék példát venni Minarikról, a mosodásról......először kell egy csapat! ....nem kettő, nem másfél, nem széthúzó, kell EGY csapat. A nélkül nincs meccs! http://static.est.hu/kepek/158/film/158416_film_regi_idok_focija_01.jpg

    12347 2015.06.01. 17:12:44

    19. Virág elvtárs s.k. (látogató) (Egyszerűbb lenne nick-ként tegeződnünk, ha közben tévesztek, előre elnézést.) Ezt a viszonylag jó alkotmény komoly alkotmányjogászok alkotmányozással megvalósuló puccsnak tartják - de nem vagyok alkotmányjogász. A preambulum egy nagy maszlag - megszüntette a szociális jogokat, de szöveg szerint valóban egy jó anyag, csupa bevett elemből épül fel, úgymint a, b, c, d.... Ha már összejön a többség - akkor már lehet alkotmányozni, ennek több lehetősége van - pl. elég sok nagyköveti hely van... Öntől szokatlan rövidlátásra utal, hogy az egyfordulósságot és a kisebb parlamentet üdvözli: ez ugyanis azt jelenti, hogy növelte az aránytalanságot, a kevesebb képviselő pedig parasztvakítás - ettől nem lett olcsóbb az állam, a választókerületi bontás pedig idegen test a közigazgatásban. Igen, kell egy csapat - ez a poszt arról szól, hogy mi lehet megoldás az összeállításra.

    44711 2015.06.01. 19:40:32

    18.Geo, Most nincs sok időm, csak az elsőt olvastam el, de az bőven elég volt. Csak azt tudom mondani, amit Napos es Kokó is: ez a mellébeszélés része , nem ezt kellene megbeszélni es belátni . Ha ennél maradtok, kar minden szóért.

    12347 2015.06.01. 19:44:56

    21. Cuba Libre c.C. Van, akinek az a jó, ha minél rosszabb...

    58395 2015.06.01. 22:44:41

    Geo 22 ,: Akkor én nem ragaszkodnék a helyedben, a már bizonyítottan rossz megoldásokhoz... A Fideszt már nincs szükség a poziciójában megerősíteni, megtette a "baloldal" ezt 2010-ben... De a hibákat újra és újra elkövetni sincs semmi értelme... Amíg a "baloldalnak" nincs szándéka igazán baloldalinak lenni, addig a Jobbik nagyon szépen evezget a balos jellegű lózungjaival. (Emlékezz a Fidesz 2006- óta zajló "balos" demagógiájára... A mai polgárok zöme nem ideológiákra vevő, hanem kézzelfogható szándékokra... Én a helyetekben azért kipróbálnám azt az opciót hogy valóban baloldali értéket képviseljek, és ha ez bejönne, akkor 'horribile dictu" akár ragaszkodnék is hozzá hosszú távon... 2018 után még az esélye sem lenne annak, hogy a mostani ellenzék valaha is labdába rúghasson... Az a hőn áhított és szerintetek működő, (szerintem meg az igazira nem is hasonlító "jogállam" teremtette meg a keretet, ami a Fideszt feljogosította az alkotmány kidobására és az új alaptörvény létrehozására... Ezt akarod, akarjátok visszaállítani??? A felelőtlenségnek nincs határa azért a néhány székért a "patkóban"... Négy nyolc évenként generáltok egy Fideszt, hogy a piszkos munkát elvégezzék néhány "balosnak" mondott kormány helyett... Tényleg miért jó nektek, ha minél rosszabb...???

    14055 2015.06.02. 00:02:04

    Jobb meg baloldali van bőven, de Ember.. az egyre kevesebb :(

    251002 2015.06.02. 04:46:15

    Kedves Geo! Sorban haladva írom az észrevételeimet... A mai "balközép" pártokat én jobbközépnek nevezném. De ez nem igazán lényeges, mert mindenki úgy nevezi a preferenciáit, ahogyan akarja. "A 2014-es "együttműködők" önmagukban képtelenek leváltani a NER-t, erre csak a Fideszből kiábrándulókkal ... lehetséges..." Ez igaz! De a lényeg innen hiányzik, az érvényes következtetés. A Fideszből kiábrándultakat a Jobbiktól elnyerni csak a Jobbiknál radikálisabb baloldali programmal lehet. Ha volna akárcsak egyetlen egy rendszerkritikus baloldali párt valóban radikális programmal, akkor ez a párt egyedül is képes volna győzni és a NER-t leváltani. Viszont, ha nincs ilyen baloldali párt, akkor az összes párt is hiába fog össze, akkor sem lesz képes nyerni. Ebben az értelemben az előválasztás nem old meg semmit.

    251002 2015.06.02. 04:50:31

    RE: 2. "Sok hűhó....semmiért" (+)

    251002 2015.06.02. 04:51:55

    RE: 10. "Ezeket a szervezeteket az az egy tény egyesíti , hogy semmi mondanivalójuk nincs." Ez is találó!

    251002 2015.06.02. 05:05:40

    RE: 11-12,15. Cuba: (+) "S ti és az "újbaloldal" miért nem szálltok be?" Nagyon egyszerű a válasz erre a kérdésre. A valódi baloldal (ahogy Cuba érti, úgy értem én is) nem fog beszállni semmilyen képmutató, hazug és elvtelen együttműködésbe. Ezerszer elmondtam már, hogy az együttműködés csak akkor lehetséges (és a szavazatomat is csak akkor adom bármilyen pártnak), ha az elkezd őszinte önkritikát gyakorolni és elkezd szembenézni az elmúlt 25 év összes hibáival és bűneivel. Amíg ez nincs, addig csak egyedül ignorálni vagyok hajlandó bármilyen polgári párt bármilyen együttműködési törekvését. Számomra csak és kizárólag politikai életből való teljes diszkvalifikálásuk jöhet számításba! Nehogy már azért jöjjön létre egy valódi baloldali párt, hogy a gazemberek és hazaárulók a mi hátunkon kapaszkodhassanak vissza a hatalomba. Ez nonszensz! Hogy hiányzik a palettáról a valódi baloldal, az igaz! De már a paletta is hamis! Egy hamis palettán én nem akarok egy színfolt lenni!

    251002 2015.06.02. 05:08:27

    RE: 17. "Inkább azzal foglalkozom, hogy mi lesz mindkét oldal után...." (+)

    251002 2015.06.02. 05:18:57

    RE: 23. Kokó (+)

    12347 2015.06.02. 06:50:23

    23. Kokó Úgy tűnik, mindenkinek van kedvenc témája :-) Én most szeretnék az általam felvetetthez visszatérni. Amiben egy eddig nem létezett megoldás mellett érvelek. A kérdés: 2018-ban le tudja-e váltani az ellenzék a NER-t. Ha erre eleve az a válasz, hogy NEM - akkor nincs semmi dolog, mindenki puffoghat magában. Ha mégis megpróbáljuk, akkor a következő kérdés - neked - hogy az általad baloldalinak tartott erők képesek-e a leváltásra. Ismétlem, 2018-ban. Tetszik vagy sem, de azt hiszem, erre egyértelműen NEMleges választ kell adni. Az előválasztásnak, illetve a kampányának pont az lehetne a hozadéka, hogy az egyes szereplők támogatókat szerezzenek - pl. ha megformálódik az "igazi baloldal". Ebben a kampányban nyugodtan vitázhatsz, érvelhetsz - de el kellene fogadnod, hogy tiszteletben tartod majd az eredményét. Természetesen nem kötelező ebbe beszállni - lehet figyelni a karosszékből, hogy Fidesz vagy Jobbik. NEM a jogállam adta meg a keretet, lehetőséget a 2/3-hoz, hanem annak az átverése - ahogy pl. 2/3-os aránnyal vettek ki egy 3/4-es féket az alkotmányból. Én a helyetekben létrehoznám azt a hiányzó "igazi" baloldali pártot.

    251002 2015.06.02. 11:19:53

    Kedves Geo! Szánakozva figyelem ezt a görcsös erőlködést, ahogyan a demokratikus ellenzék szeretne porondon maradni. Azonban a választási gőzelem, és egyben a NER leváltása is elsősorban program kérdése. Sokkal egyszerűbb volna a választási programokon gondolkodni. Ki kellene menni a "terepre", és azt "kutatni", hogy milyen választási programokat igényelnének a szavazók. Ha már a demokratikus ellenzéknek még ötlete sincs erről... De mást mondok... Sokkal olcsóbb volna egy népszavazást lefolytatni, amelyben egyetlen kérdésre kellene válaszolni: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a demokratikus ellenzék eltűnjön a közéletből?" Ezt csak azért tanácsolnám, hogy a demokratikus ellenzék végre reális helyzetképet tudjon alkotni önmaga megítéléséről. Mert azt látom, hogy nagyon-nagyon ódzkodnak érteni a helyzetet. A magyar közéletben a demokratikus ellenzék az igazi TROLL, amely erőnek erejével akarja önmagát és önnön véleményét a társadalomra rákényszeríteni. A társadalomnak meg már hányingere van tőle. Szerintem a társadalom egy elég komoly részének ez a véleménye. Az enyém biztosan. Végig lehet játszani ezt az egészet, hogy kipróbáljuk, kinek van igaza, de nem sok értelme van. .................... A választópolgárokat már a "csak azért is" szempont motiválja (a dafke). A demokratikus ellenzék "csak azért sem" akar a társadalom elvárásainak megfelelni. Erre a választópolgár "csak azért is" az ellenfélre szavaz. A kisebbik rosszat próbálja választani protest-megfontolásból. Egyetértek abban, hogy ez esetben a választás a Fidesz és a Jobbik közül fog történni. A dafke-elvből ez következik. nem is érdemes a választásokon elindulni, hogy ezt megtudjuk. Akkor tetszettek volna ezt végiggondolni, amikor a "demokratikus ellenzék" elárulta a hazát és a társadalmat...

    Geo 2015.06.02. 13:52:07

    Nos, Alex olvtárs hozzá/beszólását fent hagyom - mintának. Ez az a trollkodás, gusztustalan beszólás, amit amúgy nem hagyok meg a kommentek közt - aki reagál rá, azt is kénytelen leszek törölni. A többieknek: kérem, vegyék figyelembe, hogy miről szól ez a poszt. Egy adott keretben egy általam lehetségesnek tartott megoldásról. Aki ezzel nem ért egyet s más javaslata van, kérem, mondja el. Akinek baja van a létező pártokkal, stb, az kérem, máshol fejtse ki.

    58395 2015.06.02. 18:00:54

    Geo 31,: Tulajdonképpen a kérdésed jogos, miért nem alapítunk egy igazi baloldali pártot, amolyan "igazi Trebics" mintájára... Jogos, de cinikus... Visszakérdezek! Hajlandóak vagytok finanszírozni egy olyan párt alapítását, amelyik átveszi az általatok bitorolt szerepet, feladatot? Mert a választások során megtévesztettétek a választóitokat? Már az elnevezésetekben, hogy a szocialista titulust használtátok, ami ugye a baloldal, (az igazi) privilégiuma? Kedves Geo a választópolgár azért választ mert ha politizálni akarna a Te elképzelésed szerint akkor egy "tízmilliós" parlamentre lenne szükség, amit ugye elég nonszensz... Ezért bíz meg a képviseletével inkább körzetenként egy embert, vagyis csak összesen cca kétszázat... És ezért dobja a kukába azt, aki nem őt képviseli, illetve nem az elnevezése mentén politizál. Van aki elhiszi még azt, hogy a név kötelez... Viszont ezzel a "naivsággal" visszaélni a legnagyobb gazemberség, valami olyan, mint a gyereket becsapni, vagy kirabolni! Ezért is eufemisztikus a "honatya" titulus... Most gondold át még egyszer, ebben a megközelítésben az előválasztás értelmét, illetve mindenféle árnyékkormány létjogosultságát...

    44711 2015.06.02. 20:10:26

    33.Geo, Te, mint a mi pénzünkön fizetett politikus, érted azt, amit ebben a hozzászólásban írtál? Minden expresszív kifejezés helyett azt kérem Tőled, hogy ezt a hozzászólást gondold át. Ha megteszed, megérted, miért volt kétszer kétharmada a Fidesznek.

    12347 2015.06.02. 20:26:16

    35. Cuba Libre c.C. Nézd, ha azt mondja, hogy szerinte nincs értelme sem az alőválasztásnak, sem annak a módszernek, amit javasoltam - rendben van. Az alábbiak viszont köszönő viszonyban sincsenek a tárggyal, s a stílusát pedig végképp nem vagyok hajlandó elviselni: Sokkal olcsóbb volna egy népszavazást lefolytatni, amelyben egyetlen kérdésre kellene válaszolni: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a demokratikus ellenzék eltűnjön a közéletből?" már hányingere van tőle. amikor a "demokratikus ellenzék" elárulta a hazát és a társadalmat... Azt pedig végképp nem tudom, honnan veszed, hogy "a mi pénzünkön fizetett politikus" lennék: sosem voltam, ma pedig már párttag sem vagyok.

    12347 2015.06.02. 20:42:33

    34. Kokó Ha ezt olvastad volna, tán nem minősíted cinikusnak. http://geo.nolblog.hu/archives/2015/04/23/Kedves_Peto_Peter_-_es_akkor_mi_van/ Az általam javasolt megoldás pedig éppen a frissen alakult, s pénztelen szervezetek számára kedvező. Az, hogy ki, hol, mit lopott el a "baloldaliságból" - legyen a kampány része. 200 fős létszámmal megoldható. Amit egy korábbi posztomban írtam, az is nagyjából ennyiből, de ha ez sarkalatos kérdés, akkor akár kevesebből is.

    336586 2015.06.02. 20:48:30

    Ettöl a "jogállamiságtól" feláll a hátamon a ször. Hiszen az itt (is) preferált, számonkért jogállamiságnak a lényege az erösebb kutya joga. Orbán most egy kicsit, óvatosan, belerúgott az erösebb kutyába, vissza is mart rendesen. (De azért a többi alkutya is felbátorodott egy rövid pillanatra.) Szóval a magánhatalmi jogállamiság lenne a mérce, a kívánatos? Még több erös kutyát nekünk? Az egész csak porhintés. Meg kell nézni az USArmy tevékenységét. Még a ZDF is olyan összeállításokat közöl pl. a vietnami háborúról, ami messze túlmegy minden általam ismert összeesküvés elméleten. S tette disznóságait "jogállamban, fékek meg ellensúlyok" mellett. Gagyi ez az egész világ.

    12347 2015.06.02. 21:02:26

    38. napos Ezt hogy kapcsolod az előválasztáshoz? Amúgy: http://hu.wikipedia.org/wiki/Jog%C3%A1llam

    336586 2015.06.02. 21:10:55

    "jogállam, ahol érvényesülnek az egyéni és kollektív szabadságjogok és érvényesül a szolidaritás - a NER leváltása kik akarnak jogállamot, kik akarják leváltani a NER-t - nyilvános szándéka szerint az ellenzék minden szereplője. Itt a lehetőség, hogy ezt bebizonyítsák" Így.

    336586 2015.06.02. 21:13:01

    39. Olvasd el a linkedet. Közhatalomról beszél. A magántulajdonosok állama nem közhatalom, eleve. Szöveg van sok, csak az igaz kevés bennük.

    12347 2015.06.02. 21:40:17

    41. napos Javíts ki, de lassan az az érzésem, hogy kifejezetten jól esik a NER-ben....

    199664 2015.06.03. 07:54:35

    Baloldal nem fog felállni,még a radikális,valóban baloldal sem!Hiszen most kezdődött a kommunista bűnökkel való szembenézés évtizedekig tartó szezonja,ezért nem érnek rá!

    12347 2015.06.03. 08:26:50

    43. pietnik Értem én... Ugyanakkor a megközelítésem - legyen az "ál", "új" vagy "valóban" - a baloldal csak a spektrum egy része.

    251002 2015.06.03. 11:19:15

    RE: 33. Geo (látogató) 2015. 06. 02. 13:52 Kedves Geo! Önnek kétségtelenül jogában áll törölni, vagy kirekeszteni bárkinek a véleményét a blogjának vitájából. Akár azért is, mert nem szívesen látott vendég vagyok Önnél. Megteheti. Semmi gond, akkor megírom a véleményemet önálló blogbejegyzésként. De milyen alapon minősíti Ön a vitapartner véleményét ilyen szavakkal? Idézem: "... trollkodás, gusztustalan beszólás..." A véleményemnek ugyanis autentikus része, hogy a demokratikus ellenzéket hazaárulónak tartom. Attól egy vélemény még nem "gusztustalan", hogy az Ön számára nem hízelgő. De ismétlem, jogában és lehetőségében áll törölni. Minősíteni nem áll jogában, ez inkorrekt. ....................................... RE: 36. Geo (szerkesztő) 2015. 06. 02. 20:26 "... ha azt mondja, hogy szerinte nincs értelme sem az előválasztásnak, sem annak a módszernek, amit javasoltam - rendben van." "... köszönő viszonyban sincsenek a tárggyal, s a stílusát pedig végképp nem vagyok hajlandó elviselni..." Már hogyne volna köszönő viszonyban a tárggyal, amikor éppen azt indokolom, hogy miért nincs értelme az előválasztásnak. A stílusa pedig olyan, amilyet Öntől az elmúlt években megszoktam. Önnek számos lehetősége lett volna, hogy cáfolja a "demokratikus ellenzék" hazaáruló voltát.

    251002 2015.06.03. 11:28:21

    RE: 43. pietnik 2015. 06. 03. 7:54 "Baloldal nem fog felállni, még a radikális, valóban baloldal sem! Hiszen most kezdődött a kommunista bűnökkel való szembenézés évtizedekig tartó szezonja, ezért nem érnek rá!" Radikális baloldali ellenzék nem azért nem fog felállni, mert nem ér rá, hiszen egyetlen percet sem szán a hibás politikájával való szembenézésre. Hanem azért, mert a dogmatikus leninista-sztálinista berögződéseivel nem képes szakítani és emiatt képtelen a megújulásra. S ha ez nem történik meg, akkor gyakorlatilag nincs, aki a szavazatát adja rá. Következésképpen a radikális baloldal önmagát rekeszti ki a politikai életből.

    199664 2015.06.03. 13:27:23

    Lexi! Te egyre hülyébb leszel!! Ja,meg pofátlanabb!

    199664 2015.06.03. 13:48:55

    15-re! Geo! Már most is csak a fidesz,és a Jobbik között lehet választani! Ha igaz,akkor viszont Gyurcsány fog előtörni a szinte semmiből, most már a Nyugat benne bízik,hiszen az európai szocialisták azt ígérték GyF-nek,hogy támogatni fogják abban,hogy ismét ő legyen a miniszterelnök!(linket ne kérj!!keresd meg a neten!vagy ha olvastad,akkor emlékezz rá!!) 2016-os előrehozott választásokról álmodik,Kövér meg arról,hogy ő lesz a köztársasági elnök!!(Ez is fenn van itt!!) Tehát van zűrzavar,nálad is,de rendesen,és egy előrehozott választásba úgy rohanunk bele,hogy nincs baloldal! A cél továbbra is Orbán leváltása,de nincs egy olyan program,ami mentén Orbán olyan helyzetbe kerüljön,hogy közelébe se merészkedjen egyetlen urnának se,de a fidesz-jobbik se! De ezt megérdemeljük,mert teljesen félrevittünk mindent lelkes,de annál zavarosabb vezérürü-jelöltek,megmondó emberek,és fennkölt parvenük terjengős,néhol hősies,áldozatvállaló,de annál semmitmondóbb elméletei miatt.A másik oldal,a fidesz-fasiszta tábor pedig a fentiek segítségével üti egyre lejebb a baloldalt,ami jelenleg álbaloldal, úgy,hogy terjeszti a baloldal gyűlöletet,és az ellenoldal (ha egyáltalán az!!) pedig szépen alájátszik olyan bemondásokkal,,hogy addig nem állhat fel egy igazi baloldal,míg a kommunista bűnökkel nem néz szembe! Az agyatlan barmai!Vagy ha nem azok,de trollok,hivatásos zavarkeltők,félreinformátorok,akiknek ez a feladata! Itt volt egy nagyon jó alkalom,mégpedig a Biszku per elhalasztása,hogy tisztázzunk egyes dolgokat a kommunista bűnökkel kapcsolatosan,de a blog gazdája törölte a felszólításomat először,majd mire rátértem volna,a lényegre,addigra a szerki,meg a post gazdája eltakarították a postot! És itt is lényegtelen kérdések garmadát tesszük fel,amire semmitmondó válaszok lehetnek,de lényeges kérdéseket nem érint egy sem! Ha pedig látszólag valaki megemlít egy sokkal fontosabb kérdést,akkor mindjárt harmincan ugranak az illetőre ,még a legballikabbak is,hogy hát nem ez a kérdés! pedig de,mert legtöbbször,egy kérdés,és már ott is vagyunk a valós témánál,csak azt szinte senki nem akarja,mert az meg rázós,belebonyolódva ki kellene mondani olyan dolgokat,amelyek visszavonhatatlansága miatt lehetne elindulni a valós,de annál rögösebb irányba! Itt szépen elevickélünk olyan vizeken,amelyeken egy kis iszapkavarás nem árt,nem használ,elküldjük egymás a francba,félműveltnek elmondjuk,meg blablabla,aztán estve nyugodtan leheveredünk,legfeljebb azon morfondírozunk elalvás előtt,hogy milyen gumicsontot tálaljunk a nagyérdeműnek!

    12347 2015.06.03. 14:32:11

    46. pietnik Amúgy fontos kérdésnek tartom az ideológiai tisztázást - de kérem, értsd meg, hogy én belefáradtam ebbe a "mi is a baloldal, mi az igazi baloldaliság" vitákba. Nekem nincs ellenemre, ha a különböző szereplők mindezt kirakják az asztalra - szóljon erről IS az előválasztás. De azt be kellene látni, hogy az ilyen vitáknak a NER-en belül nincs sok haszna. A vitáknak több célja is lehet - mindketten ismerünk trollokat :-) - de "irányulhatna" arra is, hogy valami közöset lehessen találni. De a Biszku ügy is lehet példa - bár kérem, ne menjük el annak a megtárgyalásába. Ha arról beszélünk, hogy bűnös/nem bűnös, hány évet kellene adnia a bíróságnak - nem jutunk előre. Viszont mindnyájan jobban járnánk, ha a tényeket és a tanulságokat is le lehetne vonni - mert bár a rendszer természetét ismerjük, egyéni véleményünk is van róla, de ha egy bírósági tárgyalással kezdődik, akkor már az "igazságszolgáltatásé" a szerep: pl. van-e közvetlen bizonyíték, hogy Biszku direktben adott-e utasítást, stb. Vissza az előválasztáshoz: igen, tudom, a legfontosabb tán a 0. lépés - az, hogy hajlandóak legyenek belépni a szereplők, ugyanis ez akkor már azt jelenti, hogy mégis csak találtak valami közöst, hogy nem kérdőjelezik meg a másik fél/felek létezését, nem hazaárulózzák le őket. A javasolt módszer azt kívánja/kívánná bemutatni, hogy ebben úgy vehetnének részt a felek, hogy közben nem kellene elvtelen kompromisszumokat kötniük, "megőrizhessék az arcukat", identitásaikat. (Magam azért sem értem a nagy "baloldalizás"-t, mert meggyőződésem, hogy az egésznek csak úgy lenne esélye, értelme, ha abban a "közép" és a jobboldal - vagy legalább egy része is részt vesz.)

    199664 2015.06.03. 15:45:18

    Na,szóval! Te itt panaszkodsz,hogy belefáradtál...stb...stb..meg a ner!! Mibe is fáradtál bele!?Hogy a Biszku üggyel foglalkozz!? Akkor miről is akarsz itt írni! Nekem évek óta gondot jelent ,hogy megértessem itt sokakkal,hogy hogyan is lehet felvenni a NER ellen a harcot,bár igazából arról kellene vitázni,beszélgetni,hogy hogyan is lehet(ne) a rendszerváltó bagázstól megszabadulni! És az a fárasztó,hogy minden egyes post hozzászólásánál előlről kell kezdeni mindent,oldalakon keresztül kel magyarázni,hogy mit is kell nézni úgy,hogy abból egy valódi ,kifelé mutató mozgalom álljon össze! Miért lényeges a Biszku-kérdés!? Ez,ha odafigyelsz,és oda is akarsz figyelni,akkor pofon egyszerű!! Ugye Biszkut a kommunista bűnök tagadásával vádolják,és terhére rónak olyan cselekményeket,amelyek már most a megszüntetés szakaszában is vita tárgyát képezik,és egyébként is vitathatók voltak normális szempontból! Csak egy pár egyszerű kérdés! KI,melyik párt képviselői kezdeményezték a kommunizmus bűneinek tagadása büntethetőségét akaró törvényt!? Melyik pártformáció képviselői terjesztették elő a vádat Biszku ellen,és melyik párt alelnökét baszarintották ki a tárgyaló teremből,mert pofátlanul szövegelt a bírónak,amelyik nem ejtette a vádat,hanem új eljárásra szólította fel az eljáró hatóságokat?! Ne fárad j,elmondom!! A Jobbik volt az! De nem ám ez a lényeg!!!Hanem az a lényeg,hogy a demokratikus ,rendszerváltó ellenzék,élükön Pozsgay Múlhatatlan Érdemű Imrénk úgy jellemezték 56-ot ,hogy az népfelkelés volt,amit azok a csúnya komcsik aztán le is vertek,úgy ám!Nem volt az horthy-ista (azaz fasiszta!!!)restaurációs kísérlet,de nem ám,hanem a nép akarta elzavarni azokat a bides komcsikat! És lőn,a rendszerváltás után egyből Antall Józsi bábos vezényletében megjelennek a Horthy-egyenruhák, a horthy-adminisztrációra jellemző kísérletek,Boros Péter Hóbagoly elismeri,hogy ő mindig is horthy-ista volt(még a cuculizmusban is!!ezám a csoki!!) Aztán Sólyom László asszisztálása mellett megjelenik a Jobbik,meg a pintérgárda,,és bejutva a parlamentbe ott követelik a holokauszt ellentételezéseként a komcsi bűnök tagadása büntethetősége c.-ű náci förmedvényt,amit a BALOLDALI Parlament el is fogad! A Jobbik,meg az egész fidesz-államaparátus,beleértve a birói nemtelen kart,és az igazságszolgáltatás más korifeusait,Csatáryt kimosdatják a náci bűnök alól,a Fradi pályán pedig Csatáry bácsit éltető transzparens jelenik meg,már a halála után,és ezzel a bóhozattal egyidőben megjelenik Biszku elítéltetésének szándéka,amit aztán végig is visznek!! Ebben az az érdekes,és megdöbbentő,azaz elementáris hazugság,hogy 56 demokratikus forradalom volt,hiszen a nácik, a fasiszták,a nyilasok,meg a farnc tudja ,milyen nációk vallanak magukénak!Akkor milyen is volt az a kurva népfelkelés?!Naná,hogy fasiszta restaurációs kísérlet,és erre hivatkozva rabolták ki mára Mo.-t!!!! Ez a lényeg,nem a te NER-ed,meg fáradságod!! Az biztos,hogy fáradságos dolog ebben a nagy hazugságban élni,és mindenkit ezzel etetni,és kirabolni a kommunista bűnökre való hivatkozással azt az országot,amelyet a szocializmus alatt építettek fel olyanná,amilyen jó még sosem volt!!Vagy éppen ez volt a kommunisták bűne,hogy ezt véghezvitték,vagy talán az,hogy nem építették fel jobban,hogy még többet lehessen a néptől elvenni?! Mibe is fáradtál bele akkor!? Az országot csak úgy lehet megmenteni(szerintem!!),hogy ennek a blődlinek a nyomán visszakeresni a rendszerváltás végrehajtóit,világba nagy tolvajait,és felelősségre vonás mellett visszaszerezni azt a vagyont,amit külföldre menekítettek,ahelyett,hogy működtették volna tovább! Ennek szerteágazó vonzatai vannak ám,de leírni,na az a fárasztó!Nem csak azért,mert fergeteges,és pofátlan tagadásban,és hazugságban leledzik az egész ,ma uralgó banda,hanem itt pofátlankodik nagyon sok terelő puliok is,akik szemrebbenés nélkül a jónép képébe vágják,hogy bánd meg a kommunizmus bűneit ám,mert addig nincs új baloldal!! De a kurva életbe,neofasiszták lehetnek,akik a fasizmus bűneit,meg a holokausztot tagadják ezerrel, ugye,lexi,az Isten rogyassza rád az eget!!

    199664 2015.06.03. 16:00:08

    És azt sem értem,hogy mi is az,amit a szemére vetnek Biszkunak! Akkora ellentmondások látnak itt a kommentekben,(ami még nem lenne baj,annyira!),a bíróság,a törvénykezés, a hivatalos szóbeszéd kapcsán hogy az már önmagában is felháborító! Ugye,önmagában a karhatalmi egységek felállítása nem bűn,mert más országok is ezt tették! De az alkalmazásuk már az!(????) Aztán a dolgok elferdítése! 1956 december 8.-án Salgótarjánban sortűz! De mi is volt ekkor?!Kéremszépen!Akár tetszik,akár nem a "forradalmat" leverték,statáriumot hirdettek!Előtte való nap a tarjáni munkástanács elnöke Marosán Györggyel találkozott,akinek elmondta,vagyis zsarolta MGY-t,hogy há" má' nehogy báncsák a 'békés' tüntetőket!Mire MGY azt mondta,hogy ti nem forradalmárok,hanem büdös ellenforradalmárok vagytok,és ha tüntettek,mi lőni fogunk!A munkástanács elnökének tudatni kellett volna a tüntetőkkel,hogy mi fog következni,figyelmeztették őket,és mégis odavitték az embereket!!? Ki is a felelős!? Hát persze,hogy a komcsik!Ugye,kedves Geo! Pedig ott volt a figyelmeztetés! Aztán a rendszerváltás után Marosánnak ezt az embertelen kijelentését fordították ellene,és nem az lett a felelős,aki a sortűz elé vitte az embereket!A szituáció a lényeg,nem az hogy ki adta le a sortüzet kire!A burzsoá rendszerben ilyen alkalommal közélöttek a jogaikért tüntetőknek!Azt senki nem hánytorgatja föl,igaz!? Na majd még folytatjuk! Persze,szólj,ha felesleges,mert nem akarom strapálni magam,meg hülyét sem hagyok csinálni magamból!De ami a lényeg,nekem ezzel az össznépi hadovahantával ne jöjjön senki,hogy a kommunista bűnöket bánjam meg!!A kommunizmus,a munkásosztály követelései egybeesnek,illetve valamivel többek ,mint az emberi jogok proklamációja!És azt elítélni,aki a nép védelme érdekében cselekszik,és arra szórni a mocskot,az azért nem kis pofátlanság!Mert azért as mai magyarországi állapotok azt tükrözik,hogy 56 után egy olyan állam épült fel,amely messze meghaladja,és haladta ezt a neohorthyista Magyarországot,és ezen nincs mit magyarázni! Csak ez az összehasonlítás a ti fáradságotok,elmismásolásotok következtében még nem született meg,nem történt meg a beismerés!Ésd nem a kommunistáknak kell beismerni a bűneiket!!

    12347 2015.06.03. 16:19:11

    49. pietnik Nem értettél meg - én az "igazi baloldal" vitákba fáradtam bele. Mert azt látom, hogy nincs olyan "baloldal", aminél ne lenne még "igazibb". Így azután azt sem igazán értetted meg, hogy most miért nem szeretnék a Biszku ügyről beszélni - de belátom, ez a posztok sorsa, nem igazán van befolyása a szerzőnek, hogy a témánál tartsa a menetet. Éppen azt szerettem volna mondani - belátom, nem sikerült - hogy csak valamennyire normális társadalomban lehet komoly dolgokról érdemben beszélni - legyen az 56, a rendszerváltás, a privatizáció, a pártok működése, stb. S éppen azt, hogy ezek ne válljanak az aktuál-politika áldozataivá. Teljesen tisztában vagyok a Biszku ügy koncepciósságával - ami nem ártatlanságot jelent, s valami hasonló készül, mint amikor a kisebbségvédelmi törvény alapján (azt hiszem, nem így nevezik) - eddig egyetlen cigány embert ítéltek el. Ki fogsz akadni - ezért elsőre ne is válaszolj, főleg, mert nem leszek gép-közelben, s kedvenc trollunk miatt addig moderálttá teszem a posztot - de az, hogy az összes rendszerváltót felelősségre akarod vonni - hasonlít ahhoz, ahogy Biszku ürügyén akarnak az egész politikai baloldalra nézve ítéletet hozni.

    251002 2015.06.03. 16:21:55

    RE: 47. Geo (szerkesztő) 2015. 06. 03. 14:32 "... a legfontosabb tán a 0. lépés - az, hogy hajlandóak legyenek belépni a szereplők, ugyanis ez akkor már azt jelenti, hogy mégis csak találtak valami közöst, hogy nem kérdőjelezik meg a másik fél/felek létezését, nem hazaárulózzák le őket." Miféle "hajlandóságról" lehet szó, ha az eltérő véleményeket törlik még a blogvitákból is? Ez engem arról győz meg, hogy nem sok értelme van szereplőként belépni ilyen előválasztásokba. Meg kell várni, amíg az ilyen kirekesztő magatartás eltűnik a politikai életből! ............................................ Elviekben semmi kifogásom nincs a polgári baloldal ellen. A polgári társadalomban a polgári baloldalnak is helye van. Ellenben annak nincs helye, ha a polgári baloldal a saját politikai véleményét eleve a másik FÖLÉ helyezi, minek következtében az atlantista (neokonzervatív liberális) elveket vitatni sem lehet. Hiszen ez eleve a radikális baloldal számára jelentene elvtelen kompromisszumot. Emiatt vagyok kénytelen rámutatni a polgári baloldal hazaáruló nézeteire, hiszen atlantista érdekeket képvisel. Mit keresne a radikális baloldal olyan előválasztásokban, amelyben eleve elvtelen kompromisszumra kényszerülne? A radikális baloldalt az előválasztásokba bevonni eleve csak akkor volna lehetséges, ha a polgári baloldal hajlandó feladni a hazaáruló atlantista politikai irányvonalát. Azaz hajlandó kötelezettséget vállalni arra, hogy a jövőben Magyarország és a magyar társadalom érdekeit fogja képviselni a globális kapitalista érdekekkel szemben. Ha erre nem hajlandó, akkor a polgári baloldal beismeri, hogy hazaáruló, és akkor szó sem lehet a radikális baloldal részvételéről ilyen előválasztásokban. Ne engem tessék hibáztatni tehát a stílusomért, mert ez tartalmi lényeg! Nem én hazaárulózom le a polgári baloldalt, hanem a polgári baloldal önmagáról állítja ki a bizonyítványt. ....................................... Újra ugyanerről: "A javasolt módszer azt kívánja/kívánná bemutatni, hogy ebben úgy vehetnének részt a felek, hogy közben nem kellene elvtelen kompromisszumokat kötniük, "megőrizhessék az arcukat", identitásaikat." Ami az egyik oldal részéről elvárás, hogy ne legyen elvtelen kompromisszum, az a másik oldal számára se legyen elvtelen kompromisszum. Kérdezem én: milyen "arculata", milyen "identitása" van az olyan politikai pártnak (és politikusnak), amely nem Magyarország és nem a magyar társadalom érdekeit képviseli, hanem a globális kapitalizmus érdekeit? Én ezt nevezem "hazaáruló", azaz "labanc" attitűdnek. Ehhez az identitásához ragaszkodik a polgári baloldal, a demokratikus ellenzék? Ehhez kéne egy radikális baloldalinak bólintania? Ezt kéne elfogadnia, mint feltételt? Hiszen ez a saját identitásának a feladását jelentené és saját maga prostituálódna a hazaárulásban. Ez lehetetlen elvárás. (Kedves Geó! Ha elolvasta és megértette, nyugodtan lehet törölni. De legalább már ismeri az elvi véleményemet.)

    251002 2015.06.03. 17:02:58

    RE: 50. Geo (szerkesztő) 2015. 06. 03. 16:19 "... az "igazi baloldal" vitákba fáradtam bele. Mert azt látom, hogy nincs olyan "baloldal", aminél ne lenne még "igazibb"." Ebbe a vitába Önnek nem kell belefáradnia! Egyszerűen azért, mert Önnek a baloldalhoz semmi köze. Az, aki a globális kapitalizmus érdekeit képviseli, az egyáltalán nem lehet baloldali, bármi legyen is a neve, hiszen neokon-neolib nézeteket képvisel. Az ilyen csakis kizárólag jobboldali lehet! A "balközép" önmeghatározás is vitatható, mert ha nem tartozik bele a baloldalba, akkor annak a közepén sem állhat. Jobbközép az lehet, de ehhez nekem semmi közöm. Nagy jóindulattal az Ön pártja nevezheti magát "polgári baloldalnak", vagy "européer baloldalnak" mert ezekről mindenki tudja, hogy nem baloldal. Az Önök önmeghatározásához nekem semmi közöm, ez az Önök dolga. De ahhoz van közöm, hogy a választópolgárokat Önök megtévesztik, amikor baloldaliként adnák el a politikájukat. Ilyenkor egy radikális baloldalinak tiltakoznia kell! Ha Ön ebbe belefáradt, akkor egyszerűbb volna bevallani a választópolgárok felé, hogy az Önök pártja jobboldali nézeteket képvisel. Viszont a valódi (igazi) baloldali pártokhoz Önöknek semmi köze! Még szép, hogy az Önök jobboldali pártjához képest lehet baloldalibb egy párt! De ez a vita értelmetlen, mert Ön illetéktelen beleszólni. Pietnik őrjöngéseivel nem foglalkozom, mert lepereg rólam. De abban határozottan igazat egyetértek vele, hogy az összes rendszerváltó párt felelős a rendszerváltás csődjéért. Politikailag mindenféleképpen. És ezen túlmenően még a büntetőjogi felelősség kérdése is felmerülhet - személyekre lebontva -, ha a büntethetőség egyáltalán fennáll. De a politikai felelősség kérdését ez nem korlátozhatja. A politikai felelősség nem mást jelent, mint a hazaárulás tényét és a társadalom érdekeinek elárulását. De erről nem én döntök. Szerintem egy népszavazás fog dönteni erről, amelynek nagyjából olyan kérdésre kell választ adnia, hogy "EGYETÉRT-E ÖN A RENDSZERVÁLTÓ PÁRTOK FELELŐSSÉGÉVEL A RENDSZERVÁLTÁS ÉS A PRIVATIZÁCIÓ SORÁN?". Ezt majd jogászok megfogalmazzák. Én ehhez nem értek.

    199664 2015.06.03. 20:15:41

    Tudod,Geo,ez elől a probléma elől mindenki ilyen-olyan indokkal elsétál!Pedig világosan leírtam,hogy hogyan lehet a valódi baloldal(jajaj ez mekkora baromság,de nincs más kifejezés,ebbe kövesedett bele mindenki!) iránti érdeklődést felkelteni!!Nem,nem is ezt mondom,hanem ikább úgy,hogy feltámasztani a haló porából,talán úgy,mint a vámpírt szokás,friss vért ,lendületet,valódi célt adni neki! A fentiekben nem a Biszku ügyről van szó,ezt benézted!Hanem arról,hogy hogyan lehet levenni a baloldalról azt az átkot,amit a fidesz,a MDF,a SZDSZ,és egyéb szamizdatirogató,később pedig a fasiszta emigrációval szövetséget kötött rendszerváltók rákentek,és kennek rá folyamatosan! Kapisgálod!? Persze ehhez öszinteség, a "rendszerváltók bűneivel való szembenézés szükségeltetik! Tudom,hogy őszintének lenni ebben a világra szóló hazugságtengerben nagyon nehéz,és életveszélyes(bizony!!!),de nem lehet mindig a könnyebbik utat választani!! És bizony a rendszerváltókat,és az azóta hozzájuk csapódott simliseket felelősségre kell vonni! Akit politikai bűnök terhelnek csak,azt politikailag kell felelősségre vonni,,akit gazdasági bűnök,korrupció terhel azokat azért kell felelősségre vonni!Akit hazaárulás büntette terhel,azt azért!És itt ne legyenek kétségeid,azokat kell felelősségre vonni,akik a szocialista Magyarország elárulásában bűnösök,azokat értem alatta,mert az az árulás vezetett a mai horthy-fasizmus megteremtéséhez,az ország kirablásához!!Ugyanis akkor a hazaárulás a Btk-ban majdnem szóról-szóra megegyezik a mai megfogalmazással,és abban nincs benne az,hogy milyen berendezkedésű ország,haza elárulása a bűn,hanem az árulás ténye a büntetendő cselekmény! És ehhez hiába mondja Orbán,hogy a történelem 1944 március 19-től egészen 1989.okt.23.-ig szünetelt!!Az ország nem volt fagyaasztóban,hanem élt,és fejlődött,amit a rendszerváltás után máig nem mondhat el magáról! És ha jól emlékszem,akkor a Stanford-példát éppen te hoztad fel,lexi pedig úgy fordította,hogy lám-lám,ha a komcsikat egyedül hagyják ,akkor milyen szörnyeteggé fejlődnek!Később ugyan elmondta,hogy háá' ez a mai magyar kapitalizmusra jellemző! Akkor egyetértettek!Pedig nem igaz! A SzU-t,később a szocialista tábort ugyan a világ magára hagyta(jó értelemben),de keresztbe is rakott neki ott ,ahol tudott!Ennek ellenére a szoc.országok fejlődtek,még a Rákosi kor alatt is,majd 56 átkának leküzdése után egészen addig jó kondiban volt,míg el nem árulták! Hogy azért konkrétumot is mondjak,:ugye,lejazlottak a felelősségre vonások 56-ért(a ti szóhasználatotokban megtorlások,de ez nem igaz!!Pl.Kádár megtiltotta a kinvallatást,és elrendelte a letartóztatottakkal szembeni emberséges bánásmódot,élelmezésüket! Aztán a bírói eljárások kizárólagos, valóban bírói lefolytatását!A "vérbíró" már a rendszerváltás után annyit mondott ,hogy a tárgyalások az akkori törvényeknek megfelelően folytak,és az ítéletek is harmonizáltak az akkori törvényekkel!Megtehette volna az őt ért támadások miatt,hogy Kádárra fogta volna az egészet!Nem tette,pedig akkor már Kádár nem élt! És a valódi bűnösök pedig elnyerték büntetésüket,és az életben maradt elítéltek pedig ,mihelyst konszolidálódott a helyzet,szabadultak amnesztiával,és a családjuk sem szenvedett hátrányt,míg büntetésüket töltötték!6-63 ban,mikor a magyar kérdést kényszerűségből levették a napirendről az ENSZ-ben ezek a csodák megtörténtek!!Hogy aztán WM(tudod,ki?!) kitöltötte a 15 évét,és most a parlamentben játsza az eszét a Kádár-kor kegyetlenségére hivatkozva,hát ezt nagyon egyszerű cáfolni!! Ugyanis ő halálra lett ítélve,és kegyelmet kapott!És az a törvény még ma is él,hogy akárki csak egyszer kaphat kegyelmet,a kegyelem folytán előállt új ítéletet viszont csontig ki kell tölteni!(újabb rágalom!!)Fejlődött az ipar,mezőgazdaság,szabályozva lett szinte minden terület,78-ban új Btk,Be. született!Hogy mondjak erre is valamit,! Mansfeld Péter manapság a kommunizmus kegyetlenségének a mementója! Pedig teljesen jogosan ítélték halálra,mert 18 évét betöltve is követett el olyan cselekményt,amely statárium alá esett!A másik hátulütője pedig az,hogy ha a hazai jognem tartalmaz erre Bcs_re,és elkövetőre vonatkozó jogszabály,akkor ,lehetőleg a vezető országok büntetőjogából,és gyakorlatából kell a példát venni,joganalógia címmén,és ,bizony k hol is van az a szabály,hogy.....?! Az új btk szabályozta,hogy nem lehet halálra ítélni azt a személyt,aki a cselekmény elkövetéskeor nem töltötte be a 20. évét,kivéve a katonát!! Elég ennyi!?

    12347 2015.06.04. 00:00:15

    51. pietnik Sok mindenben nem értünk egyet. Ez persze baj lehet, ha nem találunk valami olyat, ráadásul jövőbe mutatót, amiben viszont egyetérthetünk. (Máshol írtam: az én családomban volt, akit 56 után első fokon élefogytra ítéltek, s volt, aki az ellenforradalom elől disszidált - úgyhogy több oldal nézetét, érvrendszerét ismerem. Viszont még 90 előtt le tudtak ülni egy asztalhoz.)

    12347 2015.06.04. 08:58:01

    Jogállamiságról http://nol.hu/velemeny/placebo-jogallam-1537709

    199664 2015.06.04. 09:15:26

    Bizony,hogy nagy baj!!És nem lesz,hanem már a fejünkre nőtt! A baj egyik oldala,hogy nem is akarsz egyetérteni,mert neked tiltva van az egyetértés! persze,ennek nagyon sok oldala van!Schiffert meg hagyni kell a fenébe,mert egy ilyen vakvégány amúgy sem vezet sehova,legfeljebb a vakvágány zsúfoltsága miatt lesz katasztrófa belőle!A stanfordi példa visszafordítása sem indított el egy olyan gondolkodási folyamatot,amelynek a végén egyetérthetünk!? Csak úgy gondolat-indítónak!! Kádár tudod,mit mondott?! ne arról beszéljünk,hogy mi itt szocializmust építünk,hanem arról beszéljünk,hogy egy élhető országot építünk itt! Persze a bal-rad-on már arról zümmögnek,hogy Kádár nem is volt kommunista,meg bla-bla,de érdemben senki nem akarja belátni azt,hogy nincs kommunistákra szükség!!!!! Ezt a fogalmat annyira szétválasztották a valóságtól,hogy ma már nemcsak a fától nem léáátjuk az erdőt,hanem már a fát sem látjuk! Arra viszont jó ez a folyamat,hogy minden haladó,a nép javát szolgáló intézkedést le lehessen söpörni az asztalról,meg lehessen szüntetni az alkotmány,és fércelni helyette úgy,ahogy nekünk tetszik!Aztán itt sírjuk,hogy nem fog felállni a baloldal,mert nem bánta meg a kommunizmus bűneit,meg az összes istenverte barom hazugság,hogy aztán semmit ne kelljen tenni ! Ha most megharagszol azért,amit írok,és elkezdesz nyávogni,akkor világgá üldözlek,és azt fogom hinni rólad,hogy csak azért írsz postot ide,hogy elfedd a bajt,ami az országot egyre jobban sújtja! És itt a képviselői,vagy mit tudom énmilyen státuszodhoz kötődő becsületre,felelősségedre ,belátásodra apellálok! Lássuk!! A rendszerváltás tömegeknek szóló ígérete a svéd,illetve osztrák életszinvonal volt! Hogy ma mi a miénk?!Hát az,ami a hármas ikrek közül a harmadiknak jut!! És hogyan is alakult ezekben az országokban,hogy felülmúlták a szocializmust?! Hát úgy,hogy megadták azt,ami a dolgozóé,és meghagyták a tőkésnek,amiből még jól élve játszhatja az eszét!De!abban a szent percben,mikor áthágta a szabáűlyokat,abban a pillanatban elveszthette a státuszát,nem tőkés,hanem csalóvá vált!Adóeltitkolás,feketemunka stb!(tapasztaltam!!)Svédo.ugyanaz!Emlékszem rá,hogy ott volt a legmagasabb az tőke adója,ezért az ABBA a váratlanul jött dollármillióik miatt kerültek szembe a hatóságokkal,komoly érvágást szenvedve,és offshor-cégekbe való menekülés stb!!Azóta már ott is a nagytőke bemászott az ország vezetésébe,és valamelyest visszaestek,de azé'''....! Szóval, a dolgozók jólétének megteremtéséhez csak akkor kellenek a baloldaliak,és annak radikális csapata,a kommunisták,ha ennek az egyensúlynak a megteremtése a tőke részéről komoly ellenállásba ütközik,mint ahogy nálunk, a SzU-ban történtAzaz a szocialista táboron belül!! A fenti két állam nak pedig úgy alakult,hogy szét lett választva az állam,és a tőke szerepe,az állam adók formájában a tőkésre terhelte a dolgozók ellátásának terhét,megállapította a fizetések nagyságát,az adható,és kötelező javadalmazások körét,mit tehet a tőke,és mit nem,stb.stb,és ezt következetesen betartották,és jórészt ma is betartatják a visszaesések ellenére!! Itt olvastam ,hogy egyesek a szocializmust tagadják,hogy az nem volt más,mint államkapitalizmus,de amikor azt írtam ,hogy a kapitalizmusban a termelés ugyanolyan viszonyok között zajlik,mint a szocializmusban,csak az értéktöbblet kisajátítása más,az egyikben a tőkés sajátítja ki saját hasznára,míg a szoc-ban az állam,a szociális ellátás fenntartása,és bővítése érdekében,.akkor arra senki nem figyelt oda,csak mentek tovább,mint süket disznó a lucernában,holott itt lehetett volna valamit változtatni,,mert hát a kettő közel azonos,de nem szétrúgni az egész államot ,gazdaságával együtt egy rendszerváltással!! Most a felelősség ott van,hogy képesek vagyunk-e felismerni azt,hogy a dolgozók életének javítása,a kizsákmányolás megszüntetése az nem kommunista feladat,és a kommunista eszmék nem mások,mint a nagyon deklarált,de soha be nem tartott emberi jogok összessége,amelyet ideje lenne jólétre váltani! Amúgy pedig magának a tőkének is érdeke,hiszen most kezdenek rájönni arra(inkább elismerni,mert tudják ám "odafönn is régóta!!),hogy a tőkés termelési módban is elsőrendű kérdés az,hogy a dolgozó jóléte meghatározza az ország,ezen keresztül az egész világ jólétét,békéjét,az összes pozitív következményével együtt! Ehhez pedig nem kell Schiffert leitatnod,mert kár beléje,mert a fentiekre sosem fog rájönni,akármilyen pozíciót töltene be egy megnyert választás után!A választási törvényt pedig úgy kell kijavítani,hogy megközelítse a józan ész,a normális,élhető ország lehetőségeinek felső határát!! És majd ha ebbe a törekvésbe fáradsz bele,és nem abba,hogy elfedd ennek a rendszernek a nyomorát, ,akkor majd sajnálni foglak,és meg fogom szavazni neked,meg a többieknek is azt a fizetést,javadalmat,amit ma érdemtelenül vesztek fel!

    12347 2015.06.04. 09:58:20

    54. pietnik Ki, mit tilthatna nekem? Ha képviselek valamit - akkor magamat, nincs semmiféle párttagságom, politikai tisztségem. S nyugdíjas vagyok. Most csak arra reagálnék, hogy "A rendszerváltás tömegeknek szóló ígérete a svéd,illetve osztrák életszinvonal volt!" - mert ebben igazad van, ez az általános csalódás alapvető oka. Azt ugyanis nem sikerült tudatosítani - s így tenni sem - hogy ez azért nem puszta szándék kérdése: http://geo.nolblog.hu/archives/2015/05/27/Politikai_utvonal-tervezo_avagy_hogyan_jussunk_el_Daniaba/ Hasonló volt a helyzet az EU csatlakozással. Jól emlékszem, hogy az akkori ellenzék mennyire EU-szkeptikus volt, lényegében EU ellenes - így viszont a másik oldal az EU mellett kampányolt, s egy kampányban nem a komoly elemzéseké a szerep. Ráadásul el is számolták magukat, azt hitték, sokkal gyorsabban látszanak majd a kézzelfogható eredmények, a pénz - pedig látjuk, ez azért időt igényel, de manapság is jóformán csak EU-s pénzekből vannak beruházásainak.

    44711 2015.06.04. 22:30:07

    36.Geo, ok, akkor azt a megjegyzésemet / fizetett politikus / visszavonom és elnézést kérek érte ! A többit nem.

    199664 2015.06.06. 12:33:00

    Geo! Ha megkésve is...de elolvastam a kink alatti postot! Csak annyi a tévedés benne(de az kapitális!!),hogy a polgárosodás alapjai szinte készen voltak a rendszerváltáskor!!Csak azt nem szétbaxni kellett volna,hanem fejleszteni!!Ugyanúgy,mint az ipart,mezőgazdaságot,na meg nyugat felé a piacot,megőrizve a "risuzkik haza piacát,és szövetségét is,és ma nem csak vidámabbak,hanem barak nélküliek lennénk! Érdekes,hogy arra senki nem akar kitérni,pláne emlékezni,hogy a rendszerváltók nem két kézzel,hanem a nyolckarú Síva istenség munkaképes nyolc karja munkába állításával vertek szét mindent,ami a polgárosodott Mo. felemelkedéséhez vezetett! Vagy úgy kell megmosdatni a gyereket,hogy belefojtjuk a szarba tusolás előtt?! Kicsit fura elgondolás,csak azt előre is látni lehetett,hogy ez nem vezet sehova,illetve ide,ahol ma leledzünk! Ez egy óriási felelőség,feltéve,hogy valaki komolyan veszi az 54-ben írottakat!Senki nem teszi,,sőt,hatalmas tagadásban vannak,meg visszamutogatásban,de ennek óriási ára lesz!!A jóérzésű embereknek edig az a dolgouk,hogy ezt az óriási árat ne a dolgozók fizessék!! Hanem az,aki ellopta a fejük fölül a tetőt! És most nem kommunizmusról,kommunistákról beszélek,hanem felelős politikai,és gazdasági vezetőkről,nem holmi kapitalista maffia-csőcselékről,amelyik a horthy-korból meríti hatalmas romboló,és környezetszennyező energiáit!

    12347 2015.06.07. 19:18:14

    57. pietnik "a polgárosodás alapjai szinte készen voltak a rendszerváltáskor!!" ..hát, csak részben. A legnagyobb bajnak - a mezőgazdaság, a TSZ-ek szétverését tartom, ez a vidék számára végzetes volt, pedig valóban, a háztájival, melléküzemágakkal egyfajta polgárosodás történt. Azt utólag sem tudom megmondani, hogy mennyire lett volna megőrizhető az orosz piac - hitelezni kellett volna hozzá.

    199664 2015.06.07. 20:44:50

    Hát,persze,hogy csak részben volt meg a polgárosodás alapja,de télleg fejleszteni kellett volna,nem rombolni!! Az orosz piacnál lett volna visszaesés,de azt pedig tárgyalásos alapon kellett volna rendezni!Energiazsükségletünk a szocban egyre növekedett,szükség lett volna olcsó,vagy bartell-üzletre,de azt már a szocban sem tudtuk ellentételezni,mert egyrészt Gorbi piacosította az olajat,tehát világpiaci ár lett belőle,másrészt nálunk az iparba egyre kevesebb kellett,de a gázfűtés betetési korszaka akkor ért nagyjából véget,és jött a kőkemény kapitalizmus ár! Szóval,azt a "ruszkik" haza azért megfontolandó lett volna,de nagyon!Igaz,hogy amit írtál az 58-ban az is!! Ráadásul az EU,meg segítő partnerünk a zUSA,na ők aztán éppen azt várták,hogy szétverjük a gazdaságunkat!Az a szörnyű,hogy ez látható lehetett azoknak is,akik nagyban privatizáltak,de abban voltak érdekeltek,hogy minél gyorsabban meggazdagodjanak,és a húsosfazék mellé tornázzák magukat,és munka nélkül szívhassák majdan az eu,meg soros-pénzeket!Hogy szívnák most egymást 69-ben !

    zolizolizoltan 2015.06.15. 13:31:04

    Önmagában az előválasztással nem megyünk semmire, pusztán kiderül hogy a revansisták 27%-án belül mi a valóságos erősorrend. Ettől még nem mennek el többen szavazni Orbán ellen Még nagyobb hiba abban bízni, hogy a ravanspártoktól jobbra levő, Orbánban csalódottak a revanspártokra szavaznának. Ez Bajnai balfácán elgondolásának folytatása lenne. A kedves volt SZDSZ-seknek le kell nyelniük azt a békát, hogy az MSZP-t elhagyó másfél millió szavazó visszahódításával lehetne választást nyerni. Ez a másfél millió volt szoci a jelenlegi MSZP-től balra van és éppen az SZDSZ miatt hagyták el az MSZP-t. Az MSZP bizony választási helyzetben van, vagy visszanyeri a másfél millió szavazóját, de ehhez szakítani kellene az SZDSZ utódpártjaival és utódszervezeteivel. Vagy "összehozza" magát a volt SZDSZ-sekkel, de akkor le kell mondania a választási győzelemről. Másrészt, szakítani kell Bajnai balfácán koncepciójával is, mert a revanspártok egyetlen Fideszben csalódott szavazót sem tudnak megnyerni maguknak. Ugyanis a pártfüggetlenek között is mély szakadékok vannak, ezt éppen a Republikon Intézet mutatta ki 2012 folyamán, és erre figyelmeztette Horn Gábor Bajnait 2012 novemberében. De Bajnai nem hallgatott Horn Gáborra és továbbra is a Fideszben csalódottakat hajkurászta, láttuk milyen sikerrel.

    12347 2015.06.15. 16:54:05

    60. zolizolizoltan (látogató) "Önmagában az előválasztással nem megyünk semmire" - ezzel teljesen egyetértek, ha csak a 27 %-ot osztja le. Szerintem meg kell próbálni - ezért hangsúlyozom, hogy maga a mederben tartott előválasztási kampány az, ami igazán fontos. Tiszteletben tartom a véleményedet - de ez nem több, mint 1, azaz egy, ugyanannyi, mint az enyém. (Ugyanakkor SZVSZ nem Bajnai koncepciójával volt a baj - hanem azzal, hogy előbb az LMP, azután pedig az MSZP rúgta fel.) Megjegyzés: valószínűleg helytelenül, de átdátumoztam a blogot, mivel mióta megírtam, három komoly írás született Lakner, Keszthelyi, Tóth Zoltán - s nem akartam új témát nyitni.)

    zolizolizoltan 2015.06.15. 18:51:18

    Kedves Geo! Ha az MSZP és az LMP belesimul Bajnaihoz, akkor sem tudta volna megnyerni magának Bajnai a Fideszben csalódottakat. Ugyanis továbbra is mély a szakadék azok körében, akik elhagyták a táboraikat. Egy szoci tábort elhagyó nem megy át a Fideszhez és egy Orbánban csalódott nem megy át sem a szocikhoz, sem valamelyik liberális párthoz. Ez volt Bajnai nagy tévedése. Más kérdés, hogy miért megy át a Jobbikhoz egy volt MSZP-s vagy egy Orbánban csalódott fideszes. De ez külön elemzést igényelne.

    12347 2015.06.15. 19:11:32

    62. zolizolizoltan (látogató) Szerintem egy kicsit másként indult - pl. a program kidolgozásában részt vett Urbán László, s kezdetben ott volt a rendezvényeken Chikán Attila, Mellár Tamás is, vagy pl. Kaderják Péter az Orbán kormány energetikai (helyettes?)államtitára volt. Igaz, nem érte/érték el azt a kritikus tömeget, ami már lehetővé tenné a tömegesebb csatlakozást, s pl. Gémesi György még ma is kivár. Abban is igazad van, hogy az "átmenést" a szocikhoz (stb.) nem bocsátanák meg - de éppen ezeket a dolgokat lehetne tisztázni, hogy ki miben hajlandó összefogni, s mik az összefogás határai. Mindez persze az LMP-re is igaz.

    zolizolizoltan 2015.06.15. 19:45:21

    Bajnai 2013 februári gazdasági programja torzóban maradt, pedig februárig állítólag többszáz közgazdász dolgozott rajta. Érthetetlen ez számomra.

    12347 2015.06.15. 19:51:33

    Mert akkor már nem ez számított - hanem az, hogy Mesterházy legyen a min.e.jelölt.

    zolizolizoltan 2015.06.15. 21:15:32

    Már okosabbak vagyunk, tudjuk hogy Bajnai és Mesterházy párharca vihar volt csak egy pohár vízben. Orbánt egészen másképp lehet legyőzni. Valahogy vissza kell hívni az MSZP másfél millió elvesztett szavazóját. A liberálisok létszáma 150 év múlva is 500-700 ezer fő lesz, se több, se kevesebb, de nem ők nyerik meg a választásokat.

    zolizolizoltan 2015.06.15. 21:22:55

    Az MSZP nem ismerte fel, hogy Bajnai mögött nincsenek szimpatizánsok. Az MSZP-nek már az elején hagynia kellett volna, Bajna hagy b...on egyedül és az elvesztett szavazóinak visszaszerzésére kellett volna koncentrálnia. Most is ezt kellene tennie.

    337519 2015.06.15. 21:47:41

    Támogatólag, Geo: +

    12347 2015.06.15. 22:57:52

    67. zolizolizoltan (látogató) Nos, egy előválasztás tisztázhatná, hogy erre van-e esély vagy sincs. S ez teljesen független attól, hogy szerintem nincs, s hogy ráadásul jónak sem tartanám. De pont ez a szép az egészben - másnak csak az LMP elfogadható, stb.

    338609 2015.06.19. 10:11:45

    Az ellenzéknek, nem a poitikán kell agyalnia, hanem kell egy miniszterelnök jelölt, és kell egy csapat kb. 20 emberből, akikről el lehet hinni, hogy képesek kormányozni és irányítani az országot. Amíg nincs program és miniszterelnök jelölt, addig nincs értelme mást csinálni.

    12347 2015.06.19. 16:06:17

    70. lazus2 OK, de hogyan választod ki a min.e.jelöltet? SZVSZ épp arra szolgál az előválasztás, hogy annak végén legyen egy min.e.jelölt, egy árnyál-kormány és egy program.

    349597 2015.06.21. 08:11:35

    Okafogyott lett az előválasztás. Az MSZP szimpatizánsainak száma lecsökkent 700 ezer főre. Már nincs párt, aki bevigye a hátán a parlamentbe a neoliberálisokat. A fene nagy összefogást azért erőszakolják a magyar neoliberálisok, hogy az MSZP hátán benn maradhassanak a parlamentben 2018-ban is. Nincs miért előválasztani, egyesüljenek a neoliberális pártok (MSZP, DK, Együtt), Fodor és Kész, ennyi.

    12347 2015.06.21. 09:31:22

    72. zolizolizoltan Úgy tűnik, érzelmi alapon ítélsz. Ha az MSZP vinné be a hátán a többieket - akkor nem lenne szükség előválasztásra, hiszen elegendő lenne az MSZP-hez csatlakozni. (A neoliberális jelentése amúgy más - de esetünkben ez mellékes. Hiszen vannak még az MSZP-től balra álló erők is, s a "neoliberálisoktól" jobbra levők is - rájuk mindre szükség lenne.)

    zolizolizoltan 2015.06.21. 10:57:30

    Az MSZP annyira behúzódott középre, hogy eszmeiségét már nem lehet megkülönböztetni a neoliberális pártoktól, a DK-tól, Együtt-től, Liberálisoktól stb. Teljesen felesleges, hogy ezek a pártok külön legyenek. Az MSZP-től balra nincs "erő", mindenki balos szociálpolitikával veri meg a revanspártokat, a Fidesz is, de még a Jobbik is. Igazi balos liberális eszmét csak az LMP és a PM képviseli, nem véletlenül támadják a gazdasági értelemben jobboldali neoliberálisok Schiffert. (Csak gazdasági értelemben neoliberálisok, kérném nem félre hallani) Alakuljon egy igazi baloldali, Sziriza típusú szocdem párt az MSZP-től balra, ez bizony megverné az Orbán kormányt, de 2018-ig kevés az idő. Addig egyesüljenek a GAZDASÁGILAG neoliberális pártok, lássuk mennyi szavazatot kapnak ténylegesen összefogva egy pártban. Ez tiszta vizet öntene a pohárba.

    12347 2015.06.21. 11:56:56

    74. zolizolizoltan (látogató) (A neoliberális jelentése amúgy más - de esetünkben ez mellékes.) A helyzet az, hogy sem én, de te sem tudod megmondani, hogy mi a felesleges - erre vannak a szimpatizánsok, összességükben. Szerintem egy Sziriza típusú párt sem tudná megverni az Orbán kormányt - de ha egyáltalán megalakul, akkor egy előválasztáson. Egyesülés helyett egy választási pártba való tömörülést tartanék esélyesnek (ill. annak a biztosítását, hogy minden választókörben csak egy jelölt mérkőzzön meg a Fidesz és a Jobbik jelöltjével.)

    zolizolizoltan 2015.06.21. 13:30:39

    Az ún. választási pártra csak a kemény magok szavaznának a 2018-as választáson, ez csak 27% lenne, de a pártfüggetlenek bizalmatlanok lennének egy olyan párttal szemben, amelyik a választás után feloszlik. Lásd, Együtt-PM esetét, az emberek kiszúrták, hogy ez csak egy választási pártszövetség, de nagyon különböznek egymástól. Ennél már jobb lenne az előválasztás, mert legalább annyi haszna lenne az előválasztásnak, hogy a 27%-nyi azonos elveket valló revansisták nem vívnának közelharcot egymással szuronyokkal és gyalogsági ásókkal, hanem a szimpatizánsaik döntenék el a rangsort. Azonban ettől a 27% még 27% marad. Nem az előválasztás a győzelem kulcsa, ezt azért látni kellene. A kemény magok egyetlen pártfüggetlen szimpatizánssal sem fognak növekedni.

    58395 2015.06.21. 13:31:54

    '90 óta minden választás, a következő választás előválasztása volt... Ezt a Fidesz tudta, és alkalmazta is... Válasszunk kétévente, -évente, -félévente, -negyedévente ? Vagy csak foglaljuk el valamivel, az éppen semmittevő politikusainkat, pártkatonáinkat, képviselőinket, valami új megnevezésű semmittevésekkel, hogy a látszata meglegyen legalább annak, hogy tesznek valamit az ország állapotához képest felháborítóan magas jövedelmeikért, költségtérítéseikért... Ugyan Geo! Ezzel a bohóckodással csak támogatókat lehet elveszíteni, hozni meg semmit...

    12347 2015.06.21. 22:46:40

    76. zolizolizoltan (látogató) Ha az előválasztási kampánnyal nem sikerül a 27 %-nál többet bevonzani, akkor valóban, megette a fene az egészet. De egyébként biztosan.

    12347 2015.06.21. 22:50:10

    77. Kokó Igazad van, valóban, a választással kezdődik a következő választásra való készülés - ezt nevezzük kampánynak, s erről beszélek, ezt a kampányt kell koordinálni, mederbe terelni. Az én javaslatomban nincsenek technikailag nehezen kivitelezhető választások - "kampány" pedig már most is van.
    süti beállítások módosítása