HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Kedves Pető Péter - és akkor mi van?

2015.04.23. 09:29 Geo_

 

(Reagálás Pető Péter: Egyszerlesz baloldal (NSZ.04.18.) írására, az újbaloldali hangra

 

(Reagálás Pető Péter: Egyszerlesz baloldal (NSZ.04.18.) írására, az újbaloldali hangra

Kedves Péter - írni én is tudok. Persze, nem olyan jól, mint te, s jóval kevesebben is olvasnak - de attól az írás még írás marad. Karakter, vagy bitek a virtuális térben.

Mivel a baloldalról írsz, nem is kérhetem számon, hogy meg sem említed, hogy a Jobbik azért mégis csak a Fidesz radikálisabb kinövése, vagy azt a valószínűleg ok-okozati összefüggést, hogy ahol korábban jobboldali diktatúrák léteztek, ott a mai radikális tömegmozgalmak baloldaliak, míg nálunk ebben a jobb a jobb, a sikeresebb. Nem kívánok azzal foglalkozni, hogy azok az erők lehetnek-e sikeresek, melyek "nem fogadják el a kilencvenes évek liberális konszenzusát", vagy hogy a mai un. politikai baloldal kritikájának mértéke mennyire jogos vagy sem - bár máskor ez is érdekes lehet, hiszen sokszor az az érzésem, hogy ezek az erők nagyobb pofonokat kapnak az "újbaloldaltól', mint jobbról.

 

Ami már kényesebb téma, az a Jobbik GFG-szerű teljesítményének az elismerése, vagyis hogy egy politikai sikerességét az eredményessége minősíti. Mert valóban komoly terepmunkát végeztek, de amikor azt írod, hogy "A tapolcai kórház ügye maga a parabola." - ezzel egyben a demagógiának engedsz utat. Parabolán te példabeszédet értesz - nekem azonban az egykori TV műsor jut inkább eszembe, melyre a korosztályod már nem is emlékezhet: a Parabola egy szatirikus műsor volt. Jelenkorunk szatírája, hogy a választókerület egy másik városában működő kórház ellen lehet fellépnie egy olyan jelöltnek, aki önmagát kizárólag helyi ügyekkel foglalkozó egészségügyesnek tartja, aki eddig sem foglalkozott politikával, s ezután sem gondolja, hogy az lenne a dolga.

 

Ami a legfontosabb: "a baloldal nem tud áttörni, mert régi... mert nem lehet azonosulni vele". A népszerűségi adatok ezt bizony jórészt igazolják. De könyörgöm, meddig akartok még erről írni, kárhoztatva, hogy "a mainstream pártok ...működési alapja az a hit, hogy a politikát helyettesíti a jelenlét a nyilvánosságban"? Mivel személy szerint nem baloldali, hanem társadalmi gondnak tartom a jelenlegi helyzetet - már csak ezért sem várható, hogy egy magamfajta obsitos öregember feláljon a klaviatúrája mellől, s megcsinálja azt a hiányzó baloldalt. Mert írni én is tudok. Nem olyan jól, de arról igen, hogyan építhető egy hálózat, ehhez hogyan teremthetők meg az erőforrások, stb. De ez maximum a "jelenlét a nyilvánosságban". De tőlem hiába várná bárki, hogy létrehozzam az "új baloldalt" - ezt nektek kell.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr758247986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

12347 2015.04.23. 09:36:57

Megjegyzés: a print változathoz képest az online cím megváltozott - de a tartalom ua.

328458 2015.04.23. 15:23:15

Szerintem nyilvánvalóan kitűnik a magyar közélet betegsége, mely alapvetően meghatározza a képviseletek ' sikerességét ', igen plasztikusan. Nevezetesen Magyarországon - ez vissza követhető az 1990- es időtől - a sikert ( bármely színezetű párt ) csak ígérgetésekkel érhet el. A blogban említett párt sikere sem a bármely szintű ' terep munkája ' ( más párt IS hasonlóan igyekezett ) következtében, hanem a fennálló hiányosságok sorolásával, és azzal az ' ígérettel ', mely azok megszüntetését a megválasztásukhoz kötötték, annak ellenére, hogy arra konkrét megoldásuk nem ismert. Ez nem IS kérdésként merül fel sosem hazánkban egy voksolás előtt, csak az ígéret számít !

328458 2015.04.23. 15:28:48

A baloldal az vesztése után már csak a betartható ígéretekkel jelentkezik minden választásnál, így a támogatottsága IS jelentősen visszaesett, ami egyértelműen a kívánalmakkal való lehetőség reális megítélésének következménye. Sajnos a magyarországi pártok erőviszonyait e délibábos elvárásokhoz való affinitás ' szabályozza ' !

12347 2015.04.23. 16:06:53

2. relatív Amúgy teljesen egyetértek - ugyanakkor az utolsó bekezdésre szeretném felhívni a figyelmet, az un. újbaloldalra. Lehet, csak az én hibám, de nem látom, hogy a "nyilvánosságban való jelenlét" mellett ott lennének a létező világ porondján is.
süti beállítások módosítása