HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

A 7. pont

2014.09.09. 17:15 Geo_

Emilio Gentile a fasizmus 10 fontos alkotórészét különbözteti meg. Kilenccel kapcsolatban eddig se lehetett kétségünk.

Emilio Gentile a fasizmus 10 fontos alkotórészét különbözteti meg. Kilenccel kapcsolatban eddig se lehetett kétségünk.

  • 1) Különböző rétegekből származó tagságú tömegmozgalom, amelynek azonban mind a vezetésében, mind a tagságában dominálnak a középosztályból származó tagok, akik általában frissen kapcsolódtak be a politikai tevékenységbe; szervezett párt-milícia, amely identitását nem társadalmi helyzetére, hanem a bajtársiasságra alapozza, és a társadalom újjáteremtésére irányuló elhivatottságot érez; harcban állónak tekinti magát politikai ellenfeleivel szemben a politikai hatalom teljességének megragadásáért, a terror eszközeit is felhasználva, hogy egy új rendszert hozzon létre, amely felszámolja a parlamenti demokráciát.
  • 2) Ideológiája „anti-ideológia”, pragmatikus, magát materializmus-ellenesnek, individualizmus-ellenesnek, antiliberálisnak, antidemokratikusnak, antimarxistának deklarálja, tendenciájában populista és antikapitalista; inkább érzelmileg, mint elméletileg fejezi ki magát, új politikai stílust hoz létre mítoszokkal, rítusokkal, jelképekkel, mintegy világi vallás formájában, amelynek célja a tömegek akkulturációja, szocializációja, hitének integrálása egy „új embertípus” létrehozása érdekében.
  • 3) Miszticizmuson alapuló kultúra, az élet értelmének tragikus és aktivista felfogása, a hatalom akarásának manifesztációja, a történelmet alkotó ifjúság mítosza, a politika, mint életmodell és közösségi aktivitás végletes militarizációja.
  • 4) A politika elsődlegességének totalitárius felfogása, a nemzetnek, mint az egyének és tömegek misztikus, erkölcsi fúziójának a felfogása, az ezen a közösségen kívül álló emberek elleni személyeknek, mint a rezsim ellenségeinek, vagy alsóbbrendű fajokként való meghatározása, diszkriminációja és üldözése.
  • 5) A nemzeti közösség iránti önkéntes, fegyelmezett és totális odaadás polgári etikája, férfiasság, bajtársiasság és harci szellem.
  • 6) Egyetlen állampárt, amelynek feladata a nemzet fegyveres védelme, a vezető káderek kiválasztása, a tömegek állandó érzelmi mozgósítása.
  • 7) Az ellenzéki fellépések, eltérő törekvések feltárására és akár szervezett terrorral történő felszámolására létrehozott rendőri apparátus.
  • 8) Felülről kinevezett személyekből álló politikai hierarchia, amelyet egyszemélyi vezető koronáz meg, akinek a személyét szent karizma övezi, aki végső soron a párt és a rezsim minden tevékenységét irányítja és koordinálja.
  • 9) A gazdaság korporatív elvek mentén történő megszervezése, a szakszervezeti tevékenység elnyomása, az állami beavatkozás fokozatos kiszélesítése annak érdekében, hogy a gazdaság „produktív ágazatai” a technokrácia és a szolidaritás elvei alapján működjenek együtt az rezsim ellenőrzése alatt, a rezsim hatalmi céljainak elérése érdekében, de megőrizve a magántulajdont és az osztálykülönbségeket.
  • 10) A nemzeti hatalom nagyságának mítosza által inspirált külpolitika, imperialista expanzió.

4 komment

Címkék: fasizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr468247878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

337230 2014.09.10. 07:04:46

S ez melyik országban van így?

12347 2014.09.10. 07:24:10

Nem is tudom - tán Magyarország?

14479 2014.09.10. 20:20:06

Valószínűleg helyes a következtetés, de ha mégsem akkor is megállíthatatlanul rohanunk a ... fasizmusba. És nem hiszem, hogy ebben meghatározó szerepük lett volna a mindenkori demokratikus erőknek. Talán a naivitás, ami felróható...

12347 2014.09.11. 07:58:22

3. Pare Valójában tudom, hogy a "fasisztázás" PR szempontból nem hatékony, inkább kontraproduktív, mert nem fog meghatni egyetlen Fidesz-szimpatizánst sem - de attól a 10 pont még az, ami.
süti beállítások módosítása