HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Egy szélső-baloldali elmélkedése egy baloldali műhelymunkáról

2013.10.21. 10:00 Geo_

Egy gondolatébresztő könyv jelent meg, részt vettem AZ IGAZSÁGOS KORMÁNYZÁS FELÉ - könyvbemutató és mini-konferencia rendezvényen. A könyv alcíme: A jövő baloldala, a baloldal jövője – s a kiadója a Napvilág Kiadó, támogatója a Politikatörténeti és a Táncsics Alapítvány. Ez csak annyiban érdekes, hogy a szerzők – bár különböző a személyes viszonyuk az MSZP-hez - azt pragmatikusan elfogadták, hogy politikai baloldalként az MSZP múltjáról írjanak, ennél viszont problémásabb, hogy a jövőről szólva is ez az értelmezés tűnik érvényesnek.

Egy gondolatébresztő könyv jelent meg, részt vettem AZ IGAZSÁGOS KORMÁNYZÁS FELÉ - könyvbemutató és mini-konferencia rendezvényen. A könyv alcíme: A jövő baloldala, a baloldal jövője – s a kiadója a Napvilág Kiadó, támogatója a Politikatörténeti és a Táncsics Alapítvány. Ez csak annyiban érdekes, hogy a szerzők – bár különböző a személyes viszonyuk az MSZP-hez - azt pragmatikusan elfogadták, hogy politikai baloldalként az MSZP múltjáról írjanak, ennél viszont problémásabb, hogy a jövőről szólva is ez az értelmezés tűnik érvényesnek.

Javaslom olvasásra – s persze, továbbgondolásra is. A kötet helyzetelemzéssel indul. Utal az MSZP és a múlt sok tekintetben tisztázatlan viszonyára. Bizony, a „jogutód” státus elsősorban azt jelentette, hogy volt kivel tárgyalni az átmenetről – de nem elhanyagolható a vagyon kérdése sem. A mai napig nem tudjuk pontosan, hová tűnt a pártvagyon, abból mit éltek fel, mi került magánkézbe – s miért nem sikerült megoldani a pártfinanszírozást. Az MSZP maga is hozzájárult ahhoz, hogy a múlttal lehessen azonosítani – Moldova Györggyel nagyon sokan értenek egyet, amikor indulatosan reagál, ha bármilyen kritika elhangzik a kádárizmusról. A D-209-es ügy sem a megújulás bizonyítékaként rögzült. Az MSZP számára az sem bizonyult szerencsésnek, hogy a Munkáspárt valós jelenlét nélküli marginális szereplője a közéletnek – így minden „komcsizás” a szociknak jut.

A kudarcok elemzése nem tekinthető még így sem lezártnak. Nem lehet mindenért, az elmúlt 20 évért az MSZP-t kárhoztatni, hiszen sok tekintetben „rossz ütemben” jutott kormányzati szerepbe. Amikor elhibázott és gyors privatizációról, a magára hagyott tömegekről beszélünk, nem árt arra utalni, hogy az MSZP és az SZDSZ más típusú és ütemű privatizációban gondolkodott. Sokan kritizálják a voucheres privatizációt, de az biztos, hogy lassította volna a folyamatot, s nagyobb hazai tulajdonosi hányadot biztosított volna – a kezdetben mindenképp. A mezőgazdaság szétverésében a baloldalnak nem volt szerepe. A privatizációnál óhatatlanul előforduló ügyeskedések, visszaélések, egyes területek, pl. növényolajipar elügyetlenkedése ellenére szakítani kell azzal a képzettel, hogy privatizáció nélkül megúszható lett volna a gazdaság fenntartása. Ez teljesen nyilvánvalóvá vált a Horn kormány idejére - mely minden eddigi kormányunk közül a leginkább "neoliberális" volt.
A könyv egészében tetten érthető a neoliberalizmus kárhoztatása. Ez nagy egyezést mutat az MSZP „Gyurcsánytalanításával”, a koalíciós „kényszerekre” való hivatkozással. Egy megújulását hirdető párt esetében ez némiképp érthető – ugyanakkor kidobja a korábbi időszak progresszióját, de még annak szándékát is, így a 2010-es kampányban az MSZP-nek nem volt mondanivalója. A kötet – az MSZP politikusaihoz hasonlóan – a radikális baloldal hibás fogalomhasználatát követi, amikor a harmadik út megközelítését neoliberálisnak minősíti. Tegyük túl magunkat, hogy alapvetően neokonzervatív politikáról van szó, mely elsősorban Reagan És Thatcher nevéhez köthető – s azt bizonyára a kritikusok is elismerik, hogy Blair, Schröder, Clinton tőlük igencsak balra állnak. S ha arra gondolunk, hogy politikájukban milyen meghatározó a humán tőkébe való befektetés – melyet a kötet szerzői is a jövőre vonatkozó biztosítékként, a társadalmi kohézió, az értelmes munkavégzés feltételeként kezelnek – akkor sokkal inkább a szociális piacgazdaság egyfajta ezredfordulós megújításaként kell értelmeznünk. A szociális piacgazdaság már a kezdetektől meghaladta a tőke-munka közötti alku (primer hatalmi társadalmi kapcsolatok) kereteit – párbeszédet, partneri együttműködést képviselt. Ebben a legmesszebbre a skandináv modell jutott – Pogátsa Zoltán vitára ingerlő írása joggal állapítja meg, hogy olyan társadalmi-közösségi hálózat és viszonyrendszer alakult ki, mely a válságok étvészelésére, kivédésére is a legalkalmasabbnak bizonyult, s azt mondhatjuk, hogy a szolidaritás, társadalmi kohézió (szekunder kapcsolatok) léte együtt jár a kismértékű társadalmi polarizációval. Ő ezt azonban – közgazdászként – a közösségi költésekkel, az újraelosztás jelentős mértékével magyarázza, ezért ilyen jellegű változtatásokra, némi túlzással a skandináv öko-szociális modell bevezetésére tesz javaslatot. Pedig a kulturális tényezőknek igencsak meghatározó szerepe van, amin nem lehet ráolvasással változtatni, csak komoly erő és eltökéltség, tudatos program – s mint látjuk, igen csak sok idő szükséges.

Nagy kérdés, hogy mindehhez milyen a külső környezet, mert a globalizációt többen is említik, de kevésbé elemzik. Sajnos, ezzel kapcsolatban nincs túl jó hírem – se Európának, sem ezen belül a baloldalnak. A Megatrendek azt mutatják, hogy romlik az aktív/eltartott arány, egyre kisebb a hagyományos bérmunka iránti igény, a GDP, az anyagi növekedés üteme csökken, ugyanakkor a gazdasági fejlődési üteme gyorsul. Az eddigieknél jobban figyelembe kell venni ezeket a hatásokat, a hazai lehetőségeinket és felelősségünket. Állításom lényege az, hogy eddig egyes országokban sikeres volt a szociális piacgazdaság – de ma már csak globális keretek közt lehet sikerre számítani.

Őszintén szólva, e témák átgondolásakor nem volt szükségem a bal- illetve a jobboldal értelmezésére, de egy önmagát baloldalinak nevező műhely ezt nem kerülheti el. Nem lesz könnyű dolga, mert egyből beleütköznek az igazi- és a még igazibb baloldaliságba, s hogy ki kit tart hitelesnek. Magam azt tényként elfogadom, hogy a politikai baloldal legerősebb szereplője az MSZP, ugyanakkor állítom, hogy amíg a vezető erő elérésére/megtartása érdekében taktikáznak, azzal nem a társadalmi kohéziót erősítik. Külön érdemes foglalkozni a demokrácia értelmezésével – ha nem is kiélezetten, de e témákról a szerzők is írtak, beszéltek.

S ha tényleg olyan éles a téma, mint ami a könyvvel kapcsolatban a Facebookon felmerült – a gender-kérdéssel is.

Érdeklődéssel várom a folytatást.

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr418247834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

12347 2013.10.21. 10:00:54

Levélben kaptam: Két ponton tennék észrevételt a leírtakhoz. 1. Megatrendek. Ebben a témában már régebb óta kutatok, publikálok. Valóban, már sok évtizede zsugorodik az egybefüggően gépesített (tehát a fejlett) gazdaságok emberi munka szükséglete. Az elmúlt 60 évben az egy dolgozóra jutó munkaidő mintegy harmadával csökkent, az egy lakosra jutó pedig mintegy 18%-kal. A gazdasági növekedés is ez idő alatt az évtizedenként 40%-50%-ról 7%-ra esett vissza a fejlett világban. Ez az esés folyamatos, és (szerencsére) megállíthatatlan. Ennek a szükségszerűségét és feltartóztathatatlanságát elméletileg is le lehet vezetni, de ezzel most nem terhelném az olvasót. Csak azért szólaltam meg ebben az ügyben, mert GEO azt írta, hogy: "Sajnos, ezzel kapcsolatban nincs túl jó hírem – se Európának, sem ezen belül a baloldalnak." Szerintem ez a lehető legjobb hír. Egyrészt miért kellene búsulni, ha a szükségletek jobb kielégítéséhez ma már harmadával kevesebbet kell dolgozni, mint korábban? Igaz, hogy a gazdaság pénzben mért GDP mutatói már alig növekszenek, de az emberi szükségletek kielégítése soha nem látott tempóban javul. Az elmúlt 25 évben úgy történt meg a tömeges informatikai forradalom, hogy közben a fejlett világ növekedési üteme, és az emberi munka szükséglete történelmi mértékben visszaesett. Nekünk pénz kell, vagy a szükségleteinket mind jobban kielégítő javak? A megatrendek azt mutatják, hogy a fejlett világ átjutott a növekedés intenzív szakaszból a fejlődés intenzív szakaszba, tehát a gazdasági előrehaladás modellje megváltozott, már nem a pénz többletet növeli, hanem a használati értékben mért jólétét, életminőségét. Tudom, hogy ilyen kis hozzászólásban lehetetlen ezt teljesen kifejteni, de talán nem is kell. A fél világ baloldali irodalma, tudománya sőt a politikai szervezetei is ezt tárgyalják.(Persze erről nálunk szinte senki nem tud.) Ebből nekem az következik, hogy a megatrendek alakulása egyáltalán nem rossz hír a baloldal számára. Ha valamelyik eszmei-politikai irányzat a legközelebb áll ennek a kibontásához, kreatív kezeléséhez, az éppen a baloldal. A konzervativizmusnál és a liberalizmusnál biztosabban közelebb áll ehhez. Természetesen tudom, hogy a baloldal múltba ragadt, vagy gondolat hiányos része ma is hajlamos azt mantrázni, hogy "munkahelyet kell teremteni, és élénkíteni kell a gazdaságot". Szerintem ez a hazai és a világ baloldalának a belső vajúdása. A kreatív és a hagyományos baloldal vívódik önmagával, a világgal, egymással. Nem egyszerű eldönteni, hogy a napi politikai hasznokat kergetve hízelegjünk a választóknak, vagy az elkerülhetetlen kényszerekhez való humánus alkalmazkodást tegyük a politika centrumába. Én nem is adnék ebben tanácsot a baloldali politikának, majd a kényszerek ezt úgyis elrendezik. A liberalizmus és a konzervativizmus azonban olyan, a múltban gyökerező eszmeáramlatok, amelyek genetikailag alkalmatlanok erre az alkalmazkodásra. 2. Másik idézet GEO-tól: "Magam azt tényként elfogadom, hogy a politikai baloldal legerősebb szereplője az MSZP, ugyanakkor állítom, hogy amíg a vezető erő elérésére/megtartása érdekében taktikáznak, azzal nem a társadalmi kohéziót erősítik." Hát ebben sok igazság van. Jelenleg valóban ingadozóban van az MSZP. Annak örülök, hogy határozottan eltávolodott a liberalizmustól. Nem vagyok anti-liberális, csak azt gondolom, hogy a rendszerváltás után 23-24 évvel már nem aktuális a vörösnek maszkírozott, liberális szellemű párt. A kapitalizmus már kialakult, s vele együtt a dolgozók brutális elnyomása, kizsákmányolása, megaláztatása, és a nyomora is jelenlévő tény. Már nem a piacgazdaság megteremtése, a tőkefelhalmozás az aktuális feladat. A mai valóságban a hazai politikai palettán már kell lenni egy nagy, jól szervezett szocialista pártnak is. Eszemben sincs azt állítani, hogy minden társadalmi-politikai konfliktusban csak a szocialista baloldali eszmeiség jelentheti az igazságot, mint ahogy a liberális, vagy konzervatív sem. Azt állítom, hogy kell ilyen-olyan szellemiségnek is lenni az étlapon, amiből a nép választja ki a pillanatnyilag neki tetsző kormányzóerőt, illetve a reális politikai ellenerőt, és ha a későbbiekben úgy látja, hogy a saját döntését korrigálni akarja, akkor ezt megtehesse. Emiatt úgy látom, hogy az MSZP jól mozdult el a szocialista irányba, de néha még bizonytalan. Olykor megfelelő baloldali tartás hiányában még beszédül a nacionalista, a konzervatív, a liberális utcákba. Nem baj, majd kiforrja magát. Erre mutat a gyakorlat dinamikája is. Ami azonban rettentően bosszant az MSZP-nél az a mostanában gyakori, elviség nélküli, okosnak, hasznosnak vélt sündörgés, taktikázás. Ebben igaza van GEO-nak. Ezért nem ritkán a Fidesz ocsmány kottájából játszanak. Pl. Jújjjjj, de nem szép dolog a szobor döntés! Még nagyobb rezsi csökkentést fogunk csinálni! A határon túliak szavazati joga rendben van! A kormányon majd minden családban biztosítjuk, hogy legyen legalább egy ember, aki dolgozni fog! stb. Szinte látom, hogy az MSZP műhelyeiben egy-egy ilyen ötlet megszülése után elégedetten hátradőlnek, hogy "na most jól alávágtunk a Fidesznek" Belül meg tudják, hogy ez hülyeség, lehetetlen, elvtelen. Azt hiszem ebben is józanodni kell. Értem én, hogy napi politikai haszonra is hajtanak, de ebből nem lesz hozam, csak az elvtelenség szégyene. Bár szerintem lassan ezt az elvtelen sündörgést is kinövik. Ha nem, akkor szabaddá válik egy hely a politikai arénában. -- NT

251002 2013.10.21. 10:50:55

Bár nem szeretem azt a jelzős szerkezetet, hogy "szélsőbaloldali", mert ez mintha arra utalna, hogy ez a fajta baloldaliság szélsőséges, de megkérdezném, mitől "szélsőbaloldali" néhány MSZP-s szerző? Végzetesen tévesnek találom a gondolatot, hogy az MSZP volna "a jövő baloldala, a baloldal jövője". Kár is rá gondolatokat pazarolni.

295370 2013.10.21. 10:55:20

Ez lenne "szélsö baloldali"? Talmi.

251002 2013.10.21. 11:13:12

További észrevételeim a levélben kapott hozzászólással kapcsolatban van. Ezt írja a hozzászóló: "Egyrészt miért kellene búsulni, ha a szükségletek jobb kielégítéséhez ma már harmadával kevesebbet kell dolgozni, mint korábban?" Hát csak azért, kedves Hozzászóló, mert nem csak a termelés munkaidő szükséglete csökkent, hanem a munkahelyek száma is. Magyarországon a rendszerváltás óta nagyjából 1/3-al csökkent a munkahelyek száma a rendszerváltás óta. Lásd erről a http://www.magyardiplo.hu/szegenyseg-konferencia-cikkek-hu/267-rosszabbodo-szocialis-helyzet-es-a-kirekesztettseg-magyarorszagon-a-valsag-idszakaban- című cikkét. AZAZ A TÁRSADALMI TERMELÉS MUNKAIDŐ SZÜKSÉGLETE NEM CSÖKKENT ELÉGGÉ! Ahhoz, hogy minden embernek jusson munka, aki dolgozni akar, nem harmadával, hanem nagyjából felével kellett volna csökkennie a munkaidőnek úgy, hogy közben a nettó jövedelmek nem csökkennek! Mindebből következően teljesen téves a Hozzászóló következő állítása: "A megatrendek azt mutatják, hogy a fejlett világ átjutott a növekedés intenzív szakaszból a fejlődés intenzív szakaszba, tehát a gazdasági előrehaladás modellje megváltozott, már nem a pénz többletet növeli, hanem a használati értékben mért jólétét, életminőségét." A T. Hozzászólónak a "használati értékben mért jóléte, életminősége" annak következtében nő, hogy közben a társadalom egyre nagyobb része a perifériára szorult, elszegényedett és jelentős mértékben SZÜKSÉGLETEIBEN NÉLKÜLÖZIK. A T. Hozzászólóval ellentétben én nem látok "kreatív baloldalt" sehol a világon, legalábbis nem számottevő vagy meghatározó mértékben. A baloldal mindenütt a világon súlyos válságban van. Egyrészt azért, mert a polgári baloldal nem is baloldali, másrészt pedig azért, mert a rendszerkritikus baloldal megrekedt az ortodox, dogmatikus szinten (lásd az osztályharcos kommunista pártokat).

251002 2013.10.21. 11:16:30

"Magam azt tényként elfogadom, hogy a politikai baloldal legerősebb szereplője az MSZP, ugyanakkor állítom, hogy amíg a vezető erő elérésére/megtartása érdekében taktikáznak, azzal nem a társadalmi kohéziót erősítik." A szerzőnek ezzel a megállapításával egyetértek. Azzal a kiegészítéssel, hogy az MSZP nemcsak a társadalmi kohéziót nem erősíti, hanem semmit se.

12347 2013.10.21. 16:45:44

Megjegyzés: a blog szerzője (vagyis én) baloldalinak tekinti magát, de a " hivatalos politikai baloldal" szerint annyira liberális vagyok, hogy legfeljebb a baloldal szélén van a helyem - illetve szerintük át is léptem a középvonalat. A munkahelyek alakulásával is összefügg a következő blog, mely az alapjövedelemmel kíván foglalkozni.

69910 2013.10.21. 17:16:01

Kedves Geo, Nagyon érdekes téma. De azt hiszem, hogy az utolsó mondatod a legérdekesebb. Az, hogy "érdeklődéssel várom a folytatást". Én is. Ugyanis, nem tehetünk mást. Azt olvasom ki írásod tartalmából, hogy a világ nem tud mit kezdeni az adott helyzettel, állapotokkal. A történések, a fejlődés iránya és üteme, messze megelőzte a társdalom-tudományt és még messzebbre előzte meg a politikát, s a politikai irányokat. A társadalom-tudomány a robbanásszerű gazdasági, társadalmi fejlődést nem tudta kellően követni, elmaradásban van, s a politika pedig az események hullámzásában, zűrzavarában csak rögtönöz, s a múlt eszmei roncsaiban vergődik. A kapitalista világban ötven évig egy-folyamatban nem volt jelentős válság, hanem rohamos technikai, gazdasági, pénzügyi fejlődés. Ekkor következett be az európai szocialista államok bukása. Amely a kapitalizmust is megrendítette. Ahhoz nem volt elég ereje, hogy a bukott szocialista országokat tőkés, tőkeerős gazdaságokká emelje, felsorakoztassa. Mert ez a szocialista összeomlás időben egybeesett az ötvenéves fejődésének kifulladásával. Azaz a ciklust követő válságidő bekövetkeztével. Ezt olyasvalamivel tudom hasonlítani, mint amikor egy gyorsvonat egy állomás előtt beleütközik egy veszteglő tehervonatba. A társadalom-tudomány keresi önmagát, a helyét, a megoldásokat, s a politikai pártok is keresik önmagukat és keresik a helyüket a politikai palettán és az ideológiában. A múlt roncsaiból élnek. De eszükbe sem jut, hogy a tudományhoz forduljanak és karöltve keressék a megoldást. Mást nem tehetünk, várjuk a folytatást.

12347 2013.10.21. 18:49:33

A társadalom-tudomány a robbanásszerű gazdasági, társadalmi fejlődést nem tudta kellően követni, A tudomány talán igen - viszont a politika tehetetlensége szerintem fontosabb tényező.

69910 2013.10.22. 11:34:11

2 re aLEx, "Végzetesnek találom a gondolatot, hogy az MSZP volna "a jövő baloldala a baloldal jövője". Kár is rá gondolatokat pazarolni." -- írod. Azért pazaroljunk rá egy szusszanásnyit, a jó egymilliónyi emeber ezt megérdemli. Ugyanis baloldali emberek vannak. Igen jelentős mértékben. Kellenek pártok, vagy egy párt, akik a baloldali embereket mozgalomba szervezik, alakítják, érdekeiket képviselik. jelenleg ez az MSZP Magyarországon, amely mögött mintegy egymillió szavazópolgár is áll. (volt már több is, meg kevesebb is) Ez a szám változik aszerint, hogy éppen milyen a politikai hangulat. Tehát a csökkenő, vagy növekvő szám, nem a baloldali gondolkodású emberek számától függ, hanem az eseti politikai hangulattól. S ez a jövőben sem fog jelentősen változni Jelenleg az MSzPén kívül, nincs más baloldali, vagy baloldal-közeli párt Magyarországon. Mondd aLEx, mégis melyik, vagy milyen politikai pártot képzelsz el helyette itt Magyarországon, amely szerinted "végzetes gondolat", hogy az, az MSZP legyen az? Mert valakinek kell képviselnie a milliós, illetve a millión felüli néptömeget.

69910 2013.10.22. 11:48:49

4 re aLEx, a kommented utolsó bekezdésében írod, hogy a baloldal mindenütt a világban, súlyos válságban van. Ez tévedés. S ezt te is tudod. Súlyos, vagy kevésbé súlyos válságban a baloldal, csak a volt szocialista országokban vannak. Ott sem mindenütt. Pl. Csehországban még kommunista párt is van. De Európa legfontosabb szerepet betöltő országokban, éppen az ellenkezője áll. Franciaországban államelnököt adó a baloldal, Németországban is a kormányban van, Olaszországban is igen nagy stabil erőt képvisel, s Angliában úgyszintén. No meg a skandináv országokban is a baloldali pártok a demokráciák legfőbb megőrzői. Biztos vagyok benne, hogy ezt te is tudtad. Miért teszel úgy, mint ha nem volnál eléggé tájékozott?

12347 2013.10.22. 12:22:13

9. szazados90 Valójában meglehetősen áldatlanok ezek a viták az "igazi" baloldalról.

69910 2013.10.22. 16:53:07

11 re re Geo, Valóban áldatlanok ezek a viták. De én nem igazi-baloldalizok. Én csak baloldali vagyok. Több mint hetven éve élem és érzem, teszem a baloldaliságot. A későbbi generációs, meg a sohasem volt baloldaliak "igazizkodnak" meg okítják a régieket arra, hogy valóban nem voltak, nem vannak és nem lesznek sohasem baloldaliak, hanem csak valami ősi karbonkori kövületek. Üdv Geo.

12347 2013.10.22. 22:06:34

12. szazados90 Pontosítok: az adott nick úrral nem érdemes. A tapasztalatom az, hogy a baloldaliságot sokan feltétlen értéknek tekintik (csak akkor mi legyen a bolsevizmussal), s afogalom magyarázása-magyarázkodása elveszi az energiát az alapértékek tisztázásától (szab. egy. tesv), a közjó értelmezésétől (hosszú távon fenntartható társadalom, gazdaság, kultúra, környezet) és az amúgy egymásnak is ellentmondó elemek közti egyensúly megtalálásának módjáról. Baloldalinak születtem, de azután "kiraktak" - és olyan ritkán találkozom a "közép"pel, hogy tudhatnám, merre is állok...

251002 2013.10.23. 11:19:20

RE: 7. szazados90 2013. 10. 21. 17:16 Ezt a hozzászólásodat alapvetően pozitívan értékelem - kivéve talán a Kondratyev-ciklusokra való utalást. A globális kapitalizmus ugyanis nem a Kondratyev nézetei miatt rogyadozik, hanem a saját belső ellentmondásai miatt. De ezen nem veszünk össze. Inkább nézzük a kritikai észrevételeidet! "...a világ nem tud mit kezdeni az adott helyzettel, állapotokkal. A történések, a fejlődés iránya és üteme, messze megelőzte a társdalom-tudományt és még messzebbre előzte meg a politikát, s a politikai irányokat." A politikának - a győzelemre jutott (neo)liberális ideológiának is - minden korban jellemzője, hogy konzervatívvá válik, amikor már kizárólag a megszerzett hatalom megtartása a cél. Ezért van az, hogy a politika önfejlődése messze lemarad az élet támasztotta igények mögött. "A társadalom-tudomány keresi önmagát, a helyét, a megoldásokat, s a politikai pártok is keresik önmagukat és keresik a helyüket a politikai palettán és az ideológiában. A múlt roncsaiból élnek. De eszükbe sem jut, hogy a tudományhoz forduljanak és karöltve keressék a megoldást. " A társadalomtudományok trendi irányzatai és a politika egyaránt TABUKAT EMEL, azaz nem is lehet beszélni még a problémákról sem. A trendi tudományos irányzatok sem tartanak egy fikarcnyival sem előbbre, mint a politika(tudomány). Ennyiben tehát különböznek a nézeteink. "Mást nem tehetünk, várjuk a folytatást." Dehogynem tehetnénk valamit! Gondolkozni is szabad volna. Ki a fene fogja a politikát megváltoztatni? Ők egy külön kaszt, amely olyanokból áll, akik még meg sem születtek? Nem nekünk kéne megváltoztatni a politikát?

251002 2013.10.23. 11:27:13

RE: 9. szazados90 2013. 10. 22. 11:34 "Kellenek pártok, vagy egy párt, akik a baloldali embereket mozgalomba szervezik, alakítják, érdekeiket képviselik. jelenleg ez az MSZP Magyarországon , amely mögött mintegy egymillió szavazópolgár is áll." Általában ezzel az idézettel egyetértek, de... Mégis azt mondom, éppen elég baj, hogy ez az erő az MSZP! Egyáltalán nem biztos, hogy ez az erő baloldali és egyáltalán nem biztos az sem, hogy a hívők 1 milliós tábora baloldali. LÉTEZIK BALOLDALI KONZERVATIVIZMUS IS! Az MSZP immár ezt képviseli. Az elvakult hívők is... "Jelenleg az MSzPén kívül, nincs más baloldali, vagy baloldal-közeli párt Magyarországon. " Akár igaz is lehetne, ha az MSZP baloldali volna. De lévén, hogy immár tipikusan konzervatív irányzat, baloldali már nem lehet. "...milyen politikai pártot képzelsz el helyette itt Magyarországon..."? Olyat, amelyik képes megszervezni önmagát. Ha képes erre... Nem biztos, hogy sikerül neki megszerveződnie, mert az MSZP mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt megakadályozza. Valóban, valakinek végre képviselnie kellene ezt a – remélhetőleg – több mint 1 milliós tömeget! Mert enélkül nem lesz változás. Csakhogy annak, aki képviseli ezt a tömeget, nem az MSZP-nek kellene lennie, mert az MSZP nem törekszik változásokra. Ugyanúgy a saját politikai hatalmának a bebetonozására törekszik, ahogyan a Fidesz.

251002 2013.10.23. 11:35:15

RE: 10. szazados90 2013. 10. 22. 11:48 "a kommented utolsó bekezdésében írod, hogy a baloldal mindenütt a világban, súlyos válságban van. Ez tévedés." Ízlés dolga, mint a műtrágya. Nevezheted sikernek is. Hiszen tudjuk, "az ország ma jobban teljesít!". Nyilván a "baloldal" is. "...Franciaországban államelnököt adó a baloldal , Németországban is a kormányban van..." Ezt inkább hagyjuk, jó?! Ki a fene az a Francois Hollande? Csinált már valamit Franciaországban? Felépült már a "szocializmus"? És ki a fene az az Angela Merkel? Hagyjuk ezeket a neveket! "Biztos vagyok benne, hogy ezt te is tudtad. Miért teszel úgy, mint ha nem volnál eléggé tájékozott?" Biztos vagyok benne, hogy Te is tudod, miszerint én a polgári baloldalt nem tartom igazi baloldalnak. Egy nagy rakás polgári szarnak tartom! Ez a "polgári baloldal" teremtette meg Magyarországon a 4 milliós szegénységet. De a világválság következtében alakul már a szegénység a fejlett Nyugaton is! Csak várd ki a végét! De Te a baloldal győzelmeként ünnepeled ezt.

251002 2013.10.23. 11:37:43

RE: 12. szazados90 2013. 10. 22. 16:53 "Valóban áldatlanok ezek a viták. De én nem igazi-baloldalizok. Én csak baloldali vagyok. Több mint hetven éve élem és érzem, teszem a baloldaliságot." Szóval mi a helyzet a 4 milliós szegénységgel? Nem jobb lett volna, ha személy szerint a saját áldásos "baloldali" közreműködésedtől megkíméled a világot?

251002 2013.10.23. 11:42:33

RE: 13. Geo (szerkesztő) 2013. 10. 22. 22:06 "az adott nick úrral nem érdemes." Vagy éppen megfordítva: a Geo nevű "nick úrral" nem érdemes! (Hogy a stílusnál maradjunk...) "...elveszi az energiát az alapértékek tisztázásától (szab. egy. tesv), a közjó értelmezésétől (hosszú távon fenntartható társadalom, gazdaság, kultúra, környezet) és az amúgy egymásnak is ellentmondó elemek közti egyensúly megtalálásának módjáról." Érdekes módon ilyesmiről szeretnék beszélni én is. Csak éppen a Geo nevű "nick úrral" lehetetlenség bármiről párbeszédet folytatni, mert nagy ívben lenézi az övétől eltérő véleményt.

12347 2013.10.23. 21:10:36

Kedves szazados90 "az MSZP! Egyáltalán nem biztos, hogy ez az erő baloldali és egyáltalán nem biztos az sem, hogy a hívők 1 milliós tábora baloldali." Ugye, egyetértesz velem, hogy aki ilyesmit mond, azt nem lehet komolyan venni?
süti beállítások módosítása