HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Ha az LMP az „egyrészt” – akkor az MSZP a „másrészt”.

2012.03.08. 18:34 Geo_

http://geo2.blog.hu/media/image/2012-03-08/8247710/.

http://geo2.blog.hu/media/image/2012-03-08/8247710/.

Ha az LMP az „egyrészt” – akkor az MSZP a „másrészt”. Folytatása

Azt minden értékelő nyilvánvalónak tartja, hogy a regnáló pártoknak nagy szerepe van a mai helyzet kialakulásában. Az MSZP képviselője jól és hatásosan érvelt az együttműködés mellett – „egy demokrata azon gondolkodik, hogyan működjön együtt más demokratákkal, akkor is, ha többségben van – s nem arra, hogy neki több szavazója legyen.” Ezzel csak az a gond, hogy a párt prominensei többször is deklarálták, hogy váltópárti szerepre törnek. Ez pedig olyan domináns szerep, melyhez a többiek csak „kiegészítésként” csatlakoznának.

Míg a jelenlévő fiatal MSZP-s politikus – higgyük el neki – nem akarja elhazudni a 2010 előtti eredményeket – ez pártjára annyiban igaz, hogy kiradírozzák Gyurcsányt a kampány-képből, Hillertől Szanyiig nem győznek elhatárolódni a „neoliberalizmustól”. (A reform-kezdeményezések, a válságkezelés neoliberalizmusa nélkül mi marad? A 100 napos program, a hiányt is növelő beruházások?. „Ez nem szociáldemokrata program” – mondják. De nem az éppen aktuális teendők jelentik a mindenkori programot? Vagy vissza szeretnének térni a „hagyományos” szocdem szerephez – ahol ). Az MSZP sikeresen megszabadult azoktól, akik felvállalva a hibákat is, de elvégezték az elmúlt évek értékelését, a párt demokratizmusát, erkölcsi megújítását tartották szükségesnek – s a nyitást a közép felé. Sajnos, ez egyben azt is jelenti, hogy az önkritikusi képességek is eltávoztak – vagy a vélt neoliberalizmuson kívül tudunk bármilyen önkritikáról?

Természetes, hogy a váltópártiság feltételez egy programot – a kérdés csak az, mindez hogy illeszkedik a DEKA-hoz.

Valóban az egyszemélyi pártvezetést, a vezéri elvet jelentette volna, ha a tagság közvetlenül választja az elnökét – a programjával együtt? Ma viszont úgy működik ez a párt, hogy az elnöke arra ébred, hogy kell egy rendkívüli kongresszus, ezt elfogadtatja az elnökséggel, a választmánnyal? A párt szétverését jelentette volna, ha a képviselők kérik a mandátumuk megújítását? A valódi megújulás jele, ha minden korábbi pártpénztárnok ma is aktív, vezető politikus? Az együttműködésnek milyen példája a DK frakció megfúrása?

A fentiekből is látszik: ma még az MSZP is az önmeghatározás, öndefiniálás időszakában van – meg akarja teremteni önmaga legitimációját. Ezért – ha lesz a DEKA-ból valami, akkor ez lesz majd az egyik legélesebb kérdés. Ha lehet valamit javasolni az MSZP-nek: ne sértődjön meg mások bizalmatlansága miatt – tegyen ellene.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr318247710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

251002 2012.03.08. 19:55:54

Mi közünk nekünk ehhez? Mindenki keresse csak az elvesztett arculatát, ahogy tudja. Ha egyáltalán volt valaha is arculata. Az világosan látszik, hogy a társadalomnak meg kell teremtenie a saját igazi baloldali pártját, ha olyanra szüksége van, mert azok a pártok, amelyek ma léteznek, egy sem baloldali. Lehet persze erőlködni, agyalni, de a kutyát sem érdekli. Elnézést, hogy ezt mondom!

122188 2012.03.09. 00:59:30

Most már levakarták a "Váltópárt" feliratot a szónoki emelvényeikről. Biztosan elmondták nekek, hogy híg a hitelességük, már csak 1:100-ra váltják a szavaikat. Már csak a Kossuth címerüket kell levakarni, hogy a vörös csillag két dobtáras géppisztoly és egy pufajkával odaférjen.

251002 2012.03.09. 03:44:39

"Már csak a Kossuth címerüket kell levakarni, hogy a vörös csillag két dobtáras géppisztoly és egy pufajkával odaférjen." Ennek viszont az értelmét sem értem. Enyhén szólva csak a rosszindulatot érzem a szavaidból. Ki az, aki dobtáras géppisztolyt és pufajkásokat akar? Te is a fantomjaiddal küzdesz.

12347 2012.03.09. 17:49:15

http://m.index.hu/belfold/hirek/2012/03/09/otparti_egyeztetest_akar_a_fidesz/ Az MSZP-nek a KDNP párt, a DK nem az?

251002 2012.03.10. 10:08:14

"Az MSZP-nek a KDNP párt, a DK nem az?" Nekem teljesen mindegy, hogy az MSZP-nek melyik párt párt és melyik nem. Nekem sem az MSZP, sem más parlamenti párt nem párt. NINCS KIRE SZAVAZNI!!!
süti beállítások módosítása