HTML

Geo blogja (régi)

Friss topikok

Ha majd a bőség kosarából

2015.12.16. 07:56 Geo_

Mindenki egyaránt vehet,
Ha majd a jognak asztalánál
Mind egyaránt foglal helyet,
Ha majd a szellem napvilága
Ragyog minden ház ablakán:
Akkor mondhatjuk, hogy megálljunk,
Mert itt van már a Kánaán!

Egyik kedvenc alapvetésem, amire már sokszor hivatkoztam, az, ami a Megatrendek-ből kiolvasható: egyre kevesebbet fogunk dolgozni (munkán a hagyományos bérmunkát értve), a csökkenő növekedési ütem mellett viszont gyorsul a fejlődés.

Utópisztikus, de ugyanakkor szerintem nem utópia, hogy a robotok, a mesterséges intelligencia lényegében feleslegessé teszik a hagyományos bérmunkát. Ennek több következménye lehet.

A képlet - tiszta. Ahogy körbenézek a lakásban, kevés olyan dolog van, amit valóban, ne lehetne így előállítani. Verem a számítógépet, lezártam a TV-t, igaz, még nincs olyan intelligens hűtőm, mely figyelné a készletet, s automatikusan leadná a rendelést - de robot irányítja a metrót, robot tud tőzsdei ügyleteket lebonyolítani - szóval, elképzelhető. Ami biztos: a dolgok ebbe az irányba haladnak. Maga a Kánaán, megoldódnak a problémáink, bármikor lecseréltetem a PC-met egy modernebbre, nem gond bárhonnan bármit rendelnem, bárhova eljutnom. S mivel mindenki be tud szerezni egy mindentudó gépet - elveszti a jelentőségét, hogy kinek van tőkéje, kinek nincs - s lám, itt is van a kommunizmus, mindenki élheti kedvére a világát...

Ilyen egyszerű lenne?

Ameddig az én képzetem terjed - tán igen. Mert minek kellene egy saját repülőgép, ha Uber alapon szinte bármikor, bárhova eljuthatok?.... de tényleg, miért ne lehetne, ha azt szeretnék? Nagy házat szeretnék, úszómedencével, milyen jó lenne így kezdeni a napot. A robotok pedig majd takarítanak. S milyen jó is lenne egy saját vitorlás - mégis csak más, ha az ember a sajátjával hajókázik a horvát szigetek között. Vagy akkor már legyen egy nagyobb hajó, hogy bejárhassam az egész Földközi tengert? Nem is tudom...még meg kell gondolnom, hogy mit is kezdjek a szabim alatt... de hát jó ég, ebben a szituban nem is kell dolgoznom, állandóan szabin leszek!

Ekkora kosárra - még várni kell. Nem tudom, mikor lesz a dolognak realitása - de az látható, hogy nagyon sok baloldali nem látja ezt a folyamatot, s nem is érti - pl. van, aki csak, korszerű luddistaként, a tőke gonoszkodását, a kizsákmányolás fokozódását, annak eszközét látja a műszaki fejlődésben.

Játszunk el a gondolattal, hogy egy ilyen Kánaánban élünk. Megszűnik a szegénység - a robotok teljesítik a kívánságainkat. Funkcióját veszti a pénz, hiszen nem lesz szükség cserére. Megszűnik a magántulajdon, mint tőke - hiszen bárki bármihez hozzájuthat. Megszűnik a - vulgármarxisták szerinti - kizsákmányolás, hiszen ha a tőkés nem tudja elsajátítani a többlet-munkát, akkor kizsákmányolás sincs.

Nem kell robotolnunk, tetszés szerint tölthetjük el az időnket, sportolásra, opera-hallgatásra, új- és még újabb dolgok kitalálására, kifejlesztésére. A legnagyobb vita azon folyik, hogyan szabályozzuk az időjárást - éppen legyen-e eső, amikor gyerekünk iskolai ünnepélye van vagy sem. Még álmodozni is jó ilyesmiről.

Kinek mit jelent a bőség kosara?

A Világbank sikerként említi, hogy 2015-ben az emberiség már csak 9,6 százaléka, 702 millió ember él mélyszegénységben, ami kb. havi 16 eFt alatti szintet jelent.

Magyarországon a minimálbér 105 eFt (2015), a szegénységi küszöb (egy egyszemélyes háztatartásban) 68 eFt/hó, a létminimum 1 fogyasztási egységre 87 eFt (2014). A szegénységi A bruttó átlagbér 240 e Ft körül van.

Piketty szerint a világ össz-jövedelme cca. 235 eFt/fő/hó (2012), ami közel van a hazai egy főre jutó GDP értéklhez (270 eFt/fő/hó 2015-ben.) illetve a bruttó átlagkeresethez.

A friss Nobel díjas Deaton szerint az USA-ban évi 75 e USD az a határ, ami maximalizálja az emberek boldogság érzetét (nominálisan 3,5, ha fele vásárlóerő paritást feltételezek, akkor M-on havi 1,75 mFt/hó  jav: 900 ezer jövedelmet jelent.)

Tudom, ezek nem feltétlenül összemérhető adatok - de jelzésnek mindenképpen jók. Egyrészt bizonyítják, hogy az emberiség már ma is képes lenne megszüntetni legalább a mélyszegénységet - de komoly kérdést vetnek fel: mikor jön el az az idő, amikor "mindenki egyaránt vehet"? Azért szerepelnek Deaton adatai, mert jól tudjuk, hogy ma a legnagyobb ösztönző erőnek azt tartják embertársaink, ha holnap jobban élhetünk, mint ma. Ha mélyebbre ásunk, módosul a kép:

Az ösztönzésről, motivációról

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geo2.blog.hu/api/trackback/id/tr18248094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

349780 2015.12.16. 09:15:36

A bőség kosarát a gazdagok rég lenyúlták. Jókor voltaq jó helyen!

12347 2015.12.16. 09:26:18

1. Hivatlan (látogató) Értem - akkor nincs mit tenni.

20838 2015.12.16. 11:13:09

"Ha majd a bőség kosarából" Hát akkor vezesd elő a receptet! Mert ez az "Ösztönzés-motiváció-képzés" kicsit kevésnek tűnik.

110481 2015.12.16. 12:09:51

Műszaki emberként hidegrázást kapok a "majd a robotok dolgoznak" szövegtől. Egyrészt nem lehet minden technológiai folyamatot robotizálni, másrészt a robotot is el kell késziteni valakinek. Sajnos belátható időn belül nincs itt a léhűtő "értelmiség" álma, hogy semmi munka, csak a nagy gondolatok. Ha Győrben jársz, jelentkezz be az AUDI-hoz, bevisznek az üzembe. Ne azt nézd, hogy szerelődik össze a motor, az lényegtelen! Azt nézd, milyen rendszerek segitik a munkát! Nemcsak a rendszereket, de annak alkatrészeit is valakinek ki kellett fejleszteni, le kellett gyártani, gyakran egyediben! Fizkikai és műszaki munkaórák százezrei mentek rá, köztük olyan munkák is, mint az osszian által megvetett reszelés. Ma egy gk. előállitásához több fizikai munkaóra kell, mint a Ford T modell gyártásához (más a műszaki tartalom). Ma egy vissszapillantó tükör szerkezete bonyolultabb, mint egy légvédelmi rakéta kormányszerkezete. (hidd el, terveztem olyat) Ráadásul kismértékben automatizálható a gyártása. Egy sor iparágban ma szóba sem jöhet az automatizálás vagy robotizálás (más a szerelőautomata és más a robot.) Pl. textilipar, légijárműgyártás, vasszerkezetgyártás, stb. stb. Ma egy alsógatyát is munkás varja össze, és nem roboot. (automatáknak, robotknak, egzakt paraméterű, rugalmatlan anyag (pl.acél) kell, a rugalmas, vagy tartásnélküli anyagokkal nem tudnak mit kezdeni. Jellemző: a faipar automatizálása csak pl. az ócska forgácslappal lehetséges, a jó minőséget garantáló lécbetétes bútorlappal már nem. Miért? Mert van minimális rugalmassága! Ne lelkesedj a munka nélküli parazita világért! Odébb van az. (nem véletlenül megy a nemzetközi porondon a harc a szakértelmiségért, és a jólképzett, fegyelmezett munkásokért!)

349643 2015.12.16. 12:15:47

Hogy nem kell robotolnunk, abból egyáltalán nem az következik, hogy beáll a kommunizmus. Sőt. jólét sem következik belőle. Hanem az következik belőle, hogy megkaphatjuk majd azt az FNA összeget, amelyet a neokonzervatív tőketulajdonosok majd megítélnek nekünk. Ami a létminimum mondjuk 60%-ára lesz elég. És ha az nem elég, akkor mehetünk a gyerekeinket prostituáltként árulni az utcasarokra (vagy országútra), meg tűzifát lopni az erdőbe stb.

349643 2015.12.16. 12:53:30

Nna, ez is párbeszéd a javából! Minek válaszol az ember, ha viszontválasz nem jön, legfeljebb csak estefelé?

199664 2015.12.16. 13:04:39

Geo! Azt hiszem,hogy nagy luftot rugtál!Ugyanis a hatvanas évek futurológusait megkérdezték annak idején,hogy hogyan képzelik el a 2000.évben az emberi életet!Hát kb.úgy mint te!Figyelembe vették a technikai,és tudati fjlődés akkori tendenciáit,és ez alapján jósolták meg azt erre az időre,amit te itt egy még távolabbi jövőre álmodsz!Tehát nem jött be,de az ellenkezője annál inkább,és a lejtmenetnek még nincs is vége! Annak ellenére,hogy az FNA pl. a finnek most tervezik bevezetni,és az összege 800 euro lenne,semmit nem ér,mert ugyanazt tervezve nálink 25 ezer ft.-nál tartanak!A finneké elképzelhető,és tovább fejleszthető alapnak tekintik ezt az összeget,nálunk meg gúnyröhej közepette vágnák a képünkbe!! Az,hogy a te elképzelésed miért is nem következett be mára,holott minden technikai alapja már meglenne,azt nyugodtan kérdezd meg azoktól a háttérhatalmi liberáltőkésektől ,akiknek az egyre fejlődő technikai tudás ellenére nem a fejlődés elősegítése,hanem a minél nagyobb extraprofit elérése a cél! Ami ugyan már egyre kevesebb lesz,és (új világtudat egyik mottója!!),ha azt sírja egy tőkés,hogy nem tudja eltartani a dolgozóit,az annak a jele,hogy nem is akarja! Ráadásul egyetlen,akármilyen kőgazdag tőkés,multimilliárdos soha nem tartott el egyetlen dolgozót,,vagy munkanélkülit,vagy rabszolgát sohasem!! És ha a tőke ,vagyis tőkések mentalitásán múlik,hogy ez megváltozzon,akkor kőkeményen acélba lehet önteni a változás elmaradását!!

23353 2015.12.16. 14:10:50

+ Jó írás.

12347 2015.12.16. 17:11:35

4. zili Kérlek, szabadulj meg a hidegrázásról - s beszéljünk róla tovább :-) Akkor itt is meg kell magyaráznom, mert megértem, hogy félreérthető, bár máshol már írtam erről: "hagyományos bérmunkát" említettem - s ezen azt értem, hogy az a munka, amikor a munkás lényegében csak a (fizikai) munkaerejét adja el, melyre a szláv elnevezés utal a legjobban: robot, rabóta. Amiket említesz, az olyan tevékenység, melyben az alkalmazott (jellemző mértékben) tudásával vesz részt a folyamatban, ez a tudás pedig szellemi tőke. Vagyis: nem lelkesedem a munka nélküli világért - hanem elfogadom, amit erről a tendenciáról írnak. Remélem, ezzel a csökkenő tendenciával egyet tudsz érteni. (Azt magam sem hiszem, hogy mostanában kiváltható lenne a fehérnemű varrás - de pl. bútorokat lehetne 3D technikával "nyomtatni".) Bevallom, tervezem további rész(ek) írását, abban szeretnék valamivel részletesebben foglalkozni az emberi tevékenységekkel, ma látható tendenciákkal.

12347 2015.12.16. 17:52:29

5. pietnik Nem igazán értem a hozzászólásodat: a tőkésnek nem az lenne az érdeke, hogy a munkaerőt kiváltsa a gépekkel? A tőkésnek pedig az a dolga, hogy profitot termeljen. A társadalomnak pedig az, hogy ennek a módját szabályozza, s biztosítsa a megfelelő újraelosztást.

338311 2015.12.16. 19:57:18

Létezik egy adott, többnyire intellektueleket foglakoztató témakör, tegyük fel megfogalmazzák angolul, majd lefordítják nyelvekre. Az angol szöveg a háttértársadalom ismeretét, figyelmét követi, a többi nyelv pedig a hazai ismeretekkel foglalkoztatja olvasóit, vitázóit. Hasonló témáról tárgyalnak? Hát, nem egészen, mert mindenki a gyakorlatából ad hozzá, már pedig a világ gazdasága, kultúrája, intellektuális színvonala lépcsőzetes. Felvetsz egy témát a szabad időről, rendben, sokakat foglalkoztat, de miként képzeli azt el egy kínai, amerikai, magyar, afrikai, arab? Mind más.

12347 2015.12.16. 20:55:29

9. BundiB Sok pontos kérdés, nálam 5-öt biztos ér :-) Örülnék, ha tudnám a választ - de max. az euro-atlanti kultúrkörről van nagyjából megbízható képem. Mivel ez egyben a legfejlettebb térség is, tán a ez a legfontosabb. A Távol-Keletiekről (Japán, Kína, Korea, Vietnam) azt lehet tudni, hogy munka-mániásak, Afrikában a természet-közelebbi népek viszonylag jól elvannak, ha van élelmük. Azt is tudjuk, hogy nálunk Északtól Dél felé haladva egyre lazábbak az emberek, s jobban élvezik az életet - aki pedig járt É-Afrikában, az nem mond olyat, hogy lusták az arabok - amikor árnyékban 40 fok van. De a globalizált világban a jólétet a nyugati életmód jelenti - ezért is vetettem fel a jövedelem-különbségeket. Kedvenc filmem az Istenek a fejükre estek - kár lenne, a nyugati civilizáció rombolná az ő életüket - de nincs erkölcsi alap arra, hogy azt mondhatnánk, ne legyen TV-jük, autójuk - ha nekik az tetszik. Abban bízom, hogy a nyugati világ,Észak, még azelőtt rájön, hogy neki is alapvető életmód váltásra van szüksége - még mielőtt elérnénk azt az évi 75 e USD átlagot... Igazad van abban is, s szemléletes, ahogy lépcsőzetesnek nevezed a különböző világokat - mert fejlődési fokozatokat nem lehet csak úgy, simán átugrani.

349643 2015.12.17. 00:34:21

RE: 8. Geo (szerkesztő) 2015. 12. 16. 17:52 "Nem igazán értem a hozzászólásodat: a tőkésnek nem az lenne az érdeke, hogy a munkaerőt kiváltsa a gépekkel?" Én meg az Ön hozzászólását nem értem. Kit érdekel a tőkés érdeke, ha abból nekünk csak a nevetséges összegű, FNA.nak nevezett segély fog jutni? Úgy veszem észre, hogy egyedül Önt. A tőkés érdeke már rég elszakadt a társadalom érdekétől.

349643 2015.12.17. 00:35:58

RE: 8. Geo (szerkesztő) 2015. 12. 16. 17:52 De nyugodtan törölje csak az ellenvéleményeket. Ha azt hiszi, hogy ettől Önnek igaza lesz, hát szerintem téved.

110481 2015.12.17. 09:56:40

7.-reLefut a post, úgyhogy csak egy dologra térek ki. A 3D nyomtatást sokan (főleg a humán végzettségű újságirók) mindenható csodatechnológiának tartják. Ezzel szemben provizórikus makettezésre jó, aztán másra semmire! Vegyünk egy példát! Nagy "hir" volt, hogy valaki "pisztolyt" nyomtatott. Csakhogy a valódi pisztolyhoz a következő alapanyagok kellenek: klf. minőségű acélöntvényagaok, rugóacél, aluminium, műanyagok, stb. Ezt a "szakember" egyetlen ócska fizkai tulajdonságű műanyagszállal kivánta helyettesiteni. De van olyan pihentagyu, aki a harctéren lőszert óhajtott nyomtatni. Arrról az apróságról. hogy honyan kerül belülre a robbanóanyag nem beszélt,, de jobb is mert a kezében robbant volna fel az egész tákolmány.

12347 2015.12.17. 11:06:03

11. zili Persze, ma még csak elsősorban makettezésre - de itt egy példa: http://www.origo.hu/techbazis/20150114-3d-nyomtatassal-epul-egy-haz-amszterdamban.html ahogy magát a 3D-t is csak példának szántam.

110481 2015.12.17. 11:25:46

12.-re Javaslom figyelmedbe a "lesz" szócskát! Ha majd kész, akkor lehet beszélni róla.

199664 2015.12.17. 12:36:14

(-ra! Bocs,más elfoglaltságom lévén nem értem ide,de azért ,látom nincs későn! Mindjárt mondom is,hogy pl. a munkaerő kiváltása gépekkel az cél lehet ugyan,de az hatalmas öngól,hogy egy géppel kiváltok ezer munkaerőt,akinek nem lesz pénze megvásárolni a gép által termelt terméket,és még több ilyen "gyár" létesül,és az elbocsátott dolgozók száma olyan magas,hogy nem tudják a saját,és másik gyáraktermékeit,azok meg csak ontják a terméket,ami raktáron halmozósik,magyarul,a gépesítés felemeészti a fizetőképes keresletet,akkor csak úgy lesz profit,ahogy most a bankok,rabolják ki a népet!És ez is csak egy darabig tart! Aztán meg jön,hogy a stabil ,örökölt vagyon is kell a jelzálog fejében(ez már zajlik) aztán jönnek a háborúk, az atom,meg egyebek,aztán nesze neked! Mert akkor még,mikor a szocialista országok kezdeti fejlődési szakasza nem jelentett konkurenciát,addig tiltották a trösztösödést,a szindikátusok közötti kartell-egyezményeket,a munkások elbocsátását,a tőke szabad vándorlást! WEzek a tilalmak megszüntek,és megszüntek a tipikusan irányító államok is, az állam egy lett a kizsákmányóló kartellekkel,és a tőke szabadon dühöng világot bejárva,egységes árakkal megszüntette a versenyt(kartell) a dollár tartalékvalutával egyeduralkodóvá vált az USA ,illetbe a Nyugat diktátuma! Ennek nyomán megbukott a Keynnes-féle gazdaságpolitikai,meg az összes többi ,Marx ellenében kitalált ,toldozó-foldozó,kapkodó tőkés gazdasági-monetáris blablaság,megette a volt szocialista országok vagyonát,vinnyogó talpnyalókká változtatva a kormányaikat,rabszolgává a valamikor megbecsült dolgozókat! Gazdaságilag,míg a Nyugat a volt szoc országokat piacszerzés érdekében megbuktatta,addig properáltak még,egyre növekvő nyomás alatt is! A volt szoc,országok mára kifosztott léppé váltak,most következik Görögország(14 repterét vásárolja potom pénzért fel Németo.-ezzel a görögök fő bevételi forrása az idegenforgalom a németeké lesz,a kölcsön ,az a sokmilliárd Euró majd szépen visszavándorol a németekhez,,ingyen,a görög nép pedig törleszti azt,amit a németek kiszivattyúztak az országból,és ettől a rabságtól soha nem fog szabadulni! Aztán majd jön Törökország,,és így szép sorban ,aki csak az útban van,és van mit kicsikarni tőle! Na,ennyi kis kitérő után visszatérve:korszerűsíteni csak ésszel,úgy ,hogy a nép(nem munkásosztály!!) becsületes alkotó munka mellett ,elégedett legyen a sorsával,és a fizetéséből teljen minden szociális igény elérésére stb.stb.,és legyen ideje a jövőt alkotó megtervező,formáló gondolkodásra! Ha ez a gondolkodás lett volna mérvadó a II vh.után, a szocialista országokban pedig a rendszerváltás után,akkor ma nem kellene a világ összes gdp-jének igen nagy hányadát fegyverekre költeni,nem kellett volna a Földet a végtelenségig kizsigereklni,és elszennyezni! Nekem mondják ugyan,de nem én szennyeztem el a földet,és nem én változtattam a világ alumíniumkészletét eldobható söröspalackra,és a fémkészletét nem én öntöttem bele a százmilliószámra gyártott tankokba,és a szinte veddmegésdobdel-autókba,hűtőkbe!! Szóval valahogy így!Azt hiszem a lényeg benne van!Ha nem is elsőre,de azért kicsit babozva megtalálható benne!!

12347 2015.12.17. 13:51:40

14. pietnik Szerintem sok dolgot leírtál - ami mostani témám szempontjából nem egészen idetartozó. Megpróbálkoztam felvázolni egy létező trendet - s ez független attól, hogy nekünk tetszik-e avagy sem. A műszaki fejlődést lehet befolyásolni, irányítani - de megállítani nem. S ugyan, miért az emberek végezzék el azt, amire a gépek is képesek? S bizony, te szennyezted el a Földet, stb... vagy legalábbis nyugodtan úgy veheted, mert nem számít, ki tette - csak az, hogy ki mit tud változtatni.

338311 2015.12.22. 17:08:29

A blog végéről lekéstem. Mint szerszámkészítőnem tudok jobbat írni a Stereo Lithograpyról, Autocadről, Pro Enginerről, majd a szakma óriási élőlendítőjéről a 3D printerről, mint a leggyorsabb fejlődést elérő találmányok. Ugyan is ma már 2D műszaki rajzokhoz való programokat házi használatra ingyen letölthetők, a 3D nyomtatók meg már 345 dollárért kiváló minőségben gyártanak mintadarabokat. Aki ismeri ezt a pályát tudhatja, hogy milyen költséges volt akár csak szemléltetésre is egy próbaszerszámot gyártani, nem beszélve az időről, most pedig órák alatt elkészíthető, vagy apránként egész komplex darabok kialakíthatók rajta. Komoly szakmai áldás. A felhasználási területe rendkívül széles, egy szakmai forradalom. Hogy hobbi kedvelők is elpepecselhetnek vele csak növeli az eladatási lehetőségeket.
süti beállítások módosítása